Povežite se sa nama

INTERVJU

GORAN ŠĆEKIĆ, KARIKATURISTA: Više radim od tužilaštva

Objavljeno prije

na

MONITOR: U okviru Nedjelje borbe protiv korupcije, ovog ponedjeljka, u EU info centru otvorena je izložba Vaših i karikatura Dušana Gađanskog. Po izloženim karikaturama, reklo bi se da je korupcija inspirativna tema.
ŠČEKIĆ: Naravno, korupcija je najveći problem u državama koje su u tranziciji, i kao takva je veoma inspirativna. Sudstvo, tužilštvo i organe gonjenja treba konstantno podsjećati na navedeni problem koji oni ne vide, ili neće da vide. Mislim da se korupcija može veoma lako otkriti, kazniti krivci i oduzeti imovina ukoliko postoji politička volja. Zbog svega ovoga korupcija je prioritetna tema na mojim karikaturama. A inspiracije ne fali. Toliko je jednostavno, barem meni, osmisliti i nacrtati karikaturu o korupciji. Samo prenesem na papir ono što zaista rade odgovorna lica. A oni često ulaze u korupciju bez stida i sakrivanja, jer im je to država omogućila.

MONITOR: Jednom ste izjavili da ,,crnogorska stvarnost nadmašuje bilo koju karikaturu”. A takvu stvarnost nije teško uobličiti u crtež?
ŠĆEKIĆ: Veoma je jednostavno. Svaki potez Vlade je ili kriminalan ili karikaturalan. E pa ovaj karikaturalan ja prenosim, a kriminalan ostavljam tužilaštvu da ih prenese na papir i pokrene proces. Mada mi se čini da ja mnogo više radim od tužilaštva. Često od čitalaca dobijam pitanja, odakle pristižu ideje. Daje mi ih Vlada Crne Gore i većina njenih funkcionera koji se gađaju sa nekretninama koje su stekli koruptivnim radnjama i odlukama kojima su doveli narod da živi u bijedi.

MONITOR: Koje su Vam omiljene teme i ,,junaci”?
ŠĆEKIĆ: S obzirom da je ovo država u kojoj je sve ispolitizovano, logično je da je glavna tema u mojim karikaturama politika i politička korupcija. Premijer je glavna tema, dok predsjednika Crne Gore rijetko crtam, s obzirom da ga niko ne primjećuje, pa ni ja. Nadam se da će i Crna Gora doživjeti da građani počnu razmišljati o drugim temama. Međutim to je veoma teško postići s obzirom da kod nas i spremačica mora da poznaje i razumije se u politiku da bi glasanjem ostala na poslu.

MONITOR: Je li se dešavalo da se neko naljuti zbog toga što se našao na vašoj karikaturi?
ŠĆEKIĆ: Nikada, mada su političari veoma lukavi i teško pokazuju svoja osjećanja. Ne ljute se i iz razloga što vodim računa i poštujem kodekse kada je u pitanju poštovanje vjere, porodice ili fizičkih mana.

MONITOR: Što je presudno za dobru karikaturu?
ŠĆEKIĆ: Dobra karikatura nastaje spontano. Nikad ne znaš kada će nastati dobra karikatura, ona se jednostavno dogodi.

MONITOR: Bavite se i stripom, čini se da je ova forma zapostavljena u Crnoj Gori?
ŠĆEKIĆ: Da, strip mi je veoma interesantna forma i nekada možda lakša od karikature. Strip mora da ima početak, sredinu i kraj, dakle scenario, dok kroz karikaturu morate u jednoj slici sve da kažete. Do sada sam objavio u kratkoj formi preko 600 stripova. Čak je neke prepoznala i EU, kada je izložila iste u njihovom Info centru. Strip je zapostavljen u Crnoj Gori jer nema autora koji bi zavrijedili pažnju.

MONITOR: U često preozbiljnim političkim dešavanjima, karikatura zna da na duhovit način razobliči naizgled presudna dešavanja. Koliko nam je potreban taj humorni otklon od stvarnosti?
ŠĆEKIĆ: Humor je zaista potreban u ovim sumornim, teškim i depresivnim vremenima. Karikatura mora sama po sebi da bude vesela, smiješna, bez obzira na temu. Ona mora uvijek da nasmije čitaoca, a za to je potrebna urođena domišljatost. Ukoliko se čitalac ne nasmije mojoj karikaturi, ne smatram je uspješnom, i toga dana nisam srećan.

Saradnja sa Monitorom

MONITOR: Karikaturom se bavite od 1992. Vaši radovi izlazili su u Pobjedi, na Televiziji Crne Gore, Polisu, od 1999. u Danu. Da otkrijemo našim čitaocima da ste početkom ‘90-ih sarađivali i sa Monitorom
ŠĆEKIĆ: Da, prve karikature sam objavio u tada jedinom dnevnom listu Pobjedi, gdje me je poslije nekoliko objavljenih karikatura zapazila redakcija i zadržala kao mladog talenta. Međutim, kada je došlo do transformacija, sumnjivih privatizacija, Pobjeda nije željela da prati i otkriva kriminalne aktivnosti u Crnoj Gori, tako da sam prešao u dnevni list DAN, gdje osjećam potpunu slobodu u svom radu. I da, devedesetih sam godina, dok sam radio u Pobjedi, radio paralelno i za nedjeljnik Monitor, pod pseudonimom „Aco Car”. Bila je to interesantna priča, gdje sam u Pobjedi crtao karikature na srpsku temu, a u Monitoru na crnogorsku. Prepoznao sam ludost razdvajanja i to prenosio kroz karikaturu.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Samo bjesomučna borba za moć

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izdijeljena, posvađana i bez jasne ideje kako pokrenuti temeljne reforme, i korak dalje, kako izvući zemlju recimo iz problema da naše stanovništvo stari, da ulazimo u zonu bijele kuge, da postajemo odredište nekvalifikovane i niskoplaćene radne snage… nova većina razumije da je glavni problem odgovor na pitanje ko će biti ,,DPS poslije DPS-a”.

 

MONITOR:  Demokratski front najavio je bojkot parlamenta i svih Vladinih zakona, ukoliko u Vladu  ne uđe lider DF-a Andrija Mandić. Kako vidite taj zahtjev?

PERIĆ: Ukoliko nova vlast želi da bude operativna, ona mora pronaći put uzajamnog uvažavanja. Niti je uvažavanje da nekoga unaprijed proglasite nepoželjnim za ministarske pozicije bez obzira na procenat koji osvoji na izborima, niti je od onog ko osvoji najviše glasova u novoj vlasti korektno da insistiranjem nametanja svojih političkih ciljeva doslovno uništava subjekt koji treba da obezbijedi većinu. Da ne govorimo koje su refleksije takve pozicije na cijelu zajednicu. U tom kontekstu valja demistifikovati određenje u odnosu na državu. Ako uzmemo jednu od najneutralnijih definicija da je država skup procedura koji nam omogućava da funkcionišemo kao zajednica, onda svi treba da prihvate da će poštovati te procedure i da će činiti što i koliko mogu da se društvo nepoštovanjem tih procedura ne bi dezintegrisalo. Bez toga je doslovno nemoguće, ne samo formirati djelotvornu većinu, već i funkcionisati uopšte.

Nama fali plan i dogovor na mnogim poljima, a posebno u politici. Političari bi trebalo da rješavaju probleme, da razumiju značaj kompromisa i da podnose odgovornost. Nažalost, ovo ostaje samo lijepa želja – u praksi je to bjesomučna borba za moć uz pomoć koje onda želite da raspolažete resursima svih nas.

Sve političke partije rasporedile su  svoje ljude u javnim preduzećima na čelnim pozicijama i ,,po dubini” uveliko kadriraju. Tu vidimo da onamo gdje imaju zajedničke interese partije se bez većih problema dogovaraju – bez obzira da li je to u interesu građana ili ne. Razumijem da mnogi ljudi zbog političke pripadnosti nisu mogli da se zaposle i/ili napreduju, ali taj problem se mora rješavati time što će se prvo procesuirati svi oni koji su radili nezakonito u prethodnom periodu i tako što ćete kadrirati najkvalitetnije, a ne ,,najzaslužnije” ljude.

MONITOR: Da li pregovori parlamentarne većine vode izborima ili će se nastaviti sa krizama, uslovljavanjima i pregovorima?

PERIĆ: Nije bilo teško predvidjeti da će se tokom pregovora nastaviti uzajamne optužbe unutar vlasti. Činjenica je da svaka od koalicija ima svoj ucjenjivački kapital, ali bojim se da će stalnim naglašavanjem te pozicije građani postajati taoci te političke realnosti. Ko će biti vještiji, a čija će procjena biti loša je nešto što razumijem da zanima stranke, ali šta to znači iz perspektive propuštanja prilike realizacije suštinskih promjena koju su sami akteri nazvali istorijskom i koja zaista ima taj potencijal?

Da li su razjašnjenje ovog rebusa izbori? Oni jesu opcija, ali ne vjerujem da je ijedan subjekt spreman za njih, a još manje da je siguran da bi mogao da politički kapitalizuje to što bi ih izazvao – tako da ne očekujem izbore u najmanje narednih pola godine.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

STAŠA ZAJOVIĆ, KOORDINATORKA ŽENA U CRNOM: Moramo pogledati lice prošlosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Srbiji nikada nije postojao konsenzus oko odgovornosti za rat i ratne zločine ni na nivou države ni na nivou društva, pa čak ni civilnog društva. To je, za mene, zagrljaj smrti u ovoj zemlji

 

MONITOR: Prošlo je trideset godina od osnivanja Žena u crnom. Šta je urađeno, u čemu se uspjelo, a u čemu nije?

ZAJOVIĆ: Najvažnija je činjenica da smo mi dosledne i istrajne, da se nismo prilagođavale nikakvim projektnim ni nacionalnim zahtjevima, nikakvim konsenzusima niti modama – nego smo se prilagođavale našim moralnim, etičkim i političkim  principima. Pada mi na pamet Atena Atanasiu, naučnica koja nas je proučavala i koja kaže da je hrabrost istrajnost i odlučnost, bez obzira na neizvesnosti, bez obzira na rizike i često veoma visok stupanj straha. To je jedno opstajanje bez oslonca, bez oslonaca na neke poznate modele. Imale smo puno uzora, ali mi smo se kretale, kako kaže Hana Arent, „bez gelendera“. Imale smo prethodnice, iz NOB-a, ali i iz globalnog, antifašističkog i antimilitarističkog pokreta. Mi smo ipak smatrale da bi trebalo da napravimo svoje prakse i da se u našim teorijama oslanjamo na kontekst koji nas okružuje. Da sve što radimo izranja iz tog konteksta u kojem živimo. Naravno da pozajmljujemo znanja.

Imale smo preko 2500 uličnih akcija, bez obzira na užasne probleme koji su najviše proizlazili iz toga što smo se fokusirale i nikada nismo odustale od pitanja odgovornosti za rat i ratne zločine 90-ih. Otuda svi naši najveći problemi. Proizvele smo potpuno nove prakse jer u vezi sa tranzicionom pravdom nismo imale nikakve modele. To su prakse koje zagovaraju feministički pristup pravdi, kao što je posećivanje mesta zločina počinjenih u naše ime. To je potpuno nova vrsta politike. Zahvaljući tim praksama i doslednosti, mi smo mogle da okupimo žene žrtve iz svih zemalja bivše Jugoslavije u Ženski sud. Mislim da neću biti pretenciozna ako kažem da to nije niko drugi uspeo, jer su one iz zajednice žrtava tražile da mi kontrolišemo taj proces. To nije bilo zato što smo mi visokoprofesionalne, već zbog izgrađenog ogromnog povjerenja. Šest godina smo stajale na Trgu republike tokom ratova.To je nova paradigma mirovnog prisustva u javnosti na Trgu koji je simbol najgorih nacionalističkih narativa, a ti ga preokrećeš u mesto saosećanja sa onima koji su proglašeni nepodobnima, neprijateljima, sa onima koji su subverzivni. To su žrtve različitih etničkih predznaka. Mi smo i u takvim okolnostima napravile pluralitet javnosti, regovale smo ne samo na kontekst zla već smo i proizvodile jednu drugačiju javnost. To smo radile zajedno sa umetničkim kolektivima, stvarajući subverzivno sećanje, subverzivno pamćenje, dugačiju memoralizaciju. I kako kažu u grupi Škart „One su pokretne uznemiriteljke“. To je odluka da neprekidno uznemiravaš kako državu tako i društvo i da podsećaš da je grad Beograd odavno prestao da bude grad. Mi ih ometamo u mitomaniji, u kontroli nad nacionalnim telima. Ovaj grad i ova zemlja samo žele da kontrolišu nacionalna tela i mi smo im na Trgu republike to oduzele. I kako kaže meni blizak teoretičar Malford: grad je samo organ pamćenja. A grad koji to briše i negira, to nije grad to je samo konglomerat zgrada i fizičkih bića. Uglavnom su to tela nacije.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVANA MARINIĆ KRAGIĆ, REDITELJKA: Pravo na ljubav

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako će neko živjeti svoj život je isključivo osobna odluka, bez uplitanja politike u privatnost, nametanja ili lažnog moraliziranja

 

Film Nun of your business u režiji Ivane Marinić Kragić dobio je nagradu Maslačak za najbolji film u regionalnoj selekciji na nedavno završenom Underhillfestu. Ivana Marinić Kragić je takođe koscenaristkinja, direktorica fotografije i producentkinja projekta Nun of Your Business. Film je prikazan u okviru programa U fokusu, a rediteljka je bila gošća festivala. Podgorička publika je bila veoma zainteresovana da pogleda film o životnoj priči dvije časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Nakon što su zajedno donijele najtežu odluku u životu, jedna za drugom odlaze iz samostana u kojem su u izolaciji proživjele godine ne uvijek idiličnog života.

MONITOR:  Kakvo iskustvo nosite iz Podgorice i UnderhillFesta i koliko Vam je prijalo da budete na festivalu koji se održava uživo, pred publikom i gostima – autorima filma, jer smo svjedoci sve većeg broja online festivala zbog pandemije i to u cijelom svijetu?

MARINIĆ KRAGIĆ: Imam same riječi hvale. Za mene gostovanje na UnderhillFestu ove godine je ujedno bio i moji prvi izlet u Crnu Goru. Divno iskustvo, čemu je prvenstveno zaslužan i odličan tim UnderhillFest-a koji se maksimalno potrudio na gostoprimstvu. S druge strane bila mi je velika čast sudjelovati sa svojim filmom u programu vrlo zanimljive i kvalitetne selekcije filmova. Iskreno se veselim idućem susretu.

MONITOR: Žiri 12. UnderhillFesta je bio jednoglasan i istakao da inovativnim, svježim i modernim rediteljskim postupkom, sve vrijeme publiku milujete i nježno navodite na smijeh tamo gdje je u pitanju najdublja emotivna drama kroz koju su junakinje prolazile zajedno sa Vama.

MARINIĆ KRAGIĆ: Lijep je osjećaj kad dobiješ priznanje struke za svog dugogodišnji rad, a pogotovo kad se to dogodi na festivalu kao što je UnderhillFest. Sjećam se svoje prve nagrade koja je došla od publike na ZagrebDox Festivalu u listopadu 2020, gdje je film ujedno imao i svoju svjetsku premijeru. Bila sam jako napeta, nisam bila sigurna kako će publika prihvatiti film, a najmanje sam se nadala nagradi. Nakon premijerne projekcije uzbuđenje je bilo toliko intenzivno da mi je trebalo tri dana da dođem k sebi.

MONITOR: U filmu “Nun of Your Business” pratimo priču o časnim sestrama i njihovoj potrazi za Bogom, kroz koju one pronalaze ljubav i jedna drugu. Kako i kada ste čuli za njihovu priču i kako ste upoznali Maritu i Fani?

MARINIĆ KRAGIĆ: Tijekom jednog ljetovanja na Korčuli upoznala sam Maritu. Bile smo igrom slučaju u istom društvu. Toga dana sam se pobliže i upoznala s njezinom pričom, pa iako me priča instant zaintrigirala, prošlo je godinu dana kada sam se usudila pitati o mogućnosti snimanja filma. Marita je bila dosta otvorena prema mojoj ideji, ali ni ona ni Fani nisu još bile spremne izaći u javnost sa punim identitetima. Od izlaska iz samostana i outanja obiteljima prošlo je malo vremena, stoga im je trebalo da se prilagode novim okolnostima. Kako je taj proces u njima sazrijevao tako je i odluka da priču podijele s drugima ojačala.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo