Povežite se sa nama

Uncategorized

MLADEN BOJANIĆ, NEZAVISNI POSLANIK: Nikad im dosta

Objavljeno prije

na

Vlada želi da sakrije i ono malo informacija koje je javnost mogla dobiti u vezi postupaka privatizacije. Posljedice te odluke biće naknadno vidljive. Bojim se kasno da bi štete bile nadoknađene. Ovako u razgovoru za Monitor nezavisni poslanik Mladen Bojanić tumači prošlonedjeljnu odluku Savjeta za privatizaciju kojom je potvrđen naum da budući privatizacioni postupci budu sakriveni od očiju javnosti.

BOJANIĆ: Vrlo interesantan je podatak da niko od članova Savjeta, osim predstavnika Unije samostalnih sindikata, nije glasao protiv verifikacije takve odluke, čak ni predstavnici SDP-a koji su u poslednje vrijeme bili najžešći kritičari pojedinih privatizacija. Kasno se pale, šta li je?

Da podsjetim, poslanici našeg Kluba (Klub nezavisnih poslanika) podnijeli su prije nekoliko mjeseci tužbu Upravnom sudu za poništenje prethodne odluke sekretara Savjeta kojom se buduće privatizacije i aneks ugovora o upravljanju EPCG proglašavaju tajnom. Nažalost, i moram reći potpuno očekivano, nema još nikakve reakcije suda. To je već dobro poznata praksa, kad postoji osnovanost prihvatanja tužbe protiv neke Vladine odluke, onda sud ignoriše takav zahtjev. I to gotovo da važi za sve sudove. Puno je sudova u Crnoj Gori, ali je vladavina prava neprihvatljivo limitirana politikom vlasti.

MONITOR: Zbog čega je izvršnim vlastima važno da, poslije dvije decenije vlasničke tranzicije, proces privatizacije učine još više tajnim?
BOJANIĆ: Predugo traje taj lov u mutnom i ostalo je malo lovine. Međutim, ove naše nemani, umjesto da se vremenom zasite, postaju još gladnije. Nikad im dosta, pa im čak nije dovoljno ni to što su sve dosadašnje propise donosili prema svojim ličnim potrebama. Već tajno učiniti još tajnijim tumačim kao pokušaj sprječavanje situacije da neko neplanirano, ispred nosa glavnih šefova, ugrabi nešto od ovo malo preostale imovine. A onda će se već pojaviti neki apartčik DPS da nas ubjeđuje da je sve u skladu sa zakonom, ali, eto, nekad sankcije, danas svjetska kriza učinili su da privatizacijom nije postignut željeni cilj. Niko iz vlasti, uglavnom, ne haje za odgovornost. I svi se nadaju nekom svom dijelu kolača: neko velikom komadu, neko je zadovoljan mrvicama.

MONITOR: Privatizacija i DPS-ova strategija privlačenja investitora posvađali su, čini se, i dva vladajuća oka u glavi DPSDP koalicije. Može li se govoriti o tome ko je od njih, manje ili više, u pravu?
BOJANIĆ: Ne vjerujem u iskrenost stavova ni jednih ni drugih. Dva vladajuća oka mogu ponekad izgledati razroko, ali su uvijek dobro fokusirana na svoje lične i partijske interese. Predugo su zajedno da bih mogao prihvatiti naknadnu pamet bilo koga iz te koalicije.

Po srijedi je pozicioniranje pred naredne izbore. Ući u izborni proces sa pozicije vlasti je ogromna prednost. Kako drugačije objasniti da godinama odobravaju ili ćute o mnogobrojnim lošim potezima Vlade čiji su članovi, a onda se, nakon što je šteta već učinjena, sjete da kritikuju pojedine odluke.

MONITOR: Kakav će biti epilog ovog sukoba?
BOJANIĆ: DPS intenzivno traga za zamjenom SDP-u i, u zavisnosti od njihovih uslova, odnosno, cijene zavisiće i epilog sukoba DPS i SDP. Vidimo da neke političke strukture, nazovi opozicione – doduše minorne ali željne vlasti po svaku cijenu – već jasno iskazuju stav da imaju zajedničke, navodno državne i više ciljeve sa DPS-om. Dakle, princip je isti, ostalo su nijanse.

MONITOR: Da li je poziv za članstvo u NATO zaisto taj lijepak koji ovo društvo drži na okupu ili je nešto drugo u pitanju?
BOJANIĆ: Uvijek se nađe neki viši razlog zbog kojeg opstaje vladajuća koalicija. Nema tu ni govora o višim razlozima, već su u pitanju niski, da ne mogu biti niži interesi. Tu prvenstveno mislim na lične i uskopartijske interese, od materijalnih pa do izbjegavanja odgovornosti za nastale štete tokom vladanja ove koalicije. Više je nego očigledno da – kada je ova vlast u pitanju – lijepak kojim se čuvaju lični interesi ima najduže dejstvo.

MONITOR: Kad već pominjemo – članstvo u NATO će se, prema nekim najavama, već u septembru naći u središtu zbivanja u parlamentu. Kako Vi gledate na sve to?
BOJANIĆ: Najavljenu rezoluciju o NATO-u doživljavam kao još jednu u nizu podvala ove vlasti. Ovaj put uz najavu podrške dijela opozicije, ako to još možemo tako reći. U momentu kad evidentno imamo nefunkcionalnu vladu, otvara se ova kompleksna priča sa ciljem skretanja pažnje sa ekonomskih i drugih ozbiljnih društvenih problema.

Govorimo o NATO-u u trenutku kad niko ne zna da li ćemo dobiti pozivnicu do kraja tekuće godine. Pravimo račun bez krčmara. Doduše, i krčmari će praviti račun izvan krčme, odnosno donijeti odluku ne na osnovu objektivnog sagledavanja naše situacije i postizanja proklamovanih i zacrtanih ciljeva, već na osnovu njihove procjene kako će se eventualna pozivnica odraziti na buduće odnose sa Rusijom. A mi kao treba nešto da postignemo, na primjer punu vladavinu prava i visok stepen ljudskih sloboda ili da postoji većinska podrška građana za pristup NATO-u. Ima li ikoga ozbiljnog u Crnoj Gori da vjeruje u objektivnu procjenu svih tih parametara od strane NATO zvaničnika, kad svi znamo da Pentagon ima debelu kožu, kako je jednom prilikom rekla čuvena Grkinja Melina Merkuri?

MONITOR: Dok se svađa vlast svađa se i opozicija. Zašto i dokle?
BOJANIĆ: To već prerasta u tradiciju, mislim na svađu opozicije. Krajnje je vrijeme da se manemo takve nesrećne tradicije i da nađemo zajednički jezik u suprostavljanju ovakvoj vlasti. Da bar za neko vrijeme ostavimo po strani ideološke i lične razloge zbog kojih je na dobitku samo vlast. Znam da je to daleko lakše reći nego ostvariti, ali nemamo drugu opciju.

Ako to ne učini ova opozicija, biće ozbiljno kažnjena na sljedećim izborima pa će se isti zadatak naći pred nekon novom. Neće biti prijeko potrebnih promjena sve dok opozicija ne pokaže punu zrelost i ozbiljnost u međusobnoj saradnji. Naročito je važna saradnja u vezi samog izbornog procesa, od dobre organizacije izbora do otkrivanja i sprječavanja zloupotreba vladajuće koalicije.Birači vlasti mogu sve da istrpe, ali birači opozicije mnogo teže praštaju krupne greške. Iz prostog razloga – oni su u potpunosti slobodni po pitanju svog izbora.

MONITOR: Da li u parlamentu ovi sukobi unutar vlasti i opozicije izgledaju drugačije nego što je to vidljivo okom ,,običnog” građanina?
BOJANIĆ: Iz pozicije insajdera mogu reći da nema neke bitne razlike u odnosu na ono što je spolja vidljivo. Bez obzira na pojedinačne ispade, čini mi se da se održava jedna prihvatljiva kultura dijaloga među neistomišljenicima. To je nešto sa čim se sa pravom može pohvaliti naš parlament.

Možda jedan detalj nije spolja jasno vidljiv, a to su nagli i očigledni pokušaji približavanja dijela vlasti pojedinim poslanicima opozicije koji su imali partijske raskole, ali i obrnuto, pokušaj građenja boljih odnosa od strane opozicije sa poslanicima vlasti koji su na prečac postali njeni kritičari.

Vidjećemo u narednim mjesecima da li će biti efekata od takvog ponašanja ili će sve ostati samo na pokušajima.

Kajmani i djevice

MONITOR: Kao čovjek sa ozbiljnim iskustvom rada u privredi, i kao poslanik upućen u makar neke privatizacione tajne, možete li čitaocima Monitora ponuditi skicu za profil ,,prosječnog strateškog partnera Vlade CG”?
BOJANIĆ: Morao bih napraviti dvije skice naših strateških partnera. Jednu, za malobrojne poznate investitore koji su imali zavidne reference prije dolaska u Crnu Goru i drugu, za totalne anonimuse (ili skrivene domaće investitore) sa egzotičnih ostrva. Naravno, za izgled njihovog profila i način djelovanja najveću odgovornost snosimo sami, odnosno naše institucije, jer smo mi ti koji bi trebalo da presudno utičemo na uređenje pravila ponašanja svih investitora.

Ovi prvi – poznate i dokazane kompanije – umjesto da nam donesu najavljeni know-how, odmah su prihvatili naš how-yes-no sistem i time se momentalno uklopili u ovdašnji način poslovanja. Kao da su jedva dočekali da funkcionišu onako kako im je zabranjeno u njihovim domicilnim državama. Valjda su, frustrirani stalnom obavezom poštovanja zakonskih propisa u svojim kućama, pronašli odušak kod nas.

Oni drugi, daleko brojniji, investitori sa egzotičnih destinacija, kao što su Kajmanska ili Djevičanska ostrva, bliže su ponašanju kajmana nego djevica. Razjapljenih usta odmah zgrabe ponuđeno, snažnim trzajem čeljusti otresu što više zaposlenih, samelju i progutaju svu zdravu imovinu, brzo ispljunu ostatke i zauvijek nestaju sa ovih prostora. A nama ostave da plaćamo njihove kredite i garancije i otpisujemo poreske obaveze.


Biram društvo

MONITOR: Sve ćešće se pominju vanredni prlamentarni izbori. Gdje u toj priči vidite svoje mjesto?
BOJANIĆ: U ovom trenutku osjećam se vrlo ugodno u poziciji samostalnog poslanika. Imam dovoljno prostora za djelovanje što je, naravno, ograničeno dužinom trajanja ovog mandata. Ostaje mi da u narednom periodu, a najkasnije do raspisivanja izbora – vanrednih ili redovnih – dobrano razmislim da li ću nastaviti da se bavim ovim poslom. S jedne strane, nisam nikad sebe vidio kao profesionalnog političara. A opet, osjećam se obaveznim da nastavim borbu za bolje i naprednije društvo. Ono što sada jeste izvjesno, ako se ipak odlučim da nastavim svoju političku karijeru, neću praviti novu partiju ali ću, poučen dosadašnjim iskustvom, biti veoma obazriv u izboru društva sa kojim dijelim političke stavove i u kojem bih se najkomotnije osjećao.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo