Povežite se sa nama

MONITORING

INICIJATIVA 100.000 STABALA ZA PODGORICU: Kome smeta drveće

Objavljeno prije

na

Nakon ferija udarne vijesti su – najava Vlade da i aerodromi idu na doboš i da se dio opozicije intenzivno sprema za proslavu 100. obljetnice Podgoričke skupštine. U takvom ambijentu nije ni čudo što je veliku pažnju javnosti privukla inicijativa o sadnji 100.000 stabala u urbanim djelovima Podgorice.

Organizacija KOD je lansirala ovu ideju i podnijela inicijativu gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću za sadnju 100.000 stabala tokom naredne dvije godine.

Neuobičajeno, nije se dugo čekalo na odgovor. Vuković je, samo dva dana od podnošenja inicijative, primio delegaciju KOD-a. Iz njegovog kabineta saopšteno je da je prihvatio ideju o potrebi da se u urbanim djelovima Podgorice posadi 100 hiljada stabala drveća, uz ideju da se ona realizuje kroz aplikaciju Moje drvo preko koje će građani moći da kupe i posade drvo na lokaciji koju odredi gradsko preduzeće Zelenilo i da prate njegov rast.

Darko Zarubica iz KOD-a za Monitor kaže da je sastanak protekao korektno. Međutim, ističe Zarubica: ,,Sporno je da je Glavni grad poslao saopštenje o kojem nas nije konsultovao i ispričao da smo postigli dogovor, te najavio svoju inicijativu za softver kojeg je besplatno uradila privatna kompanija”.

Kompanija Amplitudo uradila je aplikaciju mojedrvo.me, koja je ove nedjelje puštena u rad. Na njoj se navodi da ,,Moje drvo nudi pojedincima i svim kompanijama mogućnost da jednostavno i efikasno učestvuju u projektu. Bilo da kao pojedinac želite pokloniti nešto posebno ili kao firma unaprijediti gradsku sredinu u kojoj žive vaši zaposleni i klijenti – Moje drvo vam pruža platformu za to. Odabirom lokacije prikazuju se precizna mjesta za sadnju, kao i vrste i broj sadnica, koje je na tom mjestu moguće posaditi. Nakon kupovine sadnice, Zelenilo sadi kupljenu sadnicu u jednom od perioda sadnje – mart-maj ili oktobar-decembar – u zavisnosti od toga kada je sadnica kupljena. Sve informacije o ‘svom’ drvetu korisnik dobija preko notifikacija na aplikaciji”.

Umjesto novca, može i da se volontira u ozelenjavanju grada, predviđena je i mogućnost da se Zelenilu prijave problemi slomljenog ili osušenog drveća…

Zarubica kaže da je dobro što Glavni grad pokreće aplikaciju kojom će svi zainteresovani moći naručiti sadnice kod Zelenila, ali , kaže, ako aplikacija ne može da obezbijedi sadnju 100.000 stabala onda ih moramo zasaditi na drugi način.

Oni su nakon sastanka gradonačelniku dostavili predlog okvirnog plana aktivnosti koji podrazumijeva formiranje komisije koja bi donijela konačni akcioni plan, koji definiše redosljed aktivnosti, rokove, nosioce obaveza, prioritete koji bi trebalo biti uzeti u obzir od samog početka akcije, te konkretan model finansiranja.

Monitor je pitanja o ovoj inicijativi poslao i upravi Glavnog grada. Kako je organizacija KOD predložila uvođenje takse za najveće zagađivače kao i taksu za deset kompanija koje su uništile najviše stabala u prethodnom periodu, pitali smo upravu Glavnog grada kakav je njihov stav o ovom predlogu i da li imaju podatke koje su kompanije uništile najviše stabala. Do zaključenja ovog broja odgovore nijesmo dobili.

,,Teret sadnje stabala treba da podnesu zagađivači, a ne građani – a učešće građana je svakako poželjno i mi ga ohrabrujemo. Svaka kompanija koja je počinila štetu, tj. uništila zelenilo, treba da izvrši nadoknadu štete, odnosno da vrati građanima ono što im pripada”, ističe Zarubica.

Okvirni plan KOD-a je da se tokom novembra simbolično zasadi 1000 stabala. A da se nakon toga, u saradnji sa Glavnim gradom, do marta iduće godine zasadi 50.000 sadnica, a do marta 2020. preostale sadnice.

Dosta skromnija akcija od ove pokrenuta je nakon što je u julu 2011. požar opustošio Goricu, uništio 360 odraslih stabala i 31.110 jedinki podmladaka, i pričinio štetu u vrijednosti od 78.121 eura.

U saradnji sa nevladinim organizacijama, tada su pojedine kompanije pomagale da se ublaže posljedice požara: Koka Kola, Elektroprivreda CG, Zetagradnja, pomogla je i Uprava za šume.

Gorica je inače bila gola poslije Drugog svjetskog rata. Pa su Titograđani u akcijama pošumljavanja tokom 50-ih godina prošlog vijeka ozelenili Goricu, ali i Malo brdo, Ljubović, Tološku šumu, Zlaticu, Ćemovsko… I tada se znalo da je spas za grad, od visokih temperature i sjevernog vjetra, što više zelenila.

Arhitekta Anrija Markuš je objasnio – ,,Jednopartijski sistem je težio da se pokaže duh zajedništva, ali i ozeleni glavni grad”. Sve suprotno današnjici.

Početkom ‘90-ih u vrijeme kada je predsjednik Skupštine opštine bio Jovan Kavarić, Podgorica je, nakon Banja Luke, važila za najzeleniji grad tadašnje Jugoslavije.

Krajem prošle godine istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner uradio je analizu koji je od 42 evropska glavna grada najzeleniji. Po njoj Sarajevo je proglašeno za nazjeleniji glavni grad u Evropi, Ljubljana je na trećem mjestu, Zagreb na 12, a Beograd na 23. Nekad zelena Podgorica zauzela je 31 mjesto.

Ne treba zaboraviti da je najveći doprinos betonizaciji Podgorice dao bivši gradonačelnik Miomir Mugoša. Išao je dotle da je posjekao i lipe u Hercegovačkoj. Cijela naselja su građena bez ijedne stabljike drveta. Siti kvart je ogledni primjer. Samo u užem centru postoji preko 200 betonskih krugova u kojima su nekada bila stable, a sada zjape rupe.

Pri kraju svog mandata bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović hvalio se da je Podgorica zeleni grad, te da je samo u poslednje tri godine, njegovog mandata, ,,izgrađeno” 120.000 kvadrata zelenih površina.

I novi gradonačelnik Podgorice u toku predizborne kampanje besjedio je da će spustiti grad na rijeke, napraviti šetališta duž Ribnice i Morače, ozeleniti grad… Evo mu već na početku mandata prilika da se istakne. Premda je, izgleda, neće iskoristiti: prije zaključenja lista stiglo je saopštenje u kome Glavni grad optužuje Organizaciju KOD da nema volje ni želje za saradnju!

,,Naš plan je dvojak. Ukoliko naiđemo na razumijevanje institucija, nakon početnog – izvjesno sasvim bespotrebnog razmimoilaženja, on se može realizovati na jednostavan i održiv način i dominantno bi bio realizovan sredstvima koja bi dali najveći zagađivači, one firme koje su u svom djelovanju posjekle najviše stabala – uz poštovanje činjenice da je bilo i firmi koje su pomagale proces sadnje stabala”, ističe Zarubica iz KOD-a.

Prema saznanjima Monitora, gradska uprava nije voljna da oporezuje kompanije koje su do sada urnisale zelene površine po glavnom gradu. Radiji su da ih privole da putem donacija, iskažu dobru volju, i uključe se u ozelenjavanje grada. Da li će se na taj način moći uraditi nešto značajnije, ostaje nam da pratimo i pomognemo koliko možemo da grad bude zeleniji i čistiji.

Uostalom, iako pojedini već tvrde da je ova inicijativa preambiciozna, 100.000 stabala bi trebao da bude samo početak ponovnog ozelelenjavanja Podgorice. Prošetajte gradom, Goricom, Čemovskim poljem, Tološkom šumov i svojim očima se uvjerite koliko stabala nedostaje.

ISKUSTVA
U Tirani dva miliona novih stabala

Gradski oci u Tirani planiraju da grad okruži šuma od dva miliona stabala do 2030. godine. Pored ovog iz Organizacije KOD ističu i druge primjere:

Na Novog Zelanda je planiranao sađenje milijarde stabala – oko 200 po stanovniku – za tu akciju izdvojiće 485 miiona dolara. Upečatljiv je i primjer Pakistana koji je za samo dvije godine usadio milijardu stabala uz budežt od 169 miliona dolara (ili manje od 17 centi po stablu). Najimpresivnija je „izgradnja” Velikog zelenog zida od drveća koji će se prostirati kroz 13 zemalja Afrike i presijecati kontinent u pravcu istok-zapad, a koji treba da obuvati koriodor stabala dužine 8.000 km i širine 15 km. Projekat je počeo 2007. i do sada je Senegal pošao najdalje sadeći 11 miliona stabala…

,,Onda razmislite koliko je ozbiljna tvrdnja da se u Podgorci nema gdje usaditi 100.000 stabala koja zauzimaju onoliko prostora koliko nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo. Orgazacija KOD je posvećena rješavanju problema i nismo nimalo iznenađeni osporavanjem – jer zbog toga imamo stanje kakvo imamo, gubitak stabala u većini drvoreda, igrališta i park šuma širom grada”, ističe Zarubica.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

NAPUŠTENI HOTELI I TURISTIČKA NASELJA NA BUDVANSKOJ RIVIJERI: Simboli megalomanije, korupcije i bespravne gradnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale

 

Investiciona groznica koja je zahvatila Crnogorsko primorje, posebno područje budvanske rivijere, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, ostavila je neizbrisiv trag u vidu brojnih građevina koje su svojim gabaritima i izgledom trajno narušile atraktivan priobalni prostor turističke prijestonice. Grozničavu kupoprodaju zemljišta i gradnju neprimjerenih objekata uz morsku obalu, pratilo je enormno zaduživanje kod crnogorskih banaka, bespravna gradnja, kriminal i korupcija, te nevjerovatne povlastice koje su pripadnici građevinskog lobija dobijali od tadašnje vlade i pojedinih ministarstava.

Iza investicione euforije ostali su brojni nedovršeni objekti, napušteni betonski skeleti razasuti duž morske obale, ponegdje i čitava stambena naselja, kao svojevrsni spomenici megalomanije i alavosti investitora.

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, koji poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale, prešao je put od elitnog hotela izgrađenog za potrebe njemačkog auto-moto kluba, preko blokade rada u jednoj od privrednih afera u SFRJ, do strateške privatizacije koja je završila optužnicom protiv vlasnika za privredni kriminal i korupciju. Prošlo je 18 godina od neuspjele privatizacije hotela As koju je obilježila blamaža sa izdavanjem bezvrijednih garancija Vladi, tadašnjem ministru Branimiru Gvozdenoviću, u iznosu od 3 miliona eura. Hotel je nelegalno rekonstruisan i dograđivan dok nije dostigao nevjerovatnih 17 spratova. Sablasna betonska građevina hotela As izgleda kao kadar iz horor filmova

U selu Blizikuće iznad Svetog Stefana, na uzvišenju lokaliteta Česminovo, tik uz seosko groblje i crkvu Sv. Neđelja, sagrađeno je stambeno naselje Carsko selo, sa 36 tipskih kuća namijenjenih prodaji. Investitor projekta prvobitno nazvanog Rusko selo, bio je poznati crnogorski tajkun Zoran Ćoćo Bećirović, dok je radove izvodila kompanija Trejdjunik iz Budve, vlasnika Mirka Latinovića. Luksuzne vile podijeljene su među partnerima. One u posjedu Latinovića već su u funkciji, dok  kuće Bećirovića, deset godina kasnije, zvrje napuštene i prazne.

Bećirovićeva investicija na brdu Česminovo, odakle se pruža predivan pogled na morsku pučinu i budvansku rivijeru, svjedoči prije svega o korupciji, kriminalu i povlasticama koje su Opština Budva i Vlada udjeljivale pojedincima tokom proteklog investicionog buma. Carsko selo izgrađeno je na opštinskoj zemlji koju je tadašnji predsjednik Opštine, bez saglasnosti Skupštine i bez javnog poziva, ustupio Bećiroviću. Radi se o parceli površine 6.000 kvadrata procijenjenih na 600.000 eura. Bećirović zemljište nije platio Opštini. Zbog nezakonitog prenosa opštinske imovine na fizičko lice, Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je 2016. istragu protiv tadašnjih budvanskih funkcionera Rajka Kuljače, Aleksandra Tičića i biznismena Mirka Latinovića, koja pored ostalih leži u nekoj fijoci.

Bećirović je stambeno naselje sagradio nelegalno, na lokaciji koja nije bila urbanizovana. Prodaja kuća u Carskom selu ne ide željenim tokom jer investitori nisu uzeli u obzir veoma prisutno sujevjerje kod potencijalnih kupaca, koji su odustajali od kupovine čim bi ugledali seosko groblje i crkvu. Trejdjunik je uspio prodati tek 5-6 kuća, dok ostale koristi za izdavanje tokom turističke sezone. Vile površine 180 m2 sa 400m2 placa prodaju se po cijeni od 400.000–500.000 eura.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZBRKA U DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Ko je nadležan za bivše čelnike UP

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić naredio je hapšenje dvojice policijskih rukovodilaca zbog sumnje da su „skidanjem“ zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću zloupotrijebili službeni položaj, ali je SDT preuzeo predmet i oslobodio ih

 

Hapšenje visokih policijskih službenika Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića odjeknulo je prethodne sedmice. Lišenje slobode rukovodilaca u Upravi policije naredio je podgorički osnovni državni tužilac Vukas Radonjić. Nakon tog događaja nastala je opšta zbrka u državnom tužilaštvu, ali i u bezbjednosnom sektoru.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, istog dana kada je objavljena vijest o hapšenju Boškovića i Đurovića, preuzelo slučaj od Radonjića i odlučilo da u njihovim postupcima nema elemenata krivičnog djela. Ono je naredilo Specijalnom policijskom odjeljenju da policijske rukovodioce pusti na slobodu.

Radonjića je zatvorio Boškovića i Đurovića zbog osnova sumnje da su krajem prošle godine zloupotrijebili službeni položaj nezakonitim ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Protiv njihove kriminalne grupe je u Srbiji podignuta optužnica zbog više ubistava i trgovine drogom, a važe za saradnike kavačkog klana i njihovog odbjeglog vođe Radoja Zvicera.

Belivuk i Miljković su optuženi i u Crnoj Gori za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića. Oni su tada, prema sumnjama SDT-a, nelegalno ušli u Crnu Goru da bi počinili ovaj zločin. U to vrijeme im je kao bezbjednosno interesantnim licima, bio zabranjen ulaz u Crnu Goru. Krajem prošle godine, međutim, dozvoljeno im je da uđu u državu kao gosti kotorskih kriminalaca Slobodana Kašćelana i Zvicera. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je pojasnio da je menadžment Uprave policije „skinuo“ zabranu ulaska na zahtjev srpskih bezbjednosnih službi, ali do danas nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić, ipak je sumnjao da zabrana ulaska opasnim beogradskim kriminalcima nije skinuta u skladu sa zakonom. Monitor nezvanično saznaje da je do osnova sumnje došao nakon saslušanja službenice Granične policije S.I. protiv koje je prijavu podnio državni sekretara u MUP-u Rade Milošević. Nakon toga odredio je zadržavanje policijskim službenicima zbog, kako saznaje Monitor, opasnosti da će uticati na svjedoke, saradnike, između ostalog, i na S.I.

Privođenje Boškovića i Đurovića izazvalo je, prema informacijama Monitora, veliko interesovanje kod tužilaca višeg ranga od Radonjića. Iste noći nazvala ga je predsjednica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica. Milošević je na pres konferenciji kazao da je Medenica pokušala da vrši pritisak na Radonjića.

„Naređeno mu je kako da postupa, a postupajući tužilac je to odbio“, kazao je Milošević na pres konferenciji.

Pravnici objašnjavaju da Medenica nije imala zakonski osnov da direktno telefonom pozove Radonjića i naloži mu kako da postupa. Zakonom propisana komunikacija je da Medenica, kao predsjednica tužilaštva višeg ranga, pismenim putem šalje obavezujuće uputstvo rukovodiocu osnovnog tužilaštva. On dalje prosljeđuje uputstvo tužiocu nadležnom za taj predmet. Ovdje je očigledno bila riječ o žurbi da se neke radnje završe što prije.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IZVJEŠTAJ O POSTUPANJU BEZBJEDNOSNOG SEKTORA NA CETINJU: Papir bez pravne snage

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komisiju Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju ne prepoznaje zakon, zbog čega njen izvještaj nema pravnu snagu.  Međutim, ovaj dokument  može poslužiti kao osnov sumnje drugim, stvarno nadležnim, državnim organima da pokrenu eventualne postupke

 

Nešto više od mjesec dana od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, završen je dokument komisije, koju je osnovao Biro za operativnu koordinaciju (BOK), a koja je trebala da utvrdi šta se dešavalo na dan ustoličenja na Cetinju, 5. septembra ove godine, i da li je bilo propusta u radu izvršnih organa.

Noć uoči ustoličenja došlo je do sukoba između premijera Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova (MUP) Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, jer su navodno, vođeni bezbjednosnim procjenama Agencije za nacionalnu bezbjendost (ANB) i Uprave policije, čelnici policije bili za to da se ustoličenje izmjesti ili odgodi. Krivokapić je navodno tražio smjenu Sekulovića i Brđanina, ali se predomislio prije konferencije na kojoj je to trebao da najavi, a nakon reakcija zemalja Kvinte i najave Građanskog pokreta URA da će uskratiti podršku Vladi. Na toj konferenciji je, međutim, premijer iznio da će Vlada obrazovati tijelo, koje će ispitati rad svih državnih organa tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra. Iza Krivokapića stali su Demokratski front i Demokratska Crna Gora, dok je iza Sekulovića i Brđanina stao potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović.

Izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, prethodilo je prepucavanje između političkih lidera. Vlast i dalje preokupira  ko je bio za, a ko protiv ustoličenja novog mitropolita, dok se gotovo i ne pominje  uloga najvećeg opozicionog subjekta Demokratske partije socijalista (DPS) u neredima na Cetinju.

Komisija, na čijem čelu je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, konstatovala je u Izvještaju  da su lica kojima tu nije bilo mjesto i koja nisu u lancu odgovornosti, prisustvovala  sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija. Situaciju je, piše u izvještaju, dodatno usložnila činjenica da su se Sekulović i Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju, pozivajuću se na procjene ANB-a i Uprave polcije. Komisija je zaključila da je Uprava policije profesionalno odradila svoj posao.

,,Uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, UP je 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući ustavni poredak i štiteći zagarantovana vjerska prava i slobode”, navodno piše u Izvještaju.

Na posljednjoj sjednici BOK-a nije usvojen Izvještaj, niti se razmatrao, jer je Ivanović bio odsutan. Abazović je rekao da je na sjednici preovladao stav da u Izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog tužilaštva u potencijalnom suzbijanju rizika za dešavanje na Cetinju 4. i 5. septembra.

,,Siguran sam da će to biti glavni komentar nakon što se mi i zvanično izjasnimo, i vjerujem da će i Komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što je promaklo, ali to je jako važna činjenica vezana za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom dešavanja na Cetinju”, kazao je Abazović.

Članovi Biroa za operativnu koordinaciju će na narednoj sjednici dati komentare na Izvještaj, ali i usvojiti zaključke. Prema nezvaničnim informacijama Monitora, pojedini članovi će insistirati da se kroz zaključke precizira da Sekulović i Brđanin nijesu bili protiv ustoličenja mitropolita, već da nijesu željeli da ugrožavaju bezbjednost štićene ličnosti (patrijarha Porfirija), za čiji su život bili najodgovorniji kao rukovodioci policije. Da je postojao visok stepen opasnost po život štićene ličnosti ukazuju bezbjednosne procjene ANB-a.

Iako bi Izvještaj trebao da završi priču o događajima na Cetinju, sagovornici Monitora iz izvršne vlasti smatraju da se to neće dogoditi. Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević tražio je da Izvještaj, koji trenutno nosi oznaku tajnosti, bude dostavljen članovima tog tijela. Takođe je tražio da se taj dokument otvori za javnost.

Nezvanični izvori Monitora tvrde da je i ministar Sekulović predložio da se svi iskazi, na osnovu kojih je sačinjen Izvještaj, učine javnim. O tome će se, međutim, takođe raspravljati na narednoj sjednici BOK-a, a i na nekoj od narednih sjednica Vlade.

Izvještaj, međutim, tvrde eksperti sam po sebi ne može da ima pravno dejstvo. Riječ je o komisiji koju ne prepoznaje sistem, niti zakoni. Međutim, ovaj Izvještaj može poslužiti kao osnov sumnje drugim, stvarno nadležnim, državnim organima da pokrenu postupke. Jedan od njih je Skupština, koja vrši kontrolnu funkciju izvršne vlasti, i može da pokrene parlamentarnu istragu. Odbor za bezbjednost i odbranu je već obavio kontrolna saslušanja čelnika bezbjednosnog sektora na sjednici koja je trajala devet sati.

Na osnovu Izvještaja moglo bi da djeluje i državno tužilaštvo, ukoliko je stvarno bilo ,,veleizdaje” i ,,pokušaja državnog udara u Vladi” koji su se pominjali nakon 5. septembra. Međutim, Abazović od početka potencira ulogu tužilaštva koje nije regovalo uoči, tokom i nakon protesta na Cetinju. On će, prema saznanjima Monitora, inicirati da BOK u tom pravcu donese i jedan od zaključaka nakon rasprave o Izvještaju.

Ovaj dokument, čini se, neće otkriti ništa novo o postupanju policije, tužilaštva, Vlade, političara tokom protesta na Cetinju. Neće ni otkloniti neslaganja nosilaca vlasti u Crnoj Gori. Izvještaj konstatuje da su Sekulović i Brđanin predlagali da se, zbog bezbjednosnih razloga, odgodi ili izmjesti ustoličenje, što ide na ruku onih koji zagovaraju njihovu smjenu zbog protivljenja ustoličenju. Dok, sa druge strane, zaključuje i da je Uprava policije radila profesionalno što je argument onih koji brane ministra i prvog čovjeka policije. Međutim, iako je zakonska obaveza ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da postupaju jedino na osnovu podataka koje prikupi policija (uniformisana i tajna), donosiocima odluka je, čini se, mnogo bitnija politička konotacija njihovih predloga, a ne zakonitost.

Abazović je više puta javno rekao da neće dozvoliti da ni na jedan način budu sankcionisani ljudi koji su dobro obavili svoj posao. Takođe je podsjetio da bi promjenama u sektoru bezbjednosti ova Vlada mogla izgubiti podršku država Kvinte. On naredne sedmice putuje u zvaničnu posjetu jednoj od tih država – Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će upravo biti govora i o bezbjednosnim izazovima. Demokratski front, međutim, traži rekonstrukciju Vlade i da Abazovićevu ulogu u rekonstruisanoj izvršnoj vlasti preuzme lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Izvještaj svakako, čini se, neće značajno uticati na političke posljedice i neslaganja nakon događaja na Cetinju, ali pitanje je da li će i kakve pravne posljedice proizaći iz ovog dokumenta.

 

Formiran 21 predmet povodom postupanja policije na Cetinju

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, žalilo se 25 građana na postupanje službenika tog organa tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra. Na osnovu toga formiran je 21 predmet.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je četiri pritužbe proslijedilo Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove.

,,Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije je dostavljeno 25 pritužbi građana u vezi sa postupanjem policijskih službenika povodom predmetnog događaja, povodom kojih je formiran 21 predmet, dok su četiri pritužbe, imajući u vidu njihovu sadržinu, proslijeđene na uvid i dalje postupanje Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom šest zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, Unutrašnjoj kontroli policije dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, navode iz MUP-a.

 

U Vladi bili ljudi koji nijesu u lancu komande

U javnosti se ranije vodila polemika o ljudima koji su bili u Krivokapićevom kabinetu, a nijesu iz bezbjednosnog sektora. U Izvještaju Komisije konstantovano je da su ljudi koji nisu u lancu odgovornosti prisustvovali sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija.

U zgradi Vlade sastali su se Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević – Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cijele noći. U zgradu Vlade kasnije su, u različitim terminima, ušli funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, a potom i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo