Povežite se sa nama

danas, sjutra

Glas razuma

Objavljeno prije

na

Monitor je nedeljnik koji se početkom devedesetih odupreo ratnoj politici Beograda i Slobodana Miloševića, kao i crnogorskom rukovodstvu koje se pridružilo toj politici. Uprkos opštoj euforiji, u Crnoj Gori je antiratni pokret bio mnogo jači nego onaj u Beogradu. U parlamentu je tada sedelo 13 poslanika Liberalnog saveza, koji su zajedno sa Monitorom predstavljali glas razuma. U tom kontekstu je vrlo važno da su novinari Monitora izveštavajući istinito o ratnim zbivanjima osvetljavali kontekst i pozadinu agresivnog rata i to u vreme kada je to bilo opasno. Zahvaljujući njima ratište oko Dubrovnika je verodostojno dokumentovano, što je veliki doprinos rasvetljavanju i poništavanju manipulacija ratne propagande, koja je tada bila na delu i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Monitor se osim toga zalagao i za samostalnu i proevropsku Crnu Goru. Od tada pa sve do danas, Monitor je zadržao kritičan odnos prema svim dešavanjima u Crnoj Gori i u tom smislu zaslužuje svako priznanje.

Transformacija Crne Gore na putu evroatlantskih integracija je svakako i veliki izazov za medije. To istovremeno podrazumeva i njihovu odgovornost da u tim procesima razdvoje bitno od nebitnog, jer sa uticajem koji imaju važno je da prepoznaju pravu tendenciju i da joj pruže podršku. Monitor svakako ima potencijal da i u tome ima prepoznatljivu ulogu.

Sonja BISERKO

Komentari

danas, sjutra

MONITOR OČIMA SLOBODNIH INTELEKTUALACA: Na crti, bio i ostao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ugledne intelektualce iz Crne Gore i našeg regiona pitali smo: Šta im je značio Monitor u proteklih dvadeset pet godina? (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima – da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

NAŠI KOLUMNISTI: Pisati za Monitor

Objavljeno prije

na

Objavio:

Naši kolumnisti našem nedjeljniku daju posebnu dimenziju. Dubinu koja pravi razliku. Pitali smo ih zašto su, vrhunski intelektualci, izabrali da pišu za Monitor. I oni i mi znamo: honorar razlog nije (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo