Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kako postati milioner

Objavljeno prije

na

Za ostvarenje američkog sna, materijalnog blagostanja postignutog vlastitom pameću i predanim radom trebalo je putovati u daleke i bogate zemlje zapada. Danas više nije tako. Crna Gora je za neke obećana zemlja dok je njena turistička prijestonica postala pravi ekonomski raj u kome snalažljiv čovjek, uz dobre kontakte, za kratko vrijeme može postati milioner. Priča o meteorskom finansijskom usponu preduzetnika Branislava Savića, zvanog Gugi, tužna izbjeglička saga sa srećnim, gotovo spektakularnim završetkom, vjerna je ilustracija brzog bogaćenja, ali i slika političke klime i korupcije koja je posljednjih godina Budvu zahvatila.

Savić je uspio da za nepunih dvadesetak godina pređe put od siromaha, „gladnog, žednog i bosog”, kako ga opisuju prijatelji, do bogataša čiji imetak vrijedi milione. Za kratko vrijeme postao je vlasnik uspješne građevinske firme, bezbroj vrijednih nekretnina, stanova, vila, placeva, jahte, pa čak i hotela čija gradnja u Bečićima treba da počne najesen.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka Branislav Savić napušta ratom zahvaćeni Mostar i svoje rodno selo Raštane sa zavežljajem, odnosno jednom torbom u ruci, 600 maraka u džepu i starom zastavom 128 stiže u Budvu. Bilo je to vrijeme super inflacije, pa se snalažljivi Savić odmah našao na platou ispred gradske pijace kao najsposobniji diler deficitarne robe, cigara, goriva, deviza.

Ubrzo otvara piljaru koja je radila neprekidno 24 sata. On je izvalio vrata svog dragstora i bacio ih, kako kaže, u more i otvorio prvu takvu radnju u turističkom centru.

Konkretan biznis počinje 1999. godine, kada osniva firmu Gugi comerc – stovarište građevinskog materijala, koje izrasta u veliku i uspješnu građevinsku firmu koja dobija zavidan broj poslova na teritoriji Opštine Budva.

Pravi finansijski uspon počinje 2005, dolaskom na vlast koalicije DPSDP.

Lokalna uprava prepoznaje sposobnost mladog Mostarca, pa mu dodjeljuje kapitalne građevinske poslove vrijedne više miliona eura. Firma Gugi gradi lokalne saobraćajnice, dječije vrtiće, sportske terene, javne parkinge, stambene zgrade…

Teški kamioni i mikseri Gugi comerca tutnje turističkom metropolom koja se zahuktalo gradi, divlje ili planski, svejedno je.

Gugi zasniva prijateljske odnose sa gradskim čelnicima i ubrzo postaje kum gradonačelnika Budve Rajka Kuljače koga krsti u crkvi.

Američko-budvanski san Branislava Savića počinje da se realizuje. Prvi milion je zarađen, ostali su stizali uz nesebičnu pomoć partnera, prijatelja i kumova. Gugi širi vlastitu građevinsku imperiju, kupuje nekretnine i postaje nezaobilazni gradski mecena. Pomaže sport i razne opštinske manifestacije i mnoge nevoljnike.

Naročito se istakao 2007. u poslu gradnje platoa za koncert muzičkih zvijezda Rolingstounsa i Madone u zaleđu plaže Jaz sa pristupnom saobraćajnicom i sportskim terenima, vrijednim 4,8 miliona eura. Javni radovi izvedeni su bez tendera, bez plana i projekta, direktnom nagodbom sa opštinskim čelnicima.

Za posebne zasluge oko izgradnje bine na Jazu organizator koncerta popularne rok grupe poklonio je Gugiju umjetničku sliku na dar.

To što je javni tender za izvedeni posao raspisan tek 2009, dvije godine kasnije, nije toliko bitno. Zbog evidentnih neregularnosti oko radova na Jazu budvanska opozicija zatražila je nedavno istragu nadležnih državnih organa.

Odbornici opozicije insistiraju na preispitivanju još jednog zajedničkog graditeljskog poduhvata Gugi kompanije i Opštine, gradnju seoskog puta ka mjestu Krapina iznad Budve za koji je iz opštinskog budžeta plaćeno preko dva miliona eura, a nije izgrađen ni jedan metar kolovoza. Šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović za korupciju u ovom slučaju optužuje koaliciju DPSDP i traži „da se otkrije u čijim su džepovima završili milioni”.

Kum gradonačelnika dobija i posao izgradnje bulevara u Budvi u dužini od 1.000 metara između gradske Pošte i Jadranskog sajma. Kilometar puta sa četiri trake za koji je Opština iskeširala ravno četiri miliona eura svečano su 2008. pustili u promet kumovi Rajko Kuljača i Branisalav Savić-Gugi.

Pored milionskih aranžmana Gugi komerc izvodi i neke sitnije radove za Opštinu, gradio je saobraćajnice u naseljima Pržno i Lazi, zgradu novog Dječjeg vrtića… A onda je poslovno-prijateljska idila između gradskih funkcionera i sada već jakog biznismena Gugija okončana.

Pljušte optužbe sa obje strane. Opština je Gugiju navodno ostala dužna oko tri miliona eura na ime izvedenih radova. Puklo je i kumstvo sa sada već bivšim gradonačelnikom Kuljačom.

Na pitanje novinarke Monitora da li je za njegov munjeviti poslovni uspjeh i stečeno bogatstvo zaslužan privilegovan status njegove firme u Opštini, Savić je burno reagovao:

„Sve sam poslove dobijao, jer sam imao jaku firmu i najbolje ponude na javnim tenderima. Neka dođu ti drugovi iz Opštine neka stanu u red da im vratim sve što su mi dali sedmostruko i sve u zlatu. Gugi je bio prevarena strana koja im je poslužila kao paravan za njihove poslove”.

Na kumstvo sa Rajkom Kuljačom danas gleda drugačije.

„Jesam kum, ali bih volio da nijesam. To mi je bila velika životna greška”, vajka se Gugi koji je nakon božićnog spektakularnog hapšenja budvanskih čelnika u aferi Zavala u decembru 2010., na neko vrijeme napustio Budvu. Čisto predostrožnosti radi.

Na ime pomenutog duga Gugi je od Opštine dobio oko 230 kvadrata poslovnog prostora u tržnom centru TQ Plaza u koji ne može da se useli. Opština nije ušla u posjed svoje imovine u TQ centru zbog otvorene istrage oko načina gradnje ovog objekta.

„I tu su me prevarili”, ističe Gugi objašnjavajući da mu je obračunata najviša cijena po kvadratu.

U međuvremenu za sebe i svoju porodicu gradi jednu od najljepših vila u tivatskom zalivu, na obali Lepetana, ispred koje se ljuljuška bijela jahta, ali će kruna njegovog uspjeha i bogatstva biti hotel u Bečićima, na atraktivnoj lokaciji ispred crkve Svetog Tome, u blizini hotela Splendid.

Budući hotel Metropol – In gradi istoimena Gugijeva kompanija iz Kotora. Planiran je na parceli od 1.683 m2 koju je kupio od više vlasnika, porodice Luketić, Rafailović, Ivanović, dok je jedan dio kupljen od Opštine.

„Kad sam odlazio iz Mostara, nisam mogao ni sanjati da ću imati stan a kamoli hotel”, priznaje Gugi i objašnjava kako je postao milioner.

„Ja sam bio vizionar, započeo sam građevinski posao u vrijeme investicionog buma u Crnoj Gori. Radio sam naporno dok su drugi spavali, i uspjeh nije izostao”.

Postati multimilioner u gradu koji spada među najzaduženije u regionu zaista je uspjeh pažnje vrijedan. Dok su se u Budvi političari i biznismeni ekstremno bogatili, grad je tonuo sve dublje u dugove i siromaštvo. Računi Opštine Budva godinama su blokirani, a zaposleni u javnom sektoru mjesecima ne primaju plate.

Istraživanja pokazuju da su stanovnici Budve najzaduženiji građani Crne Gore. Lokalna uprava je radila tako da je svakog Budvanina zadužila po 1.742 eura, jer je nakrcala dug od najmanje 33 miliona eura. Američki san neko mora da plati.

Zahvalni Budvani

Branislav Savić je svoju životnu priču filmovao, za nezaborav.

Snimljen je dokumentarac pod nazivom „Tvorac svoje sudbine” u produkciji AMC Comunications iz Budve. Brojni sagovornici, zaposleni u Gugi comercu i poslovni partneri veličaju lik i djelo novobogataša iz Bosne, uz paradu povorke Gugijevih miksera ulicama Budve i zvuke svečanog Štrausovog Radecki marša.

O vandrednim sposobnostima Gugija u filmu govore mnogi, bivši predsjednik i potpredsjednik Budve, Rajko Kuljača i Dragan Marović, direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin, hotelijeri Dragan – Purko Ivančević i Blažo Dedić, brojni preduzetnici i mještani Budve.

Po mišljenju Ivančevića, glavni glumac zaslužuje posebnu pohvalu za svoj angažman u sprovođenju referenduma, kada je „gospodin Gugi dao svoj puni doprinos i svu svoju energiju uključio u obnovu stare crnogorske države”.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

PO MILOSTI SPC-a: Ordenje za zaslužne političare

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ordeni SPC-a na grudima političara svjedoče o prevrtljivosti politike i promjenama težnji i interesa. I o kontinuitetu bliskosti SPC-a sa politikom

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uručio je, protekle sedmice, na Miholjskoj prevlaci kod Tivta Orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca direktoru i predsednik odbora direktora Elektroprivrede – Nikoli Rovčaninu i Milutinu Đukanoviću, kao i predsjedniku i članici borda Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i Slavici Batinić.

Ordeni su dodijeljeni „za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za nesebičnu pomoć Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci”. Rovčanin i Janjušević su funkcioneri Demokrata, a Đukanović Demokratskog fronta.

Opozicija je reagovala i optužila funkcionere vladajućih partija da su dobili ordenje za uništavanje državne energetske kompanije. Mimo politike, primjetno je da je EPCG od preuzimanja kompanije od strane nove vlasti ukinula neka sponzorstva za sportske saveze, muzičke i kulturne manifestacije. S druge strane, crkvi se sve češće izlazi u susret sa donacijama. Tokom ove godine EPCG je donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eur), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

I tokom prošle godine, EPCG je pomagao brojnim crkvama i manastirima po Crnoj Gori. Kako piše Pobjeda nova donatorska strategija izlazi u susret i  organizacijama bliskim crkvi: Institutu za srpsku kulturu, Klubu dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava Nikšić, Matici srpskoj, NVO Miholjski zbor Pljevlja, Časopis za književnost, istoriju i kulturu Glas Holmij iz Kolašina, Udruženju srpskih epskih pjesnika Crne Gore Radovan Bećirović Trebješki, Bratstvu pravoslavne omladine Sveti Pantelejmon Tivat…

Pomoć SPC-u i od strane bivše vlasti nije bila neuobičajena, kada je to trebalo. To pokazuje i slučaj funkcionera DPS-a Predraga Boškovića. Obavljajući jednu od brojnih funkcija, Bošković je dok je bio predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja pomogao izgradnju pravoslavnog hrama u Pljevljima. I za to je od SPC-a dobio Orden Svetog Save.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

U Vladi Crne Gore su uvjereni da je državi vraćena vrijednost od 200 miliona eura. Prema riječima premijera Dritana Abazovića, Solana je samo jedan primjer korupcije sa pečatom države. ,,Bivši vlasnici namjeravali su da prodaju Solanu za 250 ili čak i 300 miliona eura, koju su kupili za 800 hiljada. Ovaj problem traje 20 godina jer su oni bili povezani sa državnim vrhom”, rekao je on. Abazović je naglasio  da  rješavanje imovinsko-pravnih odnosa znači da država može nesmetano da pregovara o vraćanju proizvodnje i života na tom području, kojim već više od šest godina upravljaju Nacionalni parkovi Crne Gore.

Prije odluke Upravnog suda bili su optimisti i u civilnom sektoru. ,,Glavni kamen spoticanja bila je vlasnička struktura. Mi smo zahvalni jer je to pitanje riješeno”, kazala je direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Jovana Janjušević.

Ta renomirana organizacija je osigurala donaciju od pola miliona eura koja bi se investirala u oporavak Solane. ,,Novac bi trebao biti usmjeren na izradu geodetske podloge. To je  preduslov za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola, nabavku dva bagera, nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, koja predstavlja samo srce Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom“, saopštila je Janjuševićeva.

Ona je najavila i izradu hidrološke studije. Ta studija  bi dala precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbjeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

,,Uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku”, navode iz CZIP-a.

Zahvaljujući podršci Njemačkog federalnog ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode, CZIP će kroz naredne dvije godine razvijati šemu monitoringa biodiverziteta za Solanu kako bi ona bila operativna za buduće upravljačko tijelo.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Opštine Ulcinj su najavili da će do kraja ove godine osnovati zajedničko privredno društvo koje će upravljati Parkom prirode Ulcinjska solana.

,,Brojni primjeri iz regiona, Evrope i svijeta govore da smo na pravom putu, i da je turistička valorizacija bivših fabrika soli, okrenuta prirodi i ornitologiji, jedini održivi model. Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Sva ova predviđena dinamika, na kojoj posebno insistiraju evropske institucije, je sada dovedena u pitanje. Iz Upravnog suda su saopštili da će u ponovnom postupku, Vlada Crne Gore imati u vidu primjedbe ukazane njihovom presudom, s tim što će tužiocu omogućiti učešće u postupku, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku. ,,Na taj će mu  način omogućiti da u raspravi, iznese činjenice i pruži potrebne dokaze za svoje tvrdnje, s obzirom na to da mu to u prethodnom postupku nije bilo omogućeno. Nakon otklanjanja svih ovih nepravilnosti, tuženi će biti u mogućnosti da donese, novu i na zakonom zasnovanu odluku”, navodi se u obrazloženju presude.

Dok se čeka na novu odluku Vlade, u Ulcinju se nadaju da će se sistematskom i planskom devastacijom Solane konačno pozabaviti Državno tužilaštvo. Posebno zato što je u maju najavljeno razotkrivanje stečajne mafije koja je državu oštetila za desetine miliona eura. Među preduzećima u kojima najduže traje stečajni postupak, uz brojne nezakonitosti, je svakako i Ulcinjska solana.

Bivši radnici te kompanije ističu da do sada niko nije odgovarao za to. ,,I danas kada pitate te ljude iz Privrednog suda oni govore da su radili sve po zakonu. Zato ih mi radnici i zovemo – stečajna mafija“, rekao je Veselin Mitrović., nekadašnji rukovodilac finansija u Solani

                                                                                           Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Publika je, nakon uspijeha u Ljubljani, rukometašice dočekala na Aerodromu u Podgorici. Selektroka Popović, nekada najbolja igračica svijeta, kojoj je ovo prva trenerska medalja, kazala je da se rukometni svijet pita kako prave ovakve rezultate: ,,Bez zajedništva i timskog duha možeš da budeš igrački genije, možeš da budeš ne znam kakav trener, ali neće biti rezultata. Mi smo bile tim u svim mečevima”.

Osvrnula se i na kritike, koje su u ovdašnjoj javnosti često jedina stvarnost: ,,Bilo je kritika, a valjalo bi ponekad uputiti i lijepu riječ, podržati i kada ne ide, jer su ovo naša djeca, koja vole ovo što rade, koja stvaraju neki svoj put i potrebna im je podrška. Hvala svima, i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju, a mi ćemo se uvijek boriti do kraja i koliko možemo”, kazala je Popovićeva.

Svečani doček za rukometašice upriličen je i u utorak veče u SC MoračaBemax areni. Jovanka Radičević,  koja je proglašena za najbolje desno krilo evropskog šampionata, zahvalila se navijačima i svima koji su ih podržali. Ona je postigla preko 1.100 golova u nacionalnom dresu, a utakmica sa Francuskom bila je njena posljednja za reprezentaciju Crne Gore.

Milena Raičević koja je meč za bronzanu medalju propustila zbog povrede, po dolasku u Podgoricu, kaže: ,,Pobjeđivale smo na veliko srce, koliki god da imamo, srce je ono što prednjači, što nam daje snagu da osvajamo medalje”.

I dok je na sportskom terenu dokazana priča da talenat, pregnuće i srce donose uspjeh, mimo njega, bez kuraži i želje za uspjehom, sve i dalje ostaje u domenu pizme i podjela.

Lavice su osvajanjem medalje sportskim kritičarima zapušile usta, ali čak ni uspjeh ne može utišati one brojnije koje su povezane sa politikom. Ta podbadanja koja su pratila rukometašice i tokom ovog prvenstva, najčešće su banalna – od boje dresa, preko pjesme koje su slušale u autobusu… do stalnih zamjerki da su jedne od simbola ,,starog režima” te da previše napadno (njihovi kritičari kažu iritantno) iskazuju privrženost državi i njenim simbolima (preglasno pjevaju himnu, previše mašu zastavama…).

Da se te kritike i te kako reflektuju i na trenutnu vlast svjedoči nezadovoljstvo čelnika Rukometnog saveza, stručnog štaba i igračica zbog izostanka adekvatne podrške, prije svega finansijske, tokom organizacije i priprema za Evropsko prvenstvo. Već smo pominjali izjavu predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore Petra Kapisode: ,,Ovo prvenstvo nijesu organizovale tri države, nego su ga organizovale − država Slovenija, država Sjeverna Makedonija i Rukometni savez Crne Gore”.

Slično je, po povratku iz Slovenije, govorila i jedna od najboljih rukometašica reprezentacije Milena Raičević: „Nijesmo imali nikakvu podršku od države, što je – ne znam koju bih riječ mogla da izaberem – jer je zaista to sramota“.

I selektorka Popović nije krila stav da je izostala pomoć države  Rukometnom savezu i ŽRK Budućnost. Naglasila je da su sportisti najbolji promoteri Crne Gore, a da podrška države rukometu izostaje: ,,Uvijek moramo da imamo sluha. Mislim da ga u posljednjih nekoliko godina nemamo i to je, po meni, tužno. Da li će biti bolje poslije svih ovih rezultata, vidjećemo. U rukometu je u posljednje dvije godine bila baš, baš loša situacija. To najbolje znamo mi iz Budućnosti. Prosto, za nas nijesu imali sluha, a ta djeca su morala kroz Budućnost da se stvaraju. Svi odlično znamo – da nema Budućnosti ne bi bilo reprezentacije”.

Skandalozno je da država ne pomaže selekcije koje osvajaju medalje i promovišu Crnu Goru, a čija je baza u vaterpolu u par primorskih klubova i za  ženski rukomet u Budućnosti. Posebno što su uvijek po srijedi politički a ne sportski razlozi.

Dugogodišnja saigračica i sadašnja pomoćnica selektorke Maja Savić objasnila je: ,,Dolazili su mi tokom prvenstva i nakon posljednje utakmice, sa pitanjima kako to da ‘mala’ zemlja, sa ovolikim brojem igračica, radi što radi. Nešto sam sakrila, a nešto nijesam, a razloga nema da ne kažem. Kada slušamo himnu, na ivici smo suza. Može patriotizam nekome da smeta, ali šta da se radi. Voliš, pa voliš svoju državu, sigurna sam da velika većina na sličan način razmišlja”.

S kakvim god emocijama većina i manjina bili, rukometašice su primjer i dokaz da se uz veliki rad, želju i istrajnost može postići naizgled nemoguće.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo