Povežite se sa nama

MONITORING

Kako pojesti kravatu

Objavljeno prije

na

polonski12

Globalna recesija teško je pogodila Rusiju. Ekonomski krah prepolovio je armiju od gotovo stotinu njenih oligarha milijardera.

Među najvećim gubitnicima navodno je trgovac nekretninama Sergej Polonski. Njegova kompanija Miraks (Mirax Group) gradi, pored ostalog, moskovsku Federalnu kulu, koja bi trebalo da bude najviša zgrada u Evropi, i 52. spratni oblakoder u centru Londona. Na internet stranici kompanije piše da ima projekte i u Ukrajini, Francuskoj, Turskoj, Kambodži i Vijetnamu.

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Polonski ima velike poslovne interese i u Crnoj Gori, posebno u Budvi, gdje je Miraks počeo da gradi ekskluzivno turističko naselje, hotel i kompleks apartmana, vrijedne 310 miliona američkih dolara. Radi reklamiranja ovog projekta, Miraks je ljetos organizovao Madonin koncert u Budvi, prenio je američki dnevnik Njujork tajms.

Polonski, 36. godišnjak, osnivač je i vlasnik 70 odsto Miraks grupe. Diplomac Državnog univerziteta za arhitekturu i građevinu iz Sankt Petersburga, poslije izlaska iz vojske 1994. ušao je u građevinski posao u gradu u kojem je studirao. Tada je s Arturom Kirilenkom osnovao Strojomontaž iz kojeg se izrodila Miraks grupa.

Na internet stranici Miraks grupe piše da je ona danas razgranata korporacija za razvoj, međunarodno priznata kao inovativni lider u savremenom unaprjeđivanju nekretnina. Ona je najveća kompanija za građevinske nekretnine u Moskvi, a da nije pokrenuta u ruskoj prijestonici.

Ruski preduzimači nekretnina bili su među najpogođenijim globalnom finansijskom krizom, koja je zbrisala više od 70 odsto berze i zaustavila finansiranje svim, osim najjačim kompanijama. Miraks je još krajem septembra 2008. odustao od planova za izgradnju 10 miliona kvadrata komercijalnog i stambenog prostora pošto su kamatne stope na neke zajmove porasle i do 25 odsto, saopštio je lično Polonski. ,,Odlučili smo da zamrznemo rad na svim projektima koji su u razvojnoj fazi,” izjavio je na novinskoj konferenciji Polonski, okružen članovima Odbora direktora Miraks grupe.

,,Naši klijenti paniče, i to utiče na naše poslovanje”, pojasnio je Dimtri Lucenko, član Odbora direktora. On je rekao da su kamatne stope koje zahtijevaju ruske banke na zajmove skoro utrostručene, a da su ponuđeni rokovi sve kraći.

Polonski je u ime pogođenog građevinskog sektora zatražio od medija da ne „raspaljuju plamen krize”. Poručio im je u otvorenom pismu da bi negativno izvještavanje moglo uništititi tu privrednu granu. „Mi već ležimo na leđima, ali nam je preostalo još snage da se ponovo uspravimo”, napisao je. „Molimo vas da razumno izvještavate o ovom sektoru”.
„Pogledajte oko sebe i razmislite koliko se Rusija preobrazila u posljednjih deset godina”, naveo je dalje Polonski. „A sada zamislite da izgradnja prestane… To je zastrašujući prizor”.

KULA OD KARATA: Polonski – čije je lično bogatstvo, prema pisanju londonskog Dejli telegrafa, bilo procijenjeno na oko 1,5 milijardu dolara prije kolapsa poslova Miraksa na ruskoj berzi – objavio je da prodaje svoju jahtu, veliku kuću na Azurnoj obali i hotel u Turskoj, kako bi izašao na kraj s gubicima. Poslovni čovjek, kojeg je vlada 2005. imenovala za počasnog graditelja Rusije, rekao je da je takvu odluku donio ,,pošto je shvatio koliko je za biznis važno da bude odgovoran i razumio da je neophodno prebaciti strana sredstva u Rusiju”.
Dejli telegraf nedavno je objavio da je krajem 2008. Miraks grupa bila prinuđena da obustavi gradnju u Međunarodnom poslovnom centru Moskva siti, prostranom projektu koji je trebalo da bude odgovor na Kanari Varf veliki poslovni i tržni prostor u istočnom Londonu. Tu treba da bude i poslovni kompleks Federacija, koja će s antenom biti visoka 506 metara. Kada bude dovršena, zamijeniće sjedište Komercbanke AG u Frankfurtu, kao najviša zgrada u Evropi.
To je bio konačni simbol ekonomskog procvata Rusije – a sada je postao znak njene neizvjesne budućnosti, komentarisao je konzervativni britanski list.
Peter Šveger, arhitekta iz Hamburga, koji je projektovao Federalnu kulu zajedno sa Sergejem Šobanom, Njemcem ruskog porijekla, još je otvorenije govorio o ekonomskoj situaciji u Moskvi: „To je kula od karata koja je izgrađena na kreditima sa Zapada i koja se sada ruši”, kazao je on za njemački magazin Špigl.
Potez Polonskog da suspenduje više od 80 odsto kompanijinog portfolija projekata, jedan je od mnogih znakova da je globalna kriza koja je poremetila berze i bankarski sistem u Rusiji takođe počela da se osjeća i u ostatku privrede te države, posebno u sektoru nekretnina koji je ubrzano rastao više od jedne decenije. Miraks i ostali veliki ruski preduzetnici bili su pokretači građevinskog buma u zemlji nedavnih godina i to zadužujući se na veliko kratkoročnim kreditima.
Od prošlog septembra finansijska kriza dovela je do kolapsa likvidnosti. U Miraksu je prošle srijede saopšteno da je sa švajcarskom bankom Kredit Svis dogovoreno reprogramiranje zajma od 200 miliona dolara. To je prvi veliki ruski sporazum o reprogramiranju, u vrijeme kada se zemlja suočava sa sve većim nadzorom u finansijskom svijetu s obzirom na 500 milijardi dolara duga njenih kompanija.
Miraks je trebalo da vrati dug Kredit svisu prošle nedjelje. Sada je reprogramiran na više od 20 mjeseci, izjavio je Lučenko.
Reprogramiranje duga uslijedilo je dan pošto je rejting agencija Fič umanjila kreditnu sposobnost Miraksa na CCC, u drugom velikom spuštanju Grupe u nižu kategoriju u jednoj nedjelji. Kako su pisale moskovske novine Vedomosti, ukupan obim duga Miraks grupe je 770 miliona dolara.
Prošlog oktobra Polonski se kladio s novinarima da će pojesti svoju kravatu ukoliko cijene nekretnina ne budu skočile za 25 odsto u roku od godinu i po. Kravata visi na plastičnoj lutki u hodniku u kancelariji Miraksa u nedovršenoj kuli Federacija.
,,Ne nadajte se da ću kravatu pojesti,” poručio je i ovog puta Polonski.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo