Povežite se sa nama

INTERVJU

Država mora uvesti standarde

Objavljeno prije

na

Proizvesti jedan kilovat struje duplo je skuplje nego ga uštedjeti, piše u Zelenoj knjizi EU čije je tema – energetska politika Evropske unije. No, Crna Gora umjesto da štedi – ima velike gubitke na elektromreži i godišnje gubi električne energije otprilike onoliko koliko je u istom periodu proizvede naša najveća hidroelektrana Piva. Ali, priča o energetskog efikasnosti ostala je u dubokoj sjenci insistiranja Vlade na izgradnji hidroelektrana na Morači. Upravo zbog aktuelnosti ove teme i jasnih smjernica koje dolaze iz Evropske unije zamolili smo, na početku razgovora za Monitor – Markusa Eksenbergera, prvog čovjeka GTZ-ovog projekta Unapređenje energetske efikasnosti, da objasni koliko je zadovoljan energetskom efikasnošću u Crnoj Gori i šta je konkretno sve do sada urađeno u našoj zemlji na tom planu?

EKSENBERGER: Crna Gora već nekoliko godina ulaže pojačane napore da bolje afirmiše energetsku efikasnost u Crnoj Gori. Vlada se pri tome fokusira na senzibilizaciju građana i pokušava da učini prvi korak pokretanjem energetske sanacije javnih zgrada. Međutim, želim takođe da naglasim da u čitavom procesu moraju da se koriste i društveni potencijali, kao što su inovativna snaga nauke, sposobnost preduzeća, angažman potrošača i građana. Država to ne može sama, ona mora da postavi okvire, mora da uvede standarde, mora da nagradi pravilno ponašanje i građani moraju biti spremni da tu promjenu u ponašanju ne vide kao teret, već kao poseban način učešća.

MONITOR: Koliko ste zadovoljni potezima koje Vlada pravi vezano za energetsku efikasnost?

EKSENBERGER:: Kako sam već objasnio, država već preuzima jedan dio svoje odgovornosti u ovoj oblasti. Međutim, a u tome se slažu predstavnici Vlade sa kojima sarađujemo, ima još mnogo toga da se uradi. I da ne bi izgubili kontinuitet sa standardima u Evropi, koji sve brže rastu, mjere za efikasniju potrošnju energije moraju da se sprovedu brzo, pojačano i konsekventno. Usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti je zbog toga važan korak. Pored toga mora da se kreira izvršni okvir kako bi se ovaj zakon mogao realizovati.

MONITOR: Koliko kilovata električne energije je konkretno ušteđeno zahvaljujući projektu energetske efikasnosti?

EKSENBERGER: To ne može da se utvrdi bez empirijskog ispitivanja.

MONITOR: Kako tumačite podatak da se u Crnoj Gori troši četiri do šest puta više struje po glavi stanovnika nego u zemljama Evropske unije?

EKSENBERGER: To još jednom razjašnjava potrebu da se više koncentrišemo na efikasno ophođenje sa energijom i takođe konkretno izražava gdje se Crna Gora sada nalazi u poređenju sa državama Evropske unije.

MONITOR: A kako komentariše činjenicu da u ovom trenutku rješenje deficita crnogorska vlada vidi isključivo u gradnji novih energetskih objekata kao što su hidroelektrane na Morači?

EKSENBERGER: Proizvodnja energije i energetska efikasnost uslovljavaju jedna drugu. Međutim, s moje strane samo mogu da govorim za oblast energetske efikasnosti. I tu vidim, kako sam već rekao, od strane crnogorske vlade veliki broj mjera za poboljšanje efikasnog korišćenja energije. Međutim, moglo bi se raditi i više.

MONITOR: A možete li nam objasniti kakva su evropska, ili konkretno njemačka iskustva kada je u pitanje energetska efikasnost? Postoji jasna direktiva po kojoj se potrošnja električne energije do 2020. godine mora smanjiti za dvadeset odsto.

EKSENBERGER: Njemačka je još 2008. godine postigla Kjoto ciljeve u vezi sa smanjenjem emisija gasova staklene bašte. Ali taj cilj, koji podrazumijeva 20 posto smanjenja energije uz postizanje udjela od 20 posto obnovljivih energija u proizvodnji energije do 2020. godine, samo je jedan međukorak. U međuvremenu, prihvaćeno je saznanje da je potrebno da industrijske zemlje do 2050. godine redukuju svoje CO2 emisije za 80 do 95 posto.

MONITOR: Koliko se u Crnoj Gori koriste alternativni izvori energije a koliko bi se mogli koristiti?

EKSENBERGER: Potencijali za korišćenje svih oblika obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori su veoma veliki, pri čemu su biomasa i hidroenergija značajno istraženi i poznati. Takođe, Crna Gora je prihvatila ciljeve Evropske unije, koji se tiču redukcije potrošnje, pa će shodno tome forsirati korišćenje obnovljivih izvora energije. Njihova izgradnja mora u svakom slučaju biti dobro ispitana i, kao što je to uobičajeno u državama EU, trebalo bi da uslijedi po tačno definisanim i transparentnim pravilima.

MONITOR: U Crnoj Gori se, na primjer, svaki drugi kilovat električne energije troši na zagrijavanje prostora. Da li je to u redu i koliko se u zemljama EU električne energije koristi u tu svrhu?

EKSENBERGER: Svaki kWh koji se u kući, bilo gdje u svijetu, koristi za grijanje, je dokaz da bi ta kuća trebalo da ima bolju izolaciju. Specifično još za Crnu Goru je da se uz sve to koriste samo struja i drvo za zagrijavanje zgrada, iako ima i nekih izuzetaka. Pri tome baš Crna Gora raspolaže posebno velikim potencijalima da više koristi biomasu. Na primjer, iz ogromnih količina drvnog otpada mogu se proizvoditi drveni peleti kojima grijanje može da bude mnogo efikasnije.

MONITOR: Da li su zgrade u Crnoj Gori napravljene po pravilima energetske efikasnosti te da li su makar novije građevine napravljene u skladu sa tim standardima?

EKSENBERGER: Pretpostavljam da ovim pitanjem ciljate na potrošnju energije, koja mora da se koristi za grijanje i hlađenje zgrada. Većina postojećih zgrada u Crnoj Gori su „razarači energije” i potrebna im je hitna energetska sanacija. Ali i nove zgrade još troše suviše mnogo energije. Zato treba hitno pozvati sve učesnike, projektante, investitore, organe za planiranje itd. da značajno povećaju svoje napore što se tiče planiranja, projektovanja i kvaliteta izvođenja radova. U suprotnom, Crna Gora neće moći da postigne međunarodne standarde. GTZ je uključena vrlo snažno u ovu oblast i u tome podržava svoje crnogorske partnere.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

RATKA JOVANOVIĆ – VUKOTIĆ, NOVINARKA: Potpis dajem, uspjehu se ne nadam

Objavljeno prije

na

Objavio:

O projektu manjinske vlade znam samo ono što piše u novinama, na osnovu toga ,,potpis dajem, uspjehu se ne nadam”. Citirala sam Lalića, zato što ni prije ni poslije njega niko nije uspio da toliko pronikne u dubinu crnogorskih podjela i težinu njihovih posljedica u prelomnim vremenima…

 

 

MONITOR:  Kako vidite predlog građanskog pokreta URA o formiranju manjinske vlade bez DPS-a i DF-a?

 JOVANOVIĆ – VUKOTIĆ: Jasno je da manjinska vlada nije optimalno nego iznuđeno rješenje, pokušaj da se izborom – uslovno rečeno – manjeg zla zaustavi nepodnošljivo mrcvarenje Crne Gore i svih nas u njoj.

Premijer Zdravko Krivokapić ili nije htio ili nije umio da ispuni obaveze preuzete Sporazumom lidera tri pobjedničke koalicije. Jedino što mu je pošlo za rukom jeste da održi obećanje dato njegovoj crkvi i njenim vjernicima, i to po cijenu raspirivanja podjela koje je izazvao bivši režim.

Evrope  i većih plata premijer se sjetio tek kad je izgubio podršku poslanika i povjerenje birača, nakon višemjesečne uzajamne blokade izvršne i zakonodavne vlasti.

Alternativa predlogu URA-e mogu biti samo novi izbori. Pošto je sasvim izvjesno da će oni donijeti stare rezultate, jedini izlaz i tada će biti – manjinska vlada…

MONITOR: A je li taj prijedlog realan? Demokrate su se već izjasnile da neće dati podršku manjinskoj vladi.

JOVANOVIĆ -VUKOTIĆ:   Demokrate neće dati podršku ni ulasku FK Zeta u Premijer ligu ako taj projekat predloži Dritan Abazović. Njihov animozitet prema lideru URA-e više je za medicinsku nego za političku analizu. Žali bože partije koja je do ulaska u vlast bila vjesnik moderne Crne Gore…

O projektu manjinske vlade znam samo ono što piše u novinama, na osnovu toga ,,potpis dajem, uspjehu se ne nadam”. Citirala sam Lalića, zato što ni prije ni poslije njega niko nije uspio da toliko pronikne u dubinu crnogorskih podjela i težinu njihovih posljedica u prelomnim vremenima…

Činjenica da URA nikad nije igrala na kartu podjela, da je nacionalne strasti stišavala čak i na svoju štetu, da građanska Crna Gora jeste svrha njenog postojanja, preporučuje tu partiju kao okosnicu projekta manjinske vlade.

To što podrška URA-i ne prelazi desetak posto ne znači da njen kurs nije ispravan. Nijesu devedesetih ni ideje liberala, monitorovaca i esdepeovaca imale više pristalica, a danas najmanje dvije trećine Crne Gore podržavaju njen demokratski evropski put…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dr TVRTKO JAKOVINA, ISTORIČAR, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA ZAGREB: Što je više nacionalizma, to je više izjedanja nacionalnog tkiva

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada bismo znali kako graditi vlastitu sigurnosnu, razvojnu, obrazovnu politiku unutar EU, kako mi možemo pomoći EU da ojača europske vrijednosti, bili bismo korisni svima

 

MONITOR: Kao istoričar koji se posebno bavi 20. vijekom, koje biste momentume izdvojili kao one na koje bi građanke i građani Hrvatske trebalo danas da se oslanjaju kada razmišljaju o boljoj budućnosti?

JAKOVINA: Ja bih birao istinu ili barem najviše što dobra historiografija može učiniti. Svaki istraživač treba biti pošten i navesti koje su njegove vrijednosti kada piše, a ne praviti se da klerikalizam ili nacionalizam nisu ideologije ili da su prihvatljive, kako bi se u Hrvatskoj reklo, „državotvorne“. Što je više nacionalizma, to je više izjedanja nacionalnog tkiva. Hrvatska je jedan od školskih primjera kako se to ne bi trebalo raditi, kada govorite o prošlosti, onda birate samo negativno, namjerno se forsiraju samo loša, jalova zbivanja iz prošlosti. Ne znači to da se treba zaboravljati ili prešutjeti ono što je bilo loše. Takvi su događaji obično zanimljiviji za istraživanje, ali ako namjerno stvarate samo negativan niz, onda nemate volju niti želju da se stvari ikada pomaknu. Primjerice, ja bih volio da se barem jednako onoliko puta koliko su spomenuta ratna epizoda Crnogoraca kod Dubrovnika, navede i da je arhitekt iz Trogira Slade gradio brojne reprezentativne zgrade na Cetinju, da je Baltazar Bogišić stvarao zakonodavstvo Kneževine, da je biskup Strossmayer bio u dobrim odnosima s knjazom Nikolom, da je Veljko Bulajić crnogorski, koliko i hrvatski, da je isto s Dimitrijem Popovićem, da je u Zagrebu desetljećima profesor bio Dragan Lalović… Pa to su valjda primjeri koje treba naglasiti, ako cilj nije novi rat.

Ako će instrukcije za politiku i suživot dolaziti iz Ostroga ili ćete inzistirati da je Miro Barešić, koji je bio razlogom zašto je Švedska donijela svoj prvi antiteroristički zakon, točka slavlja, onda želite sukob.

MONITOR: Prema najnovijem popisu iz 2021, Hrvatska je manja za 400.000 stanovnika. To je premijer Andrej Plenković protumačio kao rezultat negativnog prirodnog priraštaja. Postoji li korelacija između politike restriktivnog nacionalizma zatvorenih društava, relativnog siromaštva i gubljenja stanovništva?

JAKOVINA: Premijer Plenković rezultate popisa komentirao je poput birokrata, bez političke i povijesne odgovornosti, bez traga državništva. Čudi to, jer su pripreme na „loše“ vijesti s popisom krenule davno. Pojavio se najprije niz paničnih tekstova novinara navezanih na Katoličku crkvu, kako tobože unuci namjerno popisuju svoje djedove i bake kao ateiste, pa tako smanjuju broj katolika. Kako su Crkvi bliski novinari to saznali, ostalo je nejasno, jer sve do danas tih podataka nema. Iz onoga što se do sada pojavilo, pad broja stanovnika za 9.25 posto u 10 godina. Kolega iz Zadra Sven Marcelić pokazao je da je tamo gdje je najveći pad broja stanovnika, najviše glasača najdesnijih opcija. Najmanji je pad uz obalu i oko Zagreba. Postavlja to jedno drugo pitanje: izborne jedinice trebale bi se korigirati, jer već i do sada su Slavonci birali s manje glasova saborske zastupnike. To bi moglo djelovati i na političku scenu, no kako je ipak riječ o hrvatskim sudovima i HDZ-u, ne očekujem korekciju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MARKO VIDOJKOVIĆ, PISAC: Ljudi nisu svjesni kakav je život nas koji smo u prvom rovu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Knjiga će nadživjeti i svoje junake, i nas, i ova vremena. Ostaće zauvijek kao spomenik dobu u kom smo bili gori čak nego i u vrijeme Slobodana Miloševića

 

MONITOR: Direktan ste očevidac događaja i jedna od najaktivnijih javnih ličnosti u Srbiji… Kakva je bila 2021. u Srbiji što se tiče politike i kulture?

VIDOJKOVIĆ: Da počnemo od kulture, pošto je nepostojeća. Zadnja rupa na bilo čijoj svirali, a kamoli ove vlasti. Sam kraj godine je obeležio kulturni skandal u kome je Jelena Trivan poništila konkurs Kulturnog centra Srbije koji je odobrio sredstva za filmove Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića. Konačno se desio pravi staljinistički cenzorski potez. Autori koji ne štede ovu vlast bivaju uskraćivani za novčana sredstva za filmove samo zato što su to ti autori. Dragojević sa istim filmom godinama pokušava da dobije novac i ne ide mu. Markovićev film Doktor D je priča o čoveku optuženom za ratne zločine koji uzima novi identitet i bavi se nadrilekarstvom. Poznata priča. Poznavajući Gorana ne bi me čudilo da je konkurisao sa ciljem da ne dobije pare. Da dokaže sa kakvim staljinistima imamo posla. Žilnik bi možda i vratio pare kada bi ih dobio.

Mislim da režim baš zabole za film o Radovanu Karadžiću. Nisu oni ideološki ostrašćeni. Oni su poslovno i partijski angažovani. Da je neko drugi došao sa idejom da snimi film o doktoru D možda bi dobio pare, ali Goran Marković je pokazao zavidan autoritet kakav nisam video u ovoj zemlji. Ima stvarno puno poznatih ljudi koji laju protiv režima, ali jedini on može policajcu u civilu koji ga legitimiše da kaže – ‘Ne dam ličnu kartu, vodite me u zatvor’ i da se policija povuče. Eto, umjetnost je živa, ali kroz javno izražavanje umjetnika, pre svega. Goran Marković je pokazao da mu ne treba nikakva zaštita. Nikakvi „mi“ mu ne trebamo da pričamo: „Ne damo Gorana“. Čovek je umetnik. A to se ne vidi samo po filmovima već i po tom autoritetu koji poseduje da mu oni ništa ne mogu.

MONITOR: Nedavno ste za naš list komentarisali posljednja dešavanja i ekološke proteste. Izvojevane su neke zanimljive pobjede. Da li su to taktike vladajućih struktura pred izbore ili su se ipak za neka pitanja preračunali?

VIDOJKOVIĆ: Ekološki ustanak sam na početku potcenio. Najviše se bavim organizovanim kriminalom u vrhu države, telima kojima upravlja lično Vučić i njemu najbliži ljudi, pa mi je ekološki ustanak delovao smešno. Međutim, onaj ko je cenio situaciju u Srbiji, ispravno je ocenio da veliki broj naroda ne želi da izlazi na ulice zbog mafije koja seče ruke i noge, valja gudru, ubija, radi najgore stvari… nego da je ekologija koja je naš hronični problem odlična tema za novu političku opciju. To smo na kraju i dobili. Oni sada prema istraživanjima imaju preko 10 odsto. To je fantastičan uspeh srpske opozicije. U Beogradu sigurno, a za Srbiju videćemo. Ono što je još bitno je to da mi ne znamo koliko SPS ima. Prema tome situacija na biralištima će da bude daleko zanimljivija nego što smo mislili. Glavni razlog za to je, po meni, politički događaj godine – američke sankcije.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo