Povežite se sa nama

MONITORING

Na tihoj vatri

Objavljeno prije

na

file

Zatišje je tu, hoće li kakva bura – ne zna se. Dno do kojeg smo pali upućuje na to da bi neobična tišina koja obilježava ove dane mogla donijeti nešto novo. Mogla bi, međutim i da pokaže samo to da smo u pravilu ćuti i trpi napredovali za još koji stepen. Inercija je sila.

Posjete naših zvaničnika kakvom važnom mjestu obično se najavljuju deset dana unaprijed. Na sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić otišao je u tišini. Razgovarali su, zvanično je saopšteno, o vladavini prava, rasvjetljavanju afere Snimak, planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao i o pristupanju država regiona EU.

U Crnoj Gori se gomilaju izazovi na političkoj pozornici i vrijeme je da se počnu rješavati, kazao je Štefan File. Prema poruci iz Evropske komisije izazovi pred Crnom Gorom su: povjerenje građana u državne institucije, zaostajanje u reformama, jačanje vladavine prava i adekvatan pravosudni i politički nastavak afere Snimak. Evropski komesar za proširenje, kazao je, kako prenose mediji, da je Komisija primijetila da je mnogo puta zamolila crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu u vezi te afere, i da se oko toga ništa nije preduzelo što ,,ruši povjerenje u državne institucije”.

Prethodno su crnogorskoj vlasti stigla upozorenja sa evropskih adresa da planovi za proces pridruživanja koje je napravila Vlada nijesu pretjerano kvalitetni. Rokovi određeni, na primjer za konkretne poteze u borbi protiv korupcije i promjenu Ustava su predugački, mjere i ciljevi su uopšteni. Eto, sad se i tamo i službeno zna.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić o razgovoru sa Fileom još nije rekao ništa.

Zato je o Krivokapiću govorio lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Kazao je da Socijaldemokratska partija pokazuje političku zrelost i autonomnost. ,,To je ozbiljna partija koja je očigledno izjavama svojih funkcionera pokazala da je zabrinuta nedovoljnim funkcionisanjem pravne države”. Lekić, koji se krajem prošle sedmice još jednom sastao sa Krivokapićem, ocijenio je da je u lideru SDP-a našao partnera koji ,,komunicira sa pozicije političke autonomnosti i političke kulture”.

U hvaljenje SDP-a upuštaju se i ostali opozicioni lideri, izjave koje stižu iz SDP-a svjedoče tek o njihovom mjerkanju situacije. ,,Imamo parlament, on živi, vode se razgovori o onome što su bili zahtjevi Demokratskog fronta. Politički život treba da nastavimo tako što ćemo obezbijediti nastavak evropskih integracija i povećati kulturu dijaloga na političkoj sceni”, kazao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

Kolika je trenutna količina SDP-ove autonomije i šta za njih znači kultura dijaloga pokazuje nam svaki dan. Veća nego ranije, i dalje nedovoljna za napuštanje Demokratske partije socijalista. Iako SDP-u očigledno prija, u status birane udavače, ne treba zaboraviti, ugrađen je nezgodan prirodni faktor: ne može da traje vječno.

Rasprava u parlamentu o aferi Snimak održaće se, kako je najavljeno, iduće sedmice. Iz Demokratskog fronta je najavljeno da će poslanici tog saveza prisustvovati sjednici Skupštine kada na dnevnom redu budu zahtjevi sa protesta.

Funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević pojasnili su šefu Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje Dirku Langeu i sa ambasadoru Evropske unije Mitji Drobniču zašto ih nema u parlamentu. Kazali su da je riječ o jedinom mogućem odgovoru na brutalnu izbornu krađu, koja je najavljena aferom Snimak, a dokazana uvidom u birački materijal. ,,Ustanovljavanje krivično-pravne i političke odgovornosti aktera afere Snimak zbog učešća u izbornoj krađi, i eliminisanje uočenih mehanizama za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje, predstavljaju minimum ispod kojih DF ne može ići”.

Nebojša Medojević je za Dan rekao da Front ostaje pri ranije definisanim ciljevima i neće prihvatiti krađu na izborima za predsjednika Crne Gorei 7. aprila. ,,Tražimo da tužilaštvo procesuira aktere afere Snimak, da se riješi pitanje biračkih spiskova i da se omogući svim građanima da glasaju, bez bilo kakvog izuzetka. Dokazali smo krađu na izborima, to niko ozbiljan ne dovodi u pitanje. Afera Snimak raskrinkala je i sve metode zloupotreba DPS-a, i sada to ne možemo tek tako prihvatiti. Ako izađemo na iduće izbore, treba li da nas ponovo brutalno pokradu”, kazao je Medojević.

Demokratska partija socijalista se bavi redovnim aktivnostima. U svakoj izjavi i posljednjeg njenog partijskog šrafa izdaleka se vidi nastojanje da se Snimak relativizuje, razvodni i, na kraju, zaboravi. To je maksimalan cilj. Minimalan je da se priča o političkoj korupciji, krađi glasova i ostalim DPS specijalitetima na što duži rok odloži. U njihovoj odlučnosti da zadrže povlastice, a neki ne odu u zatvor, važan je svaki mjesec i svaki dan. U tom smislu, predsjedništvo DPS-a prije neki dan je odlučilo da će inicirati ,,izmjene određenih rješenja u izbornim procesima, na osnovu preporuka OEBS-ove misije”. Mala je vjerovatnoća da su pod tim mislili da više neće zapošljavati ,,prije svih” svoje članove, da otpremnine i socijalnu pomoć neće dijeliti u zamjenu za glasove, da neće brljati, a zatim uz pomoć brljotina u biračkom spisku nekome više puta poklanjati, a nekom oduzimati pravo glasa.

Funkcioner DF-a Jovan Vučurović ocijenio je da najava sa predsjedništva DPS-a zvuči krajnje licemjerno i uvrjedljivo. ,,Stranka koja se u izbornim procesima koristi svim i svačim, prijetnjama, ucjenama, zloupotrebama državnih resursa, a sve uz logističku podršku organizovanog kriminala i tajne policije, inicira izmjene rješenja u izbornim procesima”.

Prve glave DPS-a saglasile su se i da će ,,predviđenom dinamikom” biti ostvarivani sporazumi sa koalicionim partnerima. Dako se više formira ta Uprava za sport.

Razmatrali su i rezultate izbora za šefa države i izrazili zadovoljstvo rezultatima svog kandidata. ,,Rezultat kandidata Filipa Vujanovića potvrđuje povjerenje građana u politiku DPS-a”. Taman tako.

Dan uoči Dana nezavisnosti očekuje nas i inauguracija Filipa Vujanovića. Još se ne zna ko će toj priredbi prisustvovati. Iz SDP-a su najavili da će koalicione slavljenike držati u neizvjesnosti do posljednjeg časa. Zanimljive su nekad riječi. Rječnici stranih riječi kažu da inauguracija znači: svečano uvođenje u zvanje. U Vujanovićevom slučaju stvar je mnogo bliža domaćoj riječi koja proviruje iz strane. U zvanje predsjednika Crne Gore Filip Vujanović će 20. aprila biti – uguran.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo