Povežite se sa nama

Izdvojeno

DR VLADIMIR CMILJANOVIĆ, SKROMNI ČOVJEK I VELIKI NAUČNIKPobjednik u sportu i u borbi protiv raka

Objavljeno prije

na

Produžio je porodičnu tradiciju – svi su rukometaši ili hemičari. Majka Mira Janjić, bila je poznata, ljevoruka jugoslovenska rukometašica. Vladimir je osvojio skoro sve švajcarske nagrade, ekonomske, naučne i medicinske. Targeted cancer therapy, ciljana kancer terapija, je epohalno dešavanje u onkologiji

 

Hemičar dr Vladimir Cmiljanović je   još 2005. godine na  Univerzitetu u Bazelu radio  na revolucionarnom lijeku za liječenje raka. Danas, kao glavni i izvršni direktor kompanije  Swiss Rockets najavljuje  vakcinu  druge generacije u borbi protiv COVID – 19.  Produžio je  porodičnu tradiciju –  svi su rukometaši ili hemičari. Osvojio je skoro sve švajcarske nagrade, ekonomske, naučne i medicinske. Ipak, posebno mjesto između brojnih pehara, je nagrada Nikola Tesla, koju Srbija dodjeljuje uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona.

U Crnu Goru ne dolazi često, ali dolazi rado.  Iz  sela Grabovica na  Durmitoru rodom je djed Todor Janjić, otac Cmiljanovićeve majke Mire. Majka Mira Janjić, nekad  poznata, ljevoruka jugoslovenska rukometašica. Potiču  iz Drobnjaka, ponosno naglašava Cmiljanović. Pukovnik stare Jugoslavije, djed Janjić,  selio se od Beograda, gdje se rodila Cmiljanovićeva majka,  do Kragujevca, gdje će se 1979. roditi naš sagovornik Vladimir Cmiljanović. Otac Dragomir iz Priboja na Limu, rukometaš FAP-a i trener srpskih mladih selekcija. Ljubav prema rukometu i hemiji, prisutna u životu Vladimirovih roditelja, odrediće i njegov, a i život njegove mlađe sestre Nataše.

Vladimir Cmiljanović je skroman čovjek i veliki naučnik. O njegovim sportskim i naučnim uspjesima mnogi su pisali. Već sa 15 godina postao je juniorski  reprezentativac SRJ-a u rukometu. Trenirao ga je slavni Veselin Vujović, Cetinjanin. Poziv da treninge nastavi u rukometnom klubu u Njemačkoj osujetilo je NATO bombardovanje. U danu, kada je trebao da otputuje, granice su zatvorene.

Otići će godinu kasnije. Devetnaestogodišnjak, nakon zavšene prve godine hemije  na Univerzitetu u Kragujevcu,  sa 100 DM u džepu odlazi za njemački grad Lemgo. Evropski poznati  centar vrhunskog rukometa. Predsjednik kluba i njegova porodica srdačno su prihvatili Vladimira. Sa njima je stanovao, učio jezik, intenzivno trenirao. „Ipak, nije bilo prijatno biti u tuđoj zemlji. Sjećanja na noći tokom bombardovanja, još su bila svježa…“, priča Cmiljanović.

Veliki talenat brzo je prepoznat. Ponude stižu iz Hamurga, Hamelna,  ali i iz Bazela. Izbor je olakšala činjenica da su Švajcarci nudili mogućnost da Cmiljanović može trenirati jednom, umjesto tri puta dnevno, kako su to timovi iz Hamburga i Hamelna zahtijevali. Iza  švajcarskog aranžmana, koji je podrazumijevao i plaćene studije, stajao je predsjednik rukometnog kluba, čuveni švajcarski milijarder i bivši rukometaš dr Ernest Schneider.  Poznat i kao zastupnik firme koja se bavi prodajom kubanskih cigara  Davidof

„Ulagao je u mlade talente, finansirao moje studije u Bazelu, a ja sam igrao za njegov klub, tradicionalno uspješan klub. Tako sam zahvaljujući rukometu završio studije hemije“, kaže Cmiljanović.

Završetak studija na Univerzitetu u Bazelu, omogućiće Cmiljanoviću da radi na svom  dječačkom snu,  lijeku za liječenje raka. Bespomoćnost nauke u liječenju ove bolesti,  prerane smrti, bake Savke iz Bioča, majčine majke,  te smrt supruge  njegovog profesora   Bernda Giese, odredili su njegov naučni put. „Osjećao sam da je moja misija na ovoj zemlji da pronađem lijek protiv raka,  kako bih čovječanstvu omogućio kvalitetniji život i spasao ga od ove bolesti. Razmišljao sam, kako na novi način blokirati kancerogene ćelije“, sjeća se dr Cmiljanović.

I napravio je taj džinovski korak. Uz pomoć i podršku  profesora Giese, svjetski poznatog  hemičara,  i biologa Michaela Halla koji je otkrio  enzim mTor,  uslijediće  i otkriće,  koje je omogućilo da se shvati rast živog organizma, pa samim tim i zdravih i kancerogenih ćelija.

„Korak po korak, počeli smo da razvijamo nove metode  gađanja kancerogenih ćelija sa hemijskim supstancama, tako da zdrave čelije ostanu netaknute. Određene mutacije kancera gađaju se specifičnim hemijskim molekulima, a kao rezultat usporava se rast tumora ili potpuno zaustavlja bolest. Počeli smo 2003, već 2005, imali smo projekat. Par godina kasnije, znao sam tačno šta i kako ćemo da radimo. Patentirali smo koncept i naučne rezultate – kako hemijskim supstancama blokirati metaboličke, biohemijske procese u kancerogenim ćelijama, koji dovode do blokade proizvodnje šećera u kancerogenim ćelijama. Kada tumorne ćelije ne proizvode više šećer, gube energiju i počinju da odumiru. Cio svijet je čuo za naš metod, a mi smo dobili globalno priznanje  kroz brojne nagrade“, ponosno govori dr Cmiljanović.

Targeted cancer therapy, ciljana kancer terapija, bila je epohalno dešavanje u onkologiji. U početku, zbog visokih troškova, dostupna samo bogatijima,  vremenom postala je gotovo nezamjenjiv metod liječenja onkoloških bolesti. Švajcarska  je Cmiljanovića 2015. godine   proglasila za najboljeg preduzetnika sjeverno-zapadne Švajcarske. Godinu kasnije, Švajcarska će i rad na   ciljanoj terapiji nagraditi najvećim ekonomskim ordenom Švajcarske, Swiss  Economic Award .

Sa sestrom Natašom, koja je nakon studija hemije u Kragujevcu, došla na doktorske studije u Bazel,  dr Vladimir Cmiljanović je nastavio istraživanja na lijeku protiv raka. Znanje i istraživanja dr Halla pomogli su da Cmiljanovići pronađu   prirodnu supstancu koja blokira taj enzim mTor2.  U saradnji sa farmaceutskom kućom Novartis, na tržište  se 2010,  pojavio lijek  afinitor ili  everolimus. Lijek uspješno pomaže u liječenju raka dojke, bubrega, mozga kod djece i raka  pankreasa. Bio je to ogroman uspjeh.

Brat i sestra Cmiljanović nastavili su rad na  drugoj generaciji tog lijeka, koji je,  kako objašnjava nas sagovornik,  još  efikasniji. „Prodire u mozak i omogućava gađanje moždanih tumora i limfoma“.

Ali, rad Cmiljanovića je prekinut. Novac, koji je sa svih strana stizao, kako bi omogućio nastavak ovog istraživanja,  američki investitor na prevaru je preuzeo. Cmiljanovići su iskusili ono što zovu farmaceutska mafija. „Izgubili smo kontrolu nad našom sopstvenom firmom. Sa puno prevara i na silu. Svo naše znanje i iskustvo oduzeto nam je“, kaže Cmiljanović.

Nije se predao. Posle šest mjeseci osnovao je  firmu Swiss Rockets. Nova kompanija počela je 2018,  sa novim produktima i novim naučnim tehnologijama.  Prodaja medicinske opreme švajcarskim bolnicama, kojom se Cmiljanovićeva firma počela baviti, bio je način da se izbjegne zavisnost od potencijalnih investitora. Korona virus postao je šansa.  Među prvima u Evropi nudili su maske i rukavice iz Kine. Ovaj posao donio je toliko novca da je Cmiljnović uspio da otkupi onu prvu, prevarom oduzetu kompaniju.

Cmiljanović je novac investirao opet u nauku. Radi na vakcini  druge generacije protiv kovida 19, tzv. raketnoj vakcini, koja omogućava da se naš imuni sistem štiti protiv svih virusa i na duge staze.

„Naučili smo kako možemo napraviti pravi koronavirus i kako da ga oslabimo. Bio je to veliki izazov, ali uspjeli smo zahvaljujući saradnji sa nekoliko top švajcarskih i njemačkih univerziteta“,  objašnjava Cmiljanović. Dosadašnja ispitivanja, rađena na životinjama, pokazala su da je vakcina druge generacije znatno  djelotvornija. „Uspješne vakcine  prve generacije su u velikom procentu, oslabile smrtne posljedice infekcije virusom kovid 19. Ali, opasanost od ovog virusa nije prestala“, ubijeđen je naš sagovornik.

Od Švajcarskih državnih autoriteta dr Cmiljanoviću je stigao poziv da se  sretnu 22. avgusta, kako bi se dogovorili da se tehnologija, na kojoj on radi, ubuduće koristi za sve potencijalne viruse.

Paralelno,  dr Cmiljanović nastavlja rad na  velikim studijama posvećenim lijeku protiv raka. Onom projektu, kojeg  je uspio da poslije četiri godine povrati.

Vladimir Cmiljanović je otac  četvoro djece, ćerke  Janine koja ima 12 godina, sina Vanje od deset,  Kijana od  pet i Danila od  godinu dana. Živi sa vrsnom naučnicom, dr Nadeždom Grachevom. Nagradu Mari Kiri, koju je njegova supruga dobila,  dr Vladimir Cmiljanović sa velikim ponosom ističe.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo