Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 997

Objavljeno prije

na

PLUS

 

HUMANITARNA POMOĆ prikupljena u podgoričkim osnovnim školama uručena je vrtiću u izbjegličkom kampu na Vrelima ribničkim, stipendistima Fondacije za stipendiranje Roma i socijalno najugroženijim porodicama. Akciju, koja je tokom novembra organizovana u okviru kampanje Od smeća do cvijeća, sproveli su NVO Green home i Crveni krst Crne Gore, sa učenicima osnovnih škola Pavle Rovinski, Sutjeska, Oktoih, 29. Novembar, Marko Miljanov, srednje škole Ivan Uskoković i djecom iz vrtića Đina Vrbica. Djeca su, kako je saopšteno, prikupila 40 paketa garderobe, četiri paketa obuće, dva paketa školskih ruksaka, pet paketa školskog pribora i sedam paketa igračaka. Akcija je dio projekta Novembar – mjesec humanosti i reciklaže. „Ovom humanitarnom akcijom, Green home i podgorički vrtići i škole podržali su akciju solidarnosti Crvenog krsta”, rekli su organizatori.

mojkovac-crna-goraČLANOVI UDRUŽENJA HENDIKEPIRANIH ,,SRCE” praviće novogodišnje čestitke uz podršku Zavoda za zapošljavanje i opštine Mojkovac. ,,Zavod je, u saradnji sa lokalnom upravom početkom novembra, uposlio osam članova udruženja. Oni izrađuju novogodišnje čestitke i za taj posao plaćeni su po 250 eura mjesečno”, objasnio je predsjednik Udruženja Srce Dušan Rakočević. U udruženju su objasnili da je ovo prvi put da su u Mojkovcu u projekat zapošljavanja uključene osobe sa invaliditetom. ,,Za većinu njih to će biti prva zarada. Planirano je da projekat traje do Nove godine, ali postoje i šanse da bude produžen još dva mjeseca i obuhvati izradu osmomartovskih čestitki”, rekao je Rakočević. Koordinator projekta je akademski slikar Mladen Blažević. On je rekao da je učesnicima omogućena maksimalna kreativnost u radu.

 

MINUS

 

odbor-za-prosvjetuODBOR ZA PROSVJETU odbio je da izmijeni dio Opšeg zakona o obrazovanju i vaspitanju kojim se propisuje struktura školskih i upravnih odbora u obrazovnim ustanovama. Tako će izbor direktora i dalje biti u čvrstim partijskim rukama. Pokret za promjene bio je predložio rješenja prema kojima bi većinu u ovim tijelima imali predstavnici lokalne samouprave, nastavnika, roditelja i učenika, što su članovi Odbora ocijenili neprihvatljivim.  Predsjednik Odbora za prosvjetu prof. dr Zoran Ćulafić kazao je da bi takvo zakonsko rješenje potpuno promijenilo, ne samo strukturu školskih i upravnih odbora nego i bitno poremetilo koncepciju funkcionisanja obrazovnog sistema. ,,Izmjenama koje predlaže PzP dominantni uticaj Ministarstva prosvjete i obrazovnih institucija prebacio bi se na roditelje, učenike i lokalne uprave. Ne sporim da je inicijativa za izmjenu propisa u obrazovanju korisna, ali treba vidjeti kako su ova pitanja uredili drugi, prije svega okruženje” , kazao je Ćulafić. Prethodno je Vlada ocijenila da za izmjenama nema potrebe. Skupština je samo još jednom poslušala.

 

hotelavalaresortvillasMINISTARSTVO UREĐENJA PROSTORA već dvije godine ne uspijeva da zaustavi kompaniju Bepler i Džejkobson koja u Budvi završava izgradnju hotela Avala bez građevinske dozvole. Izdavanje dozvole je u proceduri potvrdili su u Ministarstvu. Istovremeno, izgradnja treće faze hotelskog kompleksa poznatijeg kao Stara Avala je pri kraju, a šestospratna betonska građevina tik do Starog grada dobija arhitektonske obrise. Republička građevinska inspekcija je 2006. prvi put zatvorila gradilište. Od tada scenario se samo ponavlja: inspekcija piše rješenja o prekidu gradnje, Bepler i Džejkobson gradi.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo