Povežite se sa nama

MONITORING

Kako pojesti kravatu

Objavljeno prije

na

polonski12

Globalna recesija teško je pogodila Rusiju. Ekonomski krah prepolovio je armiju od gotovo stotinu njenih oligarha milijardera.

Među najvećim gubitnicima navodno je trgovac nekretninama Sergej Polonski. Njegova kompanija Miraks (Mirax Group) gradi, pored ostalog, moskovsku Federalnu kulu, koja bi trebalo da bude najviša zgrada u Evropi, i 52. spratni oblakoder u centru Londona. Na internet stranici kompanije piše da ima projekte i u Ukrajini, Francuskoj, Turskoj, Kambodži i Vijetnamu.

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Polonski ima velike poslovne interese i u Crnoj Gori, posebno u Budvi, gdje je Miraks počeo da gradi ekskluzivno turističko naselje, hotel i kompleks apartmana, vrijedne 310 miliona američkih dolara. Radi reklamiranja ovog projekta, Miraks je ljetos organizovao Madonin koncert u Budvi, prenio je američki dnevnik Njujork tajms.

Polonski, 36. godišnjak, osnivač je i vlasnik 70 odsto Miraks grupe. Diplomac Državnog univerziteta za arhitekturu i građevinu iz Sankt Petersburga, poslije izlaska iz vojske 1994. ušao je u građevinski posao u gradu u kojem je studirao. Tada je s Arturom Kirilenkom osnovao Strojomontaž iz kojeg se izrodila Miraks grupa.

Na internet stranici Miraks grupe piše da je ona danas razgranata korporacija za razvoj, međunarodno priznata kao inovativni lider u savremenom unaprjeđivanju nekretnina. Ona je najveća kompanija za građevinske nekretnine u Moskvi, a da nije pokrenuta u ruskoj prijestonici.

Ruski preduzimači nekretnina bili su među najpogođenijim globalnom finansijskom krizom, koja je zbrisala više od 70 odsto berze i zaustavila finansiranje svim, osim najjačim kompanijama. Miraks je još krajem septembra 2008. odustao od planova za izgradnju 10 miliona kvadrata komercijalnog i stambenog prostora pošto su kamatne stope na neke zajmove porasle i do 25 odsto, saopštio je lično Polonski. ,,Odlučili smo da zamrznemo rad na svim projektima koji su u razvojnoj fazi,” izjavio je na novinskoj konferenciji Polonski, okružen članovima Odbora direktora Miraks grupe.

,,Naši klijenti paniče, i to utiče na naše poslovanje”, pojasnio je Dimtri Lucenko, član Odbora direktora. On je rekao da su kamatne stope koje zahtijevaju ruske banke na zajmove skoro utrostručene, a da su ponuđeni rokovi sve kraći.

Polonski je u ime pogođenog građevinskog sektora zatražio od medija da ne „raspaljuju plamen krize”. Poručio im je u otvorenom pismu da bi negativno izvještavanje moglo uništititi tu privrednu granu. „Mi već ležimo na leđima, ali nam je preostalo još snage da se ponovo uspravimo”, napisao je. „Molimo vas da razumno izvještavate o ovom sektoru”.
„Pogledajte oko sebe i razmislite koliko se Rusija preobrazila u posljednjih deset godina”, naveo je dalje Polonski. „A sada zamislite da izgradnja prestane… To je zastrašujući prizor”.

KULA OD KARATA: Polonski – čije je lično bogatstvo, prema pisanju londonskog Dejli telegrafa, bilo procijenjeno na oko 1,5 milijardu dolara prije kolapsa poslova Miraksa na ruskoj berzi – objavio je da prodaje svoju jahtu, veliku kuću na Azurnoj obali i hotel u Turskoj, kako bi izašao na kraj s gubicima. Poslovni čovjek, kojeg je vlada 2005. imenovala za počasnog graditelja Rusije, rekao je da je takvu odluku donio ,,pošto je shvatio koliko je za biznis važno da bude odgovoran i razumio da je neophodno prebaciti strana sredstva u Rusiju”.
Dejli telegraf nedavno je objavio da je krajem 2008. Miraks grupa bila prinuđena da obustavi gradnju u Međunarodnom poslovnom centru Moskva siti, prostranom projektu koji je trebalo da bude odgovor na Kanari Varf veliki poslovni i tržni prostor u istočnom Londonu. Tu treba da bude i poslovni kompleks Federacija, koja će s antenom biti visoka 506 metara. Kada bude dovršena, zamijeniće sjedište Komercbanke AG u Frankfurtu, kao najviša zgrada u Evropi.
To je bio konačni simbol ekonomskog procvata Rusije – a sada je postao znak njene neizvjesne budućnosti, komentarisao je konzervativni britanski list.
Peter Šveger, arhitekta iz Hamburga, koji je projektovao Federalnu kulu zajedno sa Sergejem Šobanom, Njemcem ruskog porijekla, još je otvorenije govorio o ekonomskoj situaciji u Moskvi: „To je kula od karata koja je izgrađena na kreditima sa Zapada i koja se sada ruši”, kazao je on za njemački magazin Špigl.
Potez Polonskog da suspenduje više od 80 odsto kompanijinog portfolija projekata, jedan je od mnogih znakova da je globalna kriza koja je poremetila berze i bankarski sistem u Rusiji takođe počela da se osjeća i u ostatku privrede te države, posebno u sektoru nekretnina koji je ubrzano rastao više od jedne decenije. Miraks i ostali veliki ruski preduzetnici bili su pokretači građevinskog buma u zemlji nedavnih godina i to zadužujući se na veliko kratkoročnim kreditima.
Od prošlog septembra finansijska kriza dovela je do kolapsa likvidnosti. U Miraksu je prošle srijede saopšteno da je sa švajcarskom bankom Kredit Svis dogovoreno reprogramiranje zajma od 200 miliona dolara. To je prvi veliki ruski sporazum o reprogramiranju, u vrijeme kada se zemlja suočava sa sve većim nadzorom u finansijskom svijetu s obzirom na 500 milijardi dolara duga njenih kompanija.
Miraks je trebalo da vrati dug Kredit svisu prošle nedjelje. Sada je reprogramiran na više od 20 mjeseci, izjavio je Lučenko.
Reprogramiranje duga uslijedilo je dan pošto je rejting agencija Fič umanjila kreditnu sposobnost Miraksa na CCC, u drugom velikom spuštanju Grupe u nižu kategoriju u jednoj nedjelji. Kako su pisale moskovske novine Vedomosti, ukupan obim duga Miraks grupe je 770 miliona dolara.
Prošlog oktobra Polonski se kladio s novinarima da će pojesti svoju kravatu ukoliko cijene nekretnina ne budu skočile za 25 odsto u roku od godinu i po. Kravata visi na plastičnoj lutki u hodniku u kancelariji Miraksa u nedovršenoj kuli Federacija.
,,Ne nadajte se da ću kravatu pojesti,” poručio je i ovog puta Polonski.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

MONITORING

REVOLUCIONARNE BIZNIS IDEJE ŽARKA RADULOVIĆA: Muke robovlasničke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stariji će se sjetiti da smo se slatko smijali skeču Nadrealista u kome uprava optužuje rudare što ne rade tri smjene uzastopno. Godine su prošle pune tranzicije pa tragikomediju hoće da pretvore u realnost. Turistički guru Žarko Radulović,  isprave optužuje radnike što neće da rade 16 sati dnevno za startnu platu od 299 eura.  I još idu u Njemačku

 

Neće ljudi u Crnoj Gori da rade pa to ti je, samo kritikuju, piju kafe, izvoljevaju, a posla ima samo treba zasući rukave, često čujete od onih koji su se dobro snašli. I dok to većina misli, i samo privatno govori, recept za ostvarenje crnogorskog sna konačno je javno saopštio turistički guru Žarko Radulović, suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars.

,,Priča je sljedeća. U Splendidu imam 15 čistača javnih površina. Startna plata im je 299 eura. Sa prekovremenim i noćnim satima plata im je od 400 do 450 eura. Imaju tri obroka u hotelu i plaćen stan. Predlagao sam im, da makar tokom ljeta rade dvije smjene, uz naravno jedan dan sedmično slobodan. Rekao sam im, ako budete tako radili, plata će vam biti od 850 do 1.200 eura, zavisno od smjene. I to samo da tako rade tokom tri sljedeća mjeseca. Znate li koliko je njih prihvatilo da rade za ovu platu i pod ovim uslovima? Nijedan!”, objašnjava Radulović.

Stariji će se sjetiti da smo se slatko smijali skeču Nadrealista u kome uprava optužuje rudare što ne rade tri smjene uzastopno. Godine su prošle pune tranzicije pa tragikomediju hoće da pretvore u realnost. Da utvrdimo -makar tokom ljeta, na plus 40, da rade 16 sati dnevno! Uz naravno jedan dan slobodan, hvala, i plata će sa početne od 299 porasti možda i na 1.200 eura. Hrana, smještaj, sve, a imaš skoro osam sati i da spavaš. A i samo tri mjeseca. I neće! Baš niko.

Uvod u ovaj lament nad crnogorskim turizmom počinje time da gospodina Radulović, kao i pred svaku sezonu, kuka da radne snage u turizmu nedostaje, ali su radnici u Crnoj Gori spremni da se žale kako su im plate male, a neće da rade prekovremeno kako bi zaradili i više od hiljadu eura.

Ova ideja je izazvala lavine komentara na portalima i društvenim mrežama. ,,Recite, gospodine Raduloviću, kome da se javim i evo me odma dolazim iz Cetinja da radim jer se ne mogu zaposliti godinama. Radiću i prekovremeno. Jedino nisam član DPS-a pa nisam siguran da li je to problem”, konkuriše jedan od komentatora.

Drugome nije jasna računica: ,,Startna plata 299, pa onda sa prekovremenim i noćnim 400, a na kraju kaže plata će vam biti do 1200 eura. Kako? Za koliko radnih sati? Pa ne mogu da radim 45 sati dnevno? Što je ovo? Koja je ovo računica ?”.

Treći se uzda u institucije: ,,Gospodin javno izjavljuje ‘Predlagao sam im, da makar tokom ljeta rade dvije smjene, uz naravno jedan dan sedmično slobodan’. Đe su državne institucije da reaguju?
Zna se koliko je zakonom dozvoljeno trajanje prekovremenog rada.
Ovo je sramota!”.

Očigledno nije. Radulović upozorava da je pred ovu sezonu radne snage manje nego prošle godine, a da će iduće godine to biti još veći problem. I Hrvatska se sureće sa sličnim problemom, pa sve više radnika iz okruženja poslove, tokom sezone, nalazi po Dalmaciji. Razlog – prosječna plata u Hrvatskoj premašila je 800 eura, kod nas je 500.

Neki od komentatora na Radulovićev predlog prenijeli su iskustva iz susjedne zemlje: ,,Prošle sezone sam bio u Hrvatskoj, smještaj perfektan, tri obroka, svaki minut posle 22 uveče, svaka nedelja, dvokratno, praznik plaćeno duplo. Radio sam najviše osam sati dnevno uz zagarantovan jedan dan nedeljno slobodan. Osnovna plata 700 eura, plus bakšiš. Znači otprilike oko 1.200 mjesečno”;  ,,Meni je brat otišao ove godine za Dubrovnik da radi u ugostiteljstvu. Ovdje je za stresan posao koji je radio dobijao 300 eura, dok u Dubrovniku za isti rad dobija početnu platu 700 eura, jedan dan nedeljno slobodno, i plaćeni svi porezi i doprinosi. Plus se prema njemu ponašaju krajnje korektno i pošteno. Da se razumijemo, ima i tri obroka i smještaj koji je više nego korektan”.

Međutim, Radulović se ne upoređuje sa Hrvatskom, on se takmiči samo sa najboljima. Prema njegovim riječima u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji plata za ove poslove, koje on nudi, iznosi od 800 do 1.200 eura. Ni u Americi nije, po Raduloviću, ništa bolje: ,,Ako naš radnik ode u SAD da radi kao konobar, sedmična plata u boljem restoranu ili kafeu je oko 350 dolara, a soba studio je oko 1.500 do 1.800 dolara mjesečno, i to udaljena dva sata vožnje do posla. Oni tamo žive od bakšiša”.

A tek u Njemačkoj, to je mučenje: ,,A njima tamo treba da bi preživjeli do 1.500 eura jer poslodavac ne plaća stan. Tamo svi rade dva posla da bi preživjeli. Naš čovjek tamo može i radi dva posla, a ovdje to neće. Ja nemam objašnjenja za ovo. Još jedna uporedba – 500 eura kod nas vrijedi kao 1.500 u Njemačkoj”, ističe Radulović.

Statistika kaže da u Njemačkoj sobarice u hotelima godišnje zarade 19.000 eura, dok čistačice u ugostiteljstvu imaju hiljadu eura više – mjesečno preko 1.600 eura.  Što je po Radulovićevoj računici kao naših 500 i nešto. Znači naš čovjek, kad bi pristao da radi 16 sati, zaradio bi za tri mjeseca 3.600 eura. Kako ne bi imao gdje da ih tokom ljeta potroši, jer samo radi, a ima i hranu i spavanje sve što je potrebno za preživljavanje, te pare bi mu ostale. Ostale mjesece ne teba ni da radi, samo da odmara i tempira formu za sljedeću sezonu u Splendidu, jer ima da troši blizu 500 eura mjesečno, što je kao 1.500 u Njemačkoj.

Radulovićev koncept bi mogao da bude spasonosan ne samo za Crnu Goru već i za region. Samo mu treba omogućiti otvaranje što više hotela i da on snagom svoje argumentacije zaustavi talas ekonomske migracije koji ne jenjava već godinama.

Naravno ima i oprečnih stavova. ,,Već 11 godina živim i radim u Njemačkoj. Vozim viljuškar u jednoj firmi (posao za koji nije potrebna škola), znate crnogorske diplome su ođe nepriznate, pa iz tog razloga nijesam mogao konkurisat za ono za šta sam se školovao u CG. Vidite, gospodine Raduloviću, iznijeli ste par neistina o njemačkim zaradama i njemačkim cijenama. Da Vam iz ličnog iskustva prenesem da ja zarađujem 2760  eura bruto ili 1806 eura neto na poresku klasu 4. Imam dvoje djece i zbog toga su manji odbici. Radno vrijeme, gospodine Raduloviću, mi počinje u 6 izjutra i završava se u 14:15h. Dvije pauze, jedna pola sata, druga 15 minuta. Svaki prekovremeni sat je plaćen 15 posto,  ako je normalna smjena ili 25% ako je od 20:00 časova. Radi se od ponedeljka do petka, subota je na dobrovoljnoj bazi i plaćena je 100 eura neto. Cijena prehrambenih proizvoda je ođe makar 30 posto jeftinija nego u CG, dizel je juče koštao 1.24 eura. Šamponi, prašak za veš i slično duplo jeftinije nego u CG. Na djecu dobijam 400 eura dodatka, od kojih plaćam vrtić 190 eura za mlađeg i produženi boravak 130 eura za starijeg…”, piše jedan od gastarbajtera vidno iznerviran Radulovićevom optimističkom strategijom.

I na koncu što da se radi kad naš čovjek jednostavno neće da radi i doprinosi malo sebi i domovini, a više novobogatašima sa genijalnim idejama i smislom za biznis. ,,Jedini izlaz iz ove situacije nedostatka radne snage je da Vlada i ministarstva vanjskih poslova, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova vizni režim omekšaju kako bi mogli da dovodimo radnu snagu iz Indonezije, Filipina za turizam, a za poljoprivredu i građevinu Pakistan i Indiju. To je jedini način. Jer, stanje je teško, haotično”, zaključio je Radulović.

Ovaj predlog Radulović uporno ponavlja. Za sada nema ko da ga čuje, a haos traje. A dok institucije ćute, radnika u turizmu i građevinarstvu je sve manje. Većina je otišla u Njemačku. Dnevnica im je ovdje tri a tamo 12 eura. Za sada još niko od njih nije shvatio da je naš euro tri puta vrijedniji od tamošnjeg. Imaju kad.

Nezahvalno je prognozirati u kom će se pravcu ovaj strateški plan razvoja turizma dalje razvijati. Ne zaboravimo, Radulović je predsjednik  Crnogorskog turističkog udruženja, uglednik vladajućih Socijaldemokrata, čovjek sa brojnim priznanjima u turizmu, tokom sezone, i mimo nje, medijski najviše eksponiran kada su turistički uspjesi u pitanju…  Umjesto zaključka prenosimo nedavnu raspravu iz jednog podgoričkog lokala: ,,Je li moguće da ovo priča. Da li ti ljudi uopšte imaju veze sa realnošću”, glasno komentariše jedan mladić. Drugi ironično tvrdi da tu ima istine, dok treći prekida nešto što liči na početak uobičajene rasprave, riječima: ,,Ne, oni se samo sprdaju sa nama”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAD GRAĐANI PLAĆAJU PROPUSTE PRAVOSUĐA: Presipanje iz šupljeg u puno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Račun koji će građani morati platiti porodici Safeta Kalića samo raste. Prema nekim procjenama mogao bi dostići čak  miliona eura. Istovremeno, niko u državi ne snosi odgovornost zbog toga, niti u Upravi za nekretnine, ali ni u pravosuđu, koje je najodgovornijezacijelislučaj

 

Najnovija vijest: prema procjenama sudskih vještaka Rožajcu Safetu Kaliću samo za stan u podgoričkom naselju Gorica C treba dodijeliti odštetu u iznosu od 128 hiljada eura.  Šteta na tom Kalićevom stanu nastala je navodno amortizacijom tokom pet godina procesa protiv  njega, njegovog brata Mersudina i supruge Amine za pranje novca, tokom kojih je tim stanom, kao i drugom vrijednom imovinom koja je Kalićima oduzeta nakon hapšenja 2011, gazdovala Uprava za nekrentine.

Ukoliko se sud složi sa tom procjenom, biće to samo kap u odnosu na višemilionski račun koji je već  isporučen crnogorskim građanima zbog propusta pravosuđa i državnih organa u ovom slučaju. Proces se 2016.  završio oslobađajućim presudama, nakon čega su Kalići pokrenuli osam tužbi protiv države zbog neosnovanog pritvaranja, štete nastale na imovini koja im je oduzeta nakon hapšenja, i gubitka dobiti kada su u pitanju njihove kompanije.

Za sada im je po tom osnovu dosuđeno preko tri miliona eura, na osnovu većinom nepravosnažnih presuda. Ta bi se cifra, kako je nedavno pisao  Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) mogla, međutim, popeti i na deset miliona eura. Branilac Safeta Kalića, advokat Borivoje Borović, je odmah kada su Kalići oslobođeni optužbi najavio medijima da će u ime porodice Kalić protiv države podnijeti “makar tri tužbe uz odštetni zahtjev od najmanje 12 miliona eura”.

 

PROČITAJTE VIŠE U ŠTAMPANOM IZDANJU MONITORA OD 14. JUNA

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MARKA CAREVIĆA, PREDSJEDNIKA BUDVE: Volan, koze, gradonačelnička fotelja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čime je sve ispisana biografija predsjednika opštine Budva i  šta se pod njegovom upravom dešava u metropoli cnogorskog turizma

 

“Gospodine predsjedniče, više bi me poštovale Vaše koze nego Vi!” Kada je ovako nedavno reagovala jedna odbornica budvanskog parlamenta tokom polemike sa predsjednikom Opštne Budva Markom Carevićem, umjetničko ime Bato, mnogi su se prisjetili da u njegovoj  predpolitičkoj biografiji počasno mjesto ima i odrednica vlasnik farme koza u rodnoj Krimovici.

“Za sad ih imam oko 115, sor­ta al­pin­ka i bal­ka­nika, a oče­ku­je­mo iz Srem­ske Mi­tro­vi­ce još 100 al­pin­ki”, pohvalio se Carević početkom 2016. godine u razgovoru za Dan.

Carević vjerovatno tada nije ni sanjao da će jednog dana zasjesti u fotelju gradonačelnika turističke metropole Crne Gore. Trenutno, kako je nedavno kazao, ima pet farmi sa hiljadu grla stoke.

I još nešto iz 2016. Otkrio je i ovo: “Pro­šle go­di­ne nam je sva­ka gla­vi­ca cr­nog lu­ka bu­kval­no bi­la od po ki­lo­gram”.

 

PROČITAJTE VIŠE U ŠTAMPANOM IZDANJU MONITORA OD 14. JUNA

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo