Povežite se sa nama

SUSRETI

DR IVICA HAUSMEISTER, OD PSIHIJATRIJE DO ZVIJEZDA: U CRNOJ SAM GORI RADIO BEZ PRITISKA I TENZIJE

Objavljeno prije

na

Visoka odgovornost nametnuta u svim segmentima zapadnog društva, po mišljenju našeg sagovornika, utiče i na mentalno stanje građana. Greške se ne opraštaju, što neminovno stvara i jednu vrstu tenzije i anksioznosti. „Nikad nisam pod takvim pritiskom i tenzijom radio dok sam bio u našoj zemlji“, kaže Hausmeister

 

Da nije samo veliki stručnjak, već i običan, spontan i duhovit čovjek, odmah je lako primijetiti. Na konstataciju da je rođen u Tivtu 1956, dr Ivica Hausmeister šaljivo odgovara: „Tako su mi rekli ”. Studije medicine završio je u Nišu. Poslije dvije godine rada na poslovima ljekara opšte prakse, nastavljau specijalizaciju neuropsihijatrije u Beogradu. Vraća se u Boku i  par godina radi u Psihijatskoj bolnici u Dobroti. Kad su stvari u zemlji „krenule nizbrdo”, početkom devedesetih, doktor Hausmeister sa porodicom seli u Englesku.

Diplome zemalja koje nisu članice EU, Engleska ne priznaje. Neuropsihijatar Hausmeister se  ponovo našao u školskoj klupi. Sve ono što je pet godina tokom studija medicine učio, polagao je u Engleskoj. Nostrifikovao je diplomu za američke uslove, a potom i za uslove rada u Engleskoj. Stručni dio medicine uspješno je položio, ali polaganje engleskog  jezika, kojeg prije dolaska na Ostrvo nije govorio, pokazalo se većom preprekom. Radi kao portir i perač sudova… Danas se tog doba sjeća sa osmijehom. „Znao sam da ove poslove neću raditi cijeli život i sa zadovoljstvom sam ih radio. Rasterećeno sam išao kući.“

Na klinici u Londonu Hausmeister se vraća karijeri. Počinje specijalizacju za engleske uslove, pohađajući predavanja na Kembridžu. Već ‘99 seli se na novo radno mjesto, u Noriču na jugoistoku Engleske. Tu nastavlja psihijatrijsku praksu u okviru nacionalne zdrastvene službe Engleske, ali i u privatnim bolnicama. Mentalno zdravlje 150.000 Engleza, odgovornost je dr Hausmeistera. Ovdje će raditi kao psihijatar za jedan od Trastova, organizaciju koja objedinjuje dvadesetak bolnica iz nekoliko gradova i zapošljava oko 1000 psihijatara. Sve do penzionisanja, avgusta ove godine. Istovremeno, u kontaktu je sa medicinskim fakultetom iz East Anglija, gdje povremeno predaje studentima medicine.

O organizaciji zdrastvenog sistema u Engleskoj doktor Hausmeister rado govori. „Kada sam tek počeo da radim, postojale su zdrastvene ustanove u koje su primali psihijatrijske pacijente na bolničko liječenje. Lakši slučajevi liječeni su ambulantno. Ovakva praksa zamijenjena je Home treatmant team-om, odnosno praksom kućnog liječenja. Iskustvo pokazuje da pacijenti liječeni u kućnim uslovima, daleko brže napreduju u liječenju. Naravno, primjenjuje se samo na pacijente koji nisu opasnost za sebe ili okolinu“ – objašnjava iskusni psihijatar Hausmeister“.

Radi lakšeg sprovođenja ovog načina liječenja, u engleskom društvu su formirane specijalne  hitne kućne njege. Ekipa stručnjaka pregleda pacijenta i određuje da li je kućno liječenje preporučljivo, ili se pacijent mora hospitalizovati.

„U psihijatriji se dosta napredovalo, ali i dalje je mnogo stvari koje se ne znaju. Teško je shvatiti šta se dešava u glavi drugog čoveka. Gruba ideja nekog psihotičnog stanja čovjeka je kada doživljava halucinacije, vizuelne ili čuje glasove kad oni ne postoje, koji su izvan njegove glave. Ali, čovjek može čuti i glasove u svoj glavi. Njih nazivamo pseudohalucinacijama i one ne znače da je čovjek doživio psihotični proces. Tek kad se čovjek dezintegriše i čuje glasove za koje misli da dolaze iz spoljnog svijeta, govorimo o psihotičnom procesu. U psihotičnom procesu gubi se jasnoća između onoga što ja jesam i onog što ja nisam. Svoju sopstvenu misao doživljavam kao nešto što dolazi iz spoljnog svijeta. Ili, dok pomjeram svoju ruku mislim da mi to pomjera neka druga sila.To je veoma važno razlikovati u psihijatriji“ – objašnjava naš sagovornik.

Visoka odgovornost nametnuta u svim segmentima Zapadnog društva, po mišljenju našeg sagovornika utiče i na mentalno stanje građana. Greške se ne opraštaju, što neminovno stvara i jednu vrstu tenzije i anksioznosti. „Nikad nisam pod takvim pritiskom i tenzijom radio dok sam bio u našoj zemlji“, kaže Hausmeister.

O onima kojima je ta pomoć potrebna, poput pacijenata koji boluju od šizofrenije, englesko društvo se brine da olakša dnevno funkcionisanje. Od doktora Hausmeistera saznajemo da postoje tzv. care coordinator-i, medicinska sestra ili socijalni radnik, koji postaju anđeli čuvari, dok god je pacijent pod zakonskom obavezom da bude čuvan na takav način. Oni obilaze oboljelog i brinu se da organizuju sve službe koje su tom pacijentu potrebne. Poput sastanka sa psihijatrom, ili učešća na radnoj terapiji…

Pisati o dr Ivici Hausmeisteru znači, uz  briljantnu karijeru psihijatra predstaviti i čovjeka koji doživljava sebe „kao nekog sa velikim stepenom fleksibilnosti u shvatanju stvarnosti na svim nivoima i u svim sferama“. Čovjek živi kratko, a opet dovoljno dugo da ne mora sebe da ograniči na jednu sferu interesovanja, ubijeđen je Hausmeister. Tako su i pitanja na koje odgovore daje astrofizika, predmet njegovog interesovanja. Kada bi se ponovo rodio, studirao bi astrofiziku, radije nego medicinu, priznaje doktor. Veliki interes za ovu oblast zadovoljavao je stručnom literaturom. Jednom je, sjeća se, rekao ćerki da bi želio da sve sazna o stvaranju univerzuma. Poželio je da postoji knjiga koja bi sva ta znanja objedinila na jednom mjestu… Jednostavno mu je rekla: „Što ne bi ti, tata, takvu knjigu napisao“.

Tako je pasionirani čitalac stručne literature, iz oblasti astrofizike, postao pisac. Hausmeister je napisao knjigu o istoriju univerzuma, ali tako da i onima koji malo znaju o kosmološkim zakonima, približi određene pojmove astronomije i fizike. Knjiga Putovanje kroz vrijeme, objavljena je na crnogorskom  jeziku, u saradnju sa Institutom za međunarodnu štampu iz Nikšića, ali i na engleskom jeziku. Brzo je našla put do čitalaca. „Nije to knjiga koja bi mogla biti udžbenik na fakultetu astrofizike“, kaže njen autor, „ali je pristup ovim pitanjima autentičan“.

A, onda iz svemira, ponovo u psihjatriju. Susret sa Jungom – još jedan značajan rukopis psihijatra Hausmeistera. Knjiga koja se bavi fenomenom ljudske psihe, inspirisana je predavanjem pripremljenim za kolege, u okviru Zdrastvene organizacije u kojoj je Hausmeister radio. Predavanje je otkazano zbog  lock down-a tokom epidemije korona virusom, ali interes za rad i razmišljanje švajcarskog psihijatra Karla Gustava Junga, ostalo je.

„Jung je briljantan um koji predstavlja most između Zapadne i Istočne filozofije. Čini mi se da neću pogriješiti ako ga opišem kao most između objektivnog i subjektivnog, tjelesnog i duševnog, materijalističkog i idealističkog, naučnog i spiritualnog, između lijeve i desne hemisfere mozga“,  tvrdi Hausmeister.

Tokom specijalističkog usavršavanja Hausmeister je bio skloniji idejama Sigmunda Frojda. Psihoanaliza je nudila razumijevanje ljudske psihe, a ideje Frojda bile su revolucionarne. Danas, Hausmeister razmišlja, da je sklonost Frojdovim, u odnosu na Jungove ideje, bila uzrokovana nedostatkom vremena ili  intelektualnog kapacitetata. „Suština Jungove misli je da je osnovna pokretačka snaga koja nas gura kroz život sazrijevanje i dostizanje maksimalne psihičke zrelosti.“

Priča o dr Huismeisteru, velikom stručnjaku, radoznalom eruditi dječakog vedrog pogleda, ne bi bila potpuna, bez  njegove kratke ispovjesti: „Trideset godina živim Engelskoj. Mislio sam da sam doživio mnogo toga što kod nas nema. Gledao sam najbolje performanse i posjećivao predstave u londonskim teatrima. A onda sam došao u Crnu Goru i slušao grupu iz Podgorice koja je svirala džez. Stepen njihove virtuoznosti i ambijent koji su stvorili, mogu samo opisati ovako – došlo mi je da zaplačem od ljepote“.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

Izdvojeno

VLADIMIR KEKOVIĆ, PARTIZANSKI KURIR, PENZIONSANI POTPUKOVNIK, SVJEDOK VREMENA: Po šumama i gorama

Objavljeno prije

na

Objavio:

U njegovom apartmanu, ovdje podno hercegnovske Kanli kule, gdje čika Vlado tihuje devetu deceniju života, razgovaramo o nekim vremenima, ljudima i dogadjajima koje tek još rijetki pamte

 

Čika Vlado! Ovako  komšije i poznanici Bokeške ulice u Hereg Novom oslovljavaju  penzionisanog potpukovnika, Vladimira  Kekovića. U njegovom apartmanu, ovdje podno Kanli kule, gdje čika Vlado tihuje devetu deceniju života, razgovaramo o nekim vremenima, ljudima i dogadjajima koje tek još rijetki pamte.

Rođen je u Podgorici, u Hercegovačkoj ulici na broju 54.  Šestoro djece i pored oskudnih sredstava roditelji su uspijevali da školuju. Braću na studije, sestre u srednje škole, sa ponosom ističe. I onda lom:  ”Počeo je rat. Nevolje. Nema se ni para,  ni hrane”.

Šestog aprila 1941. dok su njemački avioni bombardovali Beograd,  italijanska eskadrila sijala je smrt po gradu pod Goricom. ” Jedanaestogodišnji Vlado Keković bio je u to vrijeme kod tetke na selu.” Šta je bombardovanje”, pitao je dječak.Odgovorili su mu: ” Ajde kući kod majke pa ćeš da vidiš”.Vidio je i zapamtio. Grad urušen, iskopani rovovi, mrtvi i ranjeni. Pola porodičnog doma  bombardovanjem je uništeno. Otac teško ranjen. Povrijedjenu nogu liječio je sam. Dugo.  Pamti i dane italijanske okupacije i batine koje je dobio od  italijanskog vojnika. Pustio je kozu koju je čuvao da brsti travu u jednom dvorištu. Onako mali, nije ni obraćao pažnju na bačve koje su u dvorištu ležale, niti je shvatio da su napunjene benzinom, a on  osumjničen  kao neko ko prebrojava i špijunira dragocjeno gorivo.

U dom Kekovića uselili su italijanski vojnici. „Bahati i osorni“, tako ih pamti.  Jedan od njih krenuo je da odvali dio drvene ograde u domu Kekovića, kako bi  njim naložio vatru. Talijan je bio na ljestvama, a majka žestoko se protiveći drmala  stube i vikala: ”Skloni se”. Talijan je krenuo sjekirom da je udari po glavi. Zločin je spriječio drugi Italijan koji se tu zatekao…Privedeni su na saslušanje i otac i majka. Pušteni su.  Vladov otac je sve do Prvog svjetskog rata živio u Argentini. Lako se, na jeziku te zemlje sličnom talijanskom, sporazumio sa Italijanima. Ispratili su ga sa vrećama pasulja, brašna, oriza i pašte…

Lidija KOJAŠEVIĆ-SOLDO
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IZABELA MATOŠ, MULTIDISCIPLINARNA UMJETNICA: Cvijet na raskršću

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ona se igra, reciklira, crta, siječe. Eksperimentiše sa zvukom. „ Ne mogu da se zatvorim u jedan način rada. Moji radovi su kao latice jednog cvijeta. Jednostavno, ja sam i crtež i slika i grafika, što god…“ Posebna, jedinstvena, kreativna. Izgleda, kao da je za nju život scena, a svijet pozornica….  Sve,  vrelog popodneva kasnog hercegnovskog ljeta u razgovoru sa Izabelom Matoš, liči na neki performans

 

Na tarasi uz more,  u blizini hercegnovskog Škvera, na kafi smo sa Izabelom Matoš, umjetnicom. Za nju kažu da je ”multidisciplinarna, multimedijalna, polivalentna…” Izabela, opet, ne voli kvalifikacije, definicije, kalupe…Radila je i radi sa tekstilom, vješta je sa kistom i olovkom, radi murale, vodila je i vodi kreativne radionice…Ona se igra, reciklira, crta, siječe.Eksperimentiše sa zvukom. „ Ne mogu da se zatvorim u jedan način rada“ kaže. „ Moji radovi su kao latice jednog cvijeta.Jednostavno, ja sam i crtež i slika i grafika, što god…” Posebna, jedinstvena, kreativna. Izgleda, kao da je za nju život scena, a svijet pozornica. Izabelino lice i čvrsta brada, nalik  likovima sa platna  Gustava Klimta, njen osobni način govora, pokret ruku, prezime Matoš koje nosi…  Sve, ovog vrelog popodneva kasnog ljeta u razgovoru sa njom, liči na neki performans.

Da li je ime dobila po onoj Matoševoj bijeloj  Izabeli o kojoj je pisao, ” bijaše lijepa, slijepa kao sreća, kao sudbina… ”, pitanje je koje se nekako nametalo.

”  Za Gustava Matoša čula sam tek u školi .Otac ga nikada nije pominjao.Nekako je sve izgledalo kao da je to tabu tema o kojoj se ne treba govoriti…” priča Izabela i sjeća se da  kroz srednju školu i tokom onih ratnih godina, nije bilo lako nositi prezime velikog pjesnika. Danas u Francuskoj, gdje poslednjih deset godina živi i stvara, često je pitaju o njenom prezimenu. Odgovori im da je pripadalo i jednom  hrvatskom pjesniku i piscu, ali da ima i onih,  nacionalista,  koji na ovo prezime gledaju sa negodovanjem .

Ono što u kući nije čula pokušala je da sama otkrije. Voli da piše, otac je dobro pisao, možda ipak postoje krvne veze sa velikim Gustavom, razmišlja. „ Možda je moja imaginacija, ali mislim da nije. Kad sam se prvi put popela na zagrebački Gornji grad i vidjela statuu Gustava Matoša  kako sjedi, izgledalo je kao da gledam lik svog oca.”  Nažalost, veze sa hrvatskim dijelom familije Matoš od 1991.godine su  pokidane.  Ali Izabela ne odustaje. Planira da kontaktira Aleksandra Matoša koji živi u Parizu i koji dobro poznaje porodično stablo.

Rođena je 1977. u Dubrovniku, djetinjstvo je provela u Herceg Novom gdje je njenom ocu kao vojnom licu odredjen premještaj. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti u Beogradu, na odsjecima aranžer dekorater i nastavnik likovne kulture. Živjela je u Argentini, Turskoj, uvijek vodjena ” željom za nekim drugim, novim,  drugačijim iskustvima”. Ovog ljeta opet je na kratko  u Boki, mjestu koje je ” formiralo i koje je ostavilo trag na životnom i umjetničkom tkanju…”

Studij fizičke hemije  Izabela je prekinula na trećoj godini.Tri mjeseca morala je napustiti studentsku  labaratoriju, u kojoj je provodila dosta vremena,  jer je bila ozračena.  U to vrijeme, slučajno, pažnju joj je privukla zgrada Više škole primijenjenih umjetnosti i objava da će se prijemni ispit na ovoj školi održati za sedam dana. Te 1998. pozajmila je četkicu i tempere i konkurisala na odsjeku za dekoratera i aranžera.Na prijemnom nije bilo pitanja iz istorije umjetnosti, te je to i bio razlog da izabere ovaj odsjek. „Sedam dana je bilo prekratko vrijeme da se za takav ispit spremim”, sjeća se.

Crtala je i bojila unutrašnji prostor, uradila zadatak u crno bijeloj tehnici, slikala i crtala mrtvu prirodu i onda je na prijemnom  čula prve pohvale za kreativnost.’ Posao je dobila već na prvoj godini studija. Uredjivala je enterijere i beogradske izloge, radila scenografije… Zatim je  nastavila studije na nastavničkom odsjeku i prepoznala veliko zadovoljstvo u pedagoškom radu.” Sretna sam kad nekog mogu naučiti da prepozna kreativnost u sebi, da ohrabrim ljude da stvaraju…”

U Boku se vratila 2002 . Kompanija  Mješovito  angažovala je Izabelu Matoš kao dekoraterku u njihovim prodavnicama po cijeloj Boki i Luštici. „ Nakon dugo vremena ponovo sam bila kući. Decembar, ono naše žuto vrijeme, jugo, ali ja sam bila sretna…” Prodavnicu, Novljanima poznatu pod nazivom  ISART, otvorila je u starom gradu 2003.U ponudi su bile njene slike i crteži, unikatni nakit i gardaroba, ali je ovaj postor, sa kamenom popločanom baštom i cvijetom magnolije u središtu, postao i mjesto okupljanja novskih umjetnika i izložbeni prostor za njihove radove. Unikatni i lični pečat nastaviće i u radnji’ ARTIM koju je  takođe otvorila,. I ovdje je Izabela slikala, šila, crtala, radila sa perlama, oblikovala žicu sve  pred znatiželjnim pogledima posjetilaca. I ovaj njen prostor postao je  kultno umjetničko mjesto u gradu .

U ovaj mediteranski grad donijela je i realizovala ideju umjetnosti dostupne svuda i svakome.Iskustvo koje je stekla tokom boravka u Buenos Airesu, gdje svuda na ulici neko nešto pravi i stvara, radi i prodaje, van galerija i institucionalnih prostora. „ Napustila sam zatvoreni prostor s idejom da ostanem u ateljeu u galeriji, ali na otvorenom“, objašnjava Izabela.  Kaldrmisana hercegnovska ulica po njenom projektu i pod njenim vođstvom, dva ljeta bila je ta galerija na otvorenom .Organizovane su dječije slikarske radionice, pokrenut Strip festival. Jedan je od pokretača, zajedno sa grafičarem Vanjom Vikalom,  festivala  Sinestezija  koji se dva ljeta održavao na tridesetak lokacija po starom gradu i šetalištu.Na ulicima se slikalo, saniralne su  zapuštene fasade, iscrtavali se grafiti i murali…

Nemiran duh i saradnja sa NVO  Avenir, organizacijom koja se bavila njegovanjem i promovisanjem francuskog jezika i kulture,  odveo je Izabelu na francuske obale Atlantika. Učešće na Festivalu teatra srednjih škola, održanom u Nantu, promijenio je njeno prebivalište. ” Prijavim se sa svojim radovima na jednu grupnu izložbu, prihvate me. Napravim muzičku grupu, počnem da učim francuski jezik i ostanem… ”, objašnjava Izabela.

Njeni originalni i nekonvecionalni umjetnički postupci  brzo su prepoznati:  Izabela je nastavila da se  uspješno ostvaruje na lokalnoj art sceni. Instalacijama, izložbama, performansom, scenografijom, zvukom…U toku je izložba njenih akvarela, a u najavi i predstavljanje tapiserija na kojima radi. „  Prostor gdje će biti izložene je lokalna crkva, sa božanstvenim vitražima”. Aktivno vodi i kreativne radionice. Polaznike,  bebe i djecu do tri godine, uči da dodirom, ukusom i mirisom prepoznaju likovnu priču ili organizuje zajednički kreativan rad roditelja sa djecom.

Mahnula nam je na rastanku rukom na kojoj je dominirala velika tetovaža. Crtež tigra okruženog andjelima koji u njega ušivaju krila.” Ponekad se osjećam snažno kao ovaj tigar, a nekad sam nepodnošljivo slaba”, objašnjava Izabela Matoš simboliku crteža na svojoj ruci. Omaž je to njenim prijateljima od kojih je imala veliku podršku.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KRISTINA STANIŠIĆ, SLIKARKA IZ BARA: Pučina slika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ribolov i život uz more obilježili su Kristinu Stanišić   i njenu umjetnost „Hladno je, a ja onako majušna hoću sa ocem na more”, sjeća se. Nosi te slike i prenosi ih na svoja slikarska platna, sklupturu, fotografiju i zvuk. Motiv talasa, rakova, korala, jedrilica, morske pučine, sve to  ”vuče se ” kroz cijelu  priču njenog umjetničkog rada. „ More je način života, velika sveprisutnost”, kaže. Eksperimentisanje  je ključni aspekt njenog stvaralaštva

 

I ovog ljeta je ovdje. U  Baru, mjestu gdje je rodjena 1999. godine  uz more kojem pripada svim svojim bićem. Odrasla je u Mišićima, kod Čanja, u porodici starosjedioca koji su i osnovali ovo mjesto. Ribolov i život uz more, povezanost i povjerenje u tu veliku vodu, koja je bila i jeste izvor života, ali i prihoda, obilježili su Kristinu Stanišić   i njenu umjetnost.Sa ovih obala ponijela je i šumove i talase, ali i slike onih morskih bića uhvaćenih u ribarske mreže.Ona sjećanja na radoznalo djetinjstvo i vrijeme kad je u rana svitanja sa ocem  te mreže bacala.

„Hladno je, a ja onako majušna hoću sa njim na more”, sjeća se Kristina.Nosi te slike i prenosi ih danas na svoja slikarska platna, sklupturu, fotografiju i zvuk. Motiv talasa, rakova, korala, jedrilica, morske pučine, sve to  ”vuče se ” kroz cijelu  priču njenog umjetničkog rada. „ More je način života, velika sveprisutnost. Dovoljno je da ga pogledam i da se osjećam da sam kući”.

Osnovnu školu  Kekec Kristina Stanišić završila je u Sutomoru, gimnaziju ” Niko Rolović” u Baru, a potom školovanje nastavila na osnovnim akademskim studijama na Fakultetu savremenih umjetnosti. U klasi profesora dr Djordja Stanojevića diplomirala je 2022. godine  u Beogradu i stekla zvanje diplomiranog likovnog umjetnika.

Uvijek marljiva i posvećena onome što radi, a radi mnogo i svestrano. Zavrsila je i muzičku školu, odsjek klavir, pjevala u horu  Antivari prvi sopran. Bavila se i danas se bavi klasičnim baletom. Oni koji je poznaju govorili su da je u svemu odlična. Njen indeks sa prosječnom ocjenom 9, 8 ilustracija je ovih tvrdnji.

Na njen slikarski rad, priča Kristina,  veliki uticaj imala je japanska grafika i umjetnik Hokusai,  umjetnost stare Kine. Uzori  su joj bili i  ekspresionisti i impresionisti, Van Gog,  Gogen, Sezan, Tuloz Lotrek, Lubarda… ” Nivo koji čovjek samo može poželjeti da postigne”, kaže mlada umjetnica, koja se,  napominje,  ” još traži ”.

Na studijama i od vrsnih profesora učila je kako da na najbolji način usmjeri svoj umjetnički izraz  u različitim tehnikama, slikanju, vajanju, grafici. Da na svojim akvarelima i uljima sačuva ”sjećanje na crnogorsko primorje kakvo je nekad bilo, a koje se izgubilo medju brojnim gradjevinama i masovnim turizmom”. Ili da, poigravajući se žicom, tematizuje svijet morske faune, predstavljajući stvorenja koje je vidjela i dodirivala u djetinjstvu. Morske životinje i pejzaži primorja, bilježi likovna kritika opisujući Kristinin rad, „ nisu samo  replike ili karikature, već su reimaginacije onoga što su one u samoj suštini.” Eksperimentisanje  je ključni aspekt njenog stvaralaštva, pa onda ne čudi da sa gipkih i blagih poteza četkom prelazi na modelovanje žice ili priprema instalaciju, na kojoj će predstaviti staru, porodičnu ribarsku mrežu…

Sporo se navikavala na asfalt srbijanske prijestonice. ” Bilo mi je neobično kad sam prije  pet godina otišla u Beograd”, kaže. Imala je 18 godina kada je stigla u veliki grad. „Moram da opravdam  povjerenje i novac koji su roditelji uložili“, mislila sam. Navikla se, stekla prijatelje i marljivo radila. Po završetku studija ostala je u Beogradu.  Danas radi kao konzervator i restaurator  galerije Arte . U početku kao volonter, a već nakon par mjeseci prepoznali su njenu volju za radom, ambiciju i stručnost i zaposlili je. Iako ima tek 23 godine, u biografiji  Kristine Stanišić upisano je nekoliko grupnih i tri samostalne izložbe. Prvo predstavljanje publici na drugoj godini studija, grupnom izložbom studenata Fakulteta savremenih umjetnosti u prostorijama galerije univerzitetske biblioteke Svetozar Marković  u Beogradu. Učestvovala je i na izložbi u sklopu projekta ” Vidim umjetnika! Slutim bolje  društvo održanoj u  umjetničkom paviljonu ULUCG u Podgorici, na izložbi  Beogradski festival mozaika  u Kući legata u Beogradu i u maloj galeriji ULUPUDS.Samostalno, prvi put izlagala je svoje radove 2022.godine  pod nazivom  Fantastični predeo u galeriji FSU i izložbom Dekonstrukcija sećanja.  Njen rad  Naftna bušotina  dio je stalne postavke na Maglian kampusu na Divčibarima. Kristina Stanišić aktivan je član i saradnik na projektima Centra za urbani razvoj, od kojih su mnogi internacionalni. Članica  je i organizacionog tima Bijenala mladih, koji  će se održati iduće godine u Beogradu

Čast i privilegiju, o kojoj, kaže naša sagovornica Kristina Stanišić, nije mogla ni da sanja, dobila je ove godine. U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Bar  u okviru  Barskog ljetopisa, predstavljena je njena izložba More i snovi . Radovima ove mlade autorke okončan je likovni program 36- og. Ljetopisa. Istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović predstavljajući Kristinu naglasila je, ” da će se ona za koju godinu opet naći ovdje, a mi ćemo biti ponosni što smo joj bili vjetar u ledja”.

Uljima na platnu nazvanima Veliki talas,  Pogled s pučine,  Oluja na moru,  Morsko dno…, Kristina Stanišić još jednom je pokazala da sa temom mora još nije gotova. U njenim radovima, kako primjećuje dr Miranović, ” more je ujedno sinonim prirode koja nas okružuje i prirode u nama”.

I kao što more ima svoje bure i bonace, tamne i nepristupačne dubine i iskričave, talasaste, pjenušave obale, ima ih i ljudska psiha.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo