Povežite se sa nama

tcom

KRIVOLOV I CRNA GORA: Ribe na suvom

Objavljeno prije

na

Decenijama unazad je riblji fond u crnogorskim rijekama izložen strahovitom krivolovu. Izlovljavanje plemenitih ribljih vrsta u komercijalne svrhe predstavlja izvor prihoda velikom broju ljudi. Nijesu ni zaštićena područja izuzetak. JP NP CG još nema planove upravljanja vodama i ribljim fondom. U skladu sa zakonom su dužni da izrade takva dokumenta. Da bi se taj proces pokrenuo, potrebno je da se izrade Ribolovne osnove. To su dokumenti koji treba da sadrže sve relevantne podatke o stanju ihtiofaune na djelovima rijeka i jezerima koja su pod zaštitom Nacionalnih parkova. Na osnovu tih podataka se zatim izrađuju planovi upravljanja. Sva dosadašnja ,,zaštita” se svodila u stvari na improvizaciju. Puko prebrojavanje prodatih ribolovačkih dozvola ili onih izdatih mještanima na Skadarskom jezeru za bacanje mreža je sačinjavalo izvještaje o godišnjem radu. Da li su takvi izvještaji uključivali i bilo koji drugi parametar? Do sada nijesmo uspjeli to da saznamo. Da bi se Ribolovna osnova uradila, potreban je angažman i terenski rad stručnjaka. Ihtiolozi koji su posljednjih decenija za potrebe Vlade izrađivali takve dokumente, činili su to na način koji bi sve samo ne legalan i naučno-validan. Opšte je poznato da se većina takvih dokumenata izrađivala u stvari iz kancelarija. Izlasci na teren su u najvećoj mjeri fingirani, i svodili se više na performans nego što su zaista ličili na naučan rad. Siva eminencija te vrste sistemskog angažmana je bio profesor sa PMF-a g. Drago Marić. Njegove usluge su u kontinuitetu koristili godinama nadležni ministri DPS-a. Još od vremena Milutina Simovića, preko Tarzana Miloševića, pa sve do ubjedljivo najlošijeg od svih – Petra Ivanovića. Ta vrsta ,,stručnog angažmana” nije samo bila paravan za javašluk i nerad, već i za veoma konkretne ilegalne radnje. Ilegalno poribljavanje naših rijeka i jezera je postala ustaljena sistemska praksa.

JP NP CG nema obavezu da za takvu vrstu posla angažuje ,,stručnjake” sa PMF-a. Tako nešto se međutim u zakulisnim krugovima sistema odavno provlači. Zakon propisuje obavezu konsultacije sa odgovarajućom naučnom ustanovom. Već duže vremena iz NVO sektora ukazujemo na problem elementarne nestručnosti koju demonstriraju ihtiolozi koji su izasli sa PMF-a. Posljednji frapantan primjer je inicijativa koju je u javnost poslala Uprava JP NP CG, u kojoj pozivaju građane da izlovljavaju ribe iz dva jezera koja se nalaze na teritoriji NP Durmitor. Tako je omogućeno izlovljavanje riba iz Zabojskog i Modrog jezera različitim metodama, uključujući i one ilegalne! Radi se o veoma opasnom presedanu. Ono što frapira, pored činjenice da zvanična institucija poziva na organizovan krivolov, je činjenica da se sve to radi s ciljem očuvanja autohtone vrste, domaće pastrmke. Pa šta je tu problem, pitate se?! Jednostavno, problem je u tome što takva pastrmka – ne postoji! Izvjesni ,,stručnjak” zaposlen u JP NP CG, g. Stevan Marić, promovisao je ovu ideju iz razloga ,,uspostavljanja prvobitnog autohtonog stanja faune u durmitorskim jezerima”. Još jedan Marić?! O, ne, to bi već bilo previše. Preostali preživjeli riblji fond jednostavno nije u stanju da izdrži još jednog sistemskog ,,stručnjaka”, koji bi da poziva građane na krivolov u zastićenim područjima, s željom da sačuva vrstu koje – nema. Salmo labrax je naziv te fantomske riblje vrste koja nikada nije zaplivala našim rijekama i jezerima. Prosto je poražavajuće saznanje da se nakon toliko godina fingiranja naučnog rada, i dan-danas susrećemo sa elementarnim neznanjem kao osnovom za sačinjavanje planova zaštite ribljeg fonda. Svega nekoliko ,,click”-ova na nekom od internet pretraživača će čak i potpunom laiku da stavi do znanja o čemu se zapravo radi. Apelujem ispred NVO Za vode Podgorice na Upravu JP NP CG da pod hitno prekine ovu, kao i sve druge aktivnosti (ako ih uopšte imaju) koje se tiču izrade planova upravljanja ribljim fondom. Krajnje je vrijeme da se odazovu na pozive NVO sektora, koji ima višestruko više znanja i realnog iskustva sa terena od pomenutih ,,stručnjaka”. Serija radnih sastanka, okruglih stolova i radionica bi pomogla edukaciji zaposlenih u tom javnom preduzeću. Samo u sadejstvu sa NVO sektorom, kao i mještanima, moguće je stvari pokrenuti sa mrtve tačke. Kako na teme oporavka ribljeg fonda, tako i one vezane za akcije suzbijanja histerije organizovanog krivolova u zaštićenim područjima.

Upravo je dobar primjer NP Skadarsko jezero, gdje se nakon dugog niza godina konačno dešavaju promjene na bolje. Pored truda na sanaciji finansijskih šteta koje joj je u amanet ostavio dosadašnji, nova direktorica gđa Azra Vuković pokazuje zube i kriminalnom gangu koji gravitira okolini Skadarskog jezera. Smjena šefa službe zaštite je očito bio jako dobar potez. Novi poznaje odlično stanje na terenu, i valjani dio nadzornika kao i ,,higijeničara” su već odreagovali kako treba. Još dosta posla je pred njima, jer im je veći dio kolega do guše upleten u organizovani krivolov godinama unazad. Donacija iz Kine (dronovi s kamerama) su novi dobar potez, koji će da omogući bolju inspekciju stanja na terenu. Iskreno se nadam da će ovaj početni dobar trend sa Skadarskog jezera da se nastavi, i proširi na ostale parkove. Bilo bi dobro i da uskoro svjedočimo i kvalitetnoj izradi planskih dokumenata, koji će prepoznati i zaštitu plemenite ribe.

Da nam ne bi ostale na suvom.

Velibor Ivanović, vlasnik turističke agencije Outdoor & More i NVO aktivistа

Komentari

nastavi čitati

tcom

Ako za tako dugu ljubav život ne bude kratak

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stih iz soneta Luisa De Camoesa uzeo sam kao naslov kratke natuknice o pjesnicima, kulturama i narodima. (više…)

Komentari

nastavi čitati

tcom

Izbori u BiH: za koga (ne)ću glasati?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ključno pitanje, u Bosni i Hercegovini, u izborno predvečerje glasi: šta su izbori? Ono određuje životni, ljudski i politički smisao odgovora na drugo, mučno pitanje ovog bh. trenutka: Za koga (ne)ću glasati? (više…)

Komentari

nastavi čitati

tcom

Da li obrazovni sistem ima dobrobiti od reformi obrazovanja?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Današnjem sistemu obrazovanja nametnuta je potreba za približavanjem Evropskoj Uniji kako bi se naš sistem aktivnije uključio u evropske tokove obrazovanja i znanja. Obrazovanjem direktno oblikujemo uslove našeg kulturnog, društvenog i ekonomskog rasta. Upravo zbog toga, neophodno je unutar države usaglasiti temeljne ciljeve i vrijednosti koje bi bile dio obrazovnog sistema. Obrazovni sistem bi morao motivisati mlade ljude da svojim angažovanjem doprinesu kvalitetnijem kulturnom, društvenom i ekonomskom rastu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo