Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 996

Objavljeno prije

na

PLUS


SLOBODAN PEJOVIĆ, ključni svjedok deportacije izbjeglica iz Herceg Novog 1992. godine, odbio je ponudu da, zbog učestalih napada kojima je izložen, bude stavljen pod zaštitu jedinice za zaštitu svjedoka. ,,Ne mogu da prihvatim da budem pod paskom policije na način na koji mi je to predočeno, jer je to primjereno osobama iz svijete organozovanog kriminala, a ne običnom građaninu kakav sam ja”, izjavio je Pejović objašnjavajući da je ponuda Uprave policije podrazumijevala izolaciju i prekid kontakta sa svima. Pejović traži samo običnu zaštitu, koju zaslužuje kao građanin. Crnogorska policija godinama nije ušla u trag onima koji atakuju na Pejovića i njegovu imovinu. Posljednjom ponudom u suštini se šalje poruka potencijalnima svjedocima za brojna nepočinstva počinjena pod državnim okriljem, kako želja da se otkrije istina može štetiti svakodnevnom životu. Vlast se boji da primjer, hrabrog svjedočenja Slobodana Pejovića može postati zarazan. Utoliko je Pejovićevo nepristajanje na ćutanje, i na zaštitu koja bi ga izolovala od normalnog života, vrijednije ljudskog divljenja.
stjepan-mesic-barometarSTJEPAN MESIĆ, predsjednik Hrvatske naložio je, kako javljaju mediji, svojim saradnicima da upozore Vladu premijerke Jadranke Kosor da Crnoj Gori što prije ustupi hrvatski prevod propisa Evropske unije. Mesić je to učinio na sastanku sa delegacijom Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore, sa kojom se sreo u svojoj rezidenciji u Zagrebu. Prevode evropskih propisa, podsjećaju Vijesti, obećao je prije tri godine tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader crnogorskoj ministarki za evropske integracije Gordani Đurović. Hrvatska je u tom trenutku imala prevedeno oko 30.000 od ukupno oko 100.000 stranica prava EU. Dio hrvatske javnosti smatrao je da Hrvatska ne može nikome, a pogotovo ne Crnoj Gori koja je učestvovala u agresiji na Dubrovnik 1991, besplatno ustupati ono u što je uložen ogroman trud i vrijeme. Prije dvije godine u Crnoj Gori je organizovana konferencija na kojoj su Đurović i potpredsjednik srpske Vlade Božidar Đelić pokušali da se dogovore sa Hrvatskom i BiH da olakšaju i ubrzaju prevođenje tako što bi svi prevodili pojedine segmente propisa EU, pa ih onda razmjenjivali. To je bilo predviđeno tzv. Miločerskom deklaracijom, ali ona još nije zaživjela.

 

MINUS


delfinDINAMITOM je, sva je prilika, ubijen još jedan delfin na našoj obali. Mrtav delfin nađen je u plićaku kupališta Majami na Velikoj plaži u Ulcinju. Veterinar Džemal Ravja, rekao je da je vjerovatno uzrok smrti eksplozivna naprava. ,,Otvorene povrede govore u prilog tome, ali je teško uraditi obdukciju budući da je tijelo u fazi raspadanja.” Ravjino mišljenje dijeli i član predsjedništva Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine iz Kotora, Nevres Đerić. ,,Delfin je očigledno stradao od dinamita jer mu je od jake detonacije sagorio i popucao kožni dio, a unutrašnji organi ispali. Sa takvim krivolovcima, koji ne mogu da shvate da ono što je čovjek na zemlji u moru je delfin, ne možemo u Evropu”, kazao je Đerić. Po izgledu i stanju tijela uginulog delfina, zaključeno je da je dugo u vodi, pa se ne isključuje sumnja da je ubijen u barskim Kručama ili možda čak i Albaniji. Ubijeni delfin pripadao je porodici ,,stenela, dugačak oko 1,80 metara i težak 70-80 kilograma”.

cetinje_2CETINJSKI VODOVOD i kanalizacija vazda su u problemima i nikako da obezbijede građanima vodu i ispravnu kanalizacionu mrežu. Ovih dana stiglo je upozorenje da bi stadion Fudbalskog kluba Lovćen i dvorište vrtića mogli biti preplavljeni fekalijama iz začepljene kanalizacije. Iz cetinjskog Sekretarijata za komunalne djelatnosti poručili su da za izlivanja kanalizacionih voda, ne samo u ovom slučaju, krivicu snose Cetinjani, koji, kako je navedeno, bez dozvole nadležnih ,,popravljaju” začepljenja i tako probijaju odvode fekalne kanalizacije iz kojih se fekalije izlivaju na ulice. Da bi problem bio riješen čekalo se da iz Budve stigne specijalizovano vozilo za otklanjanje začepljenja. Cetinjski Vodovod i kanalizacija ima takvo vozilo koje je, kako su objasnili, odavno u kvaru, ,,a preduzeće nema novca ni za popravku a kamoli za kupovinu novog”. Rad Vodovoda, kažu, otežava naplata usluga od građana koja je u tom gradu najniža u Crnoj Gori. Možda bi bilo bolje kada bi račune za vodu počeli da raznose noću – kad vode na Cetinju ima.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo