Povežite se sa nama

MONITORING

CRNA GORA I SUD U STRAZBURU: Obmana sa državnim potpisom

Objavljeno prije

na

Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura poslije skoro sedam godina donio je presudu u korist petorice bivših radnika IGM Radoje Dakić, koji su tužili državu Crnu Goru. Presuda je objavljena je 16. februara. Država treba da im isplati oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada, a dobiće i po 2.000 eura kao naknadu štete. Oko 1.800 radnika te fabrike više od deceniju nisu mogli da naplate potraživanja po pravosnažnoj presudi crnogorskih sudova. Dug je sa kamatama dostigao 50 miliona eura.

Sudu u Strazburu obratilo se još 369 radnika te fabrike. Ukoliko bi njihov primjer slijedili i ostali onda bi državni budžet mogli olakšati za preko 80 miliona eura.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Va-lentina Pavličić saopštila je krajem prošle godine da je Crna Gora isplatila 705.388 eura građanima koji su našu državu tužili najvišoj sudskoj instanci u Evropi.

Ovih dana objavljeno je da je Crna Gora u odnosu na broj stanov-nika među pet država sa najviše tužbi pred sudom u Strazburu. Zašto – ilustrativan je i navedeni slučaj dakićevaca.

No, to je jedna strana istjerivanja pravde od strane crnogorskih građana pred sudom u Strazburu. Jednu drugu dimenziju, manje poznatu javnosti, za Monitor otkriva Budislav Minić, zastupnik kolašinskog Centra za građansku inicijativu za povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

,,Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisani su instrumenti i procedure protiv nerazumnog trajanja postupaka”, kaže Minić. „Skandalozno je da je država Crna Gora obmanula Evropski sud za ljudska prava dostavivši mu neistinite podatke o djelotvornosti tih instrumenata. Na osnovu tih podataka sud u Strazburu promijenio je svoj dotadašnji stav o nedjelotvornosti tih pravnih lijekova. S druge strane, na unutrašnjem planu, moje iskustvo pokazuje da kvalitet trpi radi postizanja statistike efikasnosti u rješavanju zaostalih predmeta”, objašnjava Minić.

On navodi dva primjera koji, kako kaže, ilustruju beskrupuloznost u ,,namicanju statistike”.

Prvi je iz Vrhovnog suda Crne Gore, koji bi morao biti nepremostiva brana toj pojavi.

,,U podužem sudskom postupku, koji je vodila stranka iz Beograda, Vrhovni sud je 2012. godine usvojio reviziju tužilje. U ponovnom postupku, sutkinja prvostepenog suda u Kolašinu, grubo kršeći zakon, sudsku praksu i sudijsku etiku, smanjuje označenu vrijednost spora u petoj godini trajanja parnice. I umjesto da sankcioniše skandaloznu promjenu vrijednosti spora protivno pravu i sudskoj praksi, Vrhovni sud 2015. odbacuje kao nedozvoljenu novu revizuju iste stranke u istom postupku u kojem je isto vijeće tog suda već jednom utvrdilo da je revizija dozvoljena?!

Ovaj svojevrsni skandal je uslijedio nakon što je stranka kontrolnim zahtjevom inicirala ubrzanje postupka kao krajnje kompromitujući za najvišu sudsku instancu i primjer je ,,efikasnog” rješavanja sudskih predmeta i statistike ,,uspješnosti”, kojom predsjednica Vrhovnog suda zasipa neuku javnost”, kaže Minić.

Crnogorski sudovi godišnje dobiju od 150 do 160 hiljada predmeta, kazala je početkom ove godine Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore. Ona se pohvalila da pojedini sudovi završavaju od 95 odsto pa do više od 120 odsto predmeta od priliva. Po ažurnosti izdvojila je Apelacioni, Upravni i Vrhovni sud.

,,Vrhovni sud je ažuran godinama i jedan je od lidera u odnosu na sve sudove u okruženju”, pohvalila se Medenica.

Drugi primjer je ilustracija pravnog nasilja na nižim nivoima sudstva.

,,U parnici protiv privilegovanih državnih organa, započetoj 1998. godine a okončanoj 2016. povodom štete od jednog predizbornog ‘projekta’, četiri stranke su izdejstvovale rješenje Osnovnog suda u Kolašinu kojim su Direkcija javnih radova Crne Gore, Opština Kolašin i drugi obavezani na plaćanje sudskih penala zbog neizvršenja građevinskih radova. Stranke su prije toga u četiri predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava ostvarile naknadu dijela štete zbog nerazumno dugog postupka prijateljskim poravnanjem sa Crnom Gorom u pojedinačnim iznosima od po više hiljada eura, a privode se kraju još četiri slična postupka”, kaže Minić.

Niko od postupajućih sudija domaćih sudova nije trpio posljedice zbog štete koju su nanijeli građanima i državi Crnoj Gori.

,,Slijedeći ustaljenu apsolutnu neodgovornost ista sutkinja iz prvog primjera, istovjetnim shvatanjem prava, profesionalne etike i funkcije suda, ‘prekratila’ je izvršni postupak za sprovođenje pravosnažnog rješenja o sudskim penalima 2012. godine preinačujući u korist Direkcije javnih radova i drugih privilegovanih subjekata sadržaj pravosnažne i izvršne sudske odluke i izigravajući njene pravne učinke. Time je statistički predmet okončan u razumnom roku, ali na nerazuman način. To je otvorilo niz sudskih postupaka pred domaćim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava sa istovjetnim izgledima na ishode već viđene povodom dosadašnjih nepravilnosti i nezakonitosti istih domaćih sudova”, objašnjava Minić.

Benjamin Dizraeli svojevremeno je rekao: ,,Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika”. Možda je umjesto bilo kakvog zaključka navedenih primjera dovoljno podsjetiti na ovu izreku.

Spas traže od Evrope

Šta o crnogorskom pravosuđu i pravdi u Crnoj Gori govori podatak da je Crna Gora nalazi među pet zemalja sa najviše podnijetih tužbi sudu u Strazburu pitali smo Teu Gorjanc-Prelević, izvršnu direktoricu NVO Akcija za ljudska prava. „Građani Crne Gore sumnjaju u sprovođenje pravde u svojoj državi i vjeruju da može da im pomogne sud u Strazburu više nego građani u čak 42 druge države Savjeta Evrope. Iako ta njihova sumnja ne mora da je opravdana, ili preciznije vjerovatno da ni Evropski sud za ljudska prava neće biti nadležan da postupa po većini podnijetih predstavki, opet treba da zabrine podatak da se u tolikoj mjeri spas traži od Evrope. Mislim da je problem i u nedovoljnim, nekvalitetnim obrazloženjima sudskih odluka, koje i kada su u suštini ispravne, zbog nedostatka obrazloženja ne ostavljaju utisak da su pravične”, kaže Tea Gorjanc-Prelević.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FUNKCIONERSKA KAMPANJA: Iskočili iz DPS šinjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje, vlasti su prihvatile  kao obilježje svoje politike

 

Posljednji dan maja, premijer Dritan Abazović sa podgoričkim i rukovodstvom Opštine Tuzi, otvara dio bulevara Podgorica -Tuzi. Sve liči na scene kada su dio istog bulevara 2019. otvarali tadašnji predsjednik države Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Na optužbe da je otvaranje već viđena predstava i dio predizborne kampanje, Abazović odgovara da Vlada ima agendu, da nije mogla da zna kada će se raspisati izbori… Potrefilo se tako, baš kao što se i DPS- godinama namještalo, otvaranje u predizborni vakat.

,,Funkcionerska kampanja koju DPS toliko vodi je zapravo pokazala sav njihov očaj”, poručivali su iz Abazovićeve stranke u avgustu 2020. Sada su sve to zaboravili, pa potpredsjednik URE i ministar Goran Đurović, par dana prije izbora, kao Vladin predstavlja ukradeni program Stan za sve.  Da se nema granica  jasno je bilo kada su novi trajekt krstili predizbornim imenom Ruka pravde.

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje prihvatili su kao obilježje svoje politike.

I ostali koalicioni partneri u vlasti nalaze svoje načine predizborne promocije na istom tragu. Tako je krajem maja ministar pravde Marko Kovač sa rukovodstvom Opštine Nikšić usaglasio da Vlada donira Eparhiji budimljansko-nikšićkoj 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Sv.Vasilija Ostroškog u Nikšiću. SPC-u kao nedostaje novca pa svako malo mora država da je pripomogne, a posebno u predizbornom vremenu.

Kad od DPS politike ne prezaju oni koji su se borili protiv nje, što je ne bi baštinili i oni koji su bivšoj vlasti godinama bili saradnici. Tako su za potrebe Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, krajem maja, raspisani oglasi za čak šest direktora direktorata. Oglas se raspisuje dvije sedmice prije vanrednih parlamentarnih izbora, a rukovodioci se biraju na mandat od pet godina. Usput su raspisani i konkursi za pomoćnika direktora Uprave policije (Sektor za finansijsko-obavještajne poslove) i 16 oglasa za Upravu za gazdovanje šumama (za čuvare šuma, referente i portire)… Iz Vlade i od premijera opet objašnjenja koja vrijeđaju inteligenciju da to sa izborima nema baš nikakve veze.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo