Povežite se sa nama

Uncategorized

Ko je šmrkao kokainski novac

Objavljeno prije

na

Još jedna u nizu istraga koje su pokrenute protiv Darka Šarića, okončana je podizanjem nove optužnice. Krajem prošle nedjelje Šarić koga u Srbiji smatraju odbjeglim narko-bosom i osmoro njegovih saradnika su optuženi da su oprali više od 20 miliona eura stečenih trgovinom kokainom tako što su novac ulagali u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u druge privatizacije u Srbiji.

U pitanju su novosadski advokat Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka, Stevica Kostić, Zoran Ćopić Ćopa, još jedan advokat Andrija Krlović iz Pančeva, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović. Svi optuženi ostaju u pritvoru, sa izuzetkom Šarića i Čosića, koji se sklonio u RS budući da ima državljanstvo BiH. Neki od optuženih su magistri nauka, ekonomisti, pravnici. U traganju za njima su angažovani stručnjaci različitih profila.

U aprilu ove godine Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba iz Crne Gore i Srbije zbog krijumčarenja 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike i za švercovanje 235 kg kokaina u Italiji. Tada su kao organizatori grupe osim Šarića označeni Goran Soković iz Pljevalja i Željko Vujanović iz Kragujevca.

Nova optužnica protiv Šarića i njegovih saradnika samo je vrh ledenog brijega ispod koga se kriju za sada nebrojene transakcije ubacivanja novca dobijenog prodajom kokaina u legalne tokove, naveli su sagovornici beogradskog dnevnika Večernje novosti upoznati sa istragom.

Postupak za pranja novca bio je složen. Prvi trag do of-šor kompanija u američkoj državi Delaver za koje se sumnjalo da peru novac, otkriven je prije osam mjeseci. Od tada su klupko operacije odmotavali stručnjaci za finansijski kriminal Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Prikupljeni su dokazi da su saradnici Šarića osnovali četiri of-šor kompanije u njegovo ime. Sjedište svih je u Delaveru, a cilj im je bio da se preko njih opere novac i ubaci ga u finansijske tokove u Srbiji.

Tako je jedna od ovih of-šor kompanija sklopila fiktivni ugovor sa poljoprivrednom firmom Mitrosrem o kupoprodaji sjemenskog i merkantilnog kukuruza. Ugovor je poslužio kao pravni osnov da američka kompanija plati Mitrosremu kukuruz i tako prljavi novac uplati na račun ovog preduzeća, odnosno da ga plasira u legalne finansijske tokove u Srbiji. Kukuruz se izgubio negdje na putu između Amerike i Srbije.

Pojedini optuženi su direktno preuzimali firme kojima su pozajmljivali novac. Tako bi jedna od američkih of-šor kompanija dala zajam firmi iz Srbije i plasiranjem novca sticala upravljačka prava u toj kompaniji. Ukoliko firma u Srbiji ne bi uspjela da vrati zajam, što nije bio rijedak slučaj, upravljačka prava of-šor kompanije su se automatski pretvarala u osnivački ulog. Firma je dobijala novog vlasnika iza koga bi stajao Darko Šarić.

Slično ovom ,,poslu”, sa računa američkih kompanija novac je, na osnovu simulovanih pravnih poslova, uplaćivan na račune preduzeća u Srbiji. Istraga je pokazala da je dio tog novca položen u gotovini u jednoj od banaka, kao depozit većem broju osoba sa kojima je Šarić bio u kontaktima. Taj novac je kasnije korišćen kako bi se izdavale bankarske garancije u privatizaciji društvenih preduzeća. Sve je to trajalo od 2008. do 2010.

Prema Blicu tužilaštvo je kao dokaz priložilo snimke telefonskih razgovora Šarića i Jestrovića. Među tim materijalima su i razgovori Gorana Sokovića, koji je optužen u aprilu kao jedan od vođa narko-klana sa Jestrovićem i Krlovićem.

Presretnuti su i razgovori Jestrovića i Jovice Lončara, koji se pojavljuje kao vlasnik preduzeća u Crnoj Gori, za koja se sumnja da su pod kontrolom Šarića. U pitanju je 15 presretnutih razgovora Jestrovića sa Šarićem i ostalima, koji su obavljeni od 15. januara do 18. maja 2009.

Ključni dokaz je i svjedočenje Mileta Jerkovića od 8. februara, kada je iznosio podatke o poslovanju Šarića. Jedan od najbogatijih Vojvođana, Jerković je svjedočio kako mu je Šarić preko advokata Radovana Štrpca ponudio da otkupi gazdinstvo Jedinstvo iz Gajdobre, koje je prvo preduzeće privremeno oduzeto od narko-klana.

Jerković je za Novosti negirao da je u ulozi zaštićenog svjedoka otkrio policiji pojedinosti koje su, navodno, glavni dokaz protiv Darka Šarića.

Kako je primijetio Press, iako su tužilac i funkcioneri ministarstva pravde najavljivali istragu veza sa političarima, na optužnici protiv Šarića nema političara, policijskih i pravosudnih funkcionera, kao ni biznismena Stanka Subotića Caneta.

Tužilac Miljko Radosavljević tvrdi kako podizanjem ove optužnice postupak nije u potpunosti definisan, i da se pred sudom može naći još okrivljenih.

Tabloid Kurir saznaje kako je predmet nove istrage koji su biznismeni bili na platnom spisku Darka Šarića. Na pitanje da li se pod istragom nalaze i pojedini biznismeni, prije svih Stanko Subotić, kod koga je navodno Šarić pronašao utočište, Radisavljević je odgovorio: ,,Rano je da se o tome govori.”

Beogradski mediji ne sumnjaju da će optužnica biti ,,obogaćena” još nekim imenima. Tužilac Radosavljević vjeruje ova optužnica nije obuhvatila sve tokove ,,prljavog” novca.

Inače, od kad je pobjegao Drako Šarić se prikazuje ljudima na raznim stranama. Večernje novosti objavile su faksimil pisma u kome su srpski turisti prijavili istražnim organima u Beogradu da su na izlazu iz Žabljaka navodno vidjeli Šarića.

Bliski susret se, prema tvrdnjama u pismu, odigrao 28. jula. ,,Njemu je najsigurnije u Crnoj Gori, i tu nema dileme” – kazao je izvor Novosti blizak istrazi. ,,Sve te priče o Slovačkoj, Švajcarskoj, Turskoj, Južnoj Americi…, nemaju veze sa istinom. Viđen je u Budvi, Pljevljima i Žabljaku i, otprilike, zna se njegovo kretanje.”

Do zaključivanja ovog broja Monitora crnogorski MUP ovim povodom nije se oglašavao.

Porozni Balkan

Bivši direktor BIA Goran Petrović, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je 2,5 tona kokaina, koliko se Šariću i njegovoj grupi stavlja na teret samo kap onoga što prolazi preko zemalja na Balkanu.

Žarko Nikolić, kriminolog iz Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja u Beogradu, procjenjuje da je Balkan sa nesređenim bilateralnim odnosima između policija pojedinačnih država Eldorado za transport i droge.

Da li stvari počinju da se mijenjaju? Sretko Kalinić, najsvirepiji egzekutor zemunskog klana, mogao bi biti prvi državljanin Hrvatske i izručen Srbiji, ukoliko bude potvrđena odluka Županijskog suda u Zagrebu. Kalinić ima dvojno državljanstvo – Srbije i Hrvatske.

Izručenje Kalinića omogućava Ugovor koji su Srbija i Hrvatska potpisale krajem juna. Da je vladama u Zagrebu i Beogradu veoma stalo do sporazuma, i da situacija na terenu zahtijeva njegovu hitnu primjenu, pokazuje još jedna činjenica. Primjena sporazuma je počela njegovim potpisivanjem, a ratifikacija u parlamentima dvije države uslijediće naknadno.

Prva runda pregovora o međusobnom izručenju državljana Srbije i Crne Gore, završena je sredinom jula u Podgorici. Ukoliko dvije države stave paraf na sporazum u septembru, kako je i planirano, ,,Šarićevoj grupi” kojoj počinje suđenje 20. septembra u Beogradu, mogla bi da se pridruže još nekoliko optuženih za koje srpsko pravosuđe vjeruje da su u Crnoj Gori.

Između ostalih, to su Goran Soković i Dejan Šekularac. Soković i Šekularac su zbog nedostatka ovakvog ugovora, kao i zbog nedostatka uslova, po hapšenju u Crnoj Gori pušteni iz pritvora, uprkos tome što je Srbija tražila njihovo izručenje.

Canetove tajne

Stanko Subotić , koji je u Srbiji optužen za šverc cigareta, ponovo je uskovitlao duhove. Njegov advokatski tim predao je Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavu da mu je bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović iznuđivao novac kako ne bi protiv njega podnio krivičnu prijavu za krijumčarenje duvana.

Subotićev branilac Radoslav Tadić tvrdi da je njegov štićenik dao Mihajloviću 250.000 eura, od čega je 50.000 bilo namijenjeno njegovoj partiji – Novoj demokratiji. ,,Stanko Subotić je dao novac ne da bi Mihajlović prekrio ono što je Subotić uradio, već da mu ne bi napakovali ono što nije uradio”, kazao je Tadić.

Osmoro članova grupe optužene za šverc cigareta uhapšeno je u junu 2007, dok je za Subotićem raspisana Interpolova potjernica. Subotić je optužen da je predvodio grupu koja je u periodu od 1995. do 1996. oštetila budžet za tadašnjih 56 miliona njemačkih maraka i još skoro osam miliona dolara.

Prema Subotićevim tvrdnjama, prvom razgovoru poslije kojeg je uplatio 50.000 eura za Mihajlovićevu ND, prisustvovalo je Vladimir-Beba Popović, šef za medije u vladi Srbije premijera Zorana Đinđića. Prema tvrdnjama Subotića, on je od Popovića tražio da provjeri da li se protiv njega vodi istraga jer je dobijao takve informacije.

Optuženi za šverc duvana tvrdi i da je tadašnji šef Odsjeka za privredni kriminal SBPOK Miodrag Vuković „pakovao dokaze”. Prema tvrdnjama advokata Tadića, postoje audio snimci razgovora Subotića sa Mihajlovićem i da će ih naknadno priložiti kao dokaze.

Dušan Mihajlović je u pisanoj izjavi za Blic istakao da nikada nikog nije ucjenjivao i reketirao, pa ni Subotića.

,,Takve tvrdnje su apsolutna i zlonamjerna laž. Za istinu dovoljni su datumi. Akcija Mreža je uvedena nekoliko mjeseci prije nego što me je Vladimir Popović upoznao sa Subotićem, a završena je tek po isteku mog mandata”.

Vuković, koji je takođe otišao iz policije u advokaturu, kazao je povodom Subotićevih optužbi da je tvrdnja o manipulisanju dokazima za šverc duvana besmislena.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević kaže za Blic da se tužilaštvo već izjasnilo da su dokazi prikupljeni za šverc cigareta validni. ,,Kada je riječ o mogućoj krivičnoj odgovornosti drugih lica koja pominje u izjavi Subotić, tužilaštvo će u tom dijelu izvršiti provjeru navoda i nakon toga donijeti odluku”.

Izgleda kako su male šanse da se utvrdi istina.

Nemanja Nenadić, iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija, podsjetio za B92 da 2003. nije postojala obaveza podnošenja izvještaja o finansiranju izbornih kampanja i da zato nema pisanih tragova o donacijama strankama.

Subotić inače, sa grupom osumnjičenih u kojoj su četvorica crnogorski državljani odgovara i pred sudom u Bariju za šverc cigareta 990-tih. iz Crne Gore u Italiju.

Blizak je prijatelj sa Đukanovićem. Poznavao se i sa odbjeglim Šarićem. Mediji uveliko spekulišu o prirodi tih veza.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo