Povežite se sa nama

Uncategorized

BUDVA – SRĐA POPOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK: Majstor za sve

Objavljeno prije

na

Iako nije valjano učvrstio položaj prvog čovjeka vladajuće partije u Budvi, na koji je izabran krajem aprila ove godine, Srđa Popović pet mejseci kasnije uskočio je u fotelju predsjednika turističke metropole, koja je po drugi put u posljednjih pet godina ostala upražnjena ostavkama koje su podnošene iz pritvora.

Najprije je Rajko Kuljača, početkom 2011, pod pritiskom optužbi za zloupotrebu službenog položaja u aferi Zavala, iz pritvora u Spužu podnio ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva. Da bi četiri godine kasnije, avgusta 2015, to ponovio njegov nasljednik Lazar Rađenović, osumnjičen za zloupotrebu položaja u aferi TQ Plaza i Jaz, čime je, prema navodima Vrhovnog državnog tužilaštva, opštinska kasa oštećena za nekoliko miliona eura.

Fotelja prvog čovjeka Budve postala je fatalna po njene korisnike. Ipak, novopečeni predsjednik Budve, marksista po obrazovanju, očigledno ne vjeruje u koncept sudbine i viših sila koje je određuju, prihvatio je zadatak partije, da zasjedne u vrelu kožnu fotelju, razgrne zle čini u kancelariji br. 1 i po cijeloj Opštini, koje su mnoge odvele tamo gdje ne treba.

Opština Budva drži neslavan rekord po broju funkcionera koji su završili u zatvoru zbog nezakonitih radnji i korupcije. Gotovo svi vodeći funkcioneri lokalnog DPS-a imaju po nekoliko krivičnih prijava u tužilaštvu za raznovrsne zloupotrebe službenog položaja i korupciju.

Oko dvadesetak istaknutih članova i rukovodilaca iz redova vladajuće partije boravili su u Spužu, optuženi u aferama Zavala i Auto moto. Uslijedila je afera Košljun u kojoj su osumnjičeni gradonačelnik Lazar Rađenović i savjetnik u Vladi Aleksandar Tičić, da bi u najnovijoj aferi TQ Plaza i Jaz, u zoru 13. avgusta bilo uhapšeno još 13 funkcionera i službenika lokalne uprave u Budvi. Što zajedno sa hapšenjima njihovih partnera i saradnika, dostiže brojku od četrdeset lica koja su osumnjičena za ozbiljna krivična djela i korupciju.

Ovakav negativan i sraman skor za grad i partiju koja dugi niz godina vrši vlast u najpoznatijoj turističkoj opštini u zemlji, nije bio dovoljan razlog da se raspusti lokalni parlament i raspišu novi izbori. Naprotiv. U DPS-u Budve zatvaraju oči pred realnošću, žele da održe kontinuitet i nastave sa zataškavanjem bezakonja, što su pokazali izborom Srđe Popovića za Rađenovićevog naslednika.

Uoči imenovanja on se preporučio time što se sa pozicije šefa lokalnog DPS-a obrušio na tužioce Milivoja Katnića i Ivicu Stankovića, po čijem je nalogu izvršeno avgustovsko hapšenje Budvana, urnebesnim saopštenjem.

„Zaprepašćen sam načinom na koji je djelovalo Tužilaštvo. Hapšenje usred turističke sezone i to pred kamerama ne služi na čast Tužilaštvu, a još manje medijima koji su to prenijeli…”, izjavio je Popović.

Izjava je izazavala salve komentara na društvenim mrežama sa predlozima kako hapšenja treba izbjegavati tokom sezone, državnih i vjerskih praznika, porodičnih veselja i slava, i treba ih obaviti tajno, daleko od očiju javnosti…

Biografija novog gradonačelnika zaista je impresivna. Popović je pravi kolekcionar funkcija. Rodom iz okoline Cetinja došao je u Budvu ranih osamdesetih sa diplomom Učiteljskog fakulteta u džepu, kao ispomoć u srednjoj školi na predmetu marksizam, koji je predavao dugi niz godina.

Bio je direktor dječjeg vrtića i direktor srednjoškolskog centra Danilo Kiš u više mandata.

Posebno se istakao u politici. Bio je sekretar OK SSRN Budva. Tri mandata je bio član Glavnog odbora DPS-a Crne Gore. Poslanik je u republičkoj Skupštini i član tri skupštinska odbora. Predsjednik je OODPS Budva i član Izvršnog odbora, te odbornik u lokalnom parlamentu.

U kasnijoj životnoj dobi nadogradio je učiteljsku diplomu, pa je dogurao do doktora nauka i predavača na dva fakulteta, Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu i Pomorskom fakultetu u Baru. Bio je nakratko i direktor pozorišnog festivala Grad teatar.

U iscrpnoj biografiji koja je dostavljena odbornicima na razmatranje, navedene su i druge funkcije ovog agilnog i vrijednog čovjeka. On je predsjednik opštinskog Crvenog krsta, predsjednik Izviđačkog kluba Niko Anđus-Budva, predsjednik Košarkaškog kluba Mogren, predsjednik Šahovskog kluba i kao šlag na torti, on je strastveni velepčelar, član Upravnog odbora Pčelarske organizacije Crne Gore i predsjednik redakcije lista Pčelarstvo.

Velepčelar, naknadno je objašnjeno odbornicima, je onaj koji posjeduje više od sto košnica pčela. Ovaj vrsni demagog čak je i prihode od pčelarstva prijavio Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Pored navedenog, Popović je i predsjednik komisije za raspodjelu stanova solidarnosti u Budvi. Bio je i prvi na listi za dodjelu stana iako posjeduje porodičnu kuću u budvanskom naselju Seoce. Njegovo ime je kasnije skinuto sa spiska.

Odbornici opozicije zahtijevali su da objelodani spisak dobitnika stanova pod povlašćenim uslovima, ali je Popović odbio da im u tome udovolji. Stanovi kojima raspolaže služe za razne svrhe, kao posebna vrsta pritiska na socijalno ugrožene i zaposlene koji čekaju stan, između ostalog i za pridobijanje političkih protivnika, smatraju opozicionari.

Članovi opštinskog odbora SNP optužili su Popovića da je tokom posljednjih lokalnih izbora pravio spiskove birača u srednjoj školi, šematske prikaze sa kolonama sigurnih glasova budvanskih prosvjetnih radnika i njihovih porodica za listu DPS-a, neodlučnih i onih od kojih nema vajde. Spiskovi su objavljeni u crnogorskim medijima.

Umjesto smetnje, ovakva biografija bila je Popoviću vrsna preporuka.

Već na startu, izbor Popovića obilježio je skandal. Njegovu kandidaturu nisu podržali koalicioni partneri, dva obornika SDP i jedan Liberalne partije. Dobio je 13 glasova odbornika svoje partije i tri glasa takozvanih nezavisnih odbornika, sa liste Pozitivne Crne Gore. Što je bilo nedovoljno, pa je Popović glasao za samog sebe i tako dobio neophodnih 17 glasova podrške.

Socijaldemokrate su zauzeli stav da se Skupština mora raspustiti i da treba ići na prijevremene lokalne izbore.

Ruku spasa Popoviću su pružili Milan Balević i Časlav Perović, bivši odbornici Pozitivne. Međutim, Budvane je iznenadila podrška Nikole Vukčevića, takođe bivšeg pozitivca, ugostitelja i budvanskog „oriđinala”, popularnog Kapa od Karnevala, zvanog Niko Krpa. Zanimljivo je da je Vukčević na lokalne izbore 2002. godine izašao sa listom Volim Budvu više od svih – Niko Krpa, koja je osvojila 1,7 odsto glasova.

Tu veliku, najveću ljubav, dokazao je glasajući za opciju koja je uništila Budvu i dovela turističku metropolu do prosjačkog štapa, zaduženu preko 100 miliona eura. Budva je „zahvaljujući ovoj vlasti doživjela finansijski, moralni i urbanistički slom, nezabilježen u dugoj istoriji grada u kojoj nikada ovako nije bila ponižena”, istakao je odbornik Demokrata Mijomir Pejović.

Stratezi DPS-a ovakve su situacije predvidjeli. Na posljednjim izborima 2012. godine DPS je u Budvi izgubila četvrtinu glasačkog tijela i osvojila 14 mandata, sa koalicionim partnerima ukupno 17. Nakon pogoršanja odnosa unutar koalicije fale im tri glasa za donošenje odluka. Zato su sa bivšim pozitivcima sklopili, takozvanu, postizbornu koaliciju, koja im služi za preglasavanje. Oni su zauzvrat nagrađeni mjestima u upravnim odborima javnih preduzeća i ustanova i radnim mjestima za članove njihovih familija.

U Budvi je na najgori mogući način izigrana volja 1.200 građana ili 11,8 odsto birača koji su glasali listu Pozitivna CG.

„Prodali ste tuđu volju.Veći je grijeh politička prostitucija od one prave. Prostitutka prodaje svoje tijelo a vi, odbornici, prodajete izbornu volju građana, njihovu nadu, želju, povjerenje…”, kazao je Mihailo Backović, odbornik Pokreta za promjene.

Protivkandidat Popoviću bio je Veselin Marković, šef SNP-a u Budvi, za koga je glasalo 12 odbornika opozicije. Zanimljivo je da je i Marković, sa diplomom Više poslovne škole za menadžment i bankarstvo iz Beograda, uspješan pčelar.

Nikako da Budvu ogrije pravo sunce i da na čelo turističkog grada konačno dođe vrstan intelektualac, svestrano obrazovan, sa poznavanjem stranih jezika, kakvih u Budvi i Paštrovićima ima. Oni šetaju gradom, ali nisu dio tima priučenih retro kandidata iz prošlog vijeka, poljoprivrednih proizvođača, policajaca, sa sklepanim diplomama i doktoratima sa lijevih fakulteta koji ne govore nijedan strani jezik.

Vodeće pozicije u gradu zauzimaju kadrovi DPS-a koji nisu Budvani. Predsjednik je sa Cetinja, dok je glavna administratorka Snežana Šćepanović stigla iz Podgorice. Potpredsjednik Opštine Milan Vučinić, kome odlaskom Rađenovića prestaje mandat, sa diplomom Fakulteta narodne odbrane i iskustvom visokog funkcionera vojno-bezbjedonosnih službi, došao je iz Bara. Poslije par godina poslušnog službovanja nagrade ih luksuznim stanovima. A oni onda još požrtvovanije služe.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo