Povežite se sa nama

MONITORING

Kraj medenog mjeseca

Objavljeno prije

na

igor-luksic-zarko-pavicevic

Gostovanje premijera Igora Lukšića u Baru i Ulcinju otklonilo je nedoumice ukoliko ih je, uopšte, i bilo. ,,Protest civilnog sektora zbog tendera za Valdanos nije utemeljen”, presudio je premijer, otkrivajući da se “ta tema koristi za političke potrebe na lokalnom nivou”. Kao neoboriv dokaz tvrdnjama da samo nepametni i nedobronamjerni mogu biti protiv Vladinih planova za izgradnju vila u najvećem maslinjaku u Crnoj Gori, Lukšić je naveo saznanje da su u Valdanosu “prilično devastirani raniji sadržaji”. Ko je za to kriv? Odgovor je, prije desetak dana, ponudio Predrag Sekulić, ministar turizma. ,,Država je nesporni vlasnik zemljišta uvale Valdanos i nema nikakvih prepreka za raspisivanjem novog tendera”.

Nevladine organizacije spremne da kritikuju ili makar preispituju vladine odluke i projekte, zvanično su, dakle, proglašene – aut. In su kooperativni i snalažljivi pregaoci vladajuće partije, poput gradonačelnika Podgorice i Bara Miomira Mugoše i Žarka Pavićevića, te znani i (sve češće) neznani investitori koji se – kaže premijer, a njegova se ne poriče – i dalje jagme za priliku da svoj novac ulože u Crnu Goru. Samo nema mjesta. Smetaju vlasnici imovine koju Vlada prodaje i izdaje kao svoju, netržišno orijentisani predstavnici NVO sektora koji misle da je poštovanje zakona važnije od dobre zarade i nerazumni mediji spremni da o njima govore i pišu. ,,Važno je da dobijemo dobre investitore, a jedan broj vrlo renomiranih, su zainteresovani da daju ponude”, kaže Lukšić, ,,Nadam se da ćemo uskoro imati partnere koji će biti spremni da ulože značajna sredstva”.

Ne znamo odakle premijer crpi ova saznanja. Jednako optimističan je bio i prije 15 mjeseci, kao ministar finansija, dok je agenciji Rojters objašnjavao zašto je upis Taksina Šinavatre u knjigu državljana Crne Gore dobar po ovdašnju ekonomiju. ,,On će donijeti korist ekonomiji time što će privući nove investitore ili sam investirati”, tvrdio je budući premijer. A danas, umjesto da u novinama čitamo kako je Šinavatra u Crnu Goru uložio svoj novac, saznajemo kako postoji osnovana sumnja da je iz Crne Gore na Tajland izvezao znanje: kako kupovinom ličnih karata glasača osigurava pobjedu u izbornoj trci. Cijena glasača u Tajlandu približno je jednako cijeni kvadratnog metra koje je prošle nedjelje prodala Opština Budva.

DOBRO DOŠLI: Kako god bilo, Lukšić je, Ulcinjane pozvao da okrenu ploču ,,i razmisle o usvajanju deklaracije lokalnog parlamenta za izražavanje dobrodošlice investitorima”. Bolje bi im bilo. To premijer nije rekao, ali se podrazumijeva.

Poslušaju li vlasti iz Podgorice, Ulcinjani će na ulaz Valdanosa umjesto zahtjev za povraćaj porodičnih maslinjaka istaći natpis: Dobro nam došli dragi investitori (verzija na engleskom bila bi simpatična ali, po svoj prilici, nije neophodna). U suprotnom će ostati u nemilosti izvršnih vlasti. I nikada neće dobiti priliku da shvate zašto je Vlada u minulih 20 godina manje uložila u najperspektivniju turističku destinaciju na Jadranu, nego što je za godinu ili dvije pomogla dvojicu – trojicu stranih investitora koji su u Crnu Goru donijeli širok osmijeh, pregršt dobre volje, spoznaju o vlastitoj važnosti i kofer keša.

Istog dana kad i u Ulcinju, premijer se našao u radnoj posjeti rodnom Baru. Tamo se nije bavio sudbinom Luke, Primorke, Izbora, Prekookeanske, Rumijatransa… U središtu njegovog interesovanja našao se barski gradonačelnik Žarko Pavićević, čovjek koga ovih dana optužuju za brojne zloupotrebe. Kritike i optužbe na rad gradonačelnika Bara ne odražavaju se na napredak grada, niti na dolazak investitora, ocijenio je premijer. ,,Ne vidim da jenjava interesovanje investitora, bez obzira na razne tekstove koji kruže medijima. Skoro da nema dana kada Pavićević nema direktan kontakt sa njima”, rekao je Igor Lukšić. Gotovo identične su i tvrdnje Dejana Milovca, direktora programa za urbanizam u NVO MANS. Samo što on tvrdi da su kontakti gradonačelnika i građevinskih investitora koštale opštinski budžet miliona i miliona eura. I sve to potkrijepljuje gomilom dokumentacije koju premijer, po svoj prilici, nije čitao.

VUJICE IZDRŽI: MANS i Vlada u istoj rečenici, neminovno, priču vraćaju na tendere za višedecenijski zakup Valdanosa.

Prvi tender, raspisan prije tri godine, propao je zimus, nakon što je MANS obznanio da potpredsjednik Vlade Vujica Lazović godinama pregovara sa kompanijom koja nije ispunila elementarne kriterijume postavljene u tenderu. Posao, preciznije, nije propao već ga je Lazović, postavljajući apsolutno neprihvatljive zahtjeve, minirao neposredno pred zaključenje ugovora. Da li zato da bi izbjegao provjeru tenderske dokumentacije koju je priložila kompanija?

MANS već mjesecima, odnedavno i uz pomoć Upravnog suda, pokušava izvršiti uvid u dokumentaciju koju je na poništenom tenderu predala Kjubuks luks. U Savjetu za privatizaciju iznalaze veoma orginalne izgovore da ih u tome spriječe. U isto vrijeme, negdje u tužilaštvu leži krivična prijava koju je MANS predao protiv Lazovića zbog posla sa Kjubuks luksom.

Premijera, pak, ne brine mogućnost da su se potencijelni investitori – možda budući zakupci Valdanosa – poslužili neistinama u prethodnom nadmetanju. Ne sjekira ga ni to što su u eventualnoj prevari važne uloge imali i njegovi saradnici iz Vlade. Znači li to da Igor Lukšić u njih ima bezgranično povjerenje. Ili je važan samo novac koji bi se mogao dobiti kroz ovaj posao?

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo