Povežite se sa nama

Uncategorized

DEVASTACIJA RIJEKE BOJANE: Biser na slikama i u filmu

Objavljeno prije

na

„Ovdje se čovjek više ne može odmoriti. Obale Bojane su postale velika diskoteka na otvorenom. Po čitavu noć sa gotovo svake druge terase čuje se muzika i buka. Ovako nikada nije bilo”, tvrde ribari.

I zaista: na mnogim kućicama i vikendicama, koje se koriste ili izdaju, a ima ih oko 450, do kasno u noć se organizuju žurke. Trešti na sve strane, a zbog odlične akustike, mira i sna nema. Tokom dana su, inače, problem i skuteri, koji se velikom brzinom voze po ovoj rijeci.

I voda u Bojani je već danima zamućena, prljava i neprijatnog ukusa , zbog čega je došlo do uginuća jegulja i nekih drugih vrasta ribe, kojih, inače, u delti Bojane ima čak preko 140 vrsta.

Kada padnu prve velike kiše ili jači jugo, na ušću Bojane mogu se vidjeti apokaliptične slike. Svega tu ima, i sa kontinenta, i onoga što su nemarni ljudi ljeti bacali u more: plastike, medicinskog otpada, šporeta i kreveta, sve do automobilskih karoserija.

Izvršni direktor ekološke organizacije Zeleni korak Dželal Hodžić kaže da još uvijek ne zna da li je to od hemikalija ili krivolova. „Znam samo da je krivac za ovo stanje i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u čijoj je nadležnosti Bojana, jer ne vodi dovoljno računa o ovoj rijeci”, ocjenjuje on i ističe da ovu instituciju, čije je sjedište u Budvi, zanimaju samo prihodi od tzv. privremenih objekata.

Zvanične informacije govore da je od 2010. godine JP Morsko dobro od zakupa za kućice za Bojani inkasiralo oko dva miliona eura! Takođe, broj objekata je na desnom kraku ove rijeke za 20 godina porastao za 2,5 puta!

Jer, na lijevom kraku, koji je zajednički sa Albanijom, takvih objekata nema. Kako što ih praktično nema ni na albanskoj obali. A nema ih ni na obalama drugih rijeka koji se ulivaju u Jadransko more: Neretve, Krke, Zrmanje, Poa… Jedino je Bojana, koja je zbog svojih karakteristika istinsko čudo prirode, postala simbol bahatosti i štetočinskog odnosa prema prirodi.

Iz Morskog dobra tek kažu da zakonito obračunavaju zakup, a da njihovi kontrolori svaku devastaciju uredno registruju i prijavljuju nadležnim organima. Inspektori zaštite prostora su tako saopštili da su samo krajem prošlog mjeseca napisali 22 rješenja o ukljanjanju kućica na prostoru Bojane. Kako su naveli, njihovi vlasnici ne posjeduju potrebna dokumenta o postavljanju privremenih objekata po Planu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za period od 2016. do 2018. godine. U Inspekciji dodaju da će se izvršenju rješenja o rušenju, odnosno uklanjanju ovih objekata pristupiti u narednom periodu.

U MANS-u, koji vrši monitoring i na ovom prostoru, smatraju da bi, nakon što je u Skupštini Crne Gore nedavno usvojen Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, moglo doći i do legalizacije objekata u zoni morskog dobra i vikendica na Bojani. Konstatujući da to nije u javnom interesu, programski direktor MANS-a Dejan Milovac tvrdi da bi to bila “konačna kapitulacija pravne države pred potpunim urbanističkim haosom koji je zavladao prostorom Crne Gore”.

Tek sada bi se širom otvorila mogućnost za realizaciju originalne ideje koja je prije tačno dvije godine lansirana iz Morskog dobra. “Poseban prijedlog je ideja da se od kuća na Bojani, kroz plansko rješenje i upravni postupak, obezbijede uslovi za formiranje specifičnog difuznog hotela”, saopšteno je iz tog preduzeća. Vjeruje se da bi takva specifična ponuda podigla nivo kvaliteta usluge, dok bi privatni iznajmljivači bili zajednički organizovani u prodaji, rezervacijama i prihvata gostiju. Činjenica je takođe da bi na taj način faktički bilo legalizovano, tačnije zacementirano postojeće stanje na Bojani.

Iz Zelenog koraka su stoga predložili da se svečana sjednica crnogorskog Parlamenta u povodu 25-ogodišnjice proglašenja Crne Gore ekološkom državom održi na Adi. „Održavanjem svečane sjednice upravo ovdje bila bi idealna prilika da se ukaže na ove probleme i izazove i promovišu potencijali Ulcinja: Ada, Bojana, Velika plaža, Valdanos, Solana, Šasko jezero, Port Milena, te pozovu relevantni investitori da ulažu svoj kapital u ovo područje”, smatra Hodžić.

Dok se čeka na odgovor iz Skupštine, u Ulcinju će početi snimanje filma Biser Bojane, čija se premijera očekuje u januaru 2017. godine. Biće to savremena, romantična, akciona komedija, a producenti filma, braća Milutin i Milan Karadžić, ističu da će biti gledanija od serije Budva na pjenu od mora.

„Prikazaćemo u najljepšem svijetlu ovaj grad, koji je to zaslužio, i ljepote Ade, Bojane, Solane i Starog grada”, kazali su Karadžići.

U to niko u Ulcinju ne sumnja, posebno što će u ovom filmu igrati poznata ekipa glumaca iz cijelog regiona. Jer, Bojana će na platnu biti biser, ali je u stvarnosti ona to svakim danom sve manje.

Čudo prirode

Zbog svoje dvojnosti rijeka Bojana je pravo čudo prirode. Dno korita rijeke je, prije njezinog uliva u more, na dva metra, ponegdje i do pet metara ispod nivoa mora. Ipak, najizrazitija osobina Bojane je ta što se dno njezinog korita, počevši od ušća, nalazi ispod nivoa mora na čitavoj dužini od 36 km uzvodno. To ovu rijeku čini izuzetnim prirodnim fenomenom, pogotovo kada se ima u vidu njen veliki proticaj. Jer, ona Sredozemnom moru donosi najviše vode, poslije Nila i Poa.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo