Povežite se sa nama

OKO NAS

NESUGLASICE U KOLAŠINSKOJ VLADAJUĆOJ KOALICIJI: Pucnji iz prazne puške

Objavljeno prije

na

Kolaicija DPS-GB –SD u Kolašinu opstaje , uprkos tome, što je, gotovo svakodnevno,  potresaju lični animoziteti, ozbiljne međusobne optužbe,  uvrede …

 

Predsjednik Sklupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić,  početkom juna,  saopštio je da je „dovedena u  pitanje koalicija i lokalna vlast“ u tom gradu.  Vladajuću kolašinsku koaliciju  čine Đukićeva Grupa birača (GB), Demokratska partija socijalista (DPS)  iz koje je predsjednik Opštine Milosav Bulatović i Socijaldemokrate (SD).  Prije nego što je Đukić najavio mogućnost prijevremenih izbora, novinske stupce punile su međusobne ozbiljne opštužbe između njega i sekretarke za planiranje prostora Ljiljane  Rakočević.  Još ranije,  predsjednik  SO „prozivao“ je,  ništa blažim riječima,  potpredsjednika Opštine Danila Medenicu (SD).  Istom mjerom Medenica je uzvratio. Tako je javnost,  nedavno,  mogla da čuje ko ništa ne radi, a  prima platu, ko opstruira izgradnju sportske infrastrukture, a ko ucjenjuje i  puca iz prazne puške. Kolašinci su tokom prošle godine bili u prilici da saznaju da je neko bez posljedica falsifikovao dokumenta u vezi sa osnivanjem lokalne RTV.

Đukić je „otkrio“ da  su ga  „sekretarka  i predsjednik Opštine novcem građana blatili u partijskim novinama“. Takođe  i da je novac građana, pred  posljednje parlamentarne izbore,  trošen za asfaltiranje partijski prioritetnih dionica lokalnih puteva. I još štošta…  Rakočevićeva je kazala da je predsjednik SO pokušao da je netjera da prekši zakon.

Opstanak vladajuće koalicije Đukić je na kraju uslovio zamjenom „trulih  dasaka u izvršnoj vlasti“.  Međutim, sedmicama nakon toga,  u izvršnoj vlasti nije bilo izmena.  Neće skoro biti, čini se ni skraćenja mandata SO.  Vjerovatno ni više detalja o „kršenju zakona i ucjenama“.   Stanje u koaliciji je, objašnjava sada Đukić za Monitor, „složeno kao i u svakoj drugoj koaliciji“.  Svoje  oštre kritike na račun kadrova DPS-a on sada naziva konstruktivnom kritikom, koja ne može oslabiti koaliciju.

„Ja nemam obavezu kao moje starije kolege iz GB-a, koje su se previše ‘stopili’ sa DPS-om, da tolerišem i prihvatam baš sve što dolazi od strane te partije. Oni su još  najveća partija u državi  i partija koja je ostvarila istorijske rezultate u posljednjih 30 godina. Takođe, i  partija koja je odgovorna i za neke loše odluke i političku i institucionalnu praksu o kojoj je i međunarodna zajednica u svojim izvještajima izrekla svoj sud. Teret tog dosadašnjeg kvaliteta najveće partije po meni je ipak bio na spoljno-političkom planu u odnosu na lokalne politike“, kaže predsjednik kolašinske Skupštine za Monitor.

On objašnjava  da je njegova obaveza da od koalicionih partnera traži da rade više i bolje.  Ne propušta da kaže i da je „prethodna Vlada Duška  Markovića napravila istorijski iskorak  projektima za Sjever“.

Đukić tvrdi da je prihvatio sva kvalitetna kadrovska rješenja DPS-a, kao i inicijative i predloge koji se tiču svih građana Kolašina.

„Jasno  iskazujem neslaganje sa lošim rješenjima i pogubnim odlukama koje DPS ponekad forsira jer, kao i Demokrate i DF, robuje partitokratskom modelu upravljanja. Za razliku od njih, ja se zalažem uvijek za najbolje rješenje, a DPS, Demokrate i DF uvijek za partijsko rješenje“, tvrdi on.

Đukić objašnjava kako je „izazovno građanskim i lokalnim partijama da budu u koaliciji sa velikim koje sve više forsiraju populizam i nacionalizam“.  Podsjeća: ,,Kada su DPS i SD izglasali neinkluzivni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, značajan broj onih koji glasaju GB podržao je  litije“.

„Do samog kraja smo se nadali da će bivši premijer Marković i počivši mitropolit Amfilohije doći do istorijskog dogovora. Međutim, sada je isto tako izazovan i Temeljni ugovor za koji i mi smatramo da Vlada treba da potpiše sa MCP. Nadam se da novi premijer Krivokapić neće popustiti pritiscima spolja i iznutra i ovaj proces učiniti protivustavnim i netransparetnim, čime bi se podstakle nove podjele“, kaže Đukić.

Kada je riječ o razlikama  sa DPS-om „na lokalnom nivou“, kaže da GB  nije   opterećena partitokratskim modelom upravljanja, nema „centralu“, već direktno zastupaju interese građana.

„Ne želim da nosimo teret podjela i sukoba koje nameću političke partije i koalicije sa državnog nivoa. Oni populizmom odvlače pažnju građana, troše dragocjeno vrijeme i ne nude konkretna rešenja.  Na primjer,  mene više interesuje problemi deponije, kanalizacije i vode u Kolašinu od izmjena tužilačkih zakona. Više me interesuju sportisti i kulturni radnici Kolašina od političke sudbine populista i nacionalista“, kaže prvi čovjek kolašinske zakonodavne vlasti.

Za Monitor on se sjeća i kako kaže  „istorijskih uspjeha aktuelne kolašinske vlasti“. U njih računa, povećanje podrške sportu, kulturi, poljopriovredi…   Takođe i dobijanje domaćinstva MOSI, obezbjeđivanje novca od IPA fondova EU, popravka puteva…

I u DPS-u kažu da su odnosi „složeni, ali stabilni“.  Ocjenjuju da je „sasvim prirodno da unutar koalicija postoje različiti pristupi i gledišta na teme i probleme“.

Iz Bulatovićevog kabineta su za Monitor saopštili i da je ,,koaliciona energija, energija dogovaranja, usaglašavanja, prihvatanja koalicionih argumenata“.

,,Zbog svega toga smo sigurni da ćemo nastaviti stabilno i odgovorno vršenje lokalne vlasti do kraja mandata, čime će se potvrditi naš odgovoran odnos prema građanima Kolašina“, poručuju iz kabineta predsjednika SO.

Tokom minule tri godine,  vladajuća kaolicija ostala je bez tri odbornika. Koaliciju su prošle godine napustili Momčilo Vukčević (DPS), Jelena Bulatović (SD), a njen nekadašnji partijski kolega Slobodan Vlahović tvrdi da je ,,već odavno samostalni odbornik“. Na lokalnim izborima 2018. godine, DPS, GB i SD osvojili su 18, a Demokrate, DF, SDP i SNP 13 mandata.

I na činjenicu da su  potencijalno ostali  i bez sigurne većine u SO, čelnici  vlasti u Kolašinu kažu „da nema razloga za brigu i da su ubijeđeni da će izdržati do kraja mandata“.

Stabilnost koalicione vlasti potvrđuje se prilikom donošenja važnih odluka, ocjenjuju iz Bulatovićevog kabineta. Podsjećaju da se to potvrdilo  prilikom usvajanja budžeta, ali i većine programskih odluka.

I zaista , iako su na sjednicama SO padale teške riječi, odbornici vladajuće koalicije, čak i oni koji su je napustili, lako su dizali ruke za važnije odluke.  Ono što je ličilo na ozbiljne nesuglasice, koje ugrožavaju lokalnu vlast, sve više postaju samo dnevno zanimljive predstave za javnost.  Ozbiljne međusobne optužbe na relaciji Đukić – predstavnici izvršne vlasti, naravno, nijesu procesuirane, iako je bar polovina zahtijevala interesovanje tužilaštva.  Kolašinska vladajuća koalicija je daleko od idile, ali i od razlaza.  Razlog je jednostavan –  mnogi bi mnogo izgubili, ako  ne bi zajedno dočekali kraj mandata.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo