Povežite se sa nama

MONITORING

Basket preči od gladnih

Objavljeno prije

na

Sudeći po najavama ministra finansija Radoja Žugića, dok ovaj broj Monitora bude u štampi, na sjednici Vlade ponovo će se razgovarati o ovogodišnjem rebalansu budžeta. ,,Za donošenje rebalansa potrebna je politička saglasnost”, potencirao je ministar na državnoj televiziji. Ako su mu samo za taj nauk trebala tri mjeseca (Vlada je priču o rebalansu otvorila početkom ljeta) onda smo uzalud dangubili. A Crna Gora vremena za gubljenje ima sve manje.

Eto, na primjer, protekla nedjelja.

Dio radnika nikšićkih Rudnika boksita nastavili su blokadu kompanije. Oni sprečavaju izvoz iskopane rude dok im se ne isplati makar dio zaostalih potraživanja. A ona nijesu mala. Rudari od poslodavca (većinske vlasnike, makar zvanično, predstavljaju CEAC Olega Deripaske i Vlada Mila Đukanovića) potražuju osam plata na koje čekaju od decembra prošle godine, tri zarade iz davne 2010. godine, tri zimnice, regres. Ni staž im nije uplaćivan pet godina, a poneko se sjeti i obećanih izdvajanja za stambeni fond…

Sličan protest rudara u maju prekinut je nakon informacije o ugovorenoj isporuci boksita mađarskom Vagon inpeksu. Pokazalo se da, po svoj prilici, od tog ugovora nema ništa. Priča se, ipak, ponavlja. ,,Opet se traži od radnika da vjeruju u realizaciju ugovora sa Vagon inpeksom, da prekinu štrajk, uprkos tome što su prethodna iskustva pokazala da od tih ugovora nema ništa i da služe samo da bi se smirilo radničko nezadovoljstvo i kupilo vrijeme”, istakla je grupa nezadovoljnih radnika uz obećanje da neće dozvoliti da ih iskoriste kao ,,paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u Rudniku”.

Na njihovo pitanje – kako su, nakon partnerstva Vlade i CEAC-a, od renomirane i profitabilne firme sa 1.460 radnika spali na kompaniju sa 314 radnika kojoj prijeti stečaj zbog duga od 140 miliona – niko nije pokušao da odgovori.

U Podgorici gori na dva mjesta. Prekobrojni radnici KAP-a, budući penzioneri, prekinuli su blokadu izvoza aluminijuma dok očekuju rezultate pregovora sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem. Oni od države traže otpremnine, po uzoru na svoje prethodnike iz KAP-a i radnike koji su napustili Željezaru u vrijeme njenog stečaja. Na Vladi je da odluči da li će ili neće pristati na zahtjeve koji nemaju utemeljenje u zakonu, ali ih je upravo DPSDP koalicija odomaćila u praksi, kao vid kupovine glasova pred izlazak na birališta. Sada se radnicima Kombinata, preko opunomoćenih glasnika, šalju signali da ispunjenje njihovih zahtijeva zavisi od rebalansa budžeta. Što će reći – od parlamenta a ne od Vlade.

Štrajkom i blokadama prijete i preostali radnici Duvanskog kombinata (u stečaju). I oni su početkom prošle nedjelje obustavili proizvodnju zahtijevajući da im se u prvoj nedjelji septembra isplati julska a u drugoj i avgustovska zarada kako bi ,,spremili djecu za školu”. Vlast se, međutim, više brine zbog nepoznanice da li će potencijalni kupci akcija Novog Duvanskog Kombinata (NDKP) konzorcijum tri, uglavnom anonimne, kompanije iz Danilovgrada, Užica i Budve uplatiti obećanih 7,1 miliona u predviđenom roku – do 14. septembra.

Da ne bi bilo iluzije kako su nezadovoljni samo radnici u državnim firmama, pobrinuli su se radnici Zavod za izgradnju Bara (ZIB) i pljevaljske Vektre Jakić. Barani su najavili radikalizaciju protesta ukoliko im se do 12. septembra ne isplati makar dio zaostalih potraživanja iz firme kojom gazduje aktuelni gradonačelnik Bara Žarko Pavićević. ,,Radnicima se duguje osam plata, posljednja je isplaćena 30. maja i to za decembar 2012. godine”, podsjetili su građevinci na sudbinu firme koja je, kažu, ,,izgradila skoro 80 odsto modernog Bara”. Nijesu, ipak, propustili da podsjete na lojalnost firmi i Žarku Pavićeviću, podsjećajući kako su ćutali i trpjeli ,,kao niko u Crnoj Gori”.

Sa tom konstatacijom teško da bi se složili (preostali) radnici pljevaljske Vektre Jakić kojom, godinama unazad, gospodari Dragan Brković. Mimo svakog reda i zakona, ali uz izdašnu pomoć Vlade i njenog premijera a Brkovićevog kuma. I dok se Brkovićevi dugovi gomilaju, njegovi radnici trpe i gladuju.

Do Pljevalja je, krajem prošle nedjelje, skoknuo ministar poljoprivrede Petar Ivanović. Tamo je kontroverzni biznismen, savjetnik i ministar, obznanio da Vlada nastavlja dugogodišnje partnerstvo sa Brkovićem, iako im je svaki zajednički posao – od KAP-a do Jakića i HTP Boka – propao. Ivanović, međutim, nije želio da odgovori na pitanje da li Dragan Brković ovih dana Vladinim novcem otkupljuje potraživanja radnika Vektre Jakić. Umjesto toga, saopštio je sljedeće: ,,Protivim se finansijskoj pomoći za isplatu zaostalih zarada, ali ne ako je to za stvaranje novih radnih mjesta, širenje proizvodnje i povećanje izvoza. To sve imate u Vektri Jakić, koja nema svrhu ako ne radi”. Pa vi sad tumačite.

Među pet, šest pomenutih prošlonedjeljnih događaja mnogi bi pronašli svoj utisak nedjelje. Nekima bi se koja od ovlaš dotaknutih tema pretvorila i u utisak mjeseca, godine, decenije. Ali, premijer crnogorski, neki kažu odlazeći, imao je prečega posla od sudbine KAP-a, Boksita, Duvanskog, ZIB-a, Vektre Jakić ili HTP Boke i njihovih radnika. Đukanović je prošle nedjelje u Sloveniji gledao košarku. Kao da se u zemlji kojom, uz dva tajm auta, on vlada evo više od dvadeset godina ne dešava ništa loše i dramatično. I tamo je dočekao informaciju Centralne banke da je, krajem avgusta, svako peto preduzeće registrovano u Crnoj Gori bilo u višemjesečnoj blokadi, zbog dugova koji su dosegli 440 miliona.

I da sve bude u skladu sa vladavinom predsjednika Vlade, DPS-a i Košarkaškog saveza Crne Gore, naši su u Sloveniji (naši, iako Đukanović, Veselin Barović i ostali uporno pokušavaju da ih pretvore u njihove) na dresovima reklamirali fabriku vode koja nesmetano radi iako već četiri godine nema upotrebnu dozvolu. Biće da ni to nema veze sa DPS-om i njegovim predsjednikom.

Kao što ni premijer nema nikakve veze sa slomom privatizovanih firmi, zjapećim rupama u državnoj kasi koje su napravile privilegovane kompanije, aktuelnim bezakonjem u vođenju državnih finansija.

Podsjetimo se samo Đukanovićevog priznanja kako je Vlada svojevremeno dala ,,prećutnu saglasnost” KAP-u da troši besplatnu struju, a Elektroprivredi da ne plaća poreze i doprinose. Onda su nas, ljetos, na sav glas ubjeđivali kako smo mi dužni da platimo taj ceh od nekih 65-70 miliona eura.

Pošto priča nije prošla, DPS je odlučio da napravi pauzu. Tajm-aut, rekao bi Đukanović. Ministar Žugić više ne pominje dug koji EPCG ima prema državi. Umjesto toga pomirljivo konstatuje kako u Informaciji o javnim finansijama koje je pripremilo njegov Ministarstvo ,,neće biti riječi o rješavanju dužničko povjerilačkih odnosa na relaciji KAP-EPCG”. Kao da to nije i prva i posljednja priča aktuelnog ekonomskog trenutka u Crnoj Gori.

Žugić, zapravo, samo slijedi smjernice premijera Đukanovića. Ovaj je, nedavno, objelodanio kako rebalans budžeta sa pitanjem odnosa na relaciji KAP-EPCG ,,nije prioritet”. Potom je premijer još jednom najavio nemoguće. To će pitanje, navodno, biti riješeno ,,međusobnim poravnanjem”. Prvi je problem što se sa KAP-om koji su sravnili Đukanović i njegovi poslovni partneri i saradnici više niko ne može poravnavati. Drugo, makar bilo i važnije, u odnosima KAP-a i Elektroprivrede državna kasa je zakinuta za skoro 70 miliona. To neko mora da plati.

Umjesto toga iz Vlade najavljuju nova zaduženja na račun države, nove namete za (ne)zapošljene, manje plate, (ne)redovne penzije bez obavezne povišice. A o nenaplaćenim potraživanjima države niko ni riječi. Tako premijer kaže kako partneri iz DPS-a i SDP-a „razmatraju drugi modeli rješavanja rebalansa budžeta, koji neće opteretiti koalicione odnose”. Nije, dakle, bitno to što zapošljeni u Crnoj Gori, posebno oni kojima je država poslodavac, nemaju šta da jedu, nego kako sačuvati koalicione odnose i vlast. Makar dok pojedini čelnici koalicije na vlasti ne srede pravne i finansijske probleme sa kojima se suočavaju oni, njihovi rođaci, prijatelji i poslovni partneri. Do tada ni radničke blokade od Bara do Pljevalja neće imati ko da vidi.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PEJOVIĆ OPET ŠALJE RADNIKE KUĆI: Ekologija i struja zatvaraju KAP

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ove nedjelje uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija i potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struje od 1. januara. Istovremeno, drama oko KAP-a, koja traje decenijama, mogla bi da dobije svoj epilog i zbog ekologije

 

„Šta si mi ovo poslao, se*em ti se u titulu? Je..ću ti majku, vidjećeš ti, pokazaću ti ja“, zaprijetio je vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Pejović direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću. Razlog: Agencija je Pejoviću ispostavila rješenje o naplati eko naknade od 800.000 eura u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudne naplate.

Gazdić je prijavio prijetnje policiji. Pejović je uhapšen. Nakon saslušanja tužilaštvo je ocjenilo da u radnjama Pejovića nema elementa krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Ovog puta je sve ostalo na prijetnjama za razliku od incidenta iz 2015. kada je na beogradskom aerodromu Pejović nasrnuo na Nebojšu Medojevića. Kasnije je ponovio da će pljuvati i šamarati Medojevića gdje god ga vidi, da bi se nakon reakcija javnosti pravdao da su njegove riječi izvučene iz konteksta. Napad nije.

Prije nego što je izgubio takt i počeo sa uvredama i psovkama, Pejović je zaprijetio Gazdiću da će ga prijaviti Specijalnom državnom tužiocu. Izgleda da ga je dodatno razjarilo to što je Gazdić odgovorio da to slobodno učini.

SDT inače ni nakon osam godina nije utvrdilo da li, i ko treba da odgovara zbog nepravilnosti u vezi 137 miliona eura državnih garancija datih KAP-u. Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. Potpise na sporne ugovore o državnim garancijama, bez procjene opravdanosti te pomoći i kontragarancija, stavili su u ime Vlade tadašnji ministri finansija i ekonomije Igor Lukšić i Branko Vujović, premijer u tom periodu bilo je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države. A KAP-om je upravljao ruski oligarh Oleg Deripaska.

I pored neažurnosti SDT-a, Pejović je Miliovju Katniću podnio krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapća, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i turizma Ratka Mitrovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića. Prijavu je podnesena zbog udruženog kriminalnog djelovanja i zloupotrebe funkcija koje obavljaju a sve na štetu Pejovićeve kompanije Uniprom, koja gazduje KAP-om.

Izu Uniproma tvrde da je jasno da su ekološki otpad, povodom kojeg je došlo do incidenta sa Agencijom, ostavili Rusi, tačnije CEAC, jer je Uniprom preuzeo KAP u stečaju tek 2015. godine. „U nemogućnosti da naknadu naplati od CEAC-a a ni od KAP AD u stečaju, nakon pet godina ona mijenja dispozitiv rješenja dana 22. 11. 2021. godine. U dispozitivu mijenja subjekta koji je obavezan na plaćanje naknade, tako što sada tu obavezu ustanovljava na privredno društvo Uniprom d.o.o. Nikšić za iznos od 348.000 eura, a zatim i rješenja za sljedeće godine, stvarajući obavezu za Uniprom u iznosu većem od 700.000 eura“, naveo je Pejović.
Iz Agencije tvrde da su u posljednja dva mjeseca uspjeli da od Pejovićeve kompanije naplate 137.000 eura zaostalih eko naknada i naknada zbog zagađenja životne sredine. Te takse i kazne nijesu plaćene od 2016. godine. Direktor Agencije Gazdić je 1. oktobra donio rješenje kojim su preinačena sva prethodna, koja KAP nije platio, a kojima je Pejoviću bilo naloženo da ih plaća sukcesivno, svakog mjeseca do kraja godine. Sva rješenja ispostavljena su Unipromu, koji je preuzeo organizaciju proizvodnje tokom stečajnog postupka prodaje imovine KAP-a. Uz obrazloženje da je upravo Uniprom korisnik postrojenja, pa samim tim i obveznik plaćanja eko naknade u skladu sa propisima.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ARAPI GASE DUVANSKI KOMBINAT: Glavni grad pohitao da proda svoje akcije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat

 

Duvanski kombinat se gasi. Tako su prije nekoliko dana saopštili predstavnici većinskog vlasnika Novog duvanskog kombinata, kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata –  Grand lnternational FZ-LLC. Menadžer kompanije Grand International FZ-LLC Ahmad Ibrahim Hamdan kaže da je kompanija sada u procesu prestanka obavljanja svoje djelatnosti.

Tako će, prema najavama,  prestati proizvodnja duvana, koja u Podgorici postoji od 1903. godine, kada je kralj Nikola osnovao fabriku Monopol duvana. Kasnije je to privredno društvo promijenilo mnogo oblika organizovanja i imena, a posljednje je Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), pod kojim posluje i danas. Njega su osnovali Vlada Crne Gore i Glavni grad Podgorica, nakon što je u stečaj otišao stari Duvanski kombinat.  Njegova imovina prodata je građevinskom preduzeću Zetagradnja. Danas na mjestu, gdje je nekada bila fabrika, niče novi stambeni kvart.

Arapska kompanija preuzela je duvanski kombinat 2016.  Jedina se prijavila na tenderu za dokapitalizaciju NDKP-a. Ponudila je ulaganje od 20 miliona eura i zapošljavanje 75 radnika. Zaposlili  su šezdesetak radnika. Krajem maja 2018. godine počeli su sa probnom proizvodnjom, dok krajem septembra 2019. godine na dvije proizvodne linije počinju sa proizvodnjom cigareta. Kompanija Grand International FZ-LLC u julu ove godine kupila je i dio akcija u duvanskom kombunatu od Glavnog grada za nešto više do dva miliona eura. Vlada Crne Gore vlasnik je 1,16 odsto akcija. Međutim, firma je cijelo vrijeme poslovala sa gubitkom, a 2020. godinu završili su sa gubitkom od 3,4 miliona eura.

Interesantno, Glavni grad je  prodao svoje akcije u Duvanskom kombinatu dan nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da su inspektori počeli kontrolu tog preduzeća, po nalogu bivšeg rukovodioca Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića. Odluku o prodaji akcija su obrazložili lošim poslovanjem tog preduzeća u prošloj godini. Novac od prodaje će, kako je tada saopšteno, iskoristiti za razvojne projekte.

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat. Iz preduzeća su saopštili da su više puta bili predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave.

,,Nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje. Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore. Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi sa našim budućim investicijama i zainteresovanošću za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenjem i razvojem proizvodnje duvana, rješavanjem pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili nijednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje”, navodi Hamdan u pismu premijeru Zdravku Krivokapiću.

U Vladi, prema informacijama Monitora, sumnjaju da se i u Novom duvanskom kombinatu odvijaju nelegalne aktivnosti povezane sa švercom cigareta. Ali još nema zvaničnih saopštenja šta su pokazale brojne kontrole poslovanja NDKP-a. Zbog toga su, na predlog Damjanovića, naložili pojačan nadzor ovog preduzeća. To je ranije javno rekao i Abazović.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KRAĐA ŠLJUNKA IZ CRNOGORSKIH RIJEKA: Medijski rat vlasti s građevinskom mafijom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Vlade su konačno obećali da će zaustaviti apokaliptične razmjere uništavanja rijeka od strane građevinskog lobija. Objavili su im rat. Za sada samo preko medija

 

Za deceniju i po Morača je usljed krađe šljunka i pijeska toliko uništena da će za oporavak ove rijeke biti potrebno 100 godina, govore stručne analize. Vijek, ukoliko država uspije da dobije objavljeni rat građevinskoj mafiji i spriječi dalju poharu riječnih korita.

O razmjerama ovog ekocida na kom su povlašćeni stekli milione konačno je progovorio i neko iz institucija pa je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović  konstatovao da su rijeke uništavane na zvjerski način: ,,Ako se koriste neka dobra, ta dobra moraju pripadati svim građanima… A ne pod plaštom regulacije korita, a onda nema korita. Morača više ne liči na prirodnu rijeku, Cijevna, kao da je više nema”, kazao je Stijović. Tara, Lim, Grnčar, Gračanica, Ibar i druge napadnute rijeke mogle bi se slično opisati.

Nakon decenijskog nedjelovanja institucija i upornog ukazivanja na ovaj problem od strane medija, protekle nedjelje su uhapšeni vlasnik firme Cijevna Comerc Danilo Petrović, vlasnik firme Per Mar Predrag Maraš, i još par osoba. Privedena je i direktorka Montenegro petrola Andreja Šuškavčević – Novović. Svi su pušteni da se brane sa slobode. A kamioni Cijevne Comerc su i pored zabrane i hapšenja snimljeni kako nesmetano odnose šljunak. Uprkos najavama i ministrovom ponavljanju da od kraja 2020. godine nijedan kamion šljunka nije legalno izvađen.

Hapšenja su ipak uzbunila javnost pa je uništavanje rijeka, prije svega Morače, postala udarna vijest. Slike koje se plasiraju preko medija ne mogu vjerno da opišu apokaliptičke slike razvaljene rijeke u toku kod Botuna i KAP-a, predio slikan šljunom i bagerima. Nivo korita Morače je spušten za deset metara, a nivi vode u bunarima u blizini rijeke je opao za preko pet metara. Jedna od posljedica divljanja na Morači je i ugrožavanje vodosnadbijevanja primorja, jer je zbog iskopavanja šljunka iz Morače kapacitet vodoizvorišta Bolje sestre za deset godina smanjen za 80 odsto.

Pored uništene rijeke i ekosistema, Centar za zaštitu i proučavanje ptica je iznio računicu da je do sada samo iz Morače izvučeno 138 miliona eura. Ministar Stijović smatra da je ta procjena niska, te da je šteta daleko veća. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz  crnogorskih rijeka Morače, Lima, Gračanice, Tare, Ibra, Cijevne i drugih, od 2010. do kraja 2020. izvađeno je 362.335 kubika šljunka, od čega je državi plaćeno samo 1,2 miliona eura.  Koncesionari su u prosjeku državi za kubik riječnog materijala plaćali oko tri eura, dok je na tržištu kubik prodavan za najmanje deset eura. I dok je građevinski lobi zarađivao milione uništavajući Moraču, za rubriku vjerovali ili ne je informacija iz 2016. da je Opština Podgorica na osnovu naknade za korišćenje šljunka imala prihod od 3,91 eura.

Eksploatacija ovog prirodnog resursa omogućena je privilegovanima tokom 90-ih, a zamah, uz potporu vlasti, dobila je nakon referenduma. Stanje je bilo katastrofalno, pa je čak i bivša Vlada 2017. uvela moratorijum na eksploataciju rječnih nanosa. Tadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović je konstatovao „rijeke su uništene, krećemo sa rigoroznim kontrolama“, te upozorio da će onaj ko prkosi državi dobiti odgovor. Odgovor države je bio da se izabranima omogući dalje bogaćenje kroz formu takozvane regulacije vodotoka. Kako su ih regulisali vidimo danas.

Za regulaciju Morače prije tri godine bili su odabrani Cijevna Comerc, Beton Montenegro i Bemax. Oni su navodni višak materijala (šljunak) otkupljivali po cijeni od ispod tri eura. Tokom moratorijuma Vlada je kineskoj firmi China Road and Bridge Corporation (CRBC) izdala saglasnost da gotovo na samom izvorištu Tare vadi šljunak, pod izgovorom regulacije. Nedavno je Osnovni sud u Podgorici presudio da CRBC treba da plati 200.000 eura zbog uništavanja riba i drugog živog svijeta u rijeci Tari tokom izgradnje auto-puta Bar-Boljare. Iz kompanije su najavili žalbu.

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvršna vlast se prenula pa je na sjednici 28. oktobra usvojila zaključke kojim se zadužuje Nacionalni koordinacioni savjet za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije da preduzme aktivnosti u cilju sprječavanja dalje devastacije prirodnih resursa Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić ocijenio je da je devastacija u donjem toku Morače, kao i okolnog područja koja je urađena posljednjih decenija, i te kako bila poznata činjenica prethodnoj vlasti, koja nije preduzimala adekvatne mjere. Lakušić je upozorio da sve indicije govore da je jedan dio te vlasti bio u direktnoj sprezi sa građevinskom mafijom radi ostvarivanja enormnog profita od eksploatacije šljunka.

Nedavno je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavio da je ,,Vlada  odlučna da se obračuna sa građevinskom mafijom. Raditi ovo godinama, na ovakav način, katastrofa je i mi smo odlučni da tome stanemo na kraj”.

Ministar Stijović je targetirao kompanije koje će biti pod lupom Bemax, Beton Montenegro, Milonjić i ortaci, Cijevna Comerc, Čelebić, Avio petrol, Fidija i Glavni grad Podgorica koji je poslovao preko firme Čelebić.
Poručio je i da će sva ta preduzeća morati da pokažu ulazne fakture za šljunak i izlazne za beton, kako bi inspektori utvrdili da li se podaci podudaraju. ,,Postoje i male kompanije koje su eksploatisale šljunak za potrebe većih kompanija. Te podatke smo proslijedili
policiji i ne možemo ih sada otkrivati”, rekao je on.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani izjavio je da ,,dostina tih firmi proizvodi beton, postoje izlazne fakture gdje su prodali na hiljade kubika betona, međutim ulazne fakture svjedoče da nije kupljeno ni deset odsto šljunka”.

U borbu sa mafijom se ulazi sa malim iskustvom i nikakvom praksom. Nakon što su uhapšeni zbog nelegalne eksploatacije šljunka  pušteni su da se brane sa slobode, zamjenik rukovodioca ODT Podgorica, državni tužilac Nikola Boričić, rekao je da je taj predmet u njihovoj, a ne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva i da bi se oglasili nenadležnim da je bilo elemenata organizovanog kriminala. S druge strane ministar Stijović tvrdi da je riječ o organizovanom kriminalu: ,,Imate veliki broj kompanija koje nijesu povezane, ali su imale veze sa državnim institucijama, vlastima Glavnog grada. Svi ti ljudi su nalazili način da im se ćuti i da lako prolaze kroz to”. Kazao je i da su u igri ozbiljne kompanije koje se bave ovim poslom i da postoji strah državnih institutucija da se sukobe sa tim.

Na strah i opstrukciju upozorio je i premijer Zdravko Krivokapić. On je ocijenio da policija ne radi svoj posao i da sa reagovanjem kasne po dva sata, namjerno, da bi kamioni prošli. ,,Zašto se neko od nekoga plaši? Plašite se od lopova? Kada je to bilo u Crnoj Gori?”, pita se Krivokapić.

I u NVO CZIP se pitaju da li se zaista sa par hiljada eura novčane ili par godina zatvorske kazne može nadoknaditi pričinjena šteta koja se mjeri vjekovima i milionima. ,,Još uvijek postoji bojazan da ni ovaj slučaj neće otići dalje od pompezne medijski ispraćene akcije privođenja, ali bez realne kaznene politike prema počiniocima”, izjavila je Ksenija  Medenica iz CZIP-a.

Privedenim osobama se na teret stavlja djelo protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta za koje je članom 254 Krivičnog zakonika propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Iz CZIP-a smatraju da se u konkretnom slučaju, osim navedenog, radi i o oštećenju životne sredine koje je propisano kao krivično djelo članom 307 za koje je propisana maksimalna zatvorska kazna do osam godina. ,,Konkretno, ključni problem je u tome što za moguće kazne za počinioce i pričinjena šteta nisu srazmjerne. Izgubili smo mnogo više od neke ‘novčane kazne ili nekoliko godina zatvora’. Bez adekvatne kaznene politike, možemo da očekujemo da će se nedjela prema prirodi nastaviti i da akcija nadležnih neće biti ozbiljno shvaćena”, ocjenila je  Medenica.

Da će se ,,mafija” zastrašiti novčanim kaznama ili prijetnjom zatvorom do godinu dana male su šanse. Toga su svjesni i pojedini u državnim institucijama. Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Lakušić izjavio je da je zabrinjavajuće ,,što pravosudni sistem u ovakvim situacijama nema adekvatne sankcije za počinioce ovih djela”.

I dok se institucije i dalje ne snalaze najbolje, mediji su jedini koji su na ovaj problem ukazivali godinama. Posljednjih mjeseci o nelegalnoj eksploataciju šljunka uporno je pisao novinar Vuk Vujisić i za to dobio brojne prijetnje. On za Monitor kaže da ,,institucije moraju nastaviti sa akcijama kako bi se procesuirali svi oni koji godinama kradu državno dobro i koji su doveli u pitanje vodosnadbijevanje primorja. Jasno je da se radi o pljački zajedničkih resursa, prirodnog dobra i ekocidu nevjerovatnih razmjera. Apsurdno je da neko može da krade naše zajedničko dobro, zarađujući na 100 hiljada eura, a pojedine firme i milione i da još zastrašuju građanske aktiviste i novinare koji pokušavaju da to prijave.  Devastirano je i možemo reći ukradeno preko 1.500.000 m2 državnog zemljišta, a da nemamo nijednu konfiskovanu mašinu, a ni počinioca u Spužu”.

Ove nedjelje su mještani Botuna, Mitrovića i Ljajkovića protestovali zbog zabrane vađenja šljunka iz Morače. Oni su poručili predstavnicima Vlade da nijesu građevinska mafija, već da od tog posla izdržavaju porodice. Traže da im se omogući nastavak vađenja šljunka ili će radikalizovati proteste.

,,Država mora pokazati snagu. U suprotnom šalje se poruka da svi možemo da krademo državna dobra i da ne odgovaramo, a pri tom da stičemo veliku imovinsku korist. Svako ko sabotira akcije, istragu i procesuiranje preduzeća i počinioca je saučesnik u ovom ekocidu i pljački i treba da odgovara. Država ima sve mehanizme da to učini”, kaže Vujisić.

Država ima mehanizme, ali ih za sada koristi samo za medijsku promociju.

Predrag NIKOLIĆ 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo