Povežite se sa nama

OKO NAS

PČELARSTVO IZMEĐU HOBIJA I POSLA: Više žuči nego meda

Objavljeno prije

na

Niz godina obilježenih lošim uslovima i prinosima, doveo je do situacije da je bavljenje pčelarstvom na sjeveru Crne Gore sve neizvjesnije. Pčelari se bore sa brojnim teškoćama, pa tvrde da im je potrebna značajnija podrška kako bi se ono što rade isplatilo

 

Globalne klimatske promjene, pad kupovne moći i nelojalna konkurencija, samo su neki od izazova koje pčelari sa sjevera ne mogu da prevaziđu. Žale se i na nedostatak odgovarajućeg marketinga, pa zbog toga i nezadovoljavajuću prisutnost na tržištu.  To je uzrokovalo da pčelarstvo postaje neisplativo, a razvoj, pa čak i opstanak te grane poljoprivrede krajnje neizvjestan.

Duško Jokić, predsjednik mojkovačkog udruženja pčelara, koje postoji od 1935. godine, za Monitor kaže da se situacija u toj djelatnosti pogoršala minulih godina. „Udruženje pčelara Mojkovac kao i pčelari sa sjevera Crne Gore susreću se s nizom neuspješnih pčelarskih godina i može se već govoriti o neizvjesnosti bavljenja pčelarstvom. Globalne klimatske promjene uslovile su da se ne može predvidjeti kada koja paša počinje, a kada se završava. Prosječni prinosi meda, recimo prošle godine, na području mojkovačke opštine, iznosili su pet do 10 kilograma po košnici, što je nedovoljno za ekonomski isplativo pčelarstvo”, objašnjava on.

Najveći broj pčelara na sjeveru bavi se pčelarstvom kao dopunskom djelatnošću. Pčelari su podnijeli veliki teret, obezbjeđujući značajna sredstva za prihranu i očuvanje pčelinjih zajednica, kako lani, tako i godinu ranije. Ponuda meda je ograničena, a kupovna moć stanovništva je drastično pala, objašnjava Jokić. To je doprinijelo lošem stanju. Velika nevolja je i nelegalna prodaja meda sumnjivog kvaliteta.

„Taj med je sumnjivog kvaliteta i porijekla, a prodaje se pored puteva u neadekvatnim objektima.  Što se registrovanih pčelara tiče, i dalje je dominantna kupovina pčelinjih proizvoda „na kućnom pragu“. Naših proizvoda nema dovoljno na tržištu i potreban je bolji marketing. Treba uspostaviti saradnju i sa turističkim sektorom, hotelima, restoranima, kafićima, kako bi se naš med bolje reklamirao a samim tim i prodavao”, smatra Jokić.

Pčelari na sjeveru kažu da su im potrebni prodajni prostori, gdje bi potrošači uvijek bili sigurni da su im dostupni autentični crnogorski pčelinji proizvodi. Takvi prostori su neophodni, objašnjavaju, i u trgovinskim radnjama, pijacama, prodavnicama zdrave hrane… Koristilo bi, kažu, i organizovanje edukativne kampanje i seminara, kako bi se povećao broj registrovanih pčelara.  Naročito tu djelatnost, smatraju, treba promovisati među mladima.

„Neophodno je kreirati posebne edukativne programe kako bi se podstakli mladi ljudi da imaju ozbiljan pristup pčelarstvu. Kako bi se smanjili troškovi i poboljšali uslovi za rad pčelara, neophodno je i uvesti premije po košnici. Preko pčelarskih organizacija i Kuće meda u Danilovgradu, treba organizovati nabavku pčelarske opreme, matica, lijekova, invertnog sirupa, pogača i voska, po regresiranim cijenama”, predlažu sagovornici Monitora.

Savez pčelara ima 2.420 članova. Procjenjuje se da je još oko 1.500 pčelara koji nijesu registrovani. Iz Ministarstva poljoprivrede, prije 10-ak dana, obavijestili su da će od ovog mjeseca sprovoditi popis pčelara sa ciljem izrade katastra pčelara i pčelinjaka. Ta aktivnost se realizuje u okviru projekta Izrada atlasa medonosnih bilјaka sa katastarom pčelinjaka. To je, tvrde u Ministarstvu, „neophodan uslov za održiv ekonomski razvoj pčelarstva zasnovan na održivom gazdovanju i planskom korišćenju prirodnih resursa”. Cilj je stvaranje preduslova za što bolje korišćenje pčelarske paše i značajno povećanje pčelarske proizvodnje u Crnoj Gori.

Prema podacima MONSTAT-a, 2020. godine u Crnoj Gori je proizvedeno 335 tona meda ili 4,8 kg po košnici. Ukupan broj košnica tada je bio 70.000. Kod nas se, uglavnom, uzgaja višecvjetni med. Razlog za to je preko 500 vrsta medonosnih biljaka, od kojih su mnoge ljekovite.

„Broj pčelara u Crnoj Gori je veći nego u mnogim zemljama sa sličnim ili nešto većim brojem stanovnika. To se uglavnom može objasniti crnogorskom dugogodišnjom tradicijom pčelarstva kao i nešto manje povoljnom klimom i cvjetnim uslovima za razvoj pčelarstva u tim zemljama”, piše u Studiji o stanju o pčelarstvu, rađenoj prije nekoliko godina.

Međutim, crnogorski poljoprivrednici koji proizvode med, piše u Studiji, treba da povećaju obim proizvodnje.  Crna Gora je 2018. godine, prema tom parametru,  bila na dnu tabele, među manje razvijenim tržištima kao što su Malta ili Kipar. Takođe, konstatovano je u studiji, postoji veliki jaz između crnogorskog nivoa proizvodnje i evropskog prosjeka. Autore Studije, koja je osnov za razvoj Nacionalnog pčelarskog programa, zabrinjava i što „osim jedne centrifuge, više od polovine pčelara ne koristi nikakvu opremu”.

„Samo šest odsto pčelara izjavilo je da imaju ili punu ili standardnu opremu. Ti podaci mogu predstavljati stvarni dokaz i potvrdu da se crnogorsko pčelarstvo obavlja na tradicionalan način, „kako su to činili naši očevi”, bez moderne opreme, alata i metodologija”, konstatovano je u vladinim dokumentima.

Prema istraživanjima rađenim za potrebe Studije, polovina pčelara je upoznata sa procesom proizvodnje organskog meda. Međutim, samo četvrtina proizvodi na taj način.

Prema dostupnima podacima, na kraju 2018. godine u Crnoj Gori je registrovano samo sedam organskih proizvođača meda. U procesu sertifikacije bila su 22 proizvođača. Najviše organskih proizvođača je u središnjem dijelu i na sjeveru, dok ih na jugu nema. „U cilju izvoza crnogorskog meda, posebnu pažnju treba obratiti na povećanje broja organskih proizvođača i količinu organskog meda. Budući da domaći proizvođači gotovo svi vrše prodaju na ‘kućnom pragu’ i da nemaju količine koje mogu ponuditi drugim tržištima (posebno EU), potrebno je fokusirati se na kvalitet koji se može postići kroz organsku proizvodnju”, konstatovano je u Studiji.

Evropska unija, iako je drugi najveći proizvođač meda na svijetu, svake godine uveze nekoliko hiljada tona tog proizvoda, a skoro polovina otpada na uvoz iz Kine. Evropljani vole med, pa u prosjku troše troše 0,7 kg godišnje. Grčka i Austrija prednjače pa svaki stanovnik tih zemalja potroši proječno 1,7 kg za godinu. Sve veće količine lažnog meda ugrožavaju pčelarstvo širom svijeta.  Med je na šestom mjestu među najfalsifikovanijim vrstama hrane. Vrijednost proizvedenog lažnog meda procjenjuje se na oko 600 miliona dolara godišnje. Toliko, ujedno, izgube i pošteni pčelari širom svijeta.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VRIJEME PRIPREMA ZA SEZONU POŽARA: Problemi notirani, rješenja se odlažu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Klimatske promjene, sve veći broj požara, opasnost od drugih nepogoda, prinudiće nas da ovom pitanju poklanjamo više pažnje, odgovornosti i solidarnosti. Ili da plaćamo sve veću cijenu zbog posljedica

 

Pošto su nas novembarske poplave zatekle nespremne, pravo je vrijeme da se počnemo pripremati za predstojeću sezonu požara. Da izbjegnemo nova „iznenađenja“. Tokom jula i avgusta vatrena stihija progutala je hektare šuma po Crnoj Gori. Šteta se još procjenjuje.

Oko 65 odsto teritorije Crne Gore pokriveno je šumom – 2019. izgorjelo je 113 km2 teritorije od toga 95 km2 šuma, 2020. čak 258 km2 šume od 400 km2 izgorjele teritorije. Prošle godine izgorjelo je 143 km2, što odgovara površini od 24.000 fudbalskih terena. Koristeći evropski model ,,ukupne štete” Organizacija KOD je izračunala da je štete od požara 2021. iznosila 280 miliona eura.

Državna računica se znatno razlikuje, pa prema njoj šteta za prošlu godinu iznosi samo 6,4 miliona. Prema procjenama Uprave za šume, 2020. kada je bilo najviše požara – 220,  ukupna šteta usljed šumskih požara u Crnoj Gori iznosila je svega 12 miliona. U svom izvještaju o požarima Državna revizorska institucija je istakla da je, prema evropskom modelu procjene štete, ta šteta najmanje desetostruko veća. Na to su upozorili i iz skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje ocijenivši da je potrebno unaprijediti metodologiju za procjenu štete prouzrokovane požarima, shodno EU standardima.

Od nevjerodostojne procjene štete, gore su slike koje se svako ljeto ponavljaju – neadekvatno opremljenih vatrogasaca koji, često rizikujući živote, pokušavaju da spriječe da se požari prošire do kuća uz slabu pomoć iz vazduha. Svake godine ponavljaju se isti, alarmantni, podaci – Crna Gora ima pet letilica, pojedinih sezona sve ne mogu da lete jer nemaju licence, a sa licencama kubure i piloti jer nemaju dovoljan broj letova.

,,Jedan od dva helikoptera je ‘72. godište, a drugi je ‘98. Već 24 godine nije nabavljen nijedan helikopter”, izjavio je ministar bez portfelja Zoran Miljanić na kontrolnom saslušanju koje je na temu požara održano početkom juna u Skupštini. On je kazao da je Vlada odlučila da kupi neophodni višenamjenski helikopter koji, bez opreme, košta 10 miliona eura, ali da na kraju ništa nije bilo od toga. ,,Gori nam pod nogama, a mi nemamo rješenja”, zaključio je Miljanić.

Crna Gora je, prije tri decenije, dok je bila u zajednici sa Srbijom, prodala četiri kanadera Grčkoj za 8,4 miliona eura, sa 13 rezervnih motora za te avione i preko 3.500 komada razne opreme i rezervnih djelova za njih. Od te 1993. do danas kanaderi, iako neophodni, su samo san.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

BIŠEVCI OPET HOĆE OTCJEPLJENJE OD ROŽAJA: Tvrde da opštinske vlasti namjerno urušavaju Biševo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kao i prije dvije godine, mještani rožajske mjesne zajednice Biševo opet intenziviraju aktivnosti sa ciljem da izdejstvuju da njihov kraj postane opština. Taj status su, podsjećaju, imali sve do 1956, a razloga za „otcjepljenje” od Rožaja je, tvrde, previše

 

U Mjesnoj zajednici (MZ) Biševo tvrde da su ponestali svi razlozi da budu dio rožajske opštine. U tom kraju Odluku o osnivanju Incijativog odbora za sprovođenje postupka i formiranje nove opštine donijeli su poodavno. Kako je Monitoru kazao predsjednik odbora Mersudin Redžović izrađena je i Studija opravdanosti formiranja nove opštine. Pozivaju se na član 16 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Formiranje Opštine, objašnjava Redžović, bilo bi „konačno vraćanje onog što pripada i mještanima i dijaspori”. On podsjeća da je opština Biševo formirana 1918. godine i da je funkcionisala sve do 1955. godine kada je ukinuta”. Početkom te godine, spajanjem opština Biševo i Ibara osniva se opština Rožaje.  U selu s ponosom podsjećaju na istorijsku činjenicu da je Biševo, u vrijeme Osmanske vladavine, imalo svog Pašu-Biševca koji je bio i zet Sultana Abdulah Hamida II.

„Biševo sa bogatom istorijom, gdje žive ljudi različitih vjera i nacija, kroz istoriju imalo je puno poznatih ličnosti. Svi oni su dali doprinos i Biševu i Crnoj Gori. Kroz istoriju, ovo mjesto je imalo revolucionare, narodne heroje, nosioce Partizanske spomenice. Pokret otpora protiv fašizma upravo je krenuo iz Biševa 1941. godine. Prvi magistralni put, put koji je spajao Crnu Gori i Srbiju, prošao je kroz Biševo početkom 30-ih god prošlog vijeka. Biševo je 1918. godine imalo i svoju poštu i telefon, krajem 40-ih godina prošlog vijeka Dom kulture i svoje kino, zemljoradničke zadruge, hotel, fabrike tekstila, bolnicu, osnovnu školu…”, kaže saogovornik Monitora.

Biševo se nalazi na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova. Prema posljednjim zvaničnim podacima, ima 450 domaćinstava i oko 1.800 stanovnika. To je najveća rožajska MZ, koja je okružena vrhovima Hajle, Vršine, Čukara i Gospođinim vrhom. Prvi trag o naselju Biševo sreće se u popisu stanovništva iz 1453. godine. U srednjem vijeku taj kraj je poznat kao „konačište” trgovaca, jer je bio na karavanskom putu od Dubrovnika do Carigrada. Danas ima 13 zaselaka.

Mještani tvrde da je njihova MZ prije 70 godina imala oko 9.000 stanovnika, ali i da je je tokom minule dvije decenije „opštinska vlast u Rožajama namjerno i ciljano radila na urušavanju Biševa i njegovog stanovništa”. Za to vrijeme, objašnjavaju, iz Biševa se iselilo blizu 2.000 mještana. Takav odnos, kaže Redžović, razlog je i zbog čega brojna dijaspora ne želi da ulaže u svoje rodni kraj. Kad se formira opština, tvrde u toj MZ, biće drugačije.

„Skoro 1.800 Biševaca živi na području Zapadne Evrope. Oni žele da svoj kapital i svoje projekte ulože u svoje mjesto. Kako je sada stanje, niko od njih ne želi da ulaže, zato smo svi mi iz Biševa jednoglasni i odlučni da vratimo status opštine”, poručuju iz Incijativnog odbora.

Ne kriju razočarenje vladajućom Bošnjačkom strankom (BS), koja će vladati Rožajama i naredne četiri godine. Kažu da lokalna vlast „do sada nije marila za svoje građane”. Biševci ukazuju na, kako tvrde, očigledan nepotizam, luksuzne stanove lokalnih funkcionera, enormno bogaćenje… Kažu da je BS „obezvrijedila sve koji nisu članovi te partije”. Oštre kritike iz na račun rožajske vlasti sitzale su iz Biševa i minulih godina. Misle i da je incijativu trebalo pokrenuti mnogo ranije, jer su mještani tih prostora „žrtve nakaradne politike koju vodi vlast u Rožajama posljednjih godina”.

„Ta vlast ne čini ništa da zaustavi iseljavanje građana niti otvaraju radna mjesta. Da je sve manje stanovništva govore podaci iz OŠ „Milutin Ivanović“ u Biševu, koja je svojevremeno, brojala na stotine đaka. Sada se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ukoliko se pod hitno ne riješi status Biševa, na tim prostorima će ostati samo starci”, upozorava Redžović.

On podsjeća na podatak da je 125 porodica iz Biševa već kupilo grobna mjesta širom Njemačke i drugih zemalja. To, kako tvrdi, daje do znanja da se oni više nikad neće vratiti na svoja nekadašnja ognjišta. Biševci su uvjereni da će sa dobijanjem statusa opštine svom kraju vratiti nekadašnji sjaj.

Sagovornik Monitora tvrdi da su inicijativu podržali mještani zaselaka Bijele Crkve, Radetine, Razdolja, Paučine, Vuče, Bukovice, Malindubrave, Crnče, Baća, Jablanice, Čokrlija, Donjeg Biševa, Sinanovića Luka… Ideji da se Biševu vrati status opštine pridružilo se oko 470 Biševaca koji žive u Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i drugim zapadnim zemljama. Povodom inicijative u Njemačkoj je već osnovan Fond za razvoj Biševa.

Iz Opštine Rožaje su, komentarišući incijativu iz te MZ, podsjetili da su „Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, definisani uslovi kao i sam postupak za teritorijalnu promjenu odnosno osnivanje, ukidanje i promjena teritorija opštine”. Objašnjavaju i da „mišljenje na inicijativu daje nadležno ministarstvo, uz procjenu organizacionih, kadrovskih i tehničkih mogućnosti”. Tvrde i da za incijativu Biševaca nema objektivnih razloga, a optužbe iz te MZ nazivaju zlonamjernim.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, nova opština se može osnovati na teritoriji „koja predstavlja prirodnu i geografsku cjelinu, kao i ekonomski povezan prostor sa sjedištem opštine kao gravitacionim centrom”.

Članom 16 tog zakona, kao jedan od načina za osnivanje opštine predviđeno je i izdvajanje dijela jedne opštine u novu opštinu.

„Teritorijalna promjena vrši se radi podsticanja ekonomskog razvoja određenog područja, pružanja višeg nivoa usluga, kao i efikasnijeg vršenja poslova u cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području opštine. Teritorijalne promjene ne smiju ugroziti ekonomski razvoj nekog područja niti kapacitet opština da uspješno vrše svoje funkcije”, piše, između ostalog u Zakonu.

Prema istom aktu, inicijativu za teritorijalnu promjenu može podnijeti najmanje 30 odsto građana koji imaju biračko pravo sa područja za koje se zahtijeva teritorijalna promjena,  skupština opštine ili predsjednik Opštine. Inicijativu sa studijom podnosilac dostavlja Ministarstvu radi davanja mišljenja, koje se odnosi na ispunjavanje formalno-pravnih pretpostavki. Kad ocijeni da je to potrebno, Ministarstvo može od drugih organa državne uprave tražiti stav u vezi podnijete Inicijative i studije, koji će uzeti u obzir prilikom davanja mišljenja.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo