Povežite se sa nama

OKO NAS

NA POMOLU DOGOVOR O NOVIM VLASTIMA U BERANAMA: Bez SNP-a se (ne)može

Objavljeno prije

na

Stranke nove većine ponavljaju kako, bez SNP-a, sve rade da bi građanima Berana bilo bolje. Prvi pravi test njihovih obećanja biće kadrovska rješenja u lokalnoj samoupravi. Za sada je, nezvanično, poznato samo ime budućeg predsjednika Opštine

 

Beranski postizborni rebus počeo se, nenajavljeno, razrješavati na ovonedjeljnoj konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta. Gotovo dva mjeseca nakon izbora održanih 27. marta.

Već prije početka zasjedanja koje je trajalo svega petnaestak minuta, tokom ulaska odbornika u salu, pozdravljanja i ljubljenja, stvari su bile potpuno jasne. Odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) ostali su da sjede u opozicionim klupama, sa odbornicima Demokratske partije socijalista (DPS), dok su se na suprotnoj strani, rasporedili odbornici partija koje će, kako sada stvari stoje,  činiti buduću lokalnu vlast bez SNP-a.

Mada je sjednica, kojom je predsjedavao najstariji odbornik, Rajko Ivanović (Prava Crna Gora), prekinuta poslije verifikacije mandata, jer, kako je objašnjeno, nije bilo predloga za predsjednika Skupštine, izjave nosilaca lista nakon sjednice pokazale su da bi zauzeti raspored na mjestima pozicije i opozicije, u sali i na političkoj sceni, mogao potrajati u narednom mandatu beranskih vlasti.

Dok je Tihomir Bogavac (SNP) kazao da ta partija ostaje ispružene ruke prema svima, da je narod pokazao da želi da oni budu vlast, ali da će, ako bude suprotno, biti jaka opozicija, ostali su jasno i glasno saopštili da će vlast praviti bez Socijalističke narodne partije.

To su u kamere, odmah nakon sjednice, pritvrdili Damjan Ćulafić (Demokrate), Vuko Todorović (Za budućnost Berana, odnosno NSD), Mladen Premović (Berane sad) i Milovan Živković (Prava Crna Gora). Uz njih je odbornik Ujedinjene Crne Gore Milo Pajković. U skoro identičnim izjavama svi su kazali da je dogovor napravljen i da će ,,detalji” biti riješeni u narednih nekoliko dana.

,,Još neke nijanse su samo u pitanju”, kazao je budući predsjednik Opštine Vuko Todorović. Na pitanje o kakvim nijansama se radi, on je rekao da žele da dogovore kompletan paket lokalne vlasti, kako kasnije ne bi bilo nesuglasica. I Todorović je bio vrlo jasan da se neće praviti vlast sa SNP-om. Naravno, ni sa DPS-om i njenim koalicionim partnerima u Beranama, Socijaldemkratskom i Bošnjačkom strankom.

Valja se prisjetiti izborne noći. Mada je SNP osvojila sedam mandata, najviše poslije DPS-a i njenih kolicionih partnera koji su osvojili devet mandata, već tada su se pojavile najave da će preostale ,,prosrpske” stranke sa devetnaest odborničkih mjesta, od kupno 35, formirati većinu bez SNP-a.

Takve poruke su te noći stigle iz NSD-a, koja je bila nosilac koalicije Za budućnost Berana (DNP, PZP i Radničke partije). Oni su kazali da neće praviti koaliciju sa SNP-om ako ta partija podrži i uđe u manjinsku vladu. Demokrate su saopštile da je došlo vrijeme da vlast u Beranama ne zavisi ni od SNP-a ni od DPS-a. Iste poruke  stigle su i iz pokreta Berane sad koji su u to vrijeme, sa pozicija ministara i predsjednika Vlade, na svim skupovima podržali Jakov Milatović, Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić, što je rezultiralo sa solidna četiri odbornička mjesta. U njihovom štabu se slavlje zavrišlo pjesmom Veseli se srpski rode. Pristalice Prave Crne Gore su kroz glavnu ulicu prošli sa državnim zastavama Rusije i Srbije. Njihovo objašnjenje je bilo jednostavno. Volimo Rusiju i volimo Srbiju – kazao je nosilac liste Milovan Živković. I oni su nedvosmisleno saopštili da mogu sa svima osim sa SNP-om i DPS-om.

Vladimir Joković, lider SNP-a, koji se ulaskom u manjinsku vladu opredijelio za isticanje svog građanskog profila, iste noći je odgovorio porukom da se ne može biti tako neprincipijelan pa praviti koaliciju sa njegovom strankom tamo gdje se to mora, a ne praviti tamo gdje postizborna matematika dozvoljava drugačiji rasplet, makar SNP bila i pojedinačno najjača, kao što je u Beranama.

Ovo je prvi put poslije mnogo godina da u Beranama nisu zajedno Nova srpska demokratija i Socijalistička narodna partija. Oni su u prethodna dva saziva lokalnog parlamenta, u koaliciji Zdravo Berane nosili vlast. Prvi put su DPS prije osam godina smijenili sami, a drugi put 2018. godine, ponovo pobijedili pojačani Demokratama.

Euforija je, nakon martovskih izbora, trajala svega  nekoliko dana. Onda je nastupila zagonetna tišina, u iščekivanju raspleta pregovora oko formiranja manjinske vlade. Tada je još vladalo uvjerenje da možda neće doći do njenog formiranja. Manjinska vlada je, međutim, formirana, a SNP je u toj vladi dobila čak šest ministarskih mjesta.

Iz te partije sada, nakon (ne)očekivanog razvoja događaja u Beranama, nezvanično može se čuti kako ,,svaka akcija izaziva reakciju”.  A to bi moglo značiti da njihova dva odbornika u Mojkovcu i dalje neće dolaziti na sjednice Skupštine opštine koje se zbog toga već nekoliko puta odlažu, i da bi vlast mogla da se zaljulja i u Andrijevici, Nikšiću i Herceg Novom.

Za očekivati je da SNP neće mirno posmatrati kako ga izostavljaju iz vlasti u Beranama. Šta će konkretno preduzeti ostaje da se vidi. Stranke nove većine ponavljaju da se bez SNP-a može i kako sve rade da bi građanima Berana bilo bolje. Prvi pravi test njihovih obećanja biće kadrovska rješenja na svim, za građane važnim, pozicijama u lokalnoj samoupravi. Za sada je, nezvanično, poznato samo ime budućeg predsjednika Opštine.

 

                            Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

NAKON HAPŠENJA ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA: Ukrivanje imovine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijaloviću se, ukoliko to bude potreba pravosudnog procesa,  ne može  zamrznuti imovina u „Hidroenergiji Montenegro“, jer više nije vlasnik u toj kompaniji za proizvodnju električne energije

 

Tek poslije nedavnog hapšenja zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno ne tako davno prodao vlasništvo u kompaniji „Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

U ogromnom broju promjena u Centralnom registru privrednih subjekata, kao vlasnik ove kompanije u jednom trenutku se sa 60 odsto pojavio „Bemaks“, čiji je zastupnik bio Veselin Kovačević, a potom personalno Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, kao nezvanični vlasnici „Bemaksa“.

Preduzeće „Hidoenergija Montenegro“ osnovano je upravo u Beranama u jesen 2007. godine. Tada je biznismen Oleg Obradović došao u svoj rodni grad i preko kompanije „Hamera Capital“ napravio dogovor sa tri opštine na sjeveroistoku Crne Gore o davanju koncesija za izgradnju malih hidrolektrana na njihovim teritorijama, ponudivši im za uzvrat dio akcija u zajedničkoj firmi.

Odluka o upisu udjela Opštine Berane u doo „Hidroenergija Montenegro“ donijeta je u lokalnom parlamentu krajem oktobra te godine. U njoj je precizno definisano da će ova Opština kao svoj osnivački ulog unijeti „nenovčana sredstva u iznosu od 5.023 eura shodno procjeni ovlašćenog procjenjivača“ i na osnovu ovog uloga postati vlasnik 3,33 procenta kapitala novoosnovane firme.

Tom odlukom je definisano i da sjedište firme bude u Beranama, sa osnovnom djelatnošću „izgradnja objekata za proizvodnju i distribuciju električne energije“.

„Privrednim društvom upravljeće Odbor direktora od sedam članova, u čijem sastavu će biti i predsjednik opštine Berane. Raspodjela dobiti vršiće se po procentualnom učešću u vlasništvu. Opštine će svoj dio od deset procenata od opredijeljene dobiti za fiskalnu godinu za koju se odluka donosi, dijeliti među sobom u zavisnosti od količine proizvedene i prodate električne energije sa teritorije pojedinačne opštine“ – navodi se u ovoj odluci koju je potpisao tadašnji predsjednik SO Berane Samir Agović (DPS).

U njoj je decidno stajalo da se za sprovođenje odluke i potpisivanje potrebne dokumentacije ovlašćuje predsjednik opštine Berane koji je trebalo da bude i jedan od članova Odbora direktora. U to vrijeme tu funkciju je vršio funkcioner DPS Vuka Golubović.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASILJE U ŠKOLAMA: Nezaštićeni i učenici i nastavnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon incidenta u OŠ ,,Savo Pejanović” u Podgorici ponovo je aktualizovano nasilje nad nastavnicima. Podaci govore da je svaki četvrti nastavnik pretrpio neki vid nasilja. Kada škole nijesu sigurne za nastavnike, šta tek učenici da očekuju

 

 

U podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Savo Pejanović” u ponedjeljak je došlo do incidenta kada je učenik tokom časa provocirao i fizički nasrnuo na nastavnika na zamjeni. Kako tvrde roditelji đaka odjeljenja devetog razreda te škole, taj učenik je ušao na čas deset minuta pred kraj, provocirao nastavnika, da bi i fizički nasrnuo na njega kada je htio da ga izvede iz učionice.Snimak incidenta ubrzo je postao javno dostupan, a portal RTCG je prenio da se na njemu ne vidi rasprava i dio kada je učenik nastavnika oborio na pod.

Upitanja da prokomentariše ovaj slučaj, direktorica škole Milja Božović je novinarki RTCG kazala da joj prekida popodnevni odmor. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su saopštili da će učenik koji je nasrnuo na nastavnika biti premješten u drugu školu. Ta mjera mu je još ranije izrečena, ali se čekalo na njeno izvršenje.

U njihovom saopštenju vidi se koliko ta mjera ima efekta: ,,Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ „Savo Pejanović“ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ „Maksim Gorki“, zatim u JU OŠ „Vojin Popović “ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ „Savo Pejanović”.

Iz Ministarstva su istakli i da su se obratili roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”. Dodali su i da je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je saopšteno da će učenik devetog razreda koji je napao nastavnika na času u OŠ ,,Savo Pejanović” odgovarati prekršajno.

Nakon ovog incidenta, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je javno upitao: ,,Dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara?”

Iz Sindikata su podsjetili na ranije javno objavljene slučajeve nasilja nad nastavnicima: na hajku, od strane roditelja, preko društvenih mreža nakon što je učenik škole ,,Vuk Karadžić” iz Berana u junu prošle godine ponavljao razred sa šest jedinica. Vrijeđanje i prijetnje su prijavljene policiji, ali reakcije nije bilo.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KADROVSKA POLITIKA U PLANTAŽAMA: Otkazom protiv znanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugogodišnji glavni tehnolog u Plantažama Zoran Miladinović dobio je otkaz. Tereti se da nije bio u kancelariji, iako mu je u opisu posla terenski rad i briga o zaštiti bilja. On tvrdi da je samo jedan u nizu visokokvalifikovanog kadra koji se degradira. S druge strane, postoji sumnja na brojne lažne diplome u ovoj kompaniji

 

Dugogodišnji glavni tehnolog Plantaža 13. jul Zoran Miladinović krajem januara dobio je otkaz.

Miladinović posjeduje doktorat iz oblasti zaštite bilja, objavio je 20 naučnih radova na ovu temu, a od 1991. zaposlen je u Plantažama.

Zbog svoje stručnosti i iskustva u oktobru 2021. imenovan je za vršioca dužnosti izvršnog direktora Plantaža. Na lični zahtjev povukao se sa ove funkcije u novembru 2022. Na njegovo mjesto imenovan je Igor Čađenović, dodatašnji direktor Sektora prodaje i marketinga, kadar Demokratskog fronta.

Početkom novembra prošle godine rektor Univerziteta Crne Gore  Vladimir Božović i direktor kompanije 13. jul – Plantaže Igor Čađenović potpisali su Memorandum o saradnji koji predstavlja temelj za buduće zajedničke aktivnosti u oblasti poljoprivrednih i tehničko-tehnoloških nauka. Kako je Miladinović još prije deset godina Univerzitet Crne Gore izabrao za naučnog saradnika za oblast zaštite bilja, očekivao se njegov doprinos ovoj saradnji. Međutim, njemu je, u decembru, uručen aneks o radu kojim se sa mjesta šefa službe zaštite bilja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji raspoređuje na mjesto stručnog saradnika za preciznu poljoprivredu.

Degradacija nije bila dovoljna, pa mu Čađenović, sredinom januara, dostavlja ,,Upozorenje o postojanju opravdanih razloga za otkaz ugovora o radu”.  Miladinović je upozoren da, navodno, 10 dana nije dolazio na posao. Prema Zakonu o radu otkaz slijedi ukoliko neopravdano izostajanje sa posla traje tri ili više radnih dana uzastopno,  odnosno pet radnih dana sa prekidima u toku od 12 mjeseci.

Konstatovano je i da je Miladinović pomenutih dana dolazio na posao ali ne u toku propisanog radnog vremena. ,,U pomenutom Izjašnjenju stoji da je zaposleni u spornom periodu, svakog dana, u 6:30 časova evidentirao svoj upis. Međutim, samo evidentiranje prisustva, van utvrđenog radnog vremena (07:00 – 15:00h), bez dolaska na radno mjesto, ne može se smatrati dolaskom na posao. Takođe, u spornom periodu, nema evidentiranog zapisa odlaska sa posla, iako je zaposleni upoznat sa obavezom evidentiranja dolazaka i odlazaka upotrebom elektronske kartice”, odgovorili su iz Plantaža na pitanje Monitora o ovom slučaju.

Miladinoviću je dat rok od pet dana da se izjasni o prijetnji otkazom.  U svom odgovoru on navodi da mu se spočitava da nije dolazio na posao prije 20. decembra do kada nije premješten sa posla i još uvijek je bio šef službe za zaštitu bilja.

U odgovoru Miladinović objašnjava da njegov posao ne podrazumjeva rad u kancelariji već izlazak na teren gdje se biljke uzgajaju, a da je kao šef Službe za zaštitu bilja bio zadužen da obilazi zasade voća površine 2.300 hektara, sa oko 10 miliona čokota vinove loze. Dodaje da je to radno mjesto od posebne važnosti, koje ne poznaje radno vrijeme, i da nikada nije bio upozoren na dolazak i odlazak sa imanja mimo radnog vremena od 7 do 15.

Naglašava da je spornih dana evidentirao svoj dolazak na posao na isti način i u isto vrijeme kao i svih dana ranije, kao i posljednjih 20 godina od kada se vodi elektronska evidencija prisustva zaposlenih. ,,Moj boravak na imanju je od posebne važnosti u vrijeme kada su štetočine najaktivnije, tokom večeri i ranih jutarnjih sati, i svoje prisustvo na imanju u to vrijeme nikada nisam elektronski prijavljivao u upravnoj zgradi. Isto se odnosi i na rad tokom vikenda, vjerskih i državnih praznika, znajući da štetočine ne poznaju ni vikende, ni praznike. Na ovaj način sam ostvario veliki broj prekovremenih sati na terenu, a koji nikada nisu bili elektronski evidentirani, niti je postojalo moje očekivanje i zahtjev da budu plaćeni”.

Krajem januara Miladinoviću je uručeno rješenje kojim mu radni odnos prestaje 20. decembra 2023.

U odgovorima dostavljenim Monitoru iz Plantaža kažu da Miladinović u svom odgovoru nije ,,prezentovao bilo kakve uvjerljive dokaze o postojanju  stvarnih izvinjavajućih  razloga odsustva, koji bi spriječili prestanak radnog odnosa otkazom ugovora o radu”.

,,U spornom periodu nema evidentiranih obaveznih tehnoloških naloga koji bi ukazivali da je zaposleni obavljao  rad na terenu, kako on navodi u svom Izjašnjenu, niti je evidentirana posredna, neposredna, telefonska ili e-mail komunikacija sa njegovim pretpostavljenim, niti je evidentiran njegov boravak u kancelariji”, tvrde u Plantažama.

Iz Plantaža tvrde da imaju adekvatnu zamjenu za stručnjaka sa decenijskim iskustvom, kakav je Miladinović, te da je na njegovom mjestu osoba ,,koja u potpunosti može da odgovori izazovima koje sa sobom nosi odgovornost i složenost tog radnog mjesta“.

Miladinović u izjavi za Monitor tvrdi da je njegov slučaj drastičan, jer je dobio otkaz, ali da je u posljednjih godinu dana desetak visokokvalifikovanih stručnjaka u ovoj kompaniji degradirano na niže radne pozicije.

Na ove tvrdnje iz Plantaža odgovaju: ,,Prilikom izmjena ugovorenih uslova rada, uključujući raspoređivanje zaposlenih na drugi odgovarajući posao zbog potreba procesa ili organizacije rada, Poslodavac se, prevashodno, i uvijek, rukovodi postojanjem objektivne potreba procesa rada za popunjavanjem ponuđenog radnog mjesta, uzimajući u obzir stepen stručne spreme, odnosno nivo obrazovanja i zanimanja svakog zaposlenog, kao i sve druge posebne uslove koji se zahtijevaju za konkretno radno mjesto”.

Upravo nedostatak kvalitetnog kadra kao problem u Plantažama ističu iz Alternative. Ova organizacija je prije dva mjeseca podnijela krivičnu prijavu zbog kupovine vina iz Makedonije i njegove prodaje pod etiketom Plantaža. ,,Poenta je da Plantaže ne mogu da izađu u susret tražnji koju imaju iz razloga što su imali rekordno mali prinos grožđa. Znamo da su čokoti uništeni, bave se njima ljudi sa lažnim diplomama bez ikakvih kvalifikacija za obavljanje tog posla”, kazali su za Monitor iz Alternative.

,,Imamo osnov sumnje da gospodin Čađenović ima kupljenu diplomu. Par puta samo slali zahtjev, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, da nam daju tu diplomu na uvid ali to se nije desilo. Zatim smo poslali zahtjev za diplome nekih direktora i tehničara, ključnih ljudi Plantaža, nijesu nam odgovorili iako su ti zahtjevi poslati prije mjesec dana”, kaže za Monitor koordinator Alternative Vesko Pejak. Dodaje da su ,,nestrućnost, neznanje i lažne diplome dovele do problema. Tražili smo od države da sprovede istragu, ali zbog političkog mira i balansa to još uvijek nije došlo na red a mi se pitamo kada će doći”.

Dok se čeka tužilaštvo, slučajem otkaza bivšem v.d. izvršnom direktoru pozabaviće se sud. Miladinović je početkom ovog mjeseca, podnio tužbu protiv Plantaža Osnovnom sudu u Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo