Povežite se sa nama

INTERVJU

DRAGOLJUB TODOROVIĆ, ADVOKAT: Poredite Ćosića i Kapičića

Objavljeno prije

na

MONITOR: Reforma pravosuđa je još velika tema, ne samo u Srbiji.
TODOROVIĆ: Ima tu više aspekata.Ona je počela odavno, još promenom nadležnosti sudova.Formirani su i specijalni sudovi, prvo specijalni sud za ratne zločine koji sudi svim srpskim državljanima osumnjičenim da su počinili ratni zločin, a tužilaštvo za ratne zločine je ustanovljeno još 2003, kasnije i za organizovani kriminal. Ja sam preko Fonda za humanitarno pravo učestvovao u jedanaest slučajeva pred sudom za ratne zločine, gde sam zastupao oštećene Hrvate, Bošnjake i Albance, tri puta pred redovnim i osam pred specijalnim sudom za ratne zločine. Moram da kažem da nisam verovao da će biti ustanovljen takav sud u Srbiji i pozdravio sam tu odluku. Taj deo reforme pravosuđa je bio važan i veoma je, u prethodnom periodu, doprineo procesuiranju slučajeva ratnih zločina. To je veliki korak u suočavanju sa prošlošću. Uveden je u suštini jedan vid anglosaksonskog prava, koje je u suštini američko, i ono se primenjuje i u Haškom tribunalu što su u našem regionu uvele gotovo sve zemlje. MONITOR: Kao i pravo nagodbe i kućno izdržavanje kazne?
TODOROVIĆ: Da, uveli su niz noviteta. Bilo je nužno smanjiti broj sudija, ali nisu bili propisani odgovarajući kriteriji. Zato je došlo i do toga da se provuku i neki koji su učestvovali u izbornim krađama. Mnoge sudije su bile korumpirane i one su smenjene, ali je bio problem u nedovoljnosti dokaza. Tu je i tzv. tužilačka istraga, tužilac koji samostalno vodi istragu, kao u Americi. To može da bude efikasno u zemljama koje imaju tradiciju nezavisnosti tužilaštva, a kod nas je suprotno. Ništa tako nezavisno ne postoji kao što je američki tužilac i ništa tako zavisno kao što je naš. To će ovde teško da funkcioniše. Gotovo nemoguće.

MONITOR: Poznati ste kao zastupnik žrtava u mnogim procesima za ratne zločine….
TODOROVIĆ: Zastupao sam ih u 11 slučajeva, među kojima su Vukovar, Zvornik, Lovas, Ovčara,Štrpci, u slučaju „Saša Cvjetan”, „Suva Reka”, ubistvo braće Bitići, „Škorpioni”… U tim predmetima prvostepeni sud bio je na visini zadatka, o čemu sam i govorio i pisao. Bilo je i otežavajućih faktora: tužilaštvo je dugo držalo u fijoci krivične prijave. Ono nije spremno da optuži organizatore zločina, pripadnike JNA, JA i policije i njihove starešine, već najčešće neposredne izvršioce, pripadnike dobrovoljačkih jedinica…

Ali, najveći ograničavajući faktor je bio Vrhovni sud, koji je jedno vreme svaki predmet koji je tretirao ratni zločin ukidao i vraćao. Tako su radili i sa slučjevima Sjeverin, Saša Cvjetan, Ovčara… Ukidanje je slijedilo očigledno iz političkih, populističkih motiva jer su ti predmeti na ponovnom suđenju, isto presuđeni… Sam sud u Srbiji za ratne zločine, daleko je bolji nego u Zagrebu, Sarajevu i Podgorici. Oni su za Ovčaru osudili pripadnike garde na vrlo visoke kazne, Cvjetan je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo 14-oro žena i dece .

MONITOR: Postignut je znatan stepen pravičnosti?
TODOROVIĆ: I objektivnosti i nazavisnosti u velikoj meri. Ako bih cenio koji je državni organ, koja institucija otišala najviše u svom poslu, onda bi to bio specijalni sud za ratne zločine. Tih pet sudija. Međutim, za predmet Štrpci gde se postupak vodio pred sudom u Bijelom Polju, osuđen je, i već je izdržao kaznu, samo Nebojša Ranisavljević. Njegovo suđenje je veoma značajno. Sve što je priznao, to je potvrđeno materijalnim dokazima. To je najdokumentovanije priznanje koje sam ja imao dosad. Na osnovu tog priznanja, identifikovana je čitava grupa, njih 15, svi oni žive u Republici Srpskoj. Nijedan nije procesuiran sem on.

MONITOR: Je li neko potraživao te osumnjičene za zločine?
TODOROVIĆ: Ne, niko ništa. Oni nisu procesurani ni u BIH, ni u Srbiji. Ni Crna Gora ništa nije preduzela. A sve se zna, imenom i prezimenom. Zna se i gde žive.

MONITOR: U Slučaju „Dobrovoljačka”, ima dosta kontroverzi. Kao ta da srpsko tužilaštvo nije ozbiljno pripremilo dokaze za potjernice?
TODOROVIĆ: Nemam o tome dovoljno činjenica. U ovim slučajevima gde su raspisane poternice, one nisu dokazane. U slučaju Granića, Divjaka, Tačija, Čekua. A to se događalo u Britaniji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji… Čak je i tužilaštvo priznalo neuspeh u slučaju Granića. Za Čekua se zna da nije bio na Kosovu, da je tada živeo u Zadru…

MONITOR: A šta je sa nizom ubistava, prije svih onih novinara i političara, u kojima ili nije došlo do rasvjetljavanja političke pozadine i otkrivanja nalogodavaca ili ta ubistva do danas nisu procesuirana?
TODOROVIĆ: U Srbiji su rešena ubistva Ivana Stambolića i ubistava na Ibarskoj magistrali. Za Ćuruviju se sve zna sem toga ko je u njega pucao.To je obelodanio još Goran Petrović kada je bio šef BIA. Saslušano je 30-ak policajaca i jasno je da iza tog ubistva stoji RDB. To se vidi i iz iskaza onih koji su Ćuruviju pratili na dan ubistva.

MONITOR: Da li vam kao iskusnom advokatu izgleda da i u tim svjedočenjima ima materijala dovoljno da se taj slučaj na nekom nivou odgovornosti za ubistvo procesuira?
TODOROVIĆ: Materijala ima, ali oni to neće da urade. Ima materijala da se gone ovi koji su organizovali ubistvo. Po mom mišljenju su tu „Mira i Sloba”, i politička pozadina. To je to, kao što je bilo i kod Stambolića.

MONITOR: Šta je sa međudržavnim sporazumima o izručenju?
TODOROVIĆ: Postoje neki međudržavni sporazumi o izručenju, ali nekad funkcionišu a nekad ne. U slučaju Crne Gore, najdrastičniji je primer deportacije Bošnjaka, gde su ovde uhapšeni osumnjičeni Boško Bojović, šef crnogorskog DB, i još nekoliko njih, a u Crnoj Gori im je suđeno, pa su oslobođeni. To je uradila crnogorska vlast, koja izgleda ne želi da njihova policija bude odgovorna za taj zločin.

Moraju da postoje međudržavni sporazumi, jer u krivičnom pravu može da se sudi i po mestu izvršenja krivičnog dela, i po mestu prebivališta oštećenih. Dakle, može da se sudi i u Beogradu, i u Zagrebu, Sarajevu i Podgorici za sve zločine koji su počinjeni na ovom području.

MONITOR: Otvaranje tajnih dosijea smatra se jednim od najvažnijih elemenata suočavanja sa prošlošću?
TODOROVIĆ: Bila je doneta uredba posle pada Miloševića, ali je njena primena bila vremenski ograničena. Neki ljudi su bili veoma razočarani onim što su tada pronašli. Vuk Drašković nije ni išao da gleda. Dosijee su otvorile uglavnom sve zemlje realnog socijalizma. Tako su se pojavile afere koje su uzburkale javnost, kao one vezane za Leha Valensu i Milana Kunderu. To mora da se uradi. Trebalo bi da se otkriju doušnici i drugi koji su kršili ljudska prava.

MONITOR: Ali, kako će to izgledati ako je tačno da je dobar dio tih dosijea uništen a neki su, pretpostavlja se, cenzurisani a možda i prepravljani od strane režima 90-ih?
TODOROVIĆ: Dok nije formirana nova vlada, a Koštunica Radeta Markovića zadržao na mestu šefa RDB, masovno su spaljivani dosijei. Svejedno, trebalo bi otvoriti ono što postoji. Kad sam bio sudija u SFRJ, zakonom iz 1977. nije dozvoljavano tajno prisluškivanje. A sada je to legalno, jedan od glavnih dokaza. Ja sam protiv toga. Ne može se tajno snimanje razgovora koristiti kao dokaz na sudu. Drugo je Haški tribunala kao ad hoc sud. On sudi na velikom prostoru i nije u stanju da pribavlja dokaze na terenu. Nisu im dostupni. A radi se i o ratnom zločinu. Ranije ni sve izjave u policiji nisu bile dokaz na sudu. Sada i to može. Velike su mogućnosti za zloupotrebe.

MONITOR: Mislite da našoj situaciji više odgovara primjena tzv. kontinentalnog prava?
TODOROVIĆ: Jeste. Drugo su SAD gde postoji tradicija primene anglosaksonskog prava, kao i Engleska gde i nema uobičajene pravne regulative. Tu deluje precedentno pravo. Mogu da opravdam neke od mera koje se primenjuju ovde ali samo kao privremene. Čak ne bi trebalo da postoje ni tzv. specijalni sudovi, već da svi budu redovni, da postoji metod izbora „slučajnog sudije”. U svetu postoje samo specijalna tužilaštva, ali ne i sudovi. Jer su to onda preki sudovi. Ali, i ovo što ja načelno ne podržavam, u našoj situaciji je dalo pozitivan rezultat. I u specijalnom sudu za ratne zločine i u onom za organizovani kriminal.

MONITOR: Primjena Zakona o rehabilitaciji izazvala je veliko uzbuđenje u javnosti?
TODOROVIĆ: U Srbiji su svi rehabilitovani, formalno ili neformalno. Nedić, koji je bio predsednik kvislinške vlade, Cvetković koji je potpisao trojni pakt, sada i Knez Pavle, biće verovatno i Draža Mihailović, ali on je kroz zakon o izjednačavanju boračkih prava četnika i partizana. A Zakon o rehabilitaciji kaže da može biti rehabilitovan samo onaj ko je osuđen iz političkih motiva, a ne oni koji su počinili zločine. U tim slučajevima, neophodno je da se ponovi krivični postupak. Draža Mihailović je osuđen za zločine, gde su dokazi depeše koje je poslao, u slučaju zločina u Foči, Vraniću, Rogatici, gde su ubijeni civili, žene i deca.

Ni u slučaju ratnog profiterstva, ne može biti rehabilitacije, jer je to krivično delo. Dakle, ne mora se uvek raditi o ratnom zločinu već i o kriminalnom delu za koje nema moguće rehabilitacije bez ponavljanja postupka. Neke rehabilitacije, kao Nedićeva i Ljotićeva opasne su kulturološki, za zdravlje nacije.

MONITOR: A Golootočani?
TODOROVIĆ: Oni mogu da se rehabilituju svi. To je klasičan primer ideološkog i političkog kažnjavanja. Delikt mišljenja. Oni iza sebe nemaju ni ubistvo ni oružanu pobunu. Oni su smatrali da je Staljin bio u pravu, a stradali su iz raznoraznih razloga.

MONITOR: Napad na Jova Kapičića komentarisali ste na sajtu Peščanika?
TODOROVIĆ: U vreme Golog otoka Kapičić je bio pomoćnik saveznog sekretara za unutrašnje poslove i u tom svojstvu samo tri puta posetio Goli otok dok je, poređenja radi, Dobrica Ćosić vremenski bio duže na Golom otoku. I to kao specijalni izaslanik Aleksandra Rankovića. Nameće se utisak da srpski mediji odobravaju napad na Kapičića i impliciraju da je on to zaslužio. Srpski novinari nisu bili savremenici osnivanja Golog otoka, ali jesu logora u Omarskoj, Trnopolju, Manjači, Keratermu i drugim. O tim logorima i logorašima ništa ne pišu.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SONJA DRAGOVIĆ, ISTRAŽIVAČICA IZ OBLASTI URBANIZMA NA UNIVERZITETSKOM INSTITUTU LISABON I ČLANICA GRUPE KANA: Temeljno nerazumijevanje planiranja prostora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mi – čitavo društvo – godinama pokušavamo da se snađemo u sistemu planiranja prostora određenom kombinacijom starih planova koji su i dalje na snazi, i novih propisa koji su neproduktivni, ako ne i sasvim beskorisni

 

MONITOR: Vidite li naznake da nova vlast ima volju da poboljša prostorno planiranje i da spriječi dalji urbanistički i graditeljski haos u Podgorici i na Primorju?

DRAGOVIĆ: Nosimo se sa temeljnim nerazumijevanjem problema u prostornom planiranju od strane nadležnih za ovu oblast. Uzmimo za primjer to što se dešava, ili bolje rečeno ne dešava, sa zakonskim okvirom. Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. je i dalje na snazi, iako je poguban za održiv i ujednačen prostorni razvoj Crne Gore;  o predlogu za izmjene opet treba da raspravljamo usred ljeta – kažem opet, jer je tako bilo i prošle godine, kada je ovaj Zakon posljednji put izmijenjen. Evidentan je nedostatak shvatanja važnosti zakonskog okvira i hitnosti temeljnog preispitivanja modela koji je do sada bio na snazi, a to je nužno za bilo kakav napredak u ovoj oblasti.

MONITOR: Koliko povjerenje uliva ministar Mitrović?

DRAGOVIĆ: Ministar Mitrović ne uliva povjerenje, nego  pruža razloge za zabrinutost. Njegove izjave pokazuju nerazumijevanje povezanosti prostornog planiranja, ekonomske situacije i održivog razvoja, što je veliki hendikep za nekog ko vodi ovako važan resor. Primjera je mnogo, ali navešću jedan iz emisije Načisto, kada je Mitrović rekao da je jedan od razloga za sadašnje stanje prostornog razvoja to što prije 15 godina ekološka svijest nije bila razvijena i da bi bilo dobro da se ekolozi uključe u procese planiranja. Niko ne poriče da smo danas svjesniji ekoloških problema nego što smo bili ranije – i u Crnoj Gori, i globalno – i da je neophodno veće učešće stručnjaka za ovu oblast u svim procesima koji se tiču budućeg razvoja. No od suštinske je važnosti da ministar koji se bavi ovom oblašću razumije da korijen problema leži u nečemu drugom: u ekonomskom modelu zasnovanom na stalnoj ekspanziji gradnje, u permisivnosti zakonskog okvira, i u nemoći vlasti da artikuliše i sprovede viziju razvoja zasnovanu na opštem, zajedničkom dobru, umjesto na privatnoj dobiti. Ministar je pokazao da ovo ne razumije i sopstvenim postupcima, kada je odlučio da mu to što posjeduje zemlju na kojoj može da gradi i novac za izgradnju daje pravo da gradi kuću mimo planova – kada je, dakle, odlučio da mu to što je u privilegovanoj imovinskoj poziciji daje pravo da ne poštuje plan. Zabrinjavajuće je da neko sa takvim razumijevanjem sistema planiranja sada vodi resor koji bi trebalo da donese i sprovede progresivne promjene, i ne znam da li se tome možemo nadati.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESNA PEŠIĆ, SOCIOLOŠKINJA: Srbija da okrene drugi list

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za mene je pitanje zašto je veliki dio srpskog naroda u Bosni i Srbiji izgubio svaku ljudsku empatiju i saosjećanje prema preko osam hiljada pobijenih dječaka, muškaraca, sinova, očeva i muževa

 

MONITOR: Valentin Incko je na samom kraju mandata nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH, propisujući kazne za poricanje zločina genocida. Kako komentarišete tu odluku?

PEŠIĆ: Ne mogu da se upuštam u poteze Incka da li su dobri i koliko će biti uspešni da se u BiH kažnjava poricanje genocida u Srebrenici (reakcije Dodika su već poznate). Za mene je to pitanje zašto je veliki deo srpskog naroda u Bosni i Srbiji izgubio svaku ljudsku empatiju i saosećanje prema preko osam hiljada pobijenih dečaka, muškaraca, sinova, očeva i muževa. Zar ne osećamo ljudsku tugu prema tolikim ljudskih žrtvama koje su iskasapljene od ruke srpskog vođstva u RS. Kao da nam na pamet ne pada da se izvinimo za tolike pokolje, zatražimo  opraštaj i većno sećanje na te žrtve i sopstvenu bruku. Kakvo je to preganjanje da li je u Srebrenici bio genocid ili „strašni zločin“, kao da nije bilo suda i presuda. Srbija je jedina koja ne priznaje genocid u Srebrenici. Čestitam Crnoj Gori koja je uspela da donese Rezuluciju o genocidu u Srebrenici.

MONITOR: Jedan od mojih skorašnjih sagovornika iz BiH postavio je pitanje: Šta ćemo sa prošlošću? Svakodnevno svjedočimo prepucavanju političkih elita u tzv. regionu. REKOM proces se, izgleda, pokazao neizvodljivim. Šta je izvodljivo?

PEŠIĆ: Istoričar Markovina iz Hrvatske je konstatovao da je suočavanje sa prošlošću na tlu bivše Jugoslavije propalo, ili jednostavno nije uspelo. REKOM je postavio visoke zahteve u tom pogledu, a da ih je postavio i manje ambiciozno, opet i najskromnije zamišljeno suočavanje sa prošloću kao uslov pomirenja – ne bi uspelo. Time smo pokazali da nismo važni ni sebi ni drugima. Nema ovde kapaciteta za razumevanje događaja  i tragedije iz devedestih. Podgreva se balkanska „večna mržnja“, održava se ta vatra, bilo da je reč o vlastima ili opoziciji. Šta može umesto toga?  Markovina predlaže „miroljubivu koegzistenciju“, pa se i meni učinilo da bi to već bio veliki skok, ako zaista ne možemo da skočimo više od toga. Da bi to bio skromniji vid pomirenja, ali za nas značajan, da živimo u miru i koegzistenciji, i možda usmereni u istom pravcu, vrednostima i  saradnji.

MONITOR: Većinu zemalja Zapadnog Balkana opterećuju teški oblici organizovanog kriminala. Najčešće se u vezu dovode Srbija i Crna Gora. Kako ćemo izaći iz takvog „bratskog zagrljaja“?

PEŠIĆ: Pa tako što ćemo uvesti pravnu državu i ustavnu demokratiju, drugačiji sistem vrednosti, transparentnost vlade, umesto korupcije i ličnih odnosa – „ja tebi ti meni“ koji vladaju u našim plemenskim društvima u kojima su lični odnosi na prvom mestu, pa šta onda ostane za zakone koji se po pravilu olako krše. Samo u državama uređenim na vladavini prava možemo stići do normalne države, a mafija i kriminal ne mogu biti sistemski njen deo, nego se moraju  uredno goniti i kažnjavati. Kad država ne može da izađe na kraj sa klanovima, to je samo izgovor. To govori da su klanovi povezani sa državom ili su te države totalno nefukcionalne. Imam utisak da su neke bivše jugoslovenske republike to uspele, to da mafija nije u državi nego van nje – protiv koje se država bori i eliminiše je legitimnim i zakonskim sredstvima. I Hrvatska je jedno vreme bila mafijaška država, ali je uspela da mafiju izbaci iz države, što ne značći da mafije nema, nego je nema u državi. Srbija i Crna Gora u tome nisu uspešne države, a nisu ni na putu da do toga stignu, jer vidimo da se vlast održava i funkcioniše korišćenjem i uvlačenjem mafije u državu. Bez mafije ne uspevaju da se održe na vlasti, nego od mafije traže usluge koje moraju da se vrate. Eto to sada gledamo sa uhapšenim Belivukom, Miljkovićem i drugima koji u svojim iskazima  svedoče koliko i na koji način su bili angažovani od vrhova vlasti. To je tek početak i nisu sve rekli. Da bi se to sakrilo, Vučić danima prikazuje leševe, iskasapljene ljude, čisto smo zaplivali u nekrofiliju da bi se nekako skrenula pažnja sa toga šta ta družina radi na vlasti.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NASTAVAK KADROVANJA U RESORU VESNE BRATIĆ – SLUČAJ RADE VIŠNJIĆ: Greška koja nije slučajna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka  Bratić  očito ne smatra  da je veličanje četništva i  ratnih zločinaca ikkava  smetnja  za obavljanje rukovodećih finkcija u školstvu

 

Slučaj Rade Višnjić, nesuđene v.d. direktorice Osnovne škole (OŠ) „Jugoslavija” u Baru, u žižu javnosti vratio je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čijem je čelu Vesna Bratić. Kao diplomirana učiteljica, Rada Višnjić je za v. d. direktoricu imenovana na period od šest mjeseci, počev od 12. jula.  Razriješena je samo osam dana kasnije.

Na imenovanje Višnjićeve javnost je burno reagovala. Protiv nje je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak, nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, u vrijeme snažne politizcije upotreba zastava. Tada je dobila uslovni prestatak radnog odnosa. U jesen iste godine, preko Vajber grupe pozvala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Uslijedio je definitivan otkaz.

Višnjićeva je na svom Fejsbuk profilu objavila i odu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, u Hagu doživotno osuđenom ratnom zločincu. U prilog tvrdnji da hvalospjevi Mladiću nijesu smetnja već više preporuka kod ministarke Bratić ide i činjenica da je za novog direktora Doma učenika u Beranama nedavno imenovan Goran Kiković. On je otvoreni podržavalac četničkog pokreta, a aktivno je učestvovao u predlaganju imenovanja ulice u Beranama po Mladiću.

Vesna Bratić je prije par mjeseci Bojanu Đačić, takođe učiteljicu, ideološki blisku koleginici iz Bara, postavila za v.d. direktoricu Osnovne škole (OŠ) „Ristan Pavlović” u Pljevljima. Đačićeva je smijenjena nakon dva dana, jer su njena fotografija, na kojoj na glavi nosi šajkaču sa kokardom, i tekstovi šovinističkog sadržaja, osvanuli na Instagramu. I izazvali snažnu osudu građana.

Ni tada, baš kao ni u slučaju Višnjić, ministarka Bratić se nije ogradila od stavova   izabranica. Đačićeva je smijenjena u tišini, bez izjašnjenja MPNKS-a. Višnjićeva je prošla gore. U pokušaju da se zaštiti, Vesna Bratić je u saopštenju u kom navodi da je promijenila mišljenje o njenom imenovanju, kazala da je do toga došlo nakon što su iz MPNKS-a imali uvid u  privatne materijale opscene prirode profesorice Višnjić – aludirajući na nage fotografije koje su kružile društvenim mrežama, a na kojima je navodno ona. To je i vrhunac opscenosti ministarke Bratić – što su joj pri kadriranju „opscene fotografije” veći problem od podrške Mladiću. I zloupotreba privatnosti pri raskidanju radnog odnosa. Zbog toga su ministarku kritikovali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), skupštinskog Odbora za ravnopravnost, Centra za ženska prava (CŽP), kao i pojedinih političkih partija.

Vesna Bratić je, objašnjavajući odluku o razrješenju Rade Višnjić, nenamjerno otkrila i da u MPNKS-u ne obavljaju nikakve provjere kandidata. „Sva priča o depolitizaciji državnog aparata pala je u vodu sramnim postupkom Vesne Bratić, iza kojeg nesporno stoje partije vladajuće većine. Umjesto da oslobode škole političkog uticaja i da razbiju ćelije za kupovinu glasova, što je nasljeđe koje je ostavio DPS sa svojim koalicionim partnerima, oni su se odlučili da te mehanizme preuzmu. Umjesto partijskih direktora i zamjenika – dobili smo partijske direktore i zamjenike”, konstatuje u svojoj objavi na Fejsbuku dugogodišnji aktivista nevladinog sektora Vuk Maraš.

Ministarka tvrdi da su novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani nepartijski. Nije tako, narvano. Monitorovi upućeni izvori tvrde da je Radu  Višnjić imenovala na predlog Socijalističke narodne partije (SNP). Brojni slučajevi upotpunjuju sliku o krugovima iz kojih dolaze kadrovi u kulturi i prosvjeti. Monitor redovno piše o tome.

Nema obećanih reformi u prosvjeti. Čak ni o tome kako će tretirati užasna stanja u kojima se pojedine škole u Crnoj Gori nalaze – ministarka ne govori.

Mr Olivera Leković, v.d. direktorica nevladinog udruženja (NVU) Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG), kazala je za Monitor da od resornog ministarstva zahtijevaju da se posveti gradnji nepartitokratskog sistema. „Imamo odgovornost da budemo kritičari svih koji pokušavaju da umjesto reforme koja će cijeniti stručnost i voditi kvalitetnijem obrazovanju svakog djeteta, nastave sa sprovođenjem sistema u kojem je najbitna partijska knjižica”.

Iz PZCG-a su nedavno, u saradnji sa NVO Udruženje Roditelji, pokrenuli kampanju pod nazivom Za društvo znanja, čiji je cilj da navede odgovorne u Vladi i Skupštini da prekinu tradiciju postavljanja partijskih vojnika za direktore škola i vrtića. Tražiće, navodi mr Leković, i izmjene Opšteg Zakona o obrazovanju kojim će se izbor direktora ubuduće urediti na način koji će garantovati transparentnost, profesionalizaciju i depolitizaciju, a na osnovu predloga prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija. „Hoćemo da se sistem obrazovanja decentralizuje, kao i da resorno ministarstvo bude otvoreno za saradnju. Želimo da se budžet namijenjen za prosvjetu transparentno rasporedi i da se odrede prioriteti. Interesuje nas i kad će nastavnicima biti plaćen svaki čas preko norme, kad će se zaposliti kolege i asistenti (neki su i po deceniju na birou), kad ćemo imati plaćen prevoz, kad će se sistemski rješavati stambena pitanja prosvjetara i provjeriti rad Zadruge Solidarno, kao i do kad ćemo imati najmanju platu u regionu, pa i u Evropi. Nećemo stati sa zahtjevima. Godinama smo degradirani i na rubu egzistencije. Želimo društvo znanja”, navodi v.d. direktorica PZCG-a.

Nedavno je više članova radne grupe za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju pobunilo protiv MPNKS-a, tvrdeći da su iz Ministarstva utvrdili nacrt tog propisa, bez konsultacije sa njima. Toliko o najavljivanom poboljšanju saradnje sa prosvjetarima.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) pokrenuli su postupak za interpelaciju u kojoj će tražiti smjenu ministarke.

Mnogo je znakova koji ukazuju na očigledan nedostatak kompetencija u resoru Vesne Bratić. Kadrovska politika tek je jedan od njih.

Andrea JELIĆ

 

DETEKTOR: Svega, kao na vašaru

U Ministarstvu prosvjete nauke kulture i sporta – veselo. Smjenu direktora osnovnih i srednjih škola, upotpunile su i promjene u kadrovskoj strukturi Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Na mjesto bivšeg direktora Božidara Božovića bila je   postavljena Milena Martinović, konzervatorka za papir, iz čuvene svešteničke porodice. Nakon 5 dana efektivnog rada ona je dala neopozivu ostavku. Nije se, kako se čuje, snašla u nesređenoj dokumentaciji svojih prethodnika.

Nije to ni lako. Evo ilustracija. U Upravi za zaštitu kulturnih dobara ne postoji registar popisa valorizovanih kulturnih pokretnih i nepokretnih dobara. Između ostalog ne postoji ni dokument iz 1945. godine kojim se potvrđuje preuzimanje Ikone presvetle Bogorodice Filermose. Od 1929. godine Ikona se nalazila kod kralja Aleksandra Karađorđevića ali je kralj Petar II Karađorđević prije napuštanja zemlje, predao na čuvanje Manastiru Ostrog. Takođe, ne postoji ni rješenje iz 1978. godine kojim se potvrđuje vlasništvo drzave nad Ikonom. Držalac ikone je Narodni muzej Crne Gore, koji je to postao aktom Vlade Crne Gore, odnosno Republičke komisije za vjerska pitanja od 20. januara 1978. Papiri se negdje zaturili…  Takođe, ne postoji dokument da li Ikona treba da se čuva u muzeju. Ili u nekom od crkvenih objekata za što se zalaže ministrica Vesna Bratić.

Za vrijeme petodnevne „vladavine” mr Milene Martinović krenulo se sa rekonstrukcijom cetinjskog manastira. Za nju su trebali posebni konzervatorski uslovi i prije svega saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Detektor saznaje – Mitropolija je zaboravila proceduru. Ili je  smatrala da joj saglasnost i ne treba.  Kao slučaju sanacije prilaznog stepeništa  Cetinjskog manastira kada je samo obavijestila Upravu da su radovi toga i toga datuma završeni.

Uglavnom, ode Milena Martinović. Njen prethodnik, bivši direktor Božidar Božović, DPS kadar, bio se prešaltao u nove vladajuće redove. Skrasio se kao  pomoćnik direktora za UNESCO.  No, preplivavanje nije uspjelo. Vlada ga je nedavno smijenila.

Bez direktora se ne može. Ministrica je na elektronskoj sjednici Vlade postavila Mladena Zagarčanina, arheologa iz Bara, na mjesto najnovijeg v. d. direktora Uprave za zastitu kulturnih dobara. Među ostalim kriterijuma za postvaljenje, jedan, po novome, veoma važan je ispunio: njegove fotografije sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem i ostalim svještencima iz Mitropolije krase društvene mreže. Uoči stupanja na funkciju najavio je jedan od prioriteta: “ Pronalaženje zajedničkog jezika s crkvom kojoj pripada veliki broj nepokretnih kulturnih dobara”. Prioritet će biti ispoštovan. Već prvog radnog dana u četvrtak ujutro direktor je zakazao sastanak sa Mitropolijom.

Da li će sa novim direktorom osvježiti u Upravi, čuće se. Pošto dolazi iz Bara sljeduju mu auto i vozač, njihove dnevnice i benzin. I, naravno, varijabila. Sve kao što je imala i njegova sugrađanka Anastazija Miranović kad je, u ime DPS-a, bila direktorica Uprave.

Koliko je nova valast ljuti protivnik nepotizma i partijskog zapošljavanja kazuje i opjevani podatak da je Vesna Bratić za  v.d. direktoricu podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović postavila Biljanu Vučurović, suprugu poslanika i odbornika Jovana Jola Vučurovića, poznatog po vatrenom negiranju genocida. Za v.d. direktoricu OŠ Narodni heroj Savo Ilić u Kotoru  postavila je profesoricu Smiljanu Lazović, odbornicu  Demokratskog fronta. U Budvi je za v.d. direktoricu Srednje mješovite škole Danilo Kiš imenovana profesorica Nada Purić, bivša potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP) koja je u januaru napustila tu stranku i dala podršku predsjedniku Opštine i lideru koalicije ,,Za budućnost Budve“ Marku Batu Careviću. Svega još tu ima.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, postoje 162 državne osnovne škole, 50 srednjih škola i 21 predškolska ustanova, 13 muzičkih škola, dva obrazovna centra, tri resursna centra, deset učeničkih i studentskih domova i četiri internata. Na smijenjena mjesta direktora do sad je postavljeno svega 7 ljudi koji ne pripadaju „pravoslavnoj većini”. Eto tako.

Stela O. KOVAČ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo