Povežite se sa nama

Izdvojeno

DR VLADIMIR CMILJANOVIĆ, SKROMNI ČOVJEK I VELIKI NAUČNIKPobjednik u sportu i u borbi protiv raka

Objavljeno prije

na

Produžio je porodičnu tradiciju – svi su rukometaši ili hemičari. Majka Mira Janjić, bila je poznata, ljevoruka jugoslovenska rukometašica. Vladimir je osvojio skoro sve švajcarske nagrade, ekonomske, naučne i medicinske. Targeted cancer therapy, ciljana kancer terapija, je epohalno dešavanje u onkologiji

 

Hemičar dr Vladimir Cmiljanović je   još 2005. godine na  Univerzitetu u Bazelu radio  na revolucionarnom lijeku za liječenje raka. Danas, kao glavni i izvršni direktor kompanije  Swiss Rockets najavljuje  vakcinu  druge generacije u borbi protiv COVID – 19.  Produžio je  porodičnu tradiciju –  svi su rukometaši ili hemičari. Osvojio je skoro sve švajcarske nagrade, ekonomske, naučne i medicinske. Ipak, posebno mjesto između brojnih pehara, je nagrada Nikola Tesla, koju Srbija dodjeljuje uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona.

U Crnu Goru ne dolazi često, ali dolazi rado.  Iz  sela Grabovica na  Durmitoru rodom je djed Todor Janjić, otac Cmiljanovićeve majke Mire. Majka Mira Janjić, nekad  poznata, ljevoruka jugoslovenska rukometašica. Potiču  iz Drobnjaka, ponosno naglašava Cmiljanović. Pukovnik stare Jugoslavije, djed Janjić,  selio se od Beograda, gdje se rodila Cmiljanovićeva majka,  do Kragujevca, gdje će se 1979. roditi naš sagovornik Vladimir Cmiljanović. Otac Dragomir iz Priboja na Limu, rukometaš FAP-a i trener srpskih mladih selekcija. Ljubav prema rukometu i hemiji, prisutna u životu Vladimirovih roditelja, odrediće i njegov, a i život njegove mlađe sestre Nataše.

Vladimir Cmiljanović je skroman čovjek i veliki naučnik. O njegovim sportskim i naučnim uspjesima mnogi su pisali. Već sa 15 godina postao je juniorski  reprezentativac SRJ-a u rukometu. Trenirao ga je slavni Veselin Vujović, Cetinjanin. Poziv da treninge nastavi u rukometnom klubu u Njemačkoj osujetilo je NATO bombardovanje. U danu, kada je trebao da otputuje, granice su zatvorene.

Otići će godinu kasnije. Devetnaestogodišnjak, nakon zavšene prve godine hemije  na Univerzitetu u Kragujevcu,  sa 100 DM u džepu odlazi za njemački grad Lemgo. Evropski poznati  centar vrhunskog rukometa. Predsjednik kluba i njegova porodica srdačno su prihvatili Vladimira. Sa njima je stanovao, učio jezik, intenzivno trenirao. „Ipak, nije bilo prijatno biti u tuđoj zemlji. Sjećanja na noći tokom bombardovanja, još su bila svježa…“, priča Cmiljanović.

Veliki talenat brzo je prepoznat. Ponude stižu iz Hamurga, Hamelna,  ali i iz Bazela. Izbor je olakšala činjenica da su Švajcarci nudili mogućnost da Cmiljanović može trenirati jednom, umjesto tri puta dnevno, kako su to timovi iz Hamburga i Hamelna zahtijevali. Iza  švajcarskog aranžmana, koji je podrazumijevao i plaćene studije, stajao je predsjednik rukometnog kluba, čuveni švajcarski milijarder i bivši rukometaš dr Ernest Schneider.  Poznat i kao zastupnik firme koja se bavi prodajom kubanskih cigara  Davidof

„Ulagao je u mlade talente, finansirao moje studije u Bazelu, a ja sam igrao za njegov klub, tradicionalno uspješan klub. Tako sam zahvaljujući rukometu završio studije hemije“, kaže Cmiljanović.

Završetak studija na Univerzitetu u Bazelu, omogućiće Cmiljanoviću da radi na svom  dječačkom snu,  lijeku za liječenje raka. Bespomoćnost nauke u liječenju ove bolesti,  prerane smrti, bake Savke iz Bioča, majčine majke,  te smrt supruge  njegovog profesora   Bernda Giese, odredili su njegov naučni put. „Osjećao sam da je moja misija na ovoj zemlji da pronađem lijek protiv raka,  kako bih čovječanstvu omogućio kvalitetniji život i spasao ga od ove bolesti. Razmišljao sam, kako na novi način blokirati kancerogene ćelije“, sjeća se dr Cmiljanović.

I napravio je taj džinovski korak. Uz pomoć i podršku  profesora Giese, svjetski poznatog  hemičara,  i biologa Michaela Halla koji je otkrio  enzim mTor,  uslijediće  i otkriće,  koje je omogućilo da se shvati rast živog organizma, pa samim tim i zdravih i kancerogenih ćelija.

„Korak po korak, počeli smo da razvijamo nove metode  gađanja kancerogenih ćelija sa hemijskim supstancama, tako da zdrave čelije ostanu netaknute. Određene mutacije kancera gađaju se specifičnim hemijskim molekulima, a kao rezultat usporava se rast tumora ili potpuno zaustavlja bolest. Počeli smo 2003, već 2005, imali smo projekat. Par godina kasnije, znao sam tačno šta i kako ćemo da radimo. Patentirali smo koncept i naučne rezultate – kako hemijskim supstancama blokirati metaboličke, biohemijske procese u kancerogenim ćelijama, koji dovode do blokade proizvodnje šećera u kancerogenim ćelijama. Kada tumorne ćelije ne proizvode više šećer, gube energiju i počinju da odumiru. Cio svijet je čuo za naš metod, a mi smo dobili globalno priznanje  kroz brojne nagrade“, ponosno govori dr Cmiljanović.

Targeted cancer therapy, ciljana kancer terapija, bila je epohalno dešavanje u onkologiji. U početku, zbog visokih troškova, dostupna samo bogatijima,  vremenom postala je gotovo nezamjenjiv metod liječenja onkoloških bolesti. Švajcarska  je Cmiljanovića 2015. godine   proglasila za najboljeg preduzetnika sjeverno-zapadne Švajcarske. Godinu kasnije, Švajcarska će i rad na   ciljanoj terapiji nagraditi najvećim ekonomskim ordenom Švajcarske, Swiss  Economic Award .

Sa sestrom Natašom, koja je nakon studija hemije u Kragujevcu, došla na doktorske studije u Bazel,  dr Vladimir Cmiljanović je nastavio istraživanja na lijeku protiv raka. Znanje i istraživanja dr Halla pomogli su da Cmiljanovići pronađu   prirodnu supstancu koja blokira taj enzim mTor2.  U saradnji sa farmaceutskom kućom Novartis, na tržište  se 2010,  pojavio lijek  afinitor ili  everolimus. Lijek uspješno pomaže u liječenju raka dojke, bubrega, mozga kod djece i raka  pankreasa. Bio je to ogroman uspjeh.

Brat i sestra Cmiljanović nastavili su rad na  drugoj generaciji tog lijeka, koji je,  kako objašnjava nas sagovornik,  još  efikasniji. „Prodire u mozak i omogućava gađanje moždanih tumora i limfoma“.

Ali, rad Cmiljanovića je prekinut. Novac, koji je sa svih strana stizao, kako bi omogućio nastavak ovog istraživanja,  američki investitor na prevaru je preuzeo. Cmiljanovići su iskusili ono što zovu farmaceutska mafija. „Izgubili smo kontrolu nad našom sopstvenom firmom. Sa puno prevara i na silu. Svo naše znanje i iskustvo oduzeto nam je“, kaže Cmiljanović.

Nije se predao. Posle šest mjeseci osnovao je  firmu Swiss Rockets. Nova kompanija počela je 2018,  sa novim produktima i novim naučnim tehnologijama.  Prodaja medicinske opreme švajcarskim bolnicama, kojom se Cmiljanovićeva firma počela baviti, bio je način da se izbjegne zavisnost od potencijalnih investitora. Korona virus postao je šansa.  Među prvima u Evropi nudili su maske i rukavice iz Kine. Ovaj posao donio je toliko novca da je Cmiljnović uspio da otkupi onu prvu, prevarom oduzetu kompaniju.

Cmiljanović je novac investirao opet u nauku. Radi na vakcini  druge generacije protiv kovida 19, tzv. raketnoj vakcini, koja omogućava da se naš imuni sistem štiti protiv svih virusa i na duge staze.

„Naučili smo kako možemo napraviti pravi koronavirus i kako da ga oslabimo. Bio je to veliki izazov, ali uspjeli smo zahvaljujući saradnji sa nekoliko top švajcarskih i njemačkih univerziteta“,  objašnjava Cmiljanović. Dosadašnja ispitivanja, rađena na životinjama, pokazala su da je vakcina druge generacije znatno  djelotvornija. „Uspješne vakcine  prve generacije su u velikom procentu, oslabile smrtne posljedice infekcije virusom kovid 19. Ali, opasanost od ovog virusa nije prestala“, ubijeđen je naš sagovornik.

Od Švajcarskih državnih autoriteta dr Cmiljanoviću je stigao poziv da se  sretnu 22. avgusta, kako bi se dogovorili da se tehnologija, na kojoj on radi, ubuduće koristi za sve potencijalne viruse.

Paralelno,  dr Cmiljanović nastavlja rad na  velikim studijama posvećenim lijeku protiv raka. Onom projektu, kojeg  je uspio da poslije četiri godine povrati.

Vladimir Cmiljanović je otac  četvoro djece, ćerke  Janine koja ima 12 godina, sina Vanje od deset,  Kijana od  pet i Danila od  godinu dana. Živi sa vrsnom naučnicom, dr Nadeždom Grachevom. Nagradu Mari Kiri, koju je njegova supruga dobila,  dr Vladimir Cmiljanović sa velikim ponosom ističe.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo