Povežite se sa nama

OKO NAS

ŠKOLSKA GODINA POČELA BEZ MEDIJATORA ZA ROMSKU DJECU: Država na potezu

Objavljeno prije

na

„Moje četvoro djece su zahvaljujući medijatorima redovno pohađali nastavu. Ja po cijeli dan radim i ne mogu da ih vodim u školu. Od početka ove školske godine imam problem, jer medijatora nema”, priča za Monitor Bekim Miftari.

Ova školska godina počela je bez medijatora za učenike RAE populacije, osim u jednoj osnovnoj školi. Iako je značaj uloge medijatora u obrazovnom sistemu, kada je u pitanju redovno pohađanje nastave romske i egipćanske djece dokazan, do sada nijesu učinjeni pomaci u institucionalizaciji njihove pozicije. Medijatori se samo projektno angažuju, pa i redovnost romske djece u školama zavisi od tih projekata. Trenutno su zato angažovani samo medijatori koje finansira Crveni krst, i to u Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin”.

Od Romskog edukativnog fonda (REF), koji je koordinirao projektom u Kampu na Koniku i angažovao medijatore, ali ni od Ministarstva prosvjete koji je REF-ov partner, nijesmo, do odlaska ovog broja u štampu, dobili odgovor zašto trenutno nema nijednog medijatora i hoće li biti angažovani.

„Moje dijete prethodne dvije godine je značajnu podršku imalo od medijatorke Nedžmije Bajra i uz njenu pomoć je imala pozitivne rezultate u školi. Nažalost, ove godine Nedžmija nije angažovana na projektu i moje dijete nije redovno u školi. Sami je početak godine a ona nije prisustvovala nastavi već nekoliko dana”, objašnjava Miftari. „Niko me nije obavijestio o čemu se radi i zašto nema medijatora. Ako se ovako nastavi mnoga djeca će odustati od školovanja jer ih ne mogu redovno pratiti u školu”, kaže ovaj otac četvoro djece.

Da je dokazano da je redovnost djece iz RAE populacije poboljšana tokom proteklih godina zbog prisustva medijatora, kažu i u upravama škola.

OŠ ,,Marko Miljanov” je jedna od sedam škola koju pohađaju romska i egipćanska djeca. Od ukupno 737 đaka, 97 učenika je iz romske i egipćanske zajednice. Kao i druge škole koje pohađaju romska i egipćanska djeca i ova škola ima problema sa njihovom redovnošću u nastavi, ali je problem mnogo manji zahvaljujući angažovanju medijatora u proteklih pet godina, ovaj problem

Direktorica te škole Edita Šabotić-Koljenović za Monitor kaže: „Za školu su medijatori od izuzetnog značaja i velike pomoći. To je mnogo uticalo da se poveća redovnost romskih i egipćanskih učenika, ali i unaprijedi saradnja škole sa roditeljima. Posebno, na podizanju svijesti kod roditelja da shvate značaj školovanja njihove djece”, kazala je ona.

Astrit Rama, medijator je Crvenog krsta u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin”, koja trenutno jedina ima angažovanog medijatora. On se stara o 68 učenika, vodi evidenciju o njihovom prisustvu nastavi i uspjehu.

Prevozom se voze, kako kaže, samo mlađi učenici koji pohađaju I, II, III i IV razred. On je za Monitor objasnio da je njegova obaveza da rano ujutru obavijesti i sakupi djecu i zajedno sa njima čeka prevoz, gdje ih nakon toga isprati do škole i njihovih učionica. Poslije završenih časova ih okuplja, a s obzirom na to da je sva odgovornost na njemu, strogo vodi računa dok prelaze ulicu da čekaju prevoz. ,,Živim u Kampu, većina roditelja me poznaje i imaju povjerenja u mene. Do sada nije bilo nikakvih problema”, kaže on za Monitor.

Rama svakodnevno, objašnjava, ima komunikaciju sa učiteljima i nastavnicima, kao i sa pedagoško-psihološkom službom. Ukoliko postoji problem sa učenicima prenosi njihovim roditeljima informacije i pomaže da se problemi riješe. On je, kako kaže, spona između škole i roditelja romske i egipćanske zajednice.

Ramadan Kurteši, stanovnik kampa na Koniku, ima troje djece i od toga se dvoje školuju. Oni redovno pohađaju VII i IX razred u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin”. Kurteši ističe da je zahvalan medijatoru što mu pomaže oko školovanja njegove djece.

,,Sa njim imam odličnu saradanju i znam da su moja djeca u sigurnim rukama, tako da za mene to zaista mnogo znači. Zato bih volio da država obezbijedi medijatore i da ih ona plaća, a da ne zavise od projekta do projekta jer tako nijesu sigurni”, kaže on.

Za njega i njegovu djecu je obrazovanje veoma značajno. „U kampu sve više djece se drogira i prosi. Zato, želim da se moja djeca školuju, jer će jedino tako moći lakše da nađu posao i imaju normalnije uslove za život”, zabrinuto kaže.

Stanka Jablan, takođe stanovnica kampa na Koniku vodi računa o svojoj unuci Sanji. Sanja redovno ide u OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin” i pohađa drugi razred.

,,Veliku pomoć imam od medijatora. Koliko vodi računa o djeci, slobodno mogu da kažem kao da mi je sin”, kaže on. ,,Kakva je sirotinja i nemaština i kako smo ostali bez išta, za moju unuku obrazovanje znači dosta. Volim to što ide u školu i što ne izostaje od druge djece”.

Ona romskim i egipćanskim roditeljima preporučuje da ih školuju, da ih vaspitaju, da ih ne puštaju na ulice i da im pružaju onoliko koliko su u mogućnosti.

Vjolca Rama ima troje djece koja pohađaju OŠ ,,Vladimir Nazor”. I ona kaže da bez medijatora ne može redovno slati djecu u školu: „Medijator je moja desna ruka”.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih Phiren amenca kaže da uspješno obrazovanje romske i egipćanske djece iz Kampa na Koniku u velikoj mjeri zavisi od medijatora. On kaže da je žalosno što i pored te činjenice država još nije institucionalizovala ulogu romskog medijatora u obrazovnom sistemu.

Prema podacima istraživanja koje je Ministartsvo sprovelo 2016. godine preko 11% romske djece napušta školu (dječaci 9,4% i djevojčice 13,8%). To znači, da nakon drop-outa, od ukupnog broja romske i egipćasnke djece osnovno obrazovanje završava nešto oko 68% u odnosu na ukupan broj djece tog uzrasta.

U martu ove godine Vlada Crne Gore je usvojila Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. godine, kojom je definisano da će Ministarstvo prosvjete u četvrtom kvartalu zaključiti stalni radni odnos sa dva medijatora tzv. saradnika u socijalnoj inkluziji Roma u oblasti obrazovanja.

„Do sada nije završena obuka ovih saradnika koja je trebala biti u trećem kvartalu, te stoga sumnjam da će do kraja godine biti angažovana dva medijatora kako je to predviđeno Strategijom”, kaže uz razočarenje Beriša.

Djeca ispaštaju.

Enis EMINOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo