Povežite se sa nama

INTERVJU

DR MIROSLAV RUŽICA, SOCIOLOG I KONSULTANT: Nije dovoljno kritikovati kapitalizam

Objavljeno prije

na

Miroslav-Ruzica-2

Nevolje globalne ekonomije koje su pogodile i unazadile „države blagostanja”, unijele su novu živost u stare i napravile nove teorijske podjele. Jedan od učesnika u ovom dinamizmu je i dr Miroslav Ružica, koji radi na obimnom projektu Budućnost evropske socijaldemokratije, u okviru Panevropske debate 2009-2011. Dr Ružica je godinama bio „senior social scientist” (nešto kao kod nas viši naučni saradnik) u Svetskoj banci u Vašingtonu, a od 1992-1999. predavao je socijalnu politiku na Univerzitetu Indijane u SAD. MONITOR: Prije dvije godine je obilježena 20-ta godišnjica pada Berlinskog zida i jednog tipa „tvrdog” komunizma, a ove godine će se poneko sjetiti da prolazi već 20-ta godina otkako je počeo rat u SFRJ i kraj jednog „mekog” komunizma. Kako se desilo da dva srodna ali i različita jednopartijska sistema završe tako različito?
RUŽICA:Slomio ih je jači i dinamičniji sistem, posebno u trci za naoružanjem. Neefikasni i tehnološki inferioran ekonomski sistem, autoritarna i sve-prisutna država, kao i stalna pretnja nasiljem doveli su do ekonomskog zaostajanja, kao i erozije legitimiteta. Model se urušio. S druge strane, glavni rezultat 1989. je izgleda stvaranje novih nacionalnih država, a ne novi tip društva i ekonomije. Kod nas na Balkanu, to se dogodilo na ekstreman način. Uzajamna proizvodnja straha, radikalni nacionalizam, državotvorstvo i populizam doveli su ne samo do ratova, već da i danas dominiraju ove kategorije… To u velikoj meri objašnjava zašto je 20-ta godišnjica obnove kapitalizma ostala uglavnom neprimećena. Mnogi kod nas još kao da vode ratove, šire teritorije svojih nacionalnih država, grade čiste etničke zajednice i u populizmu vide jedinu važnu agendu. Tu za raspravu o temeljima na kojima počiva društvo, o setu ključnih vrednosti, odgovornosti elita i građana, budućnosti ili pravcima promena nema interesa, pravih istraživanja, javne rasprave i/ili različitih platformi koje nude razni mobilizatori i akteri.

MONITOR: Da li je kapitalizam, nakon neoliberalizma i kraha čitavih zapadnih ekonomija, prevaziđen sistem?
RUŽICA: Ne može se govoriti o krahu ili prevaziđenosti kapitalizma, pa i neoliberalizma. To je stara teza radikalnih levičara. Upravo je kapitalizam pokazao neverovatnu sposobnost prilagođavanja. Ono što se vidi ja zovem ,,bumerang globalizacije” jer se ova otela kontroli i kao bumerang vraća Evropi i Americi. Drugo, pojavljuju se ozbiljni rivali na svetskoj sceni –trgovina, energija, kontrola resursa, koji polažu pravo na usmeravanje globalizacije. Budući konflikti biće oko nafte, energije, hrane, ekologije, kontrole svetskog saobraćaja… Venecuela i Bolivija su nevažni, a Brazil je samo deo paketa novih igrača. Pitanje je kakvu će viziju ,,dobrog društva” imati novi globalni rivali na svetskoj sceni kao svoj predznak i platformu. Plaši me da to ne bude samo sebični i/ili korporativni interes.

MONITOR: Sa finansijsko-ekonomskom krizom i sa arapskim pobunama, svakodnevno slušamo istupe sve brojnijih „salonskih” ljevičara. Koliko je ono što se danas smatra filozofskom ljevicom, kao Badju, Žižek, uticajno u politici i šire u društvu?
RUŽICA: Pojedinci su uvek važni, a naročito u artikulisanju ideja, paradigmi i programa kao okvira orijentacije. Svet u kome živimo se, međutim, promenio i postao složen i neproziran. Ne pratim više sistematski korpus nazvan marksizmom, strukturalizmom ili levim radikalizmom… Lepo i zanimljivo pišu, njihova kritika često pogađa suštinu kapitalizma, ali sem zavodljive retorike, ne vidim vizije i paradigme koje se zasnivaju na realnim procesima i agentima promene, kao što ne vidim ni brojne sledbenike koji u njih veruju i dalje ih dopunjuju i udahnjuju novu energiju. A pre svega, ne vidim utopijski potencijal da se zamisli alternativno društvo i temeljna matrica na kojoj bi se gradilo.

MONITOR: Zanimljiva su vaši navodi o rezultatima istraživanja o savremenoj radničkoj klasi. Šta ona ima slično a po čemu je nešto drugo u odnosu na 19. i dobar dio 20. vijeka?
RUŽICA: Klasična industrijska radnička klasa danas je marginalna u Evropi, kao i njeni sindikati. Čini ispod 20 odsto svih zaposlenih u većini razvijenih zemalja. Na jednoj strani imate rastući precariat, dakle one bez dovoljno kvalifikacija, koji rade na nisko plaćenim i nezahtevnim poslovima u servisnoj ekonomiji, a žive izolovani i marginalni na periferijama velikih evropskih gradova, skloni populizmu i nacionalizmu. S druge strane, imate brzi i razgranati rast srednje klase koja je višeslojna i čiji delovi različito učestvuju u prihodima, uticaju i životnim šansama. Malo se zna o oba ova segmenta nove socijalne strukture, pa je i otvoreno pitanje kako, za koga i s kim praviti savezništva, koalicije i programe. Socijalna demokratija nema odgovora na ova pitanja i zato je vidljiva njena marginalizacije nakon 2000. Konzervativci i desnica nude populizam, ksenofobiju i strah od migranata, anti-islamizam i suprotstavljanje levici. Na tome se verovatno dobijaju izbori, ali dugoročno zapada u ozbiljne probleme.

MONITOR: Još se priča o skandinavskom modelu. O socijalnoj državi koju je, smatra se, donijela socijademokratija. Ali, tamo na vlast danas dolaze konzervativci, a socijalna država trpi ozbiljna oštećenja?
RUŽICA: Država blagostanja nije više monopol socijal-demokratije. Ona je deo tradicije i kulturne baštine u Skandinaviji, kao i Evrope kao celine. I politička matrica konzervativaca gradi se na državi blagostanja. Ni dominacija neoliberalizma nije razgradila državu blagostanja i ova se održala. S druge strane, uprkos visokih socijalnih troškova i moćne birokratske države, ceo region je veoma konkurentan u globalnim razmerama i rast njegove ekonomije je izuzetan. Bez socijal-demokratije i naglašene uloge države ne može se razumeti trajnost i uspešnost ovoga modela. To isto važi i za skandinavsku kulturnu baštinu, a pre svega za kvalitet javne uprave i valjanost institucija. Socijal-demokratija se nadogradila na takvu matricu, ali ju je i očuvala, podupirala i pomno dalje razvijala.

Potraga za alternativom

MONITOR: Danas je čak i Marksov ,,Kapital” jedna od najčitanijih knjiga. Koliko je socijalizam „intelektualno” zaista bio pobjeđen?
RUŽICA: Ako to pitanje stavimo u zapadno-evropski kontekst, teško mi je da zamislim oživljavanje klasičnog modela Sovjetskog Saveza. On je izgubio ne samo atraktivnost, već i legitimitet. Uprkos uočenog interesa za Marksov Kapital, ta knjiga ostaje relevantna zbog svojih analitičkih kvaliteta, a ne kao okvir za političku mobilizaciju. Već duže u Evropi nemamo projekat budućnosti, dakle alternativu današnjim ekonomskim i političkim aranžmanima. Radikalne grupe na levici nude žestoku retoriku i kritiku kapitalizma, ali ne nude nešto drugo i alternativno, već poznato i potrošeno. Tu bih uvrstio i eksperimente u Venecueli ili Boliviji. Zato mi je zanimljiva pan-evropska debata o budućnosti evropske socijal-demokratije (2009-2011). Pratim je već dve godine i upravo završavam studiju o njoj. Ovde je pokrenuto čitav niz ključnih tema našeg doba i pokušava se njihova konceptualizacija na drugačiji način (globalizacija, kapitalistička ekonomija, EU, uloga države, značaj srednje klase, stvaranje nove socijalne strukture, socijalna jednakost…). Zbog svojih inherentnih granica, možda sama evropska socijalna demokratija i ne porodi alternativnu viziju i drugačiju platformu, nego to učine ,,novi klinci” i druge političke opcije. U svakom slučaju, nije dobro živeti u svetu bez alternative, vizije budućnosti, kao i ideje ,,dobrog društva–.

Za kakvu socijaldemokratiju

MONITOR: Kakva bi to socijaldemokratija ili demokratska, građanska ljevica bila djelotvornija a da ne ugrozi demokratski okvir i pravo da se ne bude na toj strani?
RUŽICA: Upravo ova velika pan-evropska debata o budućnosti evropske socijal-demokratije pokreće i konceptualizuje niz fundamentalnih pitanja. Evo nekih od njih. Da li se suprotstavljati globalizaciji ili kako je usmeravati i kontrolisati? Da li je primacy of politics i ključna uloga države u ekonomiji odgovor na probleme kapitalizma? Kako vratiti temu jednakosti iz geta levice u ključnu agendu? Da li je EU samo ekonomski projekat ili Social Europe mora postati ključni okvir delovanja? Da li je internacionalizam samo dug prošlosti ili nema socijal-demokratije bez globalne vizije i globalne institucionalne arhitekture? Kako do nove vizije o ,,dobrom društvu” i osnovnim društvenim vrednostima? Koja je osnovna matrica naše civilizacije? Samo homo economicus, dakle jedinka koja sebe svodi na trku za posedovanjem ili je njena motivacija mnogo složenija i uključuje potrebu za priznanjem, pravednu raspodelu, uzajamnost, solidarnost, kulturne vrednosti, kooperaciju, grupne i kolektivne ciljeve u jednoj drugačijoj konfiguraciji ekonomije.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Danas se bar ima šta popravljati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gore je sretna država jer je, bez nasilja, uspjela da od kriminalne vlasti otrgne državu koja je i sama bila kriminalac

 

Sadašnja društveno-politička situacija u Crnoj Gori daleko je povoljnija nego što je bila prije godinu dana, kaže u razgovoru za Monitor Blagoje Grahovac.

MONITOR:  Mnogi se neće složiti sa Vašom ocjenom?

GRAHOVAC:  Naravno da neće, jer većina građana ili nije htjela, ili nije bila u stanju da vidi stvarno stanje u kojem se Crna Gora nalazila. Godinama  upozoravam da je u našoj zemlji dio građana obuzet srpskim klerofašizmom, u čijoj osnovi je srpski nacionalizam, dok je nemali broj građana obuzet crnogorskim neofašizmom, u čijoj osnovi su korupcija i kriminal. DF je pretežno politički subjekat onog prvog, dok je DPS politički subjekat onog drugog. Prvi ima uobličenu institucionalnu formu, onaj drugi je kapilaran, pa ga je  teže i prepoznati i rješavati.

MONITOR: Kakav je njihov međusobni odnos?

GRAHOVAC: Oni su nemilosrdni u međusobnom optuživanju. Ono što jedni o drugima govore ili je potpuno ili je približno tačno. Čak su i istorijske činjenice – one u kojima jedni negiraju Crnu Goru da bi veličali Srbiju, dok drugi veličaju Crnu Goru a za mnogo šta okrivljuju Srbiju – takođe tačne, ali su izvučene iz istorijskog konteksta, te i jedni, i drugi ističu što njima odgovara. To što rade olakšano im je zbog viška međusobne crnogorsko-srpske sličnosti! Srpsko-crnogorske svađe zbog istorije su ušle u relikvijsku mitomaniju. Država Srbija i država Crna Gora, te Srbi i Crnogorci su kako istorijska konstanta, tako su i današnja realnost. Ko to ne shvata, taj je nacionalna i regionalna štetočina.

Na ,,eks-JU” prostoru, politika je postala biznis, pa ne treba da čudi nemilosrdna borba između DF-a i DPS-a, iako su oni krajem 20. vijeka ponikli u istom nacionalističkom inkubatoru. Časnih i moralnih a zavedenih pojedinaca ima i u jednoj, i u drugoj grupaciji, dok kod većine preovlađuje malograđanska sitnosopstvenička psihologija.

MONITOR:  Kako ocjenjujete rad Vlade u njenih prvih stotinu dana?

GRAHOVAC:  U pravu su i oni koji rad Vlade ocjenjuju veoma uspješnim, i oni koji smatraju da je ona neuspješna. Evo kako – Vlada  je u prvih  sto dana građanima Crne Gore učinila bjelodanim da je trodecenijska vlast DPS-a državu  pretvorila u državu-kriminalca. U tom periodu vlasnici privatne države  nisu krali, nego brutalno pljačkali. Biblijske su razmjere  njihovog nepočinstva.

To bi trebalo biti dovoljan argument  da građani nikada više svoju državu ne prepuste u ruke DPS-a, iako bi bilo dobro da se iz te partije sačuva onaj dio zdravog tkiva. A ima ga!

Nova vlast je nastavila mnogo grdnog što je radila i prethodna. Pomenimo samo partijsko zapošljavanje. Time se umnogome  relativizira odgovornost DPS-a i SD-a koji su radili to isto. Time je vulgarizovan  pojam ekspertske vlade, koja to u suštini i nije.

Zbog svega toga ne treba očajavati. Desiće se veoma brzo još dvije – tri promjene vlasti i tek onda ćemo moći reći da je Crna Gora na stabilnom putu građenja pravne države.

MONITOR:  Kako se promjena vlasti u Crnoj Gori odrazila na njen međunarodni položaj?

GRAHOVAC:  Sa olakšanjem je primljena činjenica da je u Crnoj Gori došlo do mirne smjene višedecenijske korumpirane vlasti. Ne treba, ipak, zanemariti da vrh DPS-a u značajnim institucijama međunarodne zajednice ima čitave čete lobista i  korumpiranih birokrata, a da se aktuelna vlast po mnogim pitanjima ponaša kao slon u staklenoj radnji.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR IVO GOLDŠTAJN, PROFESOR ISTORIJE, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: Nismo se uspjeli suočiti sa prošlošću

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina postjugoslavenskih država nije dosegla zadovoljavajuće liberalnodemokratske standarde, pa je politika mogla i u 90-ima i danas uticati i utiče na povijesna objašnjenja. Politika, povijest i kolektivno pamćenje usko su povezani – objašnjenja o prošlim vremenima u službi su vladajućih politika i utoliko je suočavanje s prošlošću mnogo teže

 

MONITOR: Kao istoričaru, kako Vam se čine izazovi koje pred Vas i Vaše kolege danas stavlja ne samo vaša nauka, već i veoma složen i „subverzivan“ politički, društveni, ali i intelektualno-naučni kontekst, naročito u postjugoslovenskim državama, koji neprekidno „izazivaju“?

GOLDŠTAJN: Budući da je većina država nasljednica Jugoslavije rođena u

sukobu, u ratovima brutalnih dimenzija, korištenje memorije i nacionalističke mitologije za političke ciljeve i mobilizaciju bilo je od velike važnosti. Kako većina postjugoslavenskih država nije dosegla zadovoljavajuće liberalnodemokratske standarde, politika je mogla i u 90-ima i danas utjecati i utječe na povijesna objašnjenja. Politika, povijest i kolektivno pamćenje usko su povezani – objašnjenja o prošlim vremenima u službi su vladajućih politika i utoliko je suočavanje s prošlošću mnogo teže. Profesionalna bi historiografija trebala biti bavljenje prošlošću koje može pridonijeti smirivanju duhova, stišavanju pogubnih strasti i toliko potrebnom uozbiljenju dijaloga na političkoj razini. Da rezimiram – intelektualci, posebice historičari, obvezni su baviti se onim što se dogodilo. A to ne znači samo pripisivati krivicu drugima (toga je u posljednja tri desetljeća bilo više nego dovoljno), već kritički, dapače katarzično, baviti se odgovornošću i vlastite sredine. Nažalost, premalo mojih kolega to radi na način kako ja vidim da bi bilo poželjno. Neću ih ispričavati, ali za njihovo ponašanje postoje i razlozi na koje oni mogu malo ili nimalo utjecati.

MONITOR:  Bavili ste se teškim temama od kojih su neke  percipirane u javnom mnjenju tzv. regiona kao kontroverzne, a prije toga ste se dugo bavili hrvatskim srednjim vijekom. Koliko je važno poznavanje duže istorije nekog procesa, problema, društvene grupe ili naroda, za razumijevanje onoga po čemu smo u vezi sa tim procesima i pojavama, svjedoci kao savremenici?

GOLDŠTAJN:  Poznavanje srednjega vijeka ili nekih drugih ranijih razdoblja može pomoći, ali prvenstveno zbog toga što je ta osoba, proučavajući razdoblja i teme o kojima postoji vrlo malo izvora, naučila graditi svoje teze od krhotina, korak po korak. Kad se nađete u tematici 20. stoljeća, zapljusne vas gomila podataka, često je od pojedinih stabala teško vidjeti cjelinu šume. Mislim da mi je na taj način kao bivšem medievistu to snalaženje u temama nedavne prošlosti bilo utoliko olakšano.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ILIJA VUKČEVIĆ, PRIVREDNIK I STRUČNJAK ZA PORESKO PRAVO: Država lakše troši nego što zarađuje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za tri mjeseca rada Vlade očigledno je da je fokus stavljen na smanjenje i kontrolu rashodne strane budžeta. I tu aktivnost treba podržati. Ono na šta se još uvijek čeka odgovor, a što predstavlja teži zadatak, jeste reforma poreskog sistema na način da isti proizvede više prihoda u budžetu

 

„Tri mjeseca su nedovoljna za iznošenje decidnih stavova, međutim daju prostor za određena razmišljanja. Ono što je neminovno je da se nova vlast, usljed užasnog stanja u javnim finansijama i cjelokupnom privrednom sistemu, susrela sa ogromnim brojem problema. Od njih nije mogla pobjeći već je bila primorana da donosi brze odluke. Dovoljno je pomenuti situacije sa Montenegroairlinesom ili zaduženje na Londonskoj berzi. Naravno, poslije bitke svi su generali i lako je pametovati da li je nešto moglo drugačije, za šta smo mi inače šampioni. Ono što je jasno je da su odluke morale biti donijete, što je i učinjeno, a vrijeme će pokazati njihove dugoročne efekte“, kaže u razgovoru za Monitor profesor Ilija Vukčević, doktor poreskog prava, direktor preduzeća Mermer AD i nekadašnji v.d. direktora Uprave za igre na sreću, odgovarajući na pitanje da li su se, promjenom vlasti u Crnoj Gori, promijenili i uslovi poslovanja, te kako ocjenjuje dosadašnje Vladine ekonomske poteze?

VUKČEVIĆ: Osim tih neizbježnih odluka, Vlada je ušla u redefinisanje nekih veoma složenih i osjetljivih ekonomskih pitanja. Kao primjer možemo uzeti povećanje minimalne zarade. Treba istaći da je, načelno, riječ o dobrom potezu jer crnogorski minimalac spada u grupu najnižih na svijetu. Međutim, postavlja se pitanje da li su donosioci ovako brze odluke vodili računa o svim njenim konsekvencama: isključenje privrednika koji, kao jedan od partnera kroz Socijalni savjet na osnovu važećih propisa, moraju učestvovati u postupku ovih izmjena; Predmetno povećanje zarade bi imalo daleko veći efekat ukoliko bi bilo praćeno smanjenjem fiskalnog opterećenja ličnih primanja oko čega tek treba da započnu pregovori sa poslodavcima; itd.

Dakle, ova tri mjeseca donijela su značajan broj važnih ekonomskih mjera koje karakteriše povišen nivo hazarda te nam ostaje da se nadamo što boljim rezultatima.

MONITOR: Da li su Vas iznenadili izvještaji o lošem stanju u dijelu državnih preduzeća?

VUKČEVIĆ: Loše stanje u mnogim od privrednih društava u većinskom vlasništvu države je nešto što se već duži vremenski period naslućivalo, dok sada samo dobija precizne konture izražene negativnim ciframa. Pogrešno rukovođenje proizašlo iz političkog kadriranja menadžmenta, uz korišćenje ovih subjekata za zapošljavanje politički podobnih građana, neminovno ih je vuklo u loš scenario.

Iskreno, uopšte ne zavidim licima koja sada moraju da rješavaju godinama nagomilane probleme jer ne postoje popularna rješenja za ogromna dugovanja ili višak zaposlenih radnika. Svaki mogući potez nosi sa sobom negativne konsekvence. Kao primjer može poslužiti rješavanje pitanja viška zaposlenih.

Sa jedne strane, ukoliko se krene sa otpuštanjem radnika – oni su zaštićeni kolektivnim ugovorima koji im omogućavaju velike otpremnine pa je država suočena sa paradoksalnom situacijom da, i pored zatečenog katastrofalnog stanja u privrednom subjektu, mora izdvojiti dodatna sredstva da bi se oslobodila istih onih koji su ga doveli u ovo stanje. Sa druge strane, kao što je to učinjeno sa Montenegroairlinesom, moguće je privredno društvo uvesti u stečaj i na taj se način osloboditi viška zaposlenih bez plaćanja otpremnina. Međutim, na taj način se pravi socijalni problem.

Ovo je dovoljan primjer kompleksnosti dubioza sa kojima će se nova vlast suočiti i pokazuje da ne postoje rješenja sa kojima će sve zainteresovane strane biti ni približno zadovoljne.

MONITOR: Svjedoci smo kako imenovanja u sektoru bezbjednosti „potpale vatru“. Zašto takvih varnica nemamo kad je privreda u pitanju – imenovanja čelnih ljudi nove državne avio-kompanije prošla su, praktično, bez bilo kakvih reakcija?

VUKČEVIĆ: Na neki način to može biti razumljivo, pošto je na proteklim izborima došlo do tektonskih političkih i društvenih promjena, pa su logični prioriteti reforma sektora bezbjednosti i pratećih institucija u kojima su se nalazili centri moći koji izlaze iz okvira svojih ustavnih nadlažnosti. Ipak, mora se primijetiti da postupak imenovanja u sektoru javnih finansija i privrednih društava u vlasništvu države može i mora da bude brži.

Već više od mjesec dana nemamo makar vršioca dužnosti novoformirane Uprave prihoda koja je objedinila Poresku upravu i Upravu za igre na sreću. A riječ je o jednoj od najvažnijih institucija u svakoj državi koja predstavlja srce cjelokupnog krvotoka javnih finansija.

Potreba za što bržim rješenjima ovakvih pitanja su dodatno pojačana činjenicom da po svojoj strukturi takav tip institucija ima veoma kompleksan i inertan sistem, te je za ozbiljne reforme potrebno dosta vremena. Često i više godina. Stoga je imperativ što skorije imenovanje rukovodilaca koje bi značilo konačan izlazak iz trenutnog statusa quo.

MONITOR: Dok Vlada priprema budžet, kao neko ko je svojevremeno „iznutra“ moga da posmatra taj sistem, imate li sugestiju: da li je efikasnije jačati javne finansije uštedama na strani rashoda ili aktivnijim prikupljanjem državnih prihoda?

VUKČEVIĆ: Smatram ovo pitanje krucijalnim u razumijevanju pravaca reforme sistema javnih finansija. Riječ je o dvije strane iste medalje koje je nemoguće razdvojiti ukoliko se želi postići uspjeh.

Ono što je za prva tri mjeseca rada Vlade očigledno je da je fokus stavljen na smanjenje i kontrolu rashodne strane budžeta. Tu aktivnost treba čvrsto podržati jer su javna sredstva godinama trošena često nenamjenski i uz mnogo zloupotreba, pa će se suzbijanje takvih pojava pozitivno odraziti na budžet. U smislu da će u njemu ostajati više sredstava koja je moguće utrošiti na kvalitetniji način.

Sa druge strane, ono na šta se još uvijek čeka odgovor, a što predstavlja teži zadatak, jeste reforma poreskog sistema na način da isti proizvede više prihoda u budžetu. To će biti daleko zahtjevniji ispit za čije rješenje će biti neophodno neuporedivo više znanja, rada i vremena. Ta reforma će morati da se odvija na dva paralelna kolosjeka i podrazumijevaće unaprjeđenje institucionalne infrastrukture koja je zadužena za naplatu prihoda, kao i uvođenje fiskalnih mjera sa ciljem „krpljenja rupa“ u postojećim poreskim oblicima, kao i uvođenje novih poreskih mehanizama.

MONITOR: Razgovarali smo, prije nekog vremena, o of-šor poslovanju kao modelu da se izbjegne plaćanje poreza i prikrije identitet stvarnih vlasnika firmi i nekretnina u Crnoj Gori. Da li se nešto u međuvremenu promijenilo, što se tiče prakse i zakonske regulative? 

VUKČEVIĆ: Na ovom polju je učinjeno jako malo, ili skoro pa ništa. Kao primjer navešću za sada neispunjenu obavezu da se u okviru Poreske uprave, sada Uprave prihoda, osnuje Registar stvarnih vlasnika – fizičkih lica koje imaju u svojini ili kontrolišu klijenta, odnosno u čije ime se vrši transakcija ili uspostavlja poslovni odnos… Odnosno osoba koje vrše stvarnu kontrolu nad pravnim licem, privrednim društvom, stranim trustom, stranom institucijom ili sličnim subjektom stranog prava. Taj Registar je u suštini elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju podaci o stvarnim vlasnicima radi obezbjeđivanja transparentnosti vlasničkih struktura i sprovođenja mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a koje mogu biti i od velike koristi za sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza putem raznih off-shore mehanizama.

MONITOR: Kako gledate na inicijative iz opozicionih redova o smanjenju PDV-a dijelu privrede i istovremeno, recimo, uvođenju dječijeg dodatka za svu populaciju te starosne dobi?

VUKČEVIĆ: Jasno je da se privreda i građani ne nalaze u zavidnoj ekonomskoj situaciji te da su neophodne mjere za poboljšanje ukupne ekonomsko-socijlne sfere. Međutim, postavlja se pitanje koji su realni kapaciteti za povlačenje takvih poteza u ovom momentu. Svakako da će najveći dio javnosti pozitivno ocijeniti uvođenje dječijeg dodatka ili (opozicione) zahtjeve za smanjenje stope PDV-a, ali za uspjeh svake sistemske mjere osnovna pretpostavka je njena dugoročna održivost.

MONITOR: Postavlja se, dakle, pitanje da li su ove mjere održive shodno stanju u javnim finansijama?

VUKČEVIĆ: Suštinsko je pitanje da li postoji dugoročni potencijal da budžetski sistem izdrži navedene mjere. Samo oni koji sjede u institucijama mogu imati pravu sliku o toj dilemi, pa se nadamo da su donijete odluke rezultat valjanih analiza te utemeljene na održivim pretpostavkama. Sa druge strane, neminovno je da se moraju ubrzati reforme u sistemu prikupljanja prihoda jer bez takvih zahvata mjere poput zaduživanja su palijativnog karaktera i samo daju mogućnost kupovine vremena dok se ne izvrše dugoročne promjene sistema.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo