Povežite se sa nama

OKO NAS

ŠKOLSKA GODINA POČELA BEZ MEDIJATORA ZA ROMSKU DJECU: Država na potezu

Objavljeno prije

na

„Moje četvoro djece su zahvaljujući medijatorima redovno pohađali nastavu. Ja po cijeli dan radim i ne mogu da ih vodim u školu. Od početka ove školske godine imam problem, jer medijatora nema”, priča za Monitor Bekim Miftari.

Ova školska godina počela je bez medijatora za učenike RAE populacije, osim u jednoj osnovnoj školi. Iako je značaj uloge medijatora u obrazovnom sistemu, kada je u pitanju redovno pohađanje nastave romske i egipćanske djece dokazan, do sada nijesu učinjeni pomaci u institucionalizaciji njihove pozicije. Medijatori se samo projektno angažuju, pa i redovnost romske djece u školama zavisi od tih projekata. Trenutno su zato angažovani samo medijatori koje finansira Crveni krst, i to u Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin”.

Od Romskog edukativnog fonda (REF), koji je koordinirao projektom u Kampu na Koniku i angažovao medijatore, ali ni od Ministarstva prosvjete koji je REF-ov partner, nijesmo, do odlaska ovog broja u štampu, dobili odgovor zašto trenutno nema nijednog medijatora i hoće li biti angažovani.

„Moje dijete prethodne dvije godine je značajnu podršku imalo od medijatorke Nedžmije Bajra i uz njenu pomoć je imala pozitivne rezultate u školi. Nažalost, ove godine Nedžmija nije angažovana na projektu i moje dijete nije redovno u školi. Sami je početak godine a ona nije prisustvovala nastavi već nekoliko dana”, objašnjava Miftari. „Niko me nije obavijestio o čemu se radi i zašto nema medijatora. Ako se ovako nastavi mnoga djeca će odustati od školovanja jer ih ne mogu redovno pratiti u školu”, kaže ovaj otac četvoro djece.

Da je dokazano da je redovnost djece iz RAE populacije poboljšana tokom proteklih godina zbog prisustva medijatora, kažu i u upravama škola.

OŠ ,,Marko Miljanov” je jedna od sedam škola koju pohađaju romska i egipćanska djeca. Od ukupno 737 đaka, 97 učenika je iz romske i egipćanske zajednice. Kao i druge škole koje pohađaju romska i egipćanska djeca i ova škola ima problema sa njihovom redovnošću u nastavi, ali je problem mnogo manji zahvaljujući angažovanju medijatora u proteklih pet godina, ovaj problem

Direktorica te škole Edita Šabotić-Koljenović za Monitor kaže: „Za školu su medijatori od izuzetnog značaja i velike pomoći. To je mnogo uticalo da se poveća redovnost romskih i egipćanskih učenika, ali i unaprijedi saradnja škole sa roditeljima. Posebno, na podizanju svijesti kod roditelja da shvate značaj školovanja njihove djece”, kazala je ona.

Astrit Rama, medijator je Crvenog krsta u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin”, koja trenutno jedina ima angažovanog medijatora. On se stara o 68 učenika, vodi evidenciju o njihovom prisustvu nastavi i uspjehu.

Prevozom se voze, kako kaže, samo mlađi učenici koji pohađaju I, II, III i IV razred. On je za Monitor objasnio da je njegova obaveza da rano ujutru obavijesti i sakupi djecu i zajedno sa njima čeka prevoz, gdje ih nakon toga isprati do škole i njihovih učionica. Poslije završenih časova ih okuplja, a s obzirom na to da je sva odgovornost na njemu, strogo vodi računa dok prelaze ulicu da čekaju prevoz. ,,Živim u Kampu, većina roditelja me poznaje i imaju povjerenja u mene. Do sada nije bilo nikakvih problema”, kaže on za Monitor.

Rama svakodnevno, objašnjava, ima komunikaciju sa učiteljima i nastavnicima, kao i sa pedagoško-psihološkom službom. Ukoliko postoji problem sa učenicima prenosi njihovim roditeljima informacije i pomaže da se problemi riješe. On je, kako kaže, spona između škole i roditelja romske i egipćanske zajednice.

Ramadan Kurteši, stanovnik kampa na Koniku, ima troje djece i od toga se dvoje školuju. Oni redovno pohađaju VII i IX razred u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin”. Kurteši ističe da je zahvalan medijatoru što mu pomaže oko školovanja njegove djece.

,,Sa njim imam odličnu saradanju i znam da su moja djeca u sigurnim rukama, tako da za mene to zaista mnogo znači. Zato bih volio da država obezbijedi medijatore i da ih ona plaća, a da ne zavise od projekta do projekta jer tako nijesu sigurni”, kaže on.

Za njega i njegovu djecu je obrazovanje veoma značajno. „U kampu sve više djece se drogira i prosi. Zato, želim da se moja djeca školuju, jer će jedino tako moći lakše da nađu posao i imaju normalnije uslove za život”, zabrinuto kaže.

Stanka Jablan, takođe stanovnica kampa na Koniku vodi računa o svojoj unuci Sanji. Sanja redovno ide u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin” i pohađa drugi razred.

,,Veliku pomoć imam od medijatora. Koliko vodi računa o djeci, slobodno mogu da kažem kao da mi je sin”, kaže on. ,,Kakva je sirotinja i nemaština i kako smo ostali bez išta, za moju unuku obrazovanje znači dosta. Volim to što ide u školu i što ne izostaje od druge djece”.

Ona romskim i egipćanskim roditeljima preporučuje da ih školuju, da ih vaspitaju, da ih ne puštaju na ulice i da im pružaju onoliko koliko su u mogućnosti.

Vjolca Rama ima troje djece koja pohađaju OŠ ,,Vladimir Nazor”. I ona kaže da bez medijatora ne može redovno slati djecu u školu: „Medijator je moja desna ruka”.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih Phiren amenca kaže da uspješno obrazovanje romske i egipćanske djece iz Kampa na Koniku u velikoj mjeri zavisi od medijatora. On kaže da je žalosno što i pored te činjenice država još nije institucionalizovala ulogu romskog medijatora u obrazovnom sistemu.

Prema podacima istraživanja koje je Ministartsvo sprovelo 2016. godine preko 11% romske djece napušta školu (dječaci 9,4% i djevojčice 13,8%). To znači, da nakon drop-outa, od ukupnog broja romske i egipćasnke djece osnovno obrazovanje završava nešto oko 68% u odnosu na ukupan broj djece tog uzrasta.

U martu ove godine Vlada Crne Gore je usvojila Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. godine, kojom je definisano da će Ministarstvo prosvjete u četvrtom kvartalu zaključiti stalni radni odnos sa dva medijatora tzv. saradnika u socijalnoj inkluziji Roma u oblasti obrazovanja.

„Do sada nije završena obuka ovih saradnika koja je trebala biti u trećem kvartalu, te stoga sumnjam da će do kraja godine biti angažovana dva medijatora kako je to predviđeno Strategijom”, kaže uz razočarenje Beriša.

Djeca ispaštaju.

Enis EMINOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

SKANDAL OKO PUTA MLADIH FIZIČARA U TOKIO: Nebriga o talentima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve je i dalje po starom – političari uživaju u privilegijama i „slavi“, a mladi ako što iznude do prve prilike kada će pobjeći iz ovakvog sistema

 

Da se znanje, talenat i rad isplate samo ako politika tako odluči, opet je pokazala afera oko odlaska mladih fizičara na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju.

Luka RistanovićJovan JankovićAndreja Popović i Vuk Čurović, uz čestitke za ostvarene rezultate na državnom takmičenju, obaviješteni su 7. aprila da će predstavljati Crnu Goru na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Tokiju od 10. do 17. jula.

Iz Ispitnog centra im je saopšteno da će sa njima ići profesor/ica sa UCG i predstavnik/ica Ispitnog centra i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Mladi fizičari, koji se sa svojim mentorima cijelu školsku godinu spremaju i uče, tako su dobili satisfakciju da se trud i obrazovanje isplate. Ali, iz Ispitnog centra potom – muk. Roditelji su se, protekle sedmice, obratili Ispitnom centru da saznaju da li je sve u redu.

Tek na insistiranje roditelja, odgovoreno je da „nema mogućnosti da se organizuje odlazak tima”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

STANJE ŽIVOTNE SREDINE NA SJEVERU: Deponija po glavi stanovnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

U posljednje dvije decenije vlasti su konstantno najavljivale da će se za potrebe opština na sjeveru graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo, zbog čega se i dalje pribjegava alternativnim rješenjima u vezi sa pronalaženjem lokacija za deponovanje smeća

 

Ogroman broj smetlišta na sjeveru Crne Gore, od kojih neka godinama i decenijama nazivaju „privremenum odlagalištem otpada”, odaju ružnu sliku neuređene države koja sebe naziva ekološkom, upozorili su ekolozi ovih dana.

U preporukama Evropske unije, koje se tiču zaštite životne sredine, izričito je zahtijevano da se u Crnoj Gori mora odustati od dosadašnjeg načina odlaganja otpada, uz naglasak da postojeće deponije u velikoj mjeri remete prirodnu ravnotežu.

U posljednje dvije decenije vlasti su konstantno najavljivale da će se za potrebe opština sa sjevera države graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo, zbog čega se i na ovom području godinama pribjegavalo alternativnim rješenjima u vezi sa pronalaženjem lokacija za deponovanje smeća.

Iz beranske lokalne uprave potvrđuju da se zbog nepostojanja regionalne sanitarne deponije, smeće odlaže na nužni način koji ne zadovoljava evropske standarde.

„Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države, koja do sada nije pokazala potrebnu spremnost za realizaciju ovog krupnog i izuzetno značajnog projekta. Znam da su vođeni određeni razgovori u vezi sa ovim pitanjem, ali konkretnog rješenja nema, iako se radi o problemu koji se mora urgentno rješavati, jer na to ukazuju i preporuke koje stižu od međunarodnih institucija. S druge strane, imamo i nesavjesne građane koji odlažu otpad na mjesta koja za tako nešto nijesu propisana, što dodatno usložnjava problem” – ističe predsjednik opštine Berane Vuko Todorović.

U preporukama Evropske unije je u cilju rješavanja ovog problema nedvosmisleno se naglašava da se mora graditi regionalna deponija i u okviru nje reciklažni centar gdje bi se vršila selekcija otpada i proizvodio određeni energent koji ima višestruko korisnu namjenu.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POLICAJCI NA OPTUŽNICI – OPET: Prljavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od prošle godine Specijalno tužilaštvo formiralo je nekoliko predmeta u kojima su među osumnjičenima pripadnici policije. Opis djela koja im se tužilačkim aktima stavljaju na teret ravni su onima za koje se terete najtraženiji svjetski kriminalci. A broj optuženih samo raste

 

Imena oficira policije i šefa uniformisane podgoričke policije Darka Kneževića i komandira u OB Podgorica Dalibora Živkovića, posljednja su koja su ispisana na sada već podugom spisku policijskih službenika osumnjičenih da su počinli neko krivično djelo. Za razliku od njihovih kolega koji se mjesecima nalaze iza spuških bedema, Knežević i Živković su nakon saslušanja kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode.

Knežević i Živković se terete „samo“ za zloupotrebu službenog položaja. Navodno je Knežević prije nekoliko godina vratio sada odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću pištolj koji mu je prethodno oduzet. Njihove kolege iz Podgorice i Kotora, koji su uhapšeni sredinom marta, u sklopu akcije Specijalnog državnog tužilaštva protiv „prljavih” policajaca, terete se da su radili za kavački klan koji je nadaleko poznat po surovim likvidacima.

Knežević je i tada saslušavan jer su se na spisku onih policajaca koji su sarađivali  sa kriminalnom grupom kojom komanduju odbjegli Radoje Zvicer i Milan Vujotić, našli njegov kum Nebojša Bugarin i prijatelj Ivan Stamatović. Njih dvojica su takođe u bjekstvu, a do danas nije, makar da je javnosti poznato, utvrđeno da li su Stamatović i Bugarin znali da se sprema njihovo hapšenje. I ako jesu, da li im je neko od kolega dojavio da treba da se sklone.

Ako se to dokaže, spisak osumnjičenih policajaca bi bio pozamašan, jer je i u ovom trenutku riječ o dvocifrenom broju. Dok su nekada službenici policije krišom obavljali poslove obezbjeđenja lokala i diskoteka kako bi zaradili dodatni novac, pa se umorni vraćali policijskim obavezama, nova generacija onih koji su obukli policijsku uniformu imala je plan da lakše i brže zarade novac. To pokazuju i podaci Specijalnog tužilaštva, prema kojima je jedan od organizatora kriminalne grupe, čiji su pripadnici postali službenici policije, upravo bivši policajac Ljubo Milović, za kojim se već godinu traga. Članovima policijskog narko kartela SDT je označio i pripadnike policije Petra Lazovića (33), Gorana Stojanovića (40), Miloša Mišurovića (41) Marka Novakovića (36), Ivana Nikolića (37) i Milana Popovića (40).

Od prošle godine Specijalno tužilaštvo formiralo je nekoliko predmeta u kojima se među osumnjičenima nalaze i pripadnici policije. Opis djela koja im se tužilačkim aktima stavljaju na teret ravni su onima za koje se terete najtraženiji svjetski kriminalci. Tako se u jednom predmetu pripadnici policije sumnjiče da su za račun kriminalne grupa poznatije kao kavački kriminalni klan, učestvovali u švercu kokaina iz Južne Amerike na teritoriju Evrope i Australije, švercovali cigarete, odavali im povjerljive podatke o istragama koje su vođene protiv njih. Terete se  i da su novac stečen od šverca kokaina koristili i radi uticaja na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, ali i da bi postavljali svoje ljude na čelna mjesta u Upravi policije. Tu se ne završava opis dodatnih poslova koja su odrađivali za kriminalne grupe.

Tako se odbjegli policajac Marko Novaković sumnjiči da je, kao službenik kotorske policije, preko kriptovanog telefona u avgustu 2020. godine, javljao „kavčanima” lokaciju šefa suprostavljenog škaljarakog kriminalnog klana Jovana Vukotića, a sve sa ciljem da bude likvidiran. U spisima predmeta postoji i informacija o tome da je čak u oktobru iste godine kao aktivni službenik kotorske policije naredio službenicima saobraćajne policije da zaustave blindirao vozilo u kojem se nalazio Vukotić, a zatim tražio pisanim putem da odmah pristupi u prostorije policije, navodno radi obavljanja informativnog razgovora. Novaković je, sumnja se, istovremeno obavještavao Milovića o tome gdje se Vukotić nalazi, a ovaj je dalje informacije prenosio Zviceru, da bi Zvicer, Slobodan Kašćelan i Milan Vujotić, pripremili Petra Mujovića da puca u Vukotića i ubije ga nakon što napusti zgradu policije. Za tu kriminalnu aktivnost, Mujoviću su prethodno dali pištolj „češka zbrojevka“ sa 15 metaka. Kriminalni plan nije uspio, jer su pripadnici policije uhapsili Mujovića, nakon čega je osuđen samo zbog nedozvoljenog držanja oružja i to na pet mjeseci zatvora.

Za sada, javnosti i dalje ostaje jedino nepoznato šta je to, po sumnjama istražitelja, uradio doskorašnji pomoćnik direktora policije Dejan Knežević koji je po nalogu specijalnih istražitelja uhapšen u martu ove godine.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo