Povežite se sa nama

danas, sjutra

Institucija alternativnog mišljenja

Objavljeno prije

na

Od urednika Monitora sam davno naučio definiciju novinarstva kao svjedočenja o društvenoj stvarnosti. To bi onda značilo da su novine svjedok jednog vremena, a s obzirom na činjenicu da izlaze kontinuirano to su za istoričare najdostupniji, mada ne i uvijek najpouzdaniji istorijski izvori. Sigurno je da su novine vremenom postale najznačajnije sredstvo širenja vijesti (naročito od početka XIX vijeka kada je pronađena tehnika brzog štampanja). Prvi dnevni list La Gazete, počeo je da izlazi u Parizu 30. V 1631. godine. Ova glasila su se mijenjala, zavisno od napredovanja štamparske tehnike, ali su sačuvala raznolikost i širinu interesovanja za novosti, informacije, što ih čini pogodnim i veoma raširenim istorijskim izvorima. To je uslovilo činjenicu da se novine kao izvori znanja, sačuvanih i kontinuirano prezentiranih činjenica, danas dosta koriste, ali ne uvijek s potrebnom naučnom predostrožnošću.

Novinske vijesti, komentari i drugi slični napisi zahtijevaju strogi kritički pristup istoričara. Pri tome se kod novina ne postavlja pitanje autentičnosti, vremena i mjesta nastanka, jer svako glasilo u zaglavlju donosi takve informacije. Kod novina je bitno ustanoviti oblike vlasništva, opštu orijentaciju, njihovo mjesto u cjelokupnom sistemu informisanja, kulturološki i politički kontekst, tendenciju i uopšte društveni i politički ambijent u kojem su štampane. Ponekad karakter jedne novine više objašnjavaju informacije koje u njoj nijesu objavljene, od onih koje su objavljene.

Posmatrano u navedenom kontekstu a povodom jubilarnog broja Monitora, ovaj nedjeljnik nije samo pouzdan svjedok crnogorske svakodnevice, već institucija alternativnog mišljenja u Crnoj Gori.
Nepristajanjem na unificirano i horsko mišljenje od prvog broja ovaj nedjeljnik je postao nova pojava u istoriji crnogorskog novinarstva, ne samo kao nedjeljnik sa najdužim kontinuiranim izlaženjem, već kao glasilo slobodne i demokratske javnosti. S obzirom da u crnogorskoj novinarskoj tradiciji takvih glasila skoro da nikada nije bilo Monitor je bio i nosilac najsloženije misije u crnogorskom društvu uopšte. Usudio bih se već sada i reći, da će Monitor sigurno biti najčešće citiran i korišćen izvor bar za ovih 7000 dana izlaženja, od kojih se neki mogu uporediti sa čuvenom knjigom, Karla Štajnera, 7000 dana…

Šerbo RASTODER

Komentari

danas, sjutra

MONITOR OČIMA SLOBODNIH INTELEKTUALACA: Na crti, bio i ostao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ugledne intelektualce iz Crne Gore i našeg regiona pitali smo: Šta im je značio Monitor u proteklih dvadeset pet godina? (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima – da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

NAŠI KOLUMNISTI: Pisati za Monitor

Objavljeno prije

na

Objavio:

Naši kolumnisti našem nedjeljniku daju posebnu dimenziju. Dubinu koja pravi razliku. Pitali smo ih zašto su, vrhunski intelektualci, izabrali da pišu za Monitor. I oni i mi znamo: honorar razlog nije (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo