Povežite se sa nama

danas, sjutra

Plemenito ludilo

Objavljeno prije

na

Pokrenuti nezavisni nedeljnik početkom devedesetih godina nije moglo biti ništa drugo doli akt plemenitog ludila, gonjen čvrstim uverenjem – koje je malo šta u stvarnosti oko nas potkrepljivalo – da neko jezgro dobra, istine i lepote uvek ostaje i opstaje, i da će ono prevagnuti, kad-tad i kako-tako. I da svedočenje istine, koja nije nekakva plemenska istina iz predačkih priča, nego je ono što se oko nas uistinu dešava, misija od koje nam nema veće ni značajnije, ni u profesionalnom, ni u građanskom, ni u elementarno ljudskom smislu. Tako je, na toj energiji i tom uverenju, nastao Monitor, a tako su nastali i Vreme, Feral, Dani.
Jedino što je bilo i luđe i teže od toga da se jedna takva slobodna tribina pokrene, bilo je da ona opstane, da pretraje, i tako – ravno hiljadu puta. Monitoru je to uspelo, bez velikih para, bez velike podrške, bez širokog zaleđa. I utoliko je taj uspeh veći.
I sam sam povremeno pisao za Monitor, mislim da smo se naprosto prepoznavali po izvesnoj duhovnoj srodnosti, i po zajedničkom gađenju prema svemu onome što su gospodari naših ratova činili od naših života. Utoliko smem reći da sam priložio poneku ciglu u tu građevinu, i drago mi je zbog toga. A sada vam/nam nema druge nego polako ka drugoj hiljadarki…

Teofil PANČIĆ

Komentari

danas, sjutra

MONITOR OČIMA SLOBODNIH INTELEKTUALACA: Na crti, bio i ostao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ugledne intelektualce iz Crne Gore i našeg regiona pitali smo: Šta im je značio Monitor u proteklih dvadeset pet godina? (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima – da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

NAŠI KOLUMNISTI: Pisati za Monitor

Objavljeno prije

na

Objavio:

Naši kolumnisti našem nedjeljniku daju posebnu dimenziju. Dubinu koja pravi razliku. Pitali smo ih zašto su, vrhunski intelektualci, izabrali da pišu za Monitor. I oni i mi znamo: honorar razlog nije (više…)

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo