Povežite se sa nama

MONITORING

INICIJATIVA 100.000 STABALA ZA PODGORICU: Kome smeta drveće

Objavljeno prije

na

Nakon ferija udarne vijesti su – najava Vlade da i aerodromi idu na doboš i da se dio opozicije intenzivno sprema za proslavu 100. obljetnice Podgoričke skupštine. U takvom ambijentu nije ni čudo što je veliku pažnju javnosti privukla inicijativa o sadnji 100.000 stabala u urbanim djelovima Podgorice.

Organizacija KOD je lansirala ovu ideju i podnijela inicijativu gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću za sadnju 100.000 stabala tokom naredne dvije godine.

Neuobičajeno, nije se dugo čekalo na odgovor. Vuković je, samo dva dana od podnošenja inicijative, primio delegaciju KOD-a. Iz njegovog kabineta saopšteno je da je prihvatio ideju o potrebi da se u urbanim djelovima Podgorice posadi 100 hiljada stabala drveća, uz ideju da se ona realizuje kroz aplikaciju Moje drvo preko koje će građani moći da kupe i posade drvo na lokaciji koju odredi gradsko preduzeće Zelenilo i da prate njegov rast.

Darko Zarubica iz KOD-a za Monitor kaže da je sastanak protekao korektno. Međutim, ističe Zarubica: ,,Sporno je da je Glavni grad poslao saopštenje o kojem nas nije konsultovao i ispričao da smo postigli dogovor, te najavio svoju inicijativu za softver kojeg je besplatno uradila privatna kompanija”.

Kompanija Amplitudo uradila je aplikaciju mojedrvo.me, koja je ove nedjelje puštena u rad. Na njoj se navodi da ,,Moje drvo nudi pojedincima i svim kompanijama mogućnost da jednostavno i efikasno učestvuju u projektu. Bilo da kao pojedinac želite pokloniti nešto posebno ili kao firma unaprijediti gradsku sredinu u kojoj žive vaši zaposleni i klijenti – Moje drvo vam pruža platformu za to. Odabirom lokacije prikazuju se precizna mjesta za sadnju, kao i vrste i broj sadnica, koje je na tom mjestu moguće posaditi. Nakon kupovine sadnice, Zelenilo sadi kupljenu sadnicu u jednom od perioda sadnje – mart-maj ili oktobar-decembar – u zavisnosti od toga kada je sadnica kupljena. Sve informacije o ‘svom’ drvetu korisnik dobija preko notifikacija na aplikaciji”.

Umjesto novca, može i da se volontira u ozelenjavanju grada, predviđena je i mogućnost da se Zelenilu prijave problemi slomljenog ili osušenog drveća…

Zarubica kaže da je dobro što Glavni grad pokreće aplikaciju kojom će svi zainteresovani moći naručiti sadnice kod Zelenila, ali , kaže, ako aplikacija ne može da obezbijedi sadnju 100.000 stabala onda ih moramo zasaditi na drugi način.

Oni su nakon sastanka gradonačelniku dostavili predlog okvirnog plana aktivnosti koji podrazumijeva formiranje komisije koja bi donijela konačni akcioni plan, koji definiše redosljed aktivnosti, rokove, nosioce obaveza, prioritete koji bi trebalo biti uzeti u obzir od samog početka akcije, te konkretan model finansiranja.

Monitor je pitanja o ovoj inicijativi poslao i upravi Glavnog grada. Kako je organizacija KOD predložila uvođenje takse za najveće zagađivače kao i taksu za deset kompanija koje su uništile najviše stabala u prethodnom periodu, pitali smo upravu Glavnog grada kakav je njihov stav o ovom predlogu i da li imaju podatke koje su kompanije uništile najviše stabala. Do zaključenja ovog broja odgovore nijesmo dobili.

,,Teret sadnje stabala treba da podnesu zagađivači, a ne građani – a učešće građana je svakako poželjno i mi ga ohrabrujemo. Svaka kompanija koja je počinila štetu, tj. uništila zelenilo, treba da izvrši nadoknadu štete, odnosno da vrati građanima ono što im pripada”, ističe Zarubica.

Okvirni plan KOD-a je da se tokom novembra simbolično zasadi 1000 stabala. A da se nakon toga, u saradnji sa Glavnim gradom, do marta iduće godine zasadi 50.000 sadnica, a do marta 2020. preostale sadnice.

Dosta skromnija akcija od ove pokrenuta je nakon što je u julu 2011. požar opustošio Goricu, uništio 360 odraslih stabala i 31.110 jedinki podmladaka, i pričinio štetu u vrijednosti od 78.121 eura.

U saradnji sa nevladinim organizacijama, tada su pojedine kompanije pomagale da se ublaže posljedice požara: Koka Kola, Elektroprivreda CG, Zetagradnja, pomogla je i Uprava za šume.

Gorica je inače bila gola poslije Drugog svjetskog rata. Pa su Titograđani u akcijama pošumljavanja tokom 50-ih godina prošlog vijeka ozelenili Goricu, ali i Malo brdo, Ljubović, Tološku šumu, Zlaticu, Ćemovsko… I tada se znalo da je spas za grad, od visokih temperature i sjevernog vjetra, što više zelenila.

Arhitekta Anrija Markuš je objasnio – ,,Jednopartijski sistem je težio da se pokaže duh zajedništva, ali i ozeleni glavni grad”. Sve suprotno današnjici.

Početkom ‘90-ih u vrijeme kada je predsjednik Skupštine opštine bio Jovan Kavarić, Podgorica je, nakon Banja Luke, važila za najzeleniji grad tadašnje Jugoslavije.

Krajem prošle godine istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner uradio je analizu koji je od 42 evropska glavna grada najzeleniji. Po njoj Sarajevo je proglašeno za nazjeleniji glavni grad u Evropi, Ljubljana je na trećem mjestu, Zagreb na 12, a Beograd na 23. Nekad zelena Podgorica zauzela je 31 mjesto.

Ne treba zaboraviti da je najveći doprinos betonizaciji Podgorice dao bivši gradonačelnik Miomir Mugoša. Išao je dotle da je posjekao i lipe u Hercegovačkoj. Cijela naselja su građena bez ijedne stabljike drveta. Siti kvart je ogledni primjer. Samo u užem centru postoji preko 200 betonskih krugova u kojima su nekada bila stable, a sada zjape rupe.

Pri kraju svog mandata bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović hvalio se da je Podgorica zeleni grad, te da je samo u poslednje tri godine, njegovog mandata, ,,izgrađeno” 120.000 kvadrata zelenih površina.

I novi gradonačelnik Podgorice u toku predizborne kampanje besjedio je da će spustiti grad na rijeke, napraviti šetališta duž Ribnice i Morače, ozeleniti grad… Evo mu već na početku mandata prilika da se istakne. Premda je, izgleda, neće iskoristiti: prije zaključenja lista stiglo je saopštenje u kome Glavni grad optužuje Organizaciju KOD da nema volje ni želje za saradnju!

,,Naš plan je dvojak. Ukoliko naiđemo na razumijevanje institucija, nakon početnog – izvjesno sasvim bespotrebnog razmimoilaženja, on se može realizovati na jednostavan i održiv način i dominantno bi bio realizovan sredstvima koja bi dali najveći zagađivači, one firme koje su u svom djelovanju posjekle najviše stabala – uz poštovanje činjenice da je bilo i firmi koje su pomagale proces sadnje stabala”, ističe Zarubica iz KOD-a.

Prema saznanjima Monitora, gradska uprava nije voljna da oporezuje kompanije koje su do sada urnisale zelene površine po glavnom gradu. Radiji su da ih privole da putem donacija, iskažu dobru volju, i uključe se u ozelenjavanje grada. Da li će se na taj način moći uraditi nešto značajnije, ostaje nam da pratimo i pomognemo koliko možemo da grad bude zeleniji i čistiji.

Uostalom, iako pojedini već tvrde da je ova inicijativa preambiciozna, 100.000 stabala bi trebao da bude samo početak ponovnog ozelelenjavanja Podgorice. Prošetajte gradom, Goricom, Čemovskim poljem, Tološkom šumov i svojim očima se uvjerite koliko stabala nedostaje.

ISKUSTVA
U Tirani dva miliona novih stabala

Gradski oci u Tirani planiraju da grad okruži šuma od dva miliona stabala do 2030. godine. Pored ovog iz Organizacije KOD ističu i druge primjere:

Na Novog Zelanda je planiranao sađenje milijarde stabala – oko 200 po stanovniku – za tu akciju izdvojiće 485 miiona dolara. Upečatljiv je i primjer Pakistana koji je za samo dvije godine usadio milijardu stabala uz budežt od 169 miliona dolara (ili manje od 17 centi po stablu). Najimpresivnija je „izgradnja” Velikog zelenog zida od drveća koji će se prostirati kroz 13 zemalja Afrike i presijecati kontinent u pravcu istok-zapad, a koji treba da obuvati koriodor stabala dužine 8.000 km i širine 15 km. Projekat je počeo 2007. i do sada je Senegal pošao najdalje sadeći 11 miliona stabala…

,,Onda razmislite koliko je ozbiljna tvrdnja da se u Podgorci nema gdje usaditi 100.000 stabala koja zauzimaju onoliko prostora koliko nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo. Orgazacija KOD je posvećena rješavanju problema i nismo nimalo iznenađeni osporavanjem – jer zbog toga imamo stanje kakvo imamo, gubitak stabala u većini drvoreda, igrališta i park šuma širom grada”, ističe Zarubica.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo