Povežite se sa nama

Uncategorized

Između džungle i zoo vrta

Objavljeno prije

na

Prvi put poslije 1974. godine u Parizu je prošlog mjeseca u bioskopu Le champo prikazan kultni film Miloša Formana Let iznad kukavičjeg gnijezda. Film je obilježio istoriju sedme umjetnosti. Poslije filma režiser je razgovarao sa gledaocima, a ja sam imala čast da mu postavim prvo pitanje.

,,Let iznad kukavičjeg gnijezda” je nastao deset godina poslije Vašeg napuštanja Čehoslovačke, da ste u njoj ostali da li bi imali ,,snage” da napravite ovaj film? FORMAN: Smiješno je ali 1966.god. Kirk Daglas je bio u Pragu, u humanitarnoj misiji. U to vrijeme želio je da snimi ovaj film, ali pošto nije našao sredstva, odlučio je da ga sam finansira, svojim novcem, zato film nije smio da bude skup, a ,,dobar posao” je bio npr. naći mladog režisera koji nije puno koštao!(smijeh) Jedan moj prijatelj me pitao da li bih pročitao knjigu koju bi mi Daglas poslao i po kojoj bih kasnije snimio film. Gospode dragi, naravno! Knjiga nikad nije stigla! Kasnije sam saznao da je Čehoslovačka služba sigurnosti konfiskovala na granici, a niko mi nikad ništa nije rekao, ni meni ni drugima! Deset godina kasnije njegov sin Majkl Daglas, ne znajući da je njegov otac već sa mnom pričao o toj knjizi, ponudio mi je istu knjigu. Dakle, to je ono što se desilo!

Da li je ovaj film metafora komunizma, i sva hijerarhija koja je u njemu prikazana?
FORMAN
: Da,da to je metafora toga! Kad su mi ponudili da radim ovaj film govorio sam mojim američkim prijateljima: ja mogu napraviti ovaj film. Govorili su mi: Ne! Ne diraj to! Ti si tek emigrirao iz Čehoslovačke! Ti si stranac koji to ne može da razumije! To je klasična američka priča! A ja sam im govorio: što pričate? To nije istina! Za vas je to literatura. Za mene je to stvarnost! Komunistička partija Čehoslovačke je za mene bila ,,velika sestra”, bio je to autoritet koji mi je govorio: što smijem, a što ne smijem da kažem, što trebam, a što ne trebam da mislim, đe mogu, a đe ne mogu da idem. To je bilo iskustvo mojega života, dakle, prirodno da je to metafora. To je bio san svih mladih u Čehoslovačkoj, koji su sanjali da ,,iščupaju česmu”, da njome slome prozor i da odu da vide svijet! Zato što to nije bilo dozvoljeno. To je bio naš san.

Nemaju samo istočne, komunističke zemlje monopol nad ovom praksom ima toga i ovđe. Koja je za Vas najzavodljivija, dominantna tema? Konflikt između pojedinca i institucije?
FORMAN:
Imate pravo, to nije ekskluzivitet komunističke partije, to je tendencija svake institucije, da se tako ponaša! Mi pojedinci stvaramo institucije, da nam pomognu da živimo, ali svaka ima tendenciju da nad nama vlada, plaća nam da joj služimo, dakle to je problem bilo koje institucije. To je konflikt između pojedinca i institucije.

Kažete konflikt između pojedinca i institucije, da li je to zajednička crta svih vaših filmova? Da li je neđe ideja pojedinca koji iskače iz okvira u svim vašim filmovima?
FORMAN:
Slušajte, ja nijesam političar. Ja uzimam priče koje na mene ostave utisak, koje me pogode. Ono što stvarno živimo u svijetu, to je komplikovano. Mi moramo odlučiti da li želimo da živimo u zoološkom vrtu ili u džungli? Kad živite u zoološkom vrtu zaštićeni ste, daju vam da jedete, puno radite i možete sanjati o slobodi džungle, ali kad otvorite kavez i kad odete u džunglu, to je opasno, vrlo opasno. Ja stvarno u jednom trenutku ne znam đe želim da živim? Da li da izaberem sigurnost zoološkog vrta ili slobodu?

Da li Vam je trebalo mnogo vremena da nađete glumce?
FORMAN:
Ja sam tražio Džeka Nikolsona, jer je on dolazio iz svijeta veoma poznatih glumaca, ostali su bili nepoznati glumci i za te uloge sam isprobao najmanje hiljadu glumaca. Direktor bolnice nije glumac, on je stvarni direktor te bolnice. Kad sam mu objašnjavao što treba da radi, kako da glumi rekao sam mu: samo radite svoj normalni posao. (smijeh)

Da li su glumci tokom snimanja uzimali drogu?
FORMAN:
Ne, ne,ne! Na snimanju niko to nije radio! Ako su nešto uzimali uveče to ja ne znam!

Kako je Nikolson uopšte uspijevao da odglumi pojedine scene?
FORMAN:
To je njegov talenat, on je veliki glumac.

Glumci toliko dobro glume, da u jednom trenutku ne znamo da li glume ili je improvizacija.
FORMAN:
Improvizacija zna da da divne trenutke, ali je ponekad dosadna. Poluimprovizacija je scena kad direktor bolnice ispituje Nikolsona. Druga scena improvizacije je kad se Nikolson vraća poslije elektro šokova u bolesničku sobu. Počeli smo snimanje Nikolson je bio umoran, spavalo mu se, gledao sam u njegov pogled i zaboravio sam da kažem reži (kidaj/stop)! Najzad sam tu dužinu ostavio u filmu, smatrao sam da će gledaoci razumjeti što znači tišina u njegovom pogledu.

Koja Vam je najteža scena u filmu?
FORMAN:
To je bila scena na brodu. Svi su bili bolesni (smijeh), imali su morsku bolest.

Da li je ovo istinita priča, da li se sve stvarno desilo?
FORMAN:
Roman Ken Kizija je sniman po stvarnom piščevom iskustvu. Ne znam što je stvarno fantazija pisca i da li se sve stvarno desilo, ali ima puno stvarnih detalja. Elektro šokovi su se koristili u to vrijeme.

Koliko je trajalo snimanje?
FORMAN:
Brojeve i imena ne pamtim.

Jedno lično pitanje: koliku ulogu film ima u Vašem životu?
FORMAN:
Dovoljno veliku (smijeh). Kad sam bio dijete volio sam ljude koji pričaju priče. To je bio moj dječiji san, te priče. Sve što pokušavam da radim je da prikažem stvarnost kako je ja vidim, a da ne budem dosadan, jer istina je često vrlo dosadna.

Koji Vam je Vaš film najmiliji?
FORMAN:
Reći ću Vam nešto što je kliše: oni su svi moja đeca. Ovo je kliše, ali je istina.

Koji su filmovi posebno na Vas ostavili utisak?
FORMAN:
To su filmovi koje sam gledao kao momčić. Velikani američke nijeme komedije: Baster Kiton, Čarli Čaplin, Lauren Hardi, a poslije kad sam počeo sam da radim ništa više nije bilo važno.

Ja ništa neću da vas pitam, samo ću da vam se zahvalim. Vi ste jedan od najvećih režisera, bar za mene i hvala Vam.

Priredila Tanja Vasilija Sekulić

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo