Povežite se sa nama

MONITORING

GRANDOVCI U POSLU SA PREMIJEROVIM SINOM: Bemax is on the road again

Objavljeno prije

na

milan-rocen

Jedan po jedan, ređaju se ovog proljeća poslovi Bemaksa sa državom, jedan po jedan isplaćuju se milioni iz državne kase. Ova građevinska kompanija, dovođena u vezu sa kapitalom bivšeg ministra inostranih poslova Milana Roćena koji je to više puta demantovao, prošle godine izgubila je mjesto prvaka po vrijednosti poslova sa državnim organima, koje je godinama držala. Srećna zvijezda opet im je izgleda zasijala.

Samo u 17 dana početkom proljeća Bemaks je od Vlade dobio poslove vrijedne preko šest miliona eura. Bemaks će rekonstruisati dio magistralnog puta od Budve do Bečića, što je posao vrijedan 3.679.585 eura, za 390.469 eura saniraće i puteve na teritoriji Kotora, a rekonstruisaće i magistralni puta M2 Podgorica-Ribarevina za oko dva miliona eura.

Za posao rekonstrukcije puta M2 bilo je zainteresovano više kompanija, ali je Bemaks, zanimljivo, ponudio ne samo najnižu cijenu od ostalih, nego i za pola miliona eura nižu od iznosa koliko je Ministarstvo procijenilo da posao vrijedi. Ugovor je krajem aprila sa Bemaksom potpisao ministar saobraćaja Ivan Brajović.

To nije jedina ,,darežljivost” Bemaksa upućena Vladi ove godine. Početkom aprila ta kompanija ponudila se da besplatno sanira klizište u Markovićima. Vlada i Bemaks tada su potpisali ugovor o sanaciji u kojem, između ostalog, stoji da se ,,Vlada obavezuje da predmetna donacija ni na koji način ne može i neće uticati na zakonitost, objektivnost i nepristranost državnih organa u odnosu na kompaniju Bemaks”. Vlada valjda očekuje da im se vjeruje na riječ da neće privilegovati firmu koja je od strane opozicije i civilnog sektora označena kao favorizovana i privilegovana od strane vlasti. Samo je MANS više krivičnih prijava uputio tužilaštvu optužujući Vladu da je na tenderima otvoreno favorizovala Bemaks, ponekad i ignorišući neispunjene uslove za te poslove.

Da li po onoj, dobro se dobrim vraća, tek Bemaks je ovog proljeća naplatio svoju darežljivost i opet je u igri nakon godine suše. Prema podacima Uprave za javne nabavke, ta građevinska kompanija je tokom 2011. bila na prvom mjestu po vrijednosti poslova sa državom, ukupno 11.779.147 miliona eura. Naredne 2012. godine na drugom mjestu nakon Jugopetrola, sa čak 12.371.840,22 miliona eura. Sljedeće 2013. tajac. Ni na posljednjem mjestu.

To je dodatno podgrijalo spekulacije da tzv. klan Grand, koji navodno predvode Roćen i aktuelni ministar inostranih poslova Igor Lukšić gubi uticaj. Opozicioni političari i analitičari u javni fokus vratili su priču o borbi klanova unutar DPS-a, pa se po njima Đukanović tada obraćao u stvari Lukšiću i ekipi iz Granda koju navodno čine vlasnici Bemaksa, skupa sa pojedinim pripadnicima ANB poput Zorana Lazovića. Više izvora tvrdilo je da Roćen nije sam u tom poslu, već da iza Bemaksa navodno stoji skupa sa vlasnicima njegovog omiljenog podgoričkog kafića Grand – Rankom Ubovićem i Aleksandrom Mijajlovićem. Kompaniju formalno vodi Veselin Kovačević. Kovačević je, prema podacima privrednog registra, bio i zastupnik kompanije – Hidroenergija Montenegro u kojoj su kao osnivači okupljeni Bemaks, Ubović i Mijajlović. Hidroenergija je prema podacima MANS-a, obilato kreditirana od strane IRF po niskim kamatnim stopama

Neke su analize išle dotle da su tvrdile da bi se taj bi klan mogao okrenuti protiv Đukanovića.

U Istom smjeru nastavilo se i nakon serije postavljenja u vrhu bezbjednosnog sektora onih kadrova koji se dovode u vezu sa navodno suprostavljenom strujom u vladajućoj partiji, tzv. mojkovačkim klanom, na čijem je čelu navodno ministar pravde Duško Marković. Tu je i najava da će unosni državni poslovi sa duvanom preći u ruke kompanija povezanih sa Mojkovčanima. Krajem prošle godine Đukanović je čak pominjao pojedine ,,strukture” u vlasti koje pokušavaju da sruše autoritet države, kada se posumnjalo da su grandovci u nemilosti šefa.

Prema šemi koju su objavile Vijesti, uz Roćena i Lukšića, uz ekipu iz Granda, su bivši šef ANB-a Boro Vučinić, bivši šef policije Božidar Vuksanović, bivša VDT Ranka Čarapić, bivši šef Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović.

Po istoj šemi Vijesti uz Markovića je Veselin Veljović, bivši šef Uprave policije sada u vrhu bezbjednosnog sektora, Vesna Medenica, Obrad Mišo Stanišić, Milutin Simović.

U medijima oni su označeni i kao klanovi kafe i duvana, a govori se o njihovom navodnom dugogodišnjem sukobu koji je za rezultat imao i nekoliko afera, među kojima je Listing – u kojoj su glavne žrtve bili baš Roćen i Lukšić.

Grand se ili vraća u velikom stilu, ili, vjerovatnije, nije nikada ni bio u nemilosti. Đukanović, kako su ranije tvrdili izvori Monitora, u stvari vješto balansira sa unutrašnjim trvenjima interesnih frakcija na dvoru. Nekad favorizuje jedne, nekad druge, ali ih sve koristi i kontroliše. Oni koji pokušaju da ga nadrastu, poput Budvana, završe u maratonskim istragama pravosuđa.

Osim što je prvi Vladin partner za izgradnju autoputa, hrvatski Konstruktor, angažovao Bemaks za pripremne radove, još je znakova da Bemaks i njegovi nijesu u nemilosti premijera. Ta je kompanija ovog proljeća udružila snage sa kompanijom premijerovog sina. Za dva posla na državnim tenderima, posao rekonstrukcije zgrade Univerziteta na Cetinju, i ski centra Jezerine, Bemaks se prijavio u konzorcijumu sa kompanijom BB Solar čiji je jedan od vlasnika premijerov sin Blažo Đukanović .

Srećna zvijezda prati one koji sarađuju sa Đukanovićima pokazalo se i ranije. Tako se na listi najvećih ponuđača za 2012. i 2013. godinu našla podgorička kompanija Toškovići. Tokom 2013. ta firma je bila čak četvrta po vrijednosti ugovorenih poslova sa državom – sa 5.261.516,15 eura. Radi se o građevinskom preduzeću u vlasništvu Ivice Toškovića koja tijesno sarađuje sa BB Solar Blaža Đukanovića sa kojim je radio više vrijednih zajedničkih poslova.

Klanovi za raju, poslovi za njihove.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo