Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Moguća i koalicija ,,Zajedno za Spuž”

Objavljeno prije

na

Krivične prijave i tužbe, prosječno po jedna na dan. U tom znaku teče kampanja za lokalne izbore u Kolašinu. Na meti lokalne opozicije: Socijaldemokratske partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, dva su čelna čovjeka grada – Mileta Bulatović, predsjednik opštine, i Mile Šuković, predsjednik Skupštine. Oni su i čelnici političke grupacije nedavno registrovane kao grupa građana Zajedno sa Kolašin. Ista grupacija je kao jedinstven DPS vladala Kolašinom od početka višestranačja u Crnoj Gori. Mileta Bulatović je skoro dvadeset godina predsjednik opštine.

PRODAVALI ZEMLJU BEZ KONTROLE: Predsjednica Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Željka Vuksanović kaže da se ne radi o predizbornoj kampanji, već da su ona i ostala tri odbornika iz njene partije u kontinuitetu godinama ukazivali na niz nezakonitih radnji koje su činili Bulatović i Šuković.

,,Imamo niz osnovanih sumnji da su prodavali i poklanjali državno zemljište bez ikakve kontrole. Napravili su urbanistički haos nedonošenjem urbanističkih planova i tako lovili u mutnom. Zaduživali su opštinu i davali zemljište pod fiduciju. U svemu tome su ih pratile institucije sistema. Institucije, zapravo, podržavaju moćnike u Kolašinu koji su načinili višemilionsku štetu gradu”, kaže Vuksanović.

Željka Vuksanović je šefica kolašinskog katastra i samim tim na izvoru informacija o vlasničkim transakcijama kolašinske zemlje. Oštrim kritikama na račun državnih institucija ona se odavno izdvaja od svojih partijskih kolega iz SDP-a. Ipak, kaže, ima punu podršku čelnika partije.

,,Tražimo da naša saznanja provjere nadležni organi i da se prekršioci kazne”, kaže Vuksanović.

BEĆIROVIĆ I ĐUKANOVIĆI:U jednoj od njenih optužbi navodi se podatak da je 2007. godine skoro 300.000 metara kvadratnih opštinske zemlje po hitnom postupku prodato preduzeću Zorana Ćoća Bećirovića, vlasnika kolašinskog skijališta i hotela Bjanka i Lipka za manje od dva eura po metru kvadratnom, u vrijeme kada je cijena bila desetostruko veća. Za Bećirovića se smatra da je blizak crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću. Njegova kompanija Bepler i džejkobson je i nakon nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije jedina dostavila ponudu na tender za kupovinu skijališta Jezerine, koje je i kupila za nešto više od pola miliona eura. Sestra crnogorskog premijera je godinama bila advokat Bećirovićeve firme, a premijerov brat Aco Đukanović je zemljište koje je Bećirović kupio od opštine Kolašin poslije toga otkupio za 560.000 eura. Predsjednik borda direktora Ski-centra je predsjednik Skupštine opštine Kolašin Mile Šuković.
Šuković za Monitor kaže da je lavina optužbi na njega i Miletu Bulatovića neosnovana.
,,Oni imaju nerealnu težnju da uđu u vlast, a građani ih neće. Vuksanovićeva nas je optužila da smo dobili od DPS-a po milion eura i zbog toga smo je tužili sudu. Ona svakodnevno izmišlja optužbu po optužbu”, kaže Šuković.
On tvrdi da kao predsjednik Borda Ski-centra nije u konfliktu interesa zato što je predsjednik Skupštine.
,,To je za opštinu najvažnije preduzeće i zbog toga sam kao jedan od čelnika lokalne uprave i kao odgovoran čovjek prihvatio da tu budem bez i jednog centa nadoknade”, kaže Šuković.

GDJE SU PARE OD ZEMLJE: Šuković optužuje Vuksanovićevu da je opstrukcijom upisa u katastar za više desetina hiljada eura oštetila opštinsku kasu.
,,Njene optužbe najbolje je demantovalo Ministarstvo finansija koje je kao drugostepeni organ naložilo upis transakcije toga legalnog posla. Sve što smo prodali, prodali smo zato jer nam je trebao novac za dalji razvoj Kolašina, dopunu turističke ponude, rješavanje socijalnih problema, izgradnju komunalnih objekta, finansiranje kvalitetnijeg života građana Kolašina, rasvjetu, asfaltiranje lokalnih puteva”, objašnjava Šuković.
Željka Vuksanović kaže da je Ministarstvo finansija cijenilo samo tehnički dio dokumentacije i sklapanja ugovora o prodaji zemljišta.
,,Donijelo je to rješenje u tehničkom smislu, ali je suštinu mutnog posla moralo da ispita tužilaštvo, što mislim da i čini, makar sa zakašnjenjem”, kaže Vuksanovićeva i traži da pokažu šta su sa tim parama uradili.

ISKORISTILI IH MOĆNICI BLISKI DPS-u: Do prije četiri godine Šukovićev je koalicioni partner i potpredsjednik opštine bio Dragan Bulatović, predsjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije. Bulatović kaže da su i on i njegove partijske kolege proteklih godina, od kada su u opoziciji, upozoravali da se ne radi nezakonito.
,,Koalicija Zajedno za Kolašin lako može da se pretvori u koaliciju Zajedno za Spuž. Onoga časa kada više ne budu potrebni DPS-u, DPS će ih pustiti niz vodu. Pare su trošili stihijski, bez ikakve kontrole. Te ljude iskoristili su moćnici bliski DPS-u”, tvrdi Bulatović.
On kao primjer zloupotrebe i kupovine moći navodi ljude zaposlene oko Mila Šukovića.
,,Zaposlio pet savjetnika, to su njegovi odbornici u skupštini. Ima dvije sekretarice, dva vozača i tri tjelohranitelja”.
On kao primjer sumnjive transakcije navodi prodaju opštinskog zemljišta kuda treba da prođe saobraćajna zaobilaznica.

,,Prodali su Bećiroviću po pet eura metar kvadratni da bi on to višestruko skuplje prodao državi. Zato je Šuković u Bećirovićevom Bordu direktora, da bi iz te pozicije lakše mogao praktično sebi da proda sve to”, kaže Bulatović.

ŠUKOVIĆEV TJELOHRANITELJ: Šuković odbacuje i te optužbe: ,,Da je istina i dio toga što pričaju mi bi svakako morali u zatvor. Netačno je i čak smiješno da imam tjelohranitelje. Za gradnju zaobilaznice zadužena je država. Opština praktično nema veze sa tim poslom ali i tu je sve i urađeno i radi se po zakonu”.
,,Nije prijatno biti na mjestu dosadašnje kolašinske vlasti, ne samo čelnika koji su muvali i šurovali sa DPS-biznismenima, već i na mjestu one skupštinske većine koja je svo to muvanje i šurovanje svojim glasovima ozakonila”, tvrde u saopštenju za javnost i iz kolašinskog odbora PzP.

U ratu vlasti i opozicije za sada jedino DPS šuti.

Sead SADIKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo