Povežite se sa nama

MONITORING

FOND ZDRAVSTVA I POVLAŠĆENI DOBAVLJAČI: Monopol na naš račun

Objavljeno prije

na

Neuobičajeno brzo za nabavke u zdravstvu, samo mjesec dana od raspisivanja tendera za rendgendske filmove, Fond zdravstva je taj posao, vrijedan 161 038 eura, espresno dodijelio konzorcijumu kompanija Urion i Montemedicom iz Podgorice, iako se radi o potencijalnom monopolu koji znači visočije cijene nabavki, na štetu građana.

Kompanije Urion i Montemedicom su do maja ove godine, kada su sklopile konzorcijum, bile konkurenti u nabavkama rendgenskih filmova za laboratorije i jedini dobavljači te vrste robe, zbog čega su se njihovi predstavnici nerijetko i sporili pred Upravnim sudom. Jedan od tih sporova, gdje je Montemedicom tužio Državnu komisiju za kontrolu javnih nabavki zbog odluke da eliminiše njihovu ponudu nakon čega je posao pripao Urionu, bio je još u toku kada su se kompanije udružile. Sudska odluka donesena je 14. maja ove godine, dan pošto je konzorcijum dobio vrijedan posao od Fonda.

Kraj mukama i njihovoj borbi oko tendera očito je došao. Udružene, obje kompanije su dobile posao, i to po cijenama visočijim nego ranije.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije iz jula 2012. godine kao povrede konkurencije na tržištu navode se : ,,sporazumi kojima se sprječava, ograničava ili narušava konkurencija; zloupotreba dominantnog položaja; i koncentracije kojima se sprječava, ograničava ili narušava konkurencija ili slobodan razvoj otvorene tržišne ekonomije, a naročito stvaranje, odnosno jačanje dominantnog položaja na tržištu”.

Monopolsko ponašanje nije novi izum, i lako je shvatiti šta je motivisalo dvije firme kada su odlučile da se udruže. Nevjerovatno je međutim da nadležni u Fondu nijesu ni trepnuli na ovo pravljenje monopolske pozicije koja za Fond i građane znači samo jedno – više cijene za rendgendske filmove, obzirom da nema konkurencije koja može dati povoljniju ponudu. A posebno kada se ima u vidu stanje u nabavkama, nedostatak novca i ogromni dugovi prema dobavljačima. U aprilu ove godine objavljeno je da je dug Mon­te­farma prema dobavljačima 15,88 mi­li­o­na eura za lje­ko­ve i me­di­cin­ska sred­stva. Vlada je odlučila da se dug reprogramira i zadužila Ministarstvo finansija da za narednu godinu planira dodatnih 15 miliona eura.

Umjesto da odbije ponudu Uriona i Montemedicoma , ili makar konsultuje Agenciju za zaštitu konkurencije, Kenan Hrapović direktor Fonda je združenim kompanijama, od kojih je Urion odavno označen kao privilegovan, ekspresno dodijelio ugovor za nabavku rtg filmova, na štetu građana.

Cijene po kojima su dvije firme dok se nijesu udružile, nabavljale rendgenske filmove bile su mnogo niže.

Tako su nabavke filmova za bolnice u Baru i Kotoru s proljeća ove godine, bile značajne uštede za crnogorsko zdravstvo. Montemedicom je filmove na godišnjem nivou bolnici u Kotoru ponudio po cijeni od tek nešto preko četiri hiljade eura, a Urion bolnici u Baru za nešto preko šest hiljada eura.

Urion je pri tom nerijetko bio skuplji u ponudi od Montemedicoma, pa i u nabavci koja je završila pred Upravnim sudom, kada je Montemedicom tužio Komisiju. Njihova ponuda bila je jeftinija za 24 hiljade eura, a odbijena je iz proceduralnih razloga.

Niže cijene i konkurencija uništene su sporazumom o konzorcijumu koji je vlasnik Uriona Velibor Ćuković dogovorio sa vlasnicima Montemedicoma , najvjerovatnije van Crne Gore, pošto je sjedište Montemedicoma u Šapcu dok ovdje imaju predstavništvo.

Branka Erceg, izvršna direktorica Montemedicomove podružnice u Podgorici kaže za Monitor da ona nije dogovarala taj konzorcijum. Ja samo potpisujem ono što vlasnik, koji je u Srbiji, naloži. Odluka o konzorcijumu nije moja”

Upućeni sa kojima je Monitor razgovarao napominju da je u ovom pozivu, u odnosu na raniji tender, Fond iz specifikacije isključio dva zahtjeva koje Urion nije mogao da ispuni, zbog čega sumnjaju da je Fond ne samo ignorisao monopol nego i bio u toku sa tim sporazumom i prema njemu raspisao tender. To bi moglo da znači i da je Montemedicom na neki način bio pod pritiskom da uđe u konzorcijum.

Monitor je pokušao od nadležnih u Fondu za zdravstvo da dobije objašnjenje kako to da su pristali na udruženu ponudu Montemedicoma i Uriona, i da li su konsultovali Agenciju za zaštitu konkurencije. Nijesmo, međutim, dobili odgovore, pošto su se u Fondu žalili na kratak rok, iako odgovori nijesu zahtjevali puno vremena.

,,Vaš mail sa pitanjima poslali ste nam 20.05.2015.godine u 11 i 40 sa zahtijevom da Vam odgovore pošaljemo istoga dana. Pošto su osobe kompetentne za odgovore na Vaša pitanja službeno odsutne, prosto je nemoguće u tako kratkom intervalu

odgovoriti na Vaša postavljena pitanja”, odgovorio je portparol Fonda Amer Ramusović.

Monitor još čeka i odgovor Hrapovića na pitanje zašto je Fond tužio Komisiju za kontrolu javnih nabavki angažujući advokata Nikolu Martinovića pored pravnih zastupnika Fonda i koliko je to koštalo građane.

Odgovore o tome gdje je i zašto sklopio sporazum o konzorcijumu nijesmo uspjeli dobiti ni od vlasnika Uriona Velibora Ćukovića, a nije bio dostupan na kontakt telefon kompanije.

Ćukovićeva kompanija u medijima je više puta označena kao privilegovana od strane Fonda.

Monitor je već više puta pisao o privilegovanoj poziciji Uriona na tenderima KCCG i Fonda. Tokom 2009. na tenderima je tako dobio poslove od oko šest miliona eura, iako nije bio registrovana za trgovinu ljekovima i medicinskom opremom.

Već dvije godine traje tender Fonda za nabavku reagenasa za laboratorijske analize za bolnice, vrijedan 14.598.758 eura.Kako su Vijesti nedavno pisale, samo u četiri opšte bolnice u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i Baru, poreski obveznici su tokom 2014. godine za ad hok nabavke reagensa, mimo cijena ponuđenih na tenderu koji nikako da se okonča, morali doplatiti čak oko 200.000 eura. Pri tom, upravo firme koje nijesu dobile posao na tenderu Fonda, poput Uriona, Fondu prodaju reagense po višestruko višim cijenama jer se u bolnicama nalaze aparati proizvođača čiji su zastupnici.

Nadležni u Fondu odavno ne brinu o interesu građana , njihovom zdravlju, ni njihovom džepu.

I Abott na suđenju

U maratonskom tenderu za laboratorije, koji godinama traje, nadležni za nabavke uspjeli su na crnogorske sudove da dovedu i predstavnike američke kompanije Abbott, koji su iz SAD došli kako bi potvrdili da su oni proizvođači sopstvenih proizvoda. Menadžment Abotta pojavio se ove sedmice pred Upravnim sudom u okviru spora kompanije Osmi red protiv Državne komisije, zbog nabavki u partijama 5 i 6. Državna komisija je u maratonskom postupku u jednom trenu osporavala čak i da je kompanija Abbot proizvođač svojih proizvoda, navodeći da je ona tek distributer, pošto se neke komponente Abbotovih proizvoda proizvode van Abbota. Osporavan je i njihov distributer u Crnoj Gori, kompanija Osmi red. Komisiji nije značila ništa ni potvrda Aegncije za ljekove Calims koja je na zahtjev Osmog reda doo sručno mišljenje da u tom smislu nema ništa sporno u ponudi Osmog reda odnosno Abbota. Predstavncii Abbota su na suđenju ove sedmice potvrdili da su to njihovi proizvodi, da garantuju za njih, i distributera Osmi red. Izvršna direktorica Osmog reda Angelina Vuković ukazala je na suđenju da Komisija nije imala iste aršine prema konkurentskim kompanijama. Ukazala je i na to da bi njena kompanija finansijski bila iscrpljena maratonskim procesima i tenderima da nije podrške proizvođača.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo