Povežite se sa nama

MONITORING

Mašina u pogonu

Objavljeno prije

na

Mutno je, iako se naizgled razbistrilo: DPS i SDP će na lokalnim izborima u Podgorici nastupiti odvojeno. Preciznije SDP sam, a DPS sa Bošnjačkom strankom i Liberalnom partijom. Od izvora dva putića, na njihovom kraju stara dobra bara zvana postizborna koalicija. Nije lak zadatak pred SDP-om. Posljednji put je ta partija, kao SDPR, vlastitom snagom u parlament ušla 1992. godine. Posljednji je put samostalno išla na izbore 1996. Osvojili su više od 16.000 glasova, ali nijesu ušli u parlament. U koaliciju Da živimo bolje povlaka Milo Đukanović ušli su 1998. Sad imaju tridesetak dana da birače u Podgorici uvjere kako, nakon dvanaest godina virenja iza leđa

DPS-a, imaju nešto da ponude.

Pritom cijela stvar treba da važi za Podgoricu, ali ne i za više sfere vlasti gdje ruže cvjetaju i brani se Crna Gora. Oko toga se slaže i koalicioni partner. Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić razjasnio je kako je ,,došlo do određenog zasićenja u koalicionim odnosima”, no da DPS i SDP imaju isti ,,magistralni put”.

,,Ne vidim neki poseban značaj da se ispituje odnos DPS-a i SDP-a na državnom nivou”, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u intervjuu Radiju Crne Gore. Kad samostalni nastup SDP-a ne bi bio kobajagi, preko 135 hiljada birača u Podgorici, morali bi značiti da ima šta da se ispituje.

Vujanović je još kazao kako će za Podgoricu biti važno da građani ocijene da li je taj grad u periodu od četiri godine postao moderniji, sređeniji, čistiji, odnosno ugodniji za život građana. Njegova partija smatraće, posvjedočio je Predrag Sekulić, da je ,,Miomir Mugoša jedan izuzetno jaki brend DPS-a”. Predsjednik SNP-a Srđan Milić ovih je dana govorio o podacima da je, za zemana Miomira Mugoše, u glavnom gradu rasprodato zemlje u vrijednosti oko 70 miliona eura, a da je, Milenijum na primjer, koštao deset. Eloksirani trgovi i mostovi su na jednoj, pretrpane škole i vrtići, zapuštena naselja, na drugoj strani. Posaditi nekoliko igrališta u parkovima u kojima nijesu posađene zgrade ne bi se reklo da je prevelik i preskup posao. Uspostaviti gradski prevoz prekomplikovano je za podgoričku gradsku vlast.

Nije DPS prznica. Predrag Sekulić: ,,Vjerujte, našim kolegama iz SDP-a želimo svu sreću na izborima i želimo da ostvare dobar rezultat…”. I prijatno popodne.

Naravno, tu su i nastojanja da se stvar sagleda principijelno. Opet se javio politički analitičar Miloš Bešić i obznanio da je Socijaldemokratskoj partiji ,,dozlogrdilo da je javnost trpa u isti paket sa DPS-om i optužuje za brojne devijacije u društvu”. Najveći broj optužbi na račun vlasti, vezanih za korupciju i organizovani kriminal može se, smatra Bešić, eksplicitno pripisati DPS-u, ali vrlo teško SDP-u. DPS je Bešića optužio da je slab na SDP.

Lijepo je biti koalicioni partner. DUA neće učestvovati na izborima u Podgorici, ali će podržati koaliciju okupljenu oko gradonačelnika Miomira Mugoše. ,,U Podgorici ćemo podržati listu DPS-a uz definisanje nekih stvari koje nijesu predizborne, nego bi se desile nakon izbora. Tu mislim na određene kvote u zapošljavanju, kao i radna mjesta u opštinskoj administraciji”, kazao je predsjednik DUA Ferhat Dinoša. Niko se ovdje više ne libi da cijenu određenog broja glasova izražava u broju radnih mjesta u opštinskoj administraciji.

Nekome se obeća posao, nekome da ga neće izgubiti. Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević u razgovoru sa ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori, Leopoldom Maurerom, rekao je da postoji masovna zloupotreba državnih institucija i javnih preduzeća u cilju obezbjeđivanja neregularne i nezakonite pobjede DPS-a na svim izborima. ,,Upoznao sam Maurera i sa informacijama da su već počeli pritisci u javnim preduzećima i državnim organima, da se najavljuju otpuštanja iz tih preduzeća radi ekonomske krize, da DPS aktivisti prave spiskove u kojima evidentiraju svoje sigurne glasače, kao one koji će zadržati posao, a one za koje nijesu sigurni kao potencijalne kandidate za otkaz”, rekao je Medojević.

Dva glasa -sto eura ili tona uglja, jedna je od priča koje ovih dana kruže Crnom Gorom. Prodaja ličnih karata postala je narodni običaj, ali službeno nije dokazana. Predsjednici biračkih odbora na kojima se glasa iz Amerike ili iz zatvora, bezbijedni su dok je ove vlasti. Inače bi mogli u zatvor na dvije godine.

SNP je, nakon predsjedničkih izbora 2008, uzalud podnio devet krivičnih prijava protiv predsjednika biračkih odbora. Tvrdili su da je pomoću zloupotreba, glasalo više desetina birača za koje se pouzdano zna da na dan izbora nijesu bili u Crnoj Gori. Poslije nekoliko mjeseci državni tužilac je neke od prijava odbacio, o ostalima dan danas ćuti.

Za tužilaštvo nije djelovala ubjedljivo prijava da se, na primjer, iz biračkog spiska sa glasačkog mjesta 117 i 117-A u OŠ 29. novembar u Dinoši vidjelo da je Anton Stanaj glasao na izborima iako je u pritvoru u Beogradu. Stanaj, predsjednik Upravnog odbora kompanije Rokšped, mjesecima prije toga spektakularno je uhapšen na beogradskom aerodromu zbog sumnje da je vođa međunarodne kriminalne grupe koja je švercovala cigarete.

,,Sa ove distance, ne samo da su se tužioci i tužilačka organizacija, uključujući i njen vrh, neodgovorno ponijeli, već je vrijeme pokazalo da su oni koji su odbacivali naše krivične prijave avanzovali”, objašnjava za Monitor poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović. Jednu od prijava SNP-a za zloupotrebu izbornog prava odbacila je Dorđina Ivanović, u međuvremenu izabrana za specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.

,,Krivotvorenja na sam dan izbora čine mnogo manji procenat neregularnosti od raznih pritisaka prije izbora. Najviši procenat podrške na prethodnim izborima DPS-SDP koalicija je imala na Vrelima Ribničkim i u ZIKS-u. Ljudi koji su bez sredstava za egzistenciju i bez slobode dali su ovoj vlasti oko 77 odsto glasova”, kaže Velizar Kaluđerović.

Mašina je u pogonu, nižu se vijesti. Sekretarijat za lokalnu samoupravu glavnog grada raspisao je oglas za prijem pripravnika u radni odnos u organima uprave i javnim ustanovama Podgorce za 2010. godinu. Traži se 30 visokoškolaca i 17 srednjoškolaca.

Pripravnički staž visokoškolcima traje 12 mjeseci, a srednjoškolcima šest mjeseci.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je poljoprivredna gazdinstva da do 5. maja dostave zahtjev za dobijanje podrške investicijama u stočarskim farmama.

Put Risan-Žabljak biće završen ovog ljeta, a do 15. maja biće probijene dvije od tri preostale trase u dužini od 13 kilometara od Grahova do Vilusa.

Pravovremeno je podignuta i optužnica za zločin u Bukovici.

Bolja Crna Gora slogan je pod kojim će opozicije nastupiti na izborima u 14 crnogorskih opštine 23. maja. Zasad znamo samo da uvijek može gore.

 

Kosara K. BEGOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo