Povežite se sa nama

OKO NAS

NA POMOLU DOGOVOR O NOVIM VLASTIMA U BERANAMA: Bez SNP-a se (ne)može

Objavljeno prije

na

Stranke nove većine ponavljaju kako, bez SNP-a, sve rade da bi građanima Berana bilo bolje. Prvi pravi test njihovih obećanja biće kadrovska rješenja u lokalnoj samoupravi. Za sada je, nezvanično, poznato samo ime budućeg predsjednika Opštine

 

Beranski postizborni rebus počeo se, nenajavljeno, razrješavati na ovonedjeljnoj konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta. Gotovo dva mjeseca nakon izbora održanih 27. marta.

Već prije početka zasjedanja koje je trajalo svega petnaestak minuta, tokom ulaska odbornika u salu, pozdravljanja i ljubljenja, stvari su bile potpuno jasne. Odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) ostali su da sjede u opozicionim klupama, sa odbornicima Demokratske partije socijalista (DPS), dok su se na suprotnoj strani, rasporedili odbornici partija koje će, kako sada stvari stoje,  činiti buduću lokalnu vlast bez SNP-a.

Mada je sjednica, kojom je predsjedavao najstariji odbornik, Rajko Ivanović (Prava Crna Gora), prekinuta poslije verifikacije mandata, jer, kako je objašnjeno, nije bilo predloga za predsjednika Skupštine, izjave nosilaca lista nakon sjednice pokazale su da bi zauzeti raspored na mjestima pozicije i opozicije, u sali i na političkoj sceni, mogao potrajati u narednom mandatu beranskih vlasti.

Dok je Tihomir Bogavac (SNP) kazao da ta partija ostaje ispružene ruke prema svima, da je narod pokazao da želi da oni budu vlast, ali da će, ako bude suprotno, biti jaka opozicija, ostali su jasno i glasno saopštili da će vlast praviti bez Socijalističke narodne partije.

To su u kamere, odmah nakon sjednice, pritvrdili Damjan Ćulafić (Demokrate), Vuko Todorović (Za budućnost Berana, odnosno NSD), Mladen Premović (Berane sad) i Milovan Živković (Prava Crna Gora). Uz njih je odbornik Ujedinjene Crne Gore Milo Pajković. U skoro identičnim izjavama svi su kazali da je dogovor napravljen i da će ,,detalji” biti riješeni u narednih nekoliko dana.

,,Još neke nijanse su samo u pitanju”, kazao je budući predsjednik Opštine Vuko Todorović. Na pitanje o kakvim nijansama se radi, on je rekao da žele da dogovore kompletan paket lokalne vlasti, kako kasnije ne bi bilo nesuglasica. I Todorović je bio vrlo jasan da se neće praviti vlast sa SNP-om. Naravno, ni sa DPS-om i njenim koalicionim partnerima u Beranama, Socijaldemkratskom i Bošnjačkom strankom.

Valja se prisjetiti izborne noći. Mada je SNP osvojila sedam mandata, najviše poslije DPS-a i njenih kolicionih partnera koji su osvojili devet mandata, već tada su se pojavile najave da će preostale ,,prosrpske” stranke sa devetnaest odborničkih mjesta, od kupno 35, formirati većinu bez SNP-a.

Takve poruke su te noći stigle iz NSD-a, koja je bila nosilac koalicije Za budućnost Berana (DNP, PZP i Radničke partije). Oni su kazali da neće praviti koaliciju sa SNP-om ako ta partija podrži i uđe u manjinsku vladu. Demokrate su saopštile da je došlo vrijeme da vlast u Beranama ne zavisi ni od SNP-a ni od DPS-a. Iste poruke  stigle su i iz pokreta Berane sad koji su u to vrijeme, sa pozicija ministara i predsjednika Vlade, na svim skupovima podržali Jakov Milatović, Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić, što je rezultiralo sa solidna četiri odbornička mjesta. U njihovom štabu se slavlje zavrišlo pjesmom Veseli se srpski rode. Pristalice Prave Crne Gore su kroz glavnu ulicu prošli sa državnim zastavama Rusije i Srbije. Njihovo objašnjenje je bilo jednostavno. Volimo Rusiju i volimo Srbiju – kazao je nosilac liste Milovan Živković. I oni su nedvosmisleno saopštili da mogu sa svima osim sa SNP-om i DPS-om.

Vladimir Joković, lider SNP-a, koji se ulaskom u manjinsku vladu opredijelio za isticanje svog građanskog profila, iste noći je odgovorio porukom da se ne može biti tako neprincipijelan pa praviti koaliciju sa njegovom strankom tamo gdje se to mora, a ne praviti tamo gdje postizborna matematika dozvoljava drugačiji rasplet, makar SNP bila i pojedinačno najjača, kao što je u Beranama.

Ovo je prvi put poslije mnogo godina da u Beranama nisu zajedno Nova srpska demokratija i Socijalistička narodna partija. Oni su u prethodna dva saziva lokalnog parlamenta, u koaliciji Zdravo Berane nosili vlast. Prvi put su DPS prije osam godina smijenili sami, a drugi put 2018. godine, ponovo pobijedili pojačani Demokratama.

Euforija je, nakon martovskih izbora, trajala svega  nekoliko dana. Onda je nastupila zagonetna tišina, u iščekivanju raspleta pregovora oko formiranja manjinske vlade. Tada je još vladalo uvjerenje da možda neće doći do njenog formiranja. Manjinska vlada je, međutim, formirana, a SNP je u toj vladi dobila čak šest ministarskih mjesta.

Iz te partije sada, nakon (ne)očekivanog razvoja događaja u Beranama, nezvanično može se čuti kako ,,svaka akcija izaziva reakciju”.  A to bi moglo značiti da njihova dva odbornika u Mojkovcu i dalje neće dolaziti na sjednice Skupštine opštine koje se zbog toga već nekoliko puta odlažu, i da bi vlast mogla da se zaljulja i u Andrijevici, Nikšiću i Herceg Novom.

Za očekivati je da SNP neće mirno posmatrati kako ga izostavljaju iz vlasti u Beranama. Šta će konkretno preduzeti ostaje da se vidi. Stranke nove većine ponavljaju da se bez SNP-a može i kako sve rade da bi građanima Berana bilo bolje. Prvi pravi test njihovih obećanja biće kadrovska rješenja na svim, za građane važnim, pozicijama u lokalnoj samoupravi. Za sada je, nezvanično, poznato samo ime budućeg predsjednika Opštine.

 

                            Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO JE KOŠARKAŠKA IGRA POSTALA POSAO: Crnci i Crnogorci

Objavljeno prije

na

Objavio:

ABA liga pretvorila se u surogat onoga što je trebala biti. Krivci su svi: rukovodstva klubova, menadžeri, finansijeri, Euroliga. Žrtve su mladi košarkaši

 

 

Odmah da pojasnimo: u tekstu koji slijedi biće rasizma taman koliko i u poznatoj pjesmi Janka Đonovića.

Godina 2001. Pametni i preduzimljivi košarkaški poslenici sa prostora bivše SFRJ, napravili su sjajan projekat i osnovali regionalnu košarkašku Jadransku ligu. Utemeljivači su bili predstavnici sarajevske Bosne, podgoričke Budućnosti, zagrebačke Cibone i ljubljanske Olimpije. Formirana je firma Sidro koja je imala procenat u učešću. Obezbijeđen je glavni sponzor lige, po kojem se zvala Good Year liga (američki koncern koji je kupio slovenačku gumarsku industriju Sava), a sponzorski je pul pokrio troškove takmičenja učesnicima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (tada dio državne tvorevine Srbije i Crna Gora).

Ubrzo su u ligu ušli timovi iz Srbije, pa Makedonije, priključivali se povremeno mađarski, bugarski klubovi, Makabi iz Tel Aviva. Proklamovani cilj je bio da se podigne kvalitet košarke – kraljice igara u nekad zajedničkoj državi, da se timovima obezbijedi jako takmičenje u kojem bi sazrijevali i dokazivali se mladi igrači. Da se nastavi tradicija.

Sad malo košarkaške istorije. SFRJ je važila za košarkašku velesilu. Imala je sjajnu ligu, sjajne igrače koje su pravili treneri – stvaraoci. Reprezentacija se od 1970. godine, s manje više svakog takmičenja vraćala s medaljama. Dominacija je naročito bila izražena od 1989. kad su klubovi redom bili prvaci Evrope, a jedna vanserijska reprezentacija (stvorena i odgojena u jugoslovenskoj školi košarke) kao od šale pobjeđivala na svim takmičenjima na kojima se pojavljivala.

Četiri jugoslovenska tima osvajala su titule klupskih prvaka Evrope, kako se tada zvao pobjednik Kupa šampiona. Od Bosne, u Grenoblu 1979., pa preko dvije uzastopne Cibonine, 1985. i 1986. i tri splitske Jugoplastike/ Pop ’84 od 1989. do 1991., zaključno sa Partizanovom 1992. dokazali su kvalitet rada trenera u klubovima. Mlađi čitaoci treba da imaju na umu da je to period u kojem je svaki klub mogao da ima maksimalno dva strana igrača. Dakle, čisti kvalitet, kao plod talenta nadograđenog marljivim radom.

Treneri su bili genijalci da prepoznaju talenat, ubijede ga da dođe kod njih, da ga razviju kao igrača, kreativno i košarkaški. Nije bilo potrebe da crtaju akcije na tablama košarkašima koji su u svakoj situaciji imali više rješenja. Zato sad u NBA dominiraju izdanci tog načina shvatanja košarke Luka Dončić i Nikola Jokić.

Milivoje KOVAČEVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

PROCESI PROTIV VISOKIH FUNKCIONERA: Suđenje u (ne)razumnom roku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brojni procesi protiv visokih funkcionera, po ko zna koji put, u Višem sudu u Podgorici  ovih dana odloženi su za jesen ove godine. I tako prolaze godine

 

 

„Nijesu ispunjeni zakonski uslovi za održavanje glavnog pretresa“, rečenica je koju sudije podgoričkog Višeg suda izgovaraju u mnogobrojnim postupcima posljednjih dana. Bez obzira što je riječ o pritvorskim predmetima, početak ili nastavak suđenja zakazuju potom  za septembar i oktobar. Idu kolektivni odmori.

Da se sudije odmore moraće da čeka  nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. U slučaju koji protiv njenog sina Miloša, i članova njegove kriminalne grupe i dalje nijesu saslušani svi optuženi, sutkinja Nada Rabrenović suđenje je nedavno odgodila za sredinu septembra i početak oktobra. Razlog tome je  nedolazak otpuženog Vasilija Petrovića.

U oktobru će biti dvije godine od podizanja optužnice protiv ove kriminalne grupe, pa se  nameće i pitanje ko je odgovoran što do sada optuženi nijesu iznijeli svoju odbranu i šta je tokom dvije godine preduzeto da se obezbijedi nesmetano vođenje sudskog postupka. Ovaj slučaj nije usamljen i to je ono što bi trebalo za zabrine borce za suđenje u razumnom roku.

Advokat Stefan Jovanović u razgovoru za Monitor kaže da to što se pretresi zakazuju za jesen za posljedicu ima povredu prava na suđenje u razumnom roku. “Istovremeno,  akav način zakazivanja pretresa je posljedica svega onoga na šta ukazuje esnaf kojem ja pripadam, to je da Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici nema prostora i kapaciteta niti uslova da svoj posao radi onako kako je to zakon predvidio”,  kaže Jovanović. Podsjeća da ima samo šest sudija Specijalnog odjeljenja. “Od tih šest sudija formiraju se dva vijeća za ogroman broj predmeta budući da se preko 90 odsto optužnica Specijalnog tužilaštva u suštini zasniva na onome sto je dobijeno putem Sky aplikacije. Imamo optužnice koje se potvrđuju, makar je to do sada bio slučaj, bez prave kontrole kako je to propisano odredbama ZKP-a. To su optužnice sa velikim brojem lica od kojih su neka dostupna nadležnim organima, neka nijesu. Dakle svi ti činioci utiču na to da jednostavno suđenja ne mogu da se završavaju u nekom doglednom vremenskom period”, smatra advokat Jovanović.

On podsjeća da je u slučaju procesa protiv njegovog branjenika Miloša Medenice samo Medenica do sada iznio odbranu. “Drugi  nijesu, i njemu suđenje praktično treba da počne u septembru.”.  Jovanović ocjenjuje da je njegov klijent Medenica odavno izgubio status pritvorenog lica i postao taoc.

Za jesen su sudije Višeg suda odgodile mnogobrojna suđenja među kojima su i premedti u kojima je optužnica podignuta još pre više od šest godina, ali do danas u njima nije doneta ptrvostepena sudska odluka. To je slučaj sa postupkom pokrenutim protiv nekadašnjeg prvog čovjeka Berana Vuke Golubovića. Optužnica je podignuta u februaru 2018.godine, ali do danas nije bilo prvostepene presude.

Jesenje dane da iznese svoju odbranu će čekati i kontroverzni bankar Duško Knežević. Specijalno tužilaštvo protiv njega je podiglo nekoliko optužnica zbog višemioniskih malverzacija i pranje novca. Njegova odbrana je nedavno tvrdila da ne može pripremiti kvalitetenu odbranu zbog Kneževićevog lošeg zdravstvenog stanja. Knežević je tada sudu dao izvještaj zatvorskog ljekara, koji potvrđuje njegov medicinski pregled. U izvještaju je navedeno i da je pod terapijom koja mu utiče na koncentraciju.

I postupak u javnosti poznat kao “Stanovi” sudiće se od septembra. Podsjetimo, radi se o optužnici Specijalnog tužilaštva kojom se članovi Komisije za rješavanje stambenih pitanja Vlade koja je postojala od 2016 – 2020. terete za zloupotrebu službenog položaja. Optužnica je podignuta protiv funkcionera Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića, kojeg SDT, uz još 12 osoba sumnjiči da je počinio navedeno krivično djelo. Osim Boškovića, da su budžet Crne Gore oštetili za dva miliona i 600 hiljada eura, SDT sumnjiči i Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanju Vlahović, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragicu Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzanu Pribilović, Jelenu Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

Za razliku od ovog sudskog postupka koji tek treba da započne, u podgoričkom Višem sudu, više od dvije godine se sudi, nekadašnjem direktoru tajne policije Dejanu Peruničiću koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja. Peruničiću i njegovom kolegi Srđanu Pavićeviću za nezakonito snimanje i praćenje se sudi iza zatvorenih vrata, a suđenje će im biti nastavljeno u septembru. Peruničić i Pavićević se sumnjiče za krivična djela prisluškivanje i praćenje funkcionera Demokratskog fronta, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i više drugih osoba.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo