Povežite se sa nama

MONITORING

Na tihoj vatri

Objavljeno prije

na

Zatišje je tu, hoće li kakva bura – ne zna se. Dno do kojeg smo pali upućuje na to da bi neobična tišina koja obilježava ove dane mogla donijeti nešto novo. Mogla bi, međutim i da pokaže samo to da smo u pravilu ćuti i trpi napredovali za još koji stepen. Inercija je sila.

Posjete naših zvaničnika kakvom važnom mjestu obično se najavljuju deset dana unaprijed. Na sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić otišao je u tišini. Razgovarali su, zvanično je saopšteno, o vladavini prava, rasvjetljavanju afere Snimak, planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao i o pristupanju država regiona EU.

U Crnoj Gori se gomilaju izazovi na političkoj pozornici i vrijeme je da se počnu rješavati, kazao je Štefan File. Prema poruci iz Evropske komisije izazovi pred Crnom Gorom su: povjerenje građana u državne institucije, zaostajanje u reformama, jačanje vladavine prava i adekvatan pravosudni i politički nastavak afere Snimak. Evropski komesar za proširenje, kazao je, kako prenose mediji, da je Komisija primijetila da je mnogo puta zamolila crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu u vezi te afere, i da se oko toga ništa nije preduzelo što ,,ruši povjerenje u državne institucije”.

Prethodno su crnogorskoj vlasti stigla upozorenja sa evropskih adresa da planovi za proces pridruživanja koje je napravila Vlada nijesu pretjerano kvalitetni. Rokovi određeni, na primjer za konkretne poteze u borbi protiv korupcije i promjenu Ustava su predugački, mjere i ciljevi su uopšteni. Eto, sad se i tamo i službeno zna.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić o razgovoru sa Fileom još nije rekao ništa.

Zato je o Krivokapiću govorio lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Kazao je da Socijaldemokratska partija pokazuje političku zrelost i autonomnost. ,,To je ozbiljna partija koja je očigledno izjavama svojih funkcionera pokazala da je zabrinuta nedovoljnim funkcionisanjem pravne države”. Lekić, koji se krajem prošle sedmice još jednom sastao sa Krivokapićem, ocijenio je da je u lideru SDP-a našao partnera koji ,,komunicira sa pozicije političke autonomnosti i političke kulture”.

U hvaljenje SDP-a upuštaju se i ostali opozicioni lideri, izjave koje stižu iz SDP-a svjedoče tek o njihovom mjerkanju situacije. ,,Imamo parlament, on živi, vode se razgovori o onome što su bili zahtjevi Demokratskog fronta. Politički život treba da nastavimo tako što ćemo obezbijediti nastavak evropskih integracija i povećati kulturu dijaloga na političkoj sceni”, kazao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

Kolika je trenutna količina SDP-ove autonomije i šta za njih znači kultura dijaloga pokazuje nam svaki dan. Veća nego ranije, i dalje nedovoljna za napuštanje Demokratske partije socijalista. Iako SDP-u očigledno prija, u status birane udavače, ne treba zaboraviti, ugrađen je nezgodan prirodni faktor: ne može da traje vječno.

Rasprava u parlamentu o aferi Snimak održaće se, kako je najavljeno, iduće sedmice. Iz Demokratskog fronta je najavljeno da će poslanici tog saveza prisustvovati sjednici Skupštine kada na dnevnom redu budu zahtjevi sa protesta.

Funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević pojasnili su šefu Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje Dirku Langeu i sa ambasadoru Evropske unije Mitji Drobniču zašto ih nema u parlamentu. Kazali su da je riječ o jedinom mogućem odgovoru na brutalnu izbornu krađu, koja je najavljena aferom Snimak, a dokazana uvidom u birački materijal. ,,Ustanovljavanje krivično-pravne i političke odgovornosti aktera afere Snimak zbog učešća u izbornoj krađi, i eliminisanje uočenih mehanizama za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje, predstavljaju minimum ispod kojih DF ne može ići”.

Nebojša Medojević je za Dan rekao da Front ostaje pri ranije definisanim ciljevima i neće prihvatiti krađu na izborima za predsjednika Crne Gorei 7. aprila. ,,Tražimo da tužilaštvo procesuira aktere afere Snimak, da se riješi pitanje biračkih spiskova i da se omogući svim građanima da glasaju, bez bilo kakvog izuzetka. Dokazali smo krađu na izborima, to niko ozbiljan ne dovodi u pitanje. Afera Snimak raskrinkala je i sve metode zloupotreba DPS-a, i sada to ne možemo tek tako prihvatiti. Ako izađemo na iduće izbore, treba li da nas ponovo brutalno pokradu”, kazao je Medojević.

Demokratska partija socijalista se bavi redovnim aktivnostima. U svakoj izjavi i posljednjeg njenog partijskog šrafa izdaleka se vidi nastojanje da se Snimak relativizuje, razvodni i, na kraju, zaboravi. To je maksimalan cilj. Minimalan je da se priča o političkoj korupciji, krađi glasova i ostalim DPS specijalitetima na što duži rok odloži. U njihovoj odlučnosti da zadrže povlastice, a neki ne odu u zatvor, važan je svaki mjesec i svaki dan. U tom smislu, predsjedništvo DPS-a prije neki dan je odlučilo da će inicirati ,,izmjene određenih rješenja u izbornim procesima, na osnovu preporuka OEBS-ove misije”. Mala je vjerovatnoća da su pod tim mislili da više neće zapošljavati ,,prije svih” svoje članove, da otpremnine i socijalnu pomoć neće dijeliti u zamjenu za glasove, da neće brljati, a zatim uz pomoć brljotina u biračkom spisku nekome više puta poklanjati, a nekom oduzimati pravo glasa.

Funkcioner DF-a Jovan Vučurović ocijenio je da najava sa predsjedništva DPS-a zvuči krajnje licemjerno i uvrjedljivo. ,,Stranka koja se u izbornim procesima koristi svim i svačim, prijetnjama, ucjenama, zloupotrebama državnih resursa, a sve uz logističku podršku organizovanog kriminala i tajne policije, inicira izmjene rješenja u izbornim procesima”.

Prve glave DPS-a saglasile su se i da će ,,predviđenom dinamikom” biti ostvarivani sporazumi sa koalicionim partnerima. Dako se više formira ta Uprava za sport.

Razmatrali su i rezultate izbora za šefa države i izrazili zadovoljstvo rezultatima svog kandidata. ,,Rezultat kandidata Filipa Vujanovića potvrđuje povjerenje građana u politiku DPS-a”. Taman tako.

Dan uoči Dana nezavisnosti očekuje nas i inauguracija Filipa Vujanovića. Još se ne zna ko će toj priredbi prisustvovati. Iz SDP-a su najavili da će koalicione slavljenike držati u neizvjesnosti do posljednjeg časa. Zanimljive su nekad riječi. Rječnici stranih riječi kažu da inauguracija znači: svečano uvođenje u zvanje. U Vujanovićevom slučaju stvar je mnogo bliža domaćoj riječi koja proviruje iz strane. U zvanje predsjednika Crne Gore Filip Vujanović će 20. aprila biti – uguran.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ULOGA MILA ĐUKANOVIĆA U PROPASTI PRIMORKE: Potpisao bankarske garancije još neosnovanoj firmi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu SDT u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije ali zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno 15 osoba

 

Pred kraj 2021. godine javnost je zapanjila sedmosatna drama i prijetnja Edina Begzića da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice Nove ljubljanske banke (NLB) u Baru zbog tvrdnji da je banka ukrala novac radnicima nekadašnje Primorke DOO Bar, među kojima su bili i njegovi roditelji. Drama je okončana nakon što je Begzić u telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem iznio slučaj svojih roditelja i ostalih zaposlenih u nekadašnjoh barskoj firmi. Ispostavilo se da Begzić nije imao pravi eksploziv i oružje kojim je prijetio u ranije snimljenoj video poruci gdje je optužio „lopovsku banku da je uz pomoć države i njenih institucija (za vrijeme DPS-a) ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine.“

Abazović je nakon tri dana, kao što je obećao Begziću, primio u svoj kabinet delegaciju bivših radnika i izjavio da su zahtjevi radnika „maksimalno opravdani i da imaju realne zahtjeve“. Obećao je i da će urgirati da tužilaštvo djeluje uz nadu da „neko novo Tužilaštvo neće čekati da zastari predmet i da će procesuirati sve one koji su učestvovali u očiglednim koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije Primorke“.

Još u martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Optuženi su vlasnik firme Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, Biljana Bošković, predsjednik odbora direktora Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije a zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno čak 15 osoba da su direktno oštetile budžet za 4 miliona i da su nezakonito prisvojile državnu imovinu vrijednu 15 miliona eura.

Mnogi optužuju Specijalno tužilaštvo da je tokom izviđaja i istrage pažljivo zaobišlo sve one koji su direktno povezani sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Još je 2014. godine opozicioni poslanik Mladen Bojanić (sadašnji ministar kapitalnih investicija) optužio  je Đukanovića u Skupštini da stoji iza davanja propalih državnih garancija sumnjivoj firmi sa Kipra, iza koje stoje sumnjive osobe od ranije poznate po uvođenju drugih firmi u stečaj.

Bojanić je pokazao dokumenta da je Melgonia-Primorka DOO Bar dobila bankarsku garanciju 1. aprila 2010. godine Vlade Crne Gore u iznosu od 4 miliona eura za ukupni kredit od 14,4 miliona eura koji je odobrila NLB Montenegro banka AD Podgorica. Garancija Vlade koja je iznosila 27,8 odsto ukupnog kredita odobrenog od NLB je bila naplativa na prvi poziv i bez prava protesta. Vlada nije obezbijedila nikakve kontragarancije od „investitora“ da zaštiti novac poreskih obveznika u slučaju nepovoljnog razvoja događaja.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SMJENA MILENE POPOVIĆ – SAMARDŽIĆ: Kritika i kazna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Epidemiološkinja je smijenjena jer je, kao i za vrijeme prošle vlasti, nastavila da kritikuje ono što je za kritiku. Kompromis sa koronom pred Novu nazvala je polumjerama. Ministarka ove nedjelje kaže da su takve ,,mjere” dale pozitivne rezultate. U praksi imamo rekordan broj oboljelih

 

Dok novi soj korona virusa prouzrokuje rekordna oboljenja, zdravstvenim vlastima je sve više stalo do toga da se javnosti pokažu kao bezgrešni.

,,Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovarajuće pozitivne rezultate”, kazala je, ove srijede, ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

Podsjetimo, pred Novu je napravljen kompromis pa nije ispoštovan zahtjev stuke – Instituta za javno zdravlje da se zatvore ugostiteljski objekti i zabrane sva okupljanja. To je pravdano time da i pored očekivanog cunamija omikrona mora nešto da se zaradi.

Kao i mnogo puta do sada, bez dlake na jeziku, o tome da se radi o polumjerama javno je progovorila Milena Popović – Samardžić. Upozorila je i na scenario kojem sada pristustvojemo: svaki dan rekordni broj zaraženih.

,,U Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta – jedan je u bolnicama a drugi u Vladinom savjetu koji prekraja mjere. Ako to rade, a da ne dođu u bolnice i da vide kako to izgleda”, istakla je Popović – Samardžić.

To iskakanje iz sveopšte samohvale zdravstvenih vlasti, izgleda  je morala da plati. Početkom godine smijenjena je sa mjesta načelnice Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje. Utješno, ostala je da radi kao epidemiološkinja u Institutu. Odluku je donio direktor IJZ Igor Galić.

Smjena je uslijedila nakon što je portal CdM pisao da je doktorka Doma zdravlja Budva radila sa pacijentima uprkos tome što je kovid pozitivna, a to je odobrila Popović – Samardžić. 

Ona je objasnila da izolaciju uvodi i prekida sanitarni inspektor na preporuku epidemiologa nadležnog za zdravstvenu ustanovu, ali i da ona sanitarnom inspektoru nije uputila zahtjev za prekid izolacije koleginice te da to ne spada u njenu nadležnost.

Popović za Monitor kaže da je predložila da se inovira zastarjeli protokol za pacijente inficirane omikron sojem virusa, a po uzoru na protokol Centra za zarazne bolesti SAD-a, prema kome se vrijeme izolacije smanjuje na 5 dana, uz obavezno nošenje maske narednih 5 dana. Istakla je da koleginica koja je radila isključivo sa kovid pozitivnim pacijentima, osmoga dana od svog inficiranja, bez ijednog simptoma bolesti i sa tri primljene doze vakcine, nije mogla predstavljati epidemiološki rizik ni po sebe ni po već inficirane pacijente.

Navodi, Popović – Samardžić i da su Francuska, Kanada, SAD i još neke zemlje napravile izuzetak od pravila izolacije za medicinsko osoblje koje nema ili ima blaže simptome. Ta vanredna mjera ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama izazvan dosad neviđenim rasplamsavanjem epidemije.

I u Crnoj Gori je od ove srijede samoizolacija skraćena sa deset na sedam dana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SELEKTIVNA REAKCIJA AGENCIJE ZA ELEKTRONSKE MEDIJE: „Kabal“ diraju samo kada odgovara politici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predstavnici AEM-a dugo su govorili da nemaju velike nadležnosti da reaguju prema televizijama koje crnogorski građani gledaju posredstvom kablovskih operatera, ali skorašnje promptne reakcije pokazuju da mogu – ukoliko hoće ili ako nekome tako odgovara

 

Otkad se u crnogorskim domovima rasprostranila upotreba kablovskih televizija, građani sve više uživaju u stranim zabavnim TV programima. Najviše u emisijama koje se proizvode u Srbiji. A baš preko takvih programa sve se češće  plasira seksistički sadržaj i govor mržnje upakovan u smijeh i zabavu.

Sve je kulminiralo rijaliti programima. S druge strane, pojavile su se emisije koje se gledaocima predstavljaju kao informativni program, ali se kroz njih crtaju mete različitim „izdajnicima“ određenih ideologija, politika i nacija. Pritom se brutalno vrijeđaju pojedinci i širi govor mržnje prema određenim skupinama ljudi, koje vežu ista uvjerenja ili pripadnost.

Agencija za elektronske medije (AEM) kod nas je nadležna za poštovanje programskih standarda i principa, koju u našim zakonima i podzakonskim aktima zabranjuju „podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju“. Agencija ima nadležnost da reaguje prema svim televizijama koje svoj program emituju u Crnoj Gori posredstvom nacionalnih frekvencija ili kablovskih operatera.

Njihova valjana reakcija dugo je izostajala. Tek povremeno su sankcionisane televizije sa nacionalnom frekvencijom kod kojih bi uočili kršenje programskih principa. Ubjedljivo najviše prigovora imala je televizija Pink, koja je nacionalnu frekvenciju imala i u Crnoj Gori. Kažnjavana je uglavnom nakon prigovora pojedinaca koji su vrijeđani i blaćeni u tzv. informativnim programima ove televizije. Pink je u većini slučajeva sankcionisan samo opomenom.

Agencija je imala još ležerniji pristup kada je riječ o programima koji emituju kablovske televizije. Tadašnji čelnici AEM-a pravdali su se kako zakoni daju više slobode „kablovskim televizijama“. Dok su pojedini članovi Savjeta AEM-a objašnjavali kako Agencija ne smije izigravati cenzora.

„Kada govorimo o kablu, to je obilje slobodnih programa koji su pod nadzorom Agencije ali uz nešto što se zove slobodni segmenti njihovog izbora od strane kablovskih operatora. To, međutim, ne znači beskrajnu slobodu i to znači da u određenim momentima regulator može da ukaže na problematične sadržaje i da od kablovskih operatora traži njihovo skidanje sa programskih kataloga“, govorio je  bivši direktor Agencije Abaz Džafić.

Međutim, u par navrata je regulatorna institucija ipak reagovala. Posljednji put  prije nekoliko dana kada je na pola godine sa crnogorskih kablovskih televizija skinut dio programske šeme srbijanske televizije Happy. To je bio drugi put da AEM reaguje „u kablu“.

Osuđeni ratni zločinac i dokazani huškač Vojislav Šešelj u jutarnjem programu sankcionisane televizije iznio je niz mizoginih uvreda na račun Cetinja i Cetinjanki. Šovinizmu ratnog zločinca pridružio se voditelj, ujedno i glavni urednik TV Happy Milomir Marić. Prethodno je AEM privremeno zabranio emitovanje programa TV Pink i TV Happy zbog anticrnogorske propagande uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo