Povežite se sa nama

INTERVJU

DR DUŠKO LOPANDIĆ, PROFESOR MEĐUNARODNOG I EVROPSKOG PRAVA I DIPLOMATA: Nema suštinskog dijaloga o strateškim temama koje se tiču cijele Evrope

Objavljeno prije

na

Nepoštovanje pravnih načela i odluka Suda pravde EU od strane ustavnih sudova i vlada Poljske i Mađarske, može posebno da dovede u pitanje održivost sistema EU

 

MONITOR: Kriza Ukrajina–Rusija navodno je na ivici oružanog sukoba. Pokušaji dijaloga između NATO i Rusije nisu doveli do rezultata. Došlo je do ograničenih sankcija, a prijeti se i novim. Kako procjenjujete, koji bi dogovor bio kompromis?

LOPANDIĆ: Svedoci smo situacije koja odgovara onome što podrazumeva reč „kriza“ u medicini a koja se može završiti, bilo ozdravljenjem bolesnika, bilo njegovim fatalnim krajem. U ovom slučaju „bolesnik“ je evropski bezbednosni poredak – onakav kakav je definisan još sporazumima iz Helsinkija, a kasnije potvrđen u okviru OEBS-a, nakon raspada Istočnog bloka. Decenijama tokom ovog veka svedoci smo zabrinjavajućeg trenda u odnosima velikih sila – posebno u odnosima Atlantskih saveznika i Rusije – koji se svodi na utisak o nepostojanju suštinskog dijaloga o velikim strateškim temama koje se tiču cele Evrope. Tokom prošle decenije otkazano je nekoliko strateških sporazuma između SAD i Rusije, koji su se odnosili na nuklearno naoružanje, dok je ceo prostor oko spoljnih granica Rusije, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kavkaz i dr., postao zona nestabilnosti i zamrznutih konflikata, što je kulminiralo sa ukrajinskom krizom, odnosno sukobima 2014. Može se reći da je sa krizom u Ukrajini i jednostranom aneksijom Krima, koji praktično niko u međunarodnoj zajednici nije pravno priznao, u suštini došlo do raspada evropskog poretka koji je definisao OEBS i u čijoj suštini su načela o poštovanju suvereniteta i nepovredivosti granica. Da podsetim, međutim, da su ovi principi već bili ozbiljno narušeni od strane NATO zemalja sa bombardovanjem Srbije i Crne Gore 1999, a dodatno uzdrmani nastojanjima da se jednostrano menjaju granice Srbije 2008. Odnos NATO zemalja prema Srbiji i kasnija intervencija u Iraku suštinski su podrili poverenje između Rusije i Atlantskih saveznika, a bez elementarnog poverenja nema stabilnosti ni u međuljudskim pa ni u međunarodnim odnosima.

MONITOR: Neki evropski lideri, kao Makron, održavaju veze sa Putinom, što je radila i Angela Merkel. Tvrdi se da je EU gotovo potpuno zavisna od ruskih energenata, a da njene sankcije nisu ozbiljnije pogodile Rusiju. SAD sve više zaoštravaju situaciju sa Moskvom. Amerikanci prijete i zabranom Rusiji prometa u dolarima preko Swift sistema. Kako bi ovaj „ruski rulet“ mogao, u perspektivi, uticati na odnose Brisela i Vašingtona?

LOPANDIĆ: Svi bi mnogo više gubili nego dobili od dalje eskalacije krize, posebno evropske zemlje. „Gde se slonovi bore, strada trava“, stara je indijska poslovica, što se u ovom slučaju posebno odnosi na male evropske zemlje. U kontekstu bezbednosnih problema, Evropska unija bi trebalo da igra još značajniju ulogu na tragu onoga što je francuski predsednik Makron nazvao „strateška autonomija“ EU, a što je, za sada, više lepa parola nego realnost.

Davno je rečeno da je EU „ekonomski div, politički patuljak i vojni mrav“. To se donekle promenilo u poslednjih par decenija – ali ne i kada se radi o strateškim pitanjima rata i mira. Ne treba zaboraviti da SAD imaju niz vojnih baza i nuklearno oružje u zemljama EU, od Nemačke, preko Italije do Grčke. EU uglavnom deluje slanjem mirovnih misija – u čemu kao partner učestvuje i Srbija – kao i na planu saradnje u vojnoj industriji.

MONITOR: U Njemačkoj je vlast promijenjena. U aprilu su francuski predsjednički izbori na kojima se Emanuel Makron smatra favoritom. Može li se očekivati da, poslije tih izbora, EU zauzme jasnije stavove prema „mangupima u sopstvenim redovima“ čije politike i načini vladanja ne mare za „evropske vrijednosti“, ali i prema balkanskim stabilokratama?

LOPANDIĆ: U EU je u toku jedna vrsta unutrašnjeg preispitivanja i preraspodele u odnosima snaga, nakon izlaska Velike Britanije iz Unije. Ravnoteža „velikih“ koju je činio trougao UK–Francuska–Nemačka svela se na dvojac u kom ekonomski, pa sve više i politički, preteže Nemačka. Nemačka je zemlja „status quo-a“, kojoj sadašnji odnosi u EU ekonomski najviše odgovaraju. Kohezija EU se zasniva na stabilnosti ovog dvojca, plus na dobrom funkcionisanju ekonomskih politika i jedinstvenog tržišta i na zajedničkom budžetu koji se „preliva“ na manje razvijene zemlje i regione.

Posmatrano geopolitički, Nemačka je prvenstveno kontinentalna država, dok je Francuska mnogo više okeanska zemlja koja raspolaže ogromnim pomorskim prostranstvima (zbog svojih prekomorskih teritorija i posedovanja brojnih ostrva), a uz to je i nuklearna sila i članica SB UN, što joj daje veći manevarski prostor u svetskoj diplomatiji. Proces donošenja odluka u EU podrazumeva stalno interno pregovaranje i stvaranje različitih privremenih minikoalicija između manjih članica Unije, poput Višegradske grupe, Baltičke grupe i slično. Ove podele su nekada i ideološke, poput koalicije „štedljivih“ zemalja članica. Mnogo ozbiljnija je ideološka podela koja se trenutno svela na duo vlada Poljske i Mađarske (delimično i Slovenije). Nepoštovanje pravnih načela i odluka Suda pravde EU od strane ustavnih sudova i vlada Poljske i Mađarske u ovom momentu može posebno da dovede u pitanje održivost sistema EU. Radi se o ozbiljnom sporu koji zadire u same temelje pravnog poretka EU kakva se razvila u poslednjih pola veka.

MONITOR: Većina javnih ličnosti iz BiH smatra da u BiH nije moguće sačuvati i sprovesti neophodne reforme izbornog zakona i Ustava, bez posredovanja SAD. Poslije nedavnih razgovora predstavnika BiH Federacije u Neumu, izaslanici EU i SAD, Angela Ajkhorst i Metju Palmer, rekli su da se napreduje „korak po korak“. Kako će tek biti kad se počne razgovarati, ako se to uopšte dogodi, i sa Miloradom Dodikom?

LOPANDIĆ: Za susede BiH, kao i za celu Evropu, bilo bi vrlo važno da se uz posredovanje SAD i EU, postignu rešenja koja će deblokirati političke sporazume u ovom vremenu velikih geopolitičkih zapetljaja. Žan Mone, jedan od „otaca“ Evropske zajednice je dao sledeći recept: „Kada postoji politička blokada, onda pokušajte da promenite kontekst pregovora, odnosno ugao iz kog se problem rešava“. Mislim da su sporost u procesu proširenja EU i njene interne slabosti dosta uticale na postojanje jedne vrste dugoročne rovite političke situacije u BiH, ali i šire u regionu. Razbijanje Jugoslavije i nacionalistički sukobi nisu pomogli narodima Zapadnog Balkana. Sumnjam isto tako da će nacionalizam mnogo pomoći u rešavanju brojnih društvenih problema koji se prvenstveno ogledaju u nedovoljnoj modernizaciji, nefunkcionalnoj i birokratizovanoj državi, korupciji, kriminalu i, što je najgore, procesu iseljavanja obrazovanih i mladih, koji je već dobio alarmantne razmere, ne samo u BiH, već u celom regionu.

MONITOR: Dio srpske opozicije je želio da se u pregovore o izbornim uslovima uključe i predstavnici EU institucija. Oni, dva mjeseca pred izbore, očigledno nisu zadovoljni posredovanjem delegacije Evropskog parlamenta. Prije par dana, Tanja Fajon je, odlazeći iz Beograda, ponovila da su učinili onoliko koliko su mogli. Ima li tu nešto što bi trebalo shvatiti „između redova“?

LOPANDIĆ: Dobro je što je nakon izvesnog usporavanja došlo do deblokade procesa pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, što se pokazalo, kako otvaranjem jednog pregovaračkog klastera (koji obuhvata četiri važna pregovaračka poglavlja poput životne sredine, energetike i transporta), tako i nedavnim ustavnim promenama, potvrđenim na referendumu. Bez obzira na eventualne nedostatke, radi se o važnim ustavnim promenama koje će omogućiti veću nezavisnost i profesionalizaciju pravosuđa.

Izbori u Srbiji bi trebalo da potvrde ovaj proces vraćanja Srbije na proevropski kolosek, što će se potvrditi i novim sastavom narodne skupštine koja će imati višestranački sastav i u kojoj bi trebalo da se neguje tolerancija između vlasti i opozicije kao ključni element demokratije. U tom smislu, mislim da su posrednici iz Evropskog parlamenta imali pozitivnu ulogu.

 

U novom odmjeravanju snaga valja znati – BNP Rusije je ravan španskom

MONITOR: Da li je ovo što se već duže vrijeme događa zaista neka vrsta novog Hladnog rata – novog, jer Rusija nije isto što i SSSR – ali je daleko i od liberalne demokratije?

LOPANDIĆ: Još od onog famoznog Putinovog „Minhenskog govora“ iz 2007, koji je predstavljao svojevrsno upozorenje SAD kao supersili koja „jednostrano i prekomerno koristi vojna sredstva u međunarodnim odnosima“ kao i predloga tadašnjeg ruskog predsednika Medvedeva o novoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi – koje su zapadne zemlje uglavnom ignorisale – odnosi na planu evropske bezbednosti klize od lošeg ka gorem. Ovo je podsećalo na polagano klizanje tektonskih ploča u geografiji, koje na kraju završe u neizbežnom sudaru. Nešto slično se dešavalo među velikim silama uoči Prvog svetskog rata. Svedoci smo „inflacije“ sve brojnijih vojnih manevara koje organizuju i jedna i druga strana. Posebno uznemiravaju vesti o vojnim igrama kojima se simulira stanje nuklearnog sukoba. Ipak, ja se nadam da će ovaj put kriza predstavljati „zvono za buđenje“ i da će diplomatski napori ipak dati rezultate. SAD su u suštini više koncentrisane na odnose sa Kinom i šire na Dalekom istoku, pa bi im dugoročnije regulisanje i sređivanje stanja u Evropi moglo odgovarati.

U ovom odmeravanju NATO saveznika sa Rusijom, apsurdno deluje činjenica da je ukupan BNP Rusije ekvivalentan španskom. Sabrani troškovi za odbranu Francuske i Nemačke skoro su dvostruko veći od ruskih. Budžet za odbranu SAD je 13 puta veći od ruskog i tri puta veći od kineskog.

 

I Crna Gora i Srbija daleko od članstva u EU

MONITOR: Od jesenas, Crna Gora i Srbija su smještene u isti direktorat za pregovore sa EU. Neki su se zbog toga u Crnoj Gori osjetili nelagodno jer se smatralo da je ona ispred Srbije u napretku u pregovorima o pristupanju. Iz Brisela je rečeno da se radi samo o reorganizaciji Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju. Imaju li u Crnoj Gori razloga za brigu?

LOPANDIĆ: I Crna Gora, kao i Srbija su, na žalost, još uvek daleko od punopravnog članstva. To se posebno vidi u vrlo malom broju poglavlja koja su do sada zatvorena u pristupnim pregovorima. Ovo je mnogo važnije nego interna organizacija službi u Evropskoj komisiji. Neophodno je da zemlje EU donesu stratešku odluku o realističnom vremenskom roku za naredni talas proširenja (o ovome je nedavno u Evropskom parlamentu govorio i francuski predsednik Makron), a da zemlje kandidati ubrzaju reforme i evropeizaciju svojih društava, država i ekonomija. Ponoviću svoje mišljenje da članstvo u EU, uprkos možda nekim problemima, donosi mnogo značajnih prednosti i velikih koristi, i građanima, i njihovim zemljama.

Nastasja RADOVIĆ   

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE:  Svi se plaše izbora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbora se plaše svi. Oni koji pokušavaju održati postojanje 43. Vlade žele da raznim oblicima partijskih djelovanja poboljšaju svoju poziciju, a onda i zadobiju što veću podršku. Neki podgrijavanjem nacionalizma žele povratiti svoje biračko tijelo, dok drugi populizmom, zadobijaju sve veće simpatije onih koji su u raznim rascjepima odavno zaboravljeni, najviše u ekonomskom smislu

 

MONITOR: Uz političku i institucionalnu krizu koje se ne rješavaju, sve je manje ministara u tehničkoj Vladi, nakon što je ministarka evropskih integracija podnijela ostavku. Kako to komentarišete?  

POPOVIĆ KALEZIĆ: Institucionalna, pravna i politička kriza dovodi do rasipanja pa i unutar 43. Vlade, koju ne bismo mogli nazvati tehničkom, ali bi bilo dobro da u neko dogledno vrijeme, dođe do formiranja takve, koja će služiti za prevazilaženje trenutnih, najnužnijih problema, i koja će uspjeti pripremiti valjano pravno i institucionalno tlo za raspisivanje i održavanje izbora.

Trenutna Vlada je najviše zadobila povjerenje i mogućnost djelovanja, upravo zbog obećanja da će izvršavati zadatake iz evropske agende, a sve u cilju zatvaranja poglavlja i što bržeg priključenja EU. Nažalost, nijesmo imali prilike vidjeti da se krenulo u tom pravcu, pa se umjesto reformi izbornog zakonodavstva i pravosuđa, krenulo ka drugim ciljevima, poput zaključenja Temeljnog ugovora, predstavljanja plana (bez plana) Otvorenog Balkana, a onda i pripreme zarad održavanja popisa stanovništva. Podnošenje ostavke ministarke evropskih integracija, gospođe Marović, koja je zauzimala tri visoke pozicije unutar vladajuće skupine, od već navedene  funkcije, preko glavne pregovaračice do potpredsjednice Vlade, budi sumnju na skretanje sa evropskog puta, pogotovo što je u svojim navodima i objavljenoj analizi bila eksplicitna u stavu da se ne slaže oko ideje Otvorenog Balkana, smatrajući da nije jasno šta Crna Gora dobija tom inicijativom. Nijesmo uspjeli čuti argumentovanu reakciju čelnika Vlade na tvrdnje gospođe Marović. Ako jednoj ministarki evropskih poslova ova inicijativa nije jasna i do kraja demistifikovana, šta mogu očekivati građanke i građani ove zemlje. O inicijativi Otvoreni Balkan se zna tek toliko da će pospiješiti regionalnu saradnju, dok sve ostalo ostaje pod znakom pitanja. Umjesto da se bavimo dugogodišnjim težnjama ispunjavanja mjera i aktivnosti iz otvorenih poglavlja, mi smo skrenuli ka inicijativi Otvoreni Balkan o kojoj vrlo malo znamo. Krajnje loše je osipanje ministara/ki  i to dodatno otežava situaciju, sa posebnim akcentom na Ministarstvo evropskih integracija.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR LEV KREFT, PROFESOR LJUBLJANSKOG UNIVERZITETA: Ne radi se o tome ko će da ovlada svijetom nego da li će svijeta biti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Odnos prema proruskim osjećajima na Balkanu treba staviti u odnos sa protivljenjem sadašnjim mjerama u EU, uz izražavanje antiameričkih pogleda na nesamostalnost EU u sukobu imperija

 

MONITOR: U Sloveniji su održani referendumi koji su partije na vlasti nazvale „tri puta ZA“. Za potvrđivanje u Parlamentu usvojenih zakona kojima se, kako je u kampanji rečeno, obezbjeđuje nezavisnost javnog servisa, dostojanstvena starost i efikasna vlada. Kako ocjenjujete kvalitet ovih zakona i da li će oni biti sprovodivi?

KREFT: Ti su zakoni različitih izvora, zajednički im je kontekst odbacivanja rešenja koja su donesena za vreme vladavine Janeza Janše odnosno desne koalicije. Lako sprovodiv je zakon o vladi koji donosi rešenja potrebna da bi se udomila koalicija zajedno sa njezinim predstavama o zajedničkom programu, posebno na strani Levice. Zakon koji govori o državnoj brizi za starije nepotpun je kao i onaj kojeg zamenjuje, a glavna poenta mu je da se rešenja dosada važećeg zakona neće sprovoditi još godinu dana jer dovode stariju populaciju u lošiju potporu nego što je bila ranije. Znači, kupuje se vreme da se doradi zakonodavstvo za populaciju koja postaje većinska. Treći zakon je politički najznačajniji, pa je i pobudio najviše pozornosti, jer se odnosi na RTV Slovenije kao javni servis, i na njezinu depolitizaciju, dakle protiv rešenja kojim su dovedeni u rukovodstvo ljudi verni i potčinjeni Slovenačkoj demokratskoj stranci i njezinom predsedniku Janši. Potvrda sva tri zakona na referendumu u korist sadašnje vlade i njezino koalicije bila je moguća jer se biračko telo još uvek deli na osnovi animoziteta prema ranijoj vladavini.

 

MONITOR: Slovenija od juna ima novu vladu premijera Roberta Goloba, koju čine pobjednici aprilskih izbora – Pokret Sloboda, Socijaldemokrate i Ljevica. Kako ocjenjujete njihov učinak u ovih nekoliko mjeseci?

KREFT: Za sada radi se o dve glavne preokupacije. Prva je iskoristiti početak, dok je koalicija još popularna, za odstranjivanje rezultata ranije koalicije Slovenačke demokratske stranke i Nove Slovenije, uz uspostavljanje vlastitih načina ovladavanja situacijom bez nedemokratskih alata i postupaka, ali dovoljno efikasnih; druga je – praćenje krize uslovljene ruskim napadom na Ukrajinu i angažmanom Evropske unije u tom ratu na strani napadnutog, što dovodi i Sloveniju u poteškoće, za sada pre svega vezane za moguću nestašicu i već uspostavljenu skupoću svih energenata. A to dovodi u pitanje sve privredne ciljeve vezane za rast nacionalnog bruto proizvoda kao i za potrošnju stanovništva. Vlada subvencioniše koliko može i jedno i drugo kako bi smanjila strah od recesije; više od toga zavisi od kraja i uslova okončanja rata u Ukrajini.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA „PREOKRETA“: Izbori su izlaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 posto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme

 

MONITOR: Politička kriza se ne razrješava, već zaoštrava. Opozicija je van parlamenta, i čvrsto stoji na svojim zahtjevima, kao i parlamentarna većina. Ako se i pomenu ustupci, na njih nema reakcije. Kako vidite današnju političku situaciju i političku klasu?

PERIĆ: Politička klasa osjeća sigurnost u postojećem stanju i strah od njegove promjene. Oni ne žele mijenati ovu startešku igru. Ugodno je stalno produkovati krize koje onda kao rješavate bez ikakvog obavezivanja šta ćete konkretno učiniti dok ste na nekoj poziciji.

Nažalost, koliko god ih kritikovali, svjesno ili ne, i onaj kritički orijentisani dio društva koji se nalazi u akademskoj zajednici i značajnom dijelu kredibilnih medija u ključnim momentima im pruža prećutni legitimitet, pristajući na pravila koja oni propisuju. Moguće da je to prvi korektivni faktor koji bi pomogao razvlašćivanju vladajućeg pogleda na politiku u Crnoj Gori – u kojem legitimaciju za bilo kakav politički stav smijete imati samo kroz već etablirane političke strukture. Tu se mora biti strpljiv jer je akademska zajednica kod nas prilično pasivna, a kredibilni mediji su često bili na udaru i žele neku vrstu sigurnosti. Oboje je razumljivo, ali ako se stvari nastave tako odvijati, zajednica će sve manje imati koristi od njih. S namjerom ili bez namjere, oni tako mogu postati dio političke klase. Želim da vjerujem da su prije svega u medijima svjesni ovog izazova koji je pred njima. Naglašavam da mislim na kredibilne medije, ne na pamflete ili žutu štampu.

MONITOR: Šta je izlaz iz političke krize?

PERIĆ: Izbori. Nema nikakve dileme da ovaj sastav parlamenta ne može i ne želi suštinski izlazak iz krize, jer se oni njome politički hrane. Zašto uljepšavati? Oni ne žele da mijenjaju igru koju su osmislili i u kojoj na više ravni odlično prolaze. To je za njih komfor zona. Jedni kao brane državu, drugi je kao napadaju, treći su kao za neko spasonosno rješenje – dakle svako ima svoju ulogu i svoju političku nišu. Dodatno, zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 oposto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme?

MONITOR: Vjerujete li da će doći do izbora sudija Ustavnog suda 28. novembra?

PERIĆ: Već smo čuli iz usta predstavnika nove vlasti da oni sada hoće kontrolu nad Ustavnim sudom. Opet, prethodna vlast ovu poziciju smatra dobrodošlom da koristi svoj ucjenjivački kapital. Ako sudite po tome, teško je očekivati taj izbor krajem novembra, ali neodgovornost je tolika da je teško predvidjeti šta kome može pasti na pamet i što partijski gledano može smatrati korisnim, drugim riječima kakvu nagodbu može sklopiti – i u skladu sa tim glasati.

MONITOR: Da li je dobro rješenje, koje se predlaže kao minimum – izbor makar jednog sudije u taj sud?

PERIĆ: Jedino kvalitetno rješenje je izbor četiri kvalitetna kandidata kako bi se Ustavni sud kompletirao. Taj sud već sada ima ogroman broj zaostalih slučajeva i čak da ga odblokirate odmah, moguće da bi trebale godine da se taj zaostatak smanji na podnošljivu mjeru koju sud čini elementarno dostupnim da odluke u odnosu na nove žalbe, odnosno podneske donosi u razumnom roku. Značaj ovog suda je posebno važan iz dva razloga: prvi, on bi mogao staviti van snage neustavno zakonodavno ponašanje bilo koje većine, i drugi – on je krajnja instanca u rješavanju izbornih sporova bez čega po zakonu ne mogu biti proglašeni odnosno utvrđeni konačni rezultati izbora. Bojim se da je ovakvo stanje instrument u rukama svih većina nakon 30. avgusta i da se oni bez velikog pritiska njega neće odreći. Da li je to vrhunac neodgovornosti – jeste, stoga i treba insistirati da od njihovih političkih interesa oslobađamo institucije, ovog puta Ustavni sud.

MONITOR: Danas govorimo o mnogim kontroverznim, odnosno neusaglašenim,odlukama u pravosuđu. Od pritvora Vesne Medenice, koji sudovi različito vide, ili ignorišu upute viših instanci, do, recimo, presude o Solani, kojom se odluka Savjeta za privatizaciju da se radi o državnom zemljištu poništava. Kako vidite stanje u pravosuđu?

PERIĆ: Očigledno je da prethodna vlast  još ima kontrolu u pravosuđu. Nova vlast nije razumjela da vladavina prava podrazumijeva i vladavinu znanja – onog pravnog. Jednako je važno i poznavanje kadrovske baze sa kojom raspolaže crnogorsko pravosuđe da bi iz nje mogli selektovati najbolja rješenja, ali je tu pokazana više nego zabrinjavajuća površnost.

Nijedna većina u prethodne dvije godine nije pokazala interesovanje da okupi pravnu pamet, napravi smislenu dugoročnu strategiju kako do pune vladavine prava u praksi, već se pribjeglo „Twitter vojevanju”. S takvim postavkama, stanje ne može biti drugačije. Čini se da je potrebna drugačija konstelacija političkih odnosa koja bi vrhunila i tu vrstu spremnosti za drugačiji pristup, ozbiljniji svakako, i da dobijemo strukture koje imaju u isto vrijeme i znanja i riješenosti za ovu borbu, jer jedno bez drugog je besmisleno – što bi opet vodilo neučinkovitosti.

MONITOR: Ko sve ne želi izbore i zašto?

PERIĆ: Parlamentrne strukture ne želi na izbore koje neće prilagoditi trenutku koji njima ne odgovara. Ponavaljam, značajan dio građana ne želi da glasa niti jednu od postojećih parlamentarnih partija. Dakle, problem političkog legitimiteta je očit.

Sada već ustanovljena samovolja novih vlastodržaca je dovela do toga da mi više nemamo jasnih pravila u izbornom procesu: nemamo Ustavni sud u punom kapacitetu, izborne jedinice možete mijenjati usred izbornog procesa, Zakonom o lokalnoj samoupravi možete mijenjati ono što bi se smjelo mijenjati samo izbornim zakonima, do mile volje možete produžavati mandate odbornicima i sljedstveno tome i poslanicima, a na kraju imate i instrumente blokade da nikada ne priznate izbore. Kada imate ovako moćan, a pritom neustavan arsenal opstrukcionih mogućnosti i intenzivno ga koristite, jasno je da ćete učiniti sve da tajming izbora prilagodite trenutku koji je najpovoljniji za vaš rejting.

Datum izbora će određivati istraživanje javnog mnjenja, a ne Ustav ili potreba građana. Ovu praksu su ustanovile potonje dvije većine. Prvo jedna, a potom i druga.

MONITOR: Kako vidite rezultate lokalnih izbora i svega što se nakon toga desilo, od Šavnika do Podgorice?

PERIĆ: Lokalni izbori su pokazali da prethodna vlast bez obzira na darove nove ima problem ogromnog odliva podrške. Pitanje je samo gdje će ona završiti. Ujedno građani su poslali snažnu poruku da ne žele besmislene rasprave već nove političke mogućnosti.

U Šavniku situacija nije crno-bijela. Izvinite, ali birački spisak kontroliše MUP koji opet kontroliše nova vlast, odnosno većina, a onda predstavnici djelova te nove vlasti na terenu žele da ponište pravo onih koji su upisani u taj isti birački spisak. Ako je neko fiktivni birač ili nema osnov da bude upisan, to treba utvrditi odmah i brisati tu osobu iz ove zbirke ličnih podataka, a ne da upisujete pod vrlo sumnjivim okolnostima ljude u birački spisak i onda ih sprečavate da glasaju.

Moramo znati šta znači vladavina prava – to je poštovanje zakona, i kada vam odgovara i kada ne odgovora. Jasno je da je DPS ovdje radio izborni inžinjering – ali ga nije mogao uraditi sam, jer on ne kontroliše MUP. Makar nam tako govore iz aktuelne vlasti.

MONITOR: „Preokret“ nije uspio da pređe cenzus u Podgorici. Šta vidite kao razlog?

PERIĆ: Više je faktora, ali bih krenuo s druge strane. Ukupno oko 2 posto birača u dva grada na kojima smo učestvovali na izborima su dali podršku sasvim drugačijoj političkoj artikulaciji. Prvi koraci su po pravilu malih gabarita, ali moguće značajne simbolike. Pokazali smo da može drugačije.

Razmotrili smo organizacione momente u kojima smo mogli više a koji su skopčani i sa ograničenim finansijama. Kada je riječ o programu, vjerujem da je on zaista potreban Podgorici, Danilovgradu i Crnoj Gori i cijenim da smo ga artikulisali na pristojan način.Nije nam pomogao ni ambijent izrazito polarizovane scene u kojoj su oba pola bazirali svoju strategiju na podgrijavanju straha da nećemo preći cenzus. Kao i u mnogim drugim slučajevima u ove dvije godine – pokazali su da imaju raskošan destruktivni potencijal na koji mi nismo uspjeli odgovoriti ovog puta. Tu je naša odgovornost, prvo moja, ali nadam se da su neke lekcije savladane.

Istinski žalim što moram konstatovati i da smo, uz nekoliko izuzetaka, u 2022. godini doslovno prvi put u našem višestranačju imali problem da ostvarimo ono što nam zakon garantuje a na što novinarski kodeks obavezuje medije – elementarno ravnopravan tretman. Obrazloženje medija, među kojima ima i onih čiji rad poštujem i u kojima rade kredibilni i ljudi i novinari, da je to bila posljedica malog fizičkog prostora, govori da se moramo vratiti postulatima demokratije: svaka lista koja se potvrdi pred izbornom komisijom predstavlja politički iskaz određenog broja građana i ako ne možete da ih tretirate ravnopravno makar u sučeljavanjima – nemojte da ih organizujete. Argumenti da ste komercijalan medij onda ruši postavku da ste podređeni javnom interesu. Nemam nikakav problem ni da kažem da smo imali nekad eksplicitno, a nekada implicitno saopštenu poruku da smo nepoželjni u nekoliko medija.

Imam obavezu čuvati dignitet onih koji su nam dali podršku i ne pristajati na njihovo bagatelisanje, tim prije jer smatram da se radi o samosvjesnim i na više ravni veoma vrijednim građankama i građanima. Do tada, oglašavaćemo se onamo gdje imamo mogućnost. Nažalost, partitokratija je dobrim dijelom zagospodarila našim prostorom, čak i onamo gdje je ne bi smjelo biti. Kako drugačije objasniti činjenicu da se logika političkih feuda uzima kao datost? U ovoj borbi treba mnogo takta i još više istrajnosti. Riješenosti za oboje imamo.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo