Povežite se sa nama

OKO NAS

NESUGLASICE U KOLAŠINSKOJ VLADAJUĆOJ KOALICIJI: Pucnji iz prazne puške

Objavljeno prije

na

Kolaicija DPS-GB –SD u Kolašinu opstaje , uprkos tome, što je, gotovo svakodnevno,  potresaju lični animoziteti, ozbiljne međusobne optužbe,  uvrede …

 

Predsjednik Sklupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić,  početkom juna,  saopštio je da je „dovedena u  pitanje koalicija i lokalna vlast“ u tom gradu.  Vladajuću kolašinsku koaliciju  čine Đukićeva Grupa birača (GB), Demokratska partija socijalista (DPS)  iz koje je predsjednik Opštine Milosav Bulatović i Socijaldemokrate (SD).  Prije nego što je Đukić najavio mogućnost prijevremenih izbora, novinske stupce punile su međusobne ozbiljne opštužbe između njega i sekretarke za planiranje prostora Ljiljane  Rakočević.  Još ranije,  predsjednik  SO „prozivao“ je,  ništa blažim riječima,  potpredsjednika Opštine Danila Medenicu (SD).  Istom mjerom Medenica je uzvratio. Tako je javnost,  nedavno,  mogla da čuje ko ništa ne radi, a  prima platu, ko opstruira izgradnju sportske infrastrukture, a ko ucjenjuje i  puca iz prazne puške. Kolašinci su tokom prošle godine bili u prilici da saznaju da je neko bez posljedica falsifikovao dokumenta u vezi sa osnivanjem lokalne RTV.

Đukić je „otkrio“ da  su ga  „sekretarka  i predsjednik Opštine novcem građana blatili u partijskim novinama“. Takođe  i da je novac građana, pred  posljednje parlamentarne izbore,  trošen za asfaltiranje partijski prioritetnih dionica lokalnih puteva. I još štošta…  Rakočevićeva je kazala da je predsjednik SO pokušao da je netjera da prekši zakon.

Opstanak vladajuće koalicije Đukić je na kraju uslovio zamjenom „trulih  dasaka u izvršnoj vlasti“.  Međutim, sedmicama nakon toga,  u izvršnoj vlasti nije bilo izmena.  Neće skoro biti, čini se ni skraćenja mandata SO.  Vjerovatno ni više detalja o „kršenju zakona i ucjenama“.   Stanje u koaliciji je, objašnjava sada Đukić za Monitor, „složeno kao i u svakoj drugoj koaliciji“.  Svoje  oštre kritike na račun kadrova DPS-a on sada naziva konstruktivnom kritikom, koja ne može oslabiti koaliciju.

„Ja nemam obavezu kao moje starije kolege iz GB-a, koje su se previše ‘stopili’ sa DPS-om, da tolerišem i prihvatam baš sve što dolazi od strane te partije. Oni su još  najveća partija u državi  i partija koja je ostvarila istorijske rezultate u posljednjih 30 godina. Takođe, i  partija koja je odgovorna i za neke loše odluke i političku i institucionalnu praksu o kojoj je i međunarodna zajednica u svojim izvještajima izrekla svoj sud. Teret tog dosadašnjeg kvaliteta najveće partije po meni je ipak bio na spoljno-političkom planu u odnosu na lokalne politike“, kaže predsjednik kolašinske Skupštine za Monitor.

On objašnjava  da je njegova obaveza da od koalicionih partnera traži da rade više i bolje.  Ne propušta da kaže i da je „prethodna Vlada Duška  Markovića napravila istorijski iskorak  projektima za Sjever“.

Đukić tvrdi da je prihvatio sva kvalitetna kadrovska rješenja DPS-a, kao i inicijative i predloge koji se tiču svih građana Kolašina.

„Jasno  iskazujem neslaganje sa lošim rješenjima i pogubnim odlukama koje DPS ponekad forsira jer, kao i Demokrate i DF, robuje partitokratskom modelu upravljanja. Za razliku od njih, ja se zalažem uvijek za najbolje rješenje, a DPS, Demokrate i DF uvijek za partijsko rješenje“, tvrdi on.

Đukić objašnjava kako je „izazovno građanskim i lokalnim partijama da budu u koaliciji sa velikim koje sve više forsiraju populizam i nacionalizam“.  Podsjeća: ,,Kada su DPS i SD izglasali neinkluzivni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, značajan broj onih koji glasaju GB podržao je  litije“.

„Do samog kraja smo se nadali da će bivši premijer Marković i počivši mitropolit Amfilohije doći do istorijskog dogovora. Međutim, sada je isto tako izazovan i Temeljni ugovor za koji i mi smatramo da Vlada treba da potpiše sa MCP. Nadam se da novi premijer Krivokapić neće popustiti pritiscima spolja i iznutra i ovaj proces učiniti protivustavnim i netransparetnim, čime bi se podstakle nove podjele“, kaže Đukić.

Kada je riječ o razlikama  sa DPS-om „na lokalnom nivou“, kaže da GB  nije   opterećena partitokratskim modelom upravljanja, nema „centralu“, već direktno zastupaju interese građana.

„Ne želim da nosimo teret podjela i sukoba koje nameću političke partije i koalicije sa državnog nivoa. Oni populizmom odvlače pažnju građana, troše dragocjeno vrijeme i ne nude konkretna rešenja.  Na primjer,  mene više interesuje problemi deponije, kanalizacije i vode u Kolašinu od izmjena tužilačkih zakona. Više me interesuju sportisti i kulturni radnici Kolašina od političke sudbine populista i nacionalista“, kaže prvi čovjek kolašinske zakonodavne vlasti.

Za Monitor on se sjeća i kako kaže  „istorijskih uspjeha aktuelne kolašinske vlasti“. U njih računa, povećanje podrške sportu, kulturi, poljopriovredi…   Takođe i dobijanje domaćinstva MOSI, obezbjeđivanje novca od IPA fondova EU, popravka puteva…

I u DPS-u kažu da su odnosi „složeni, ali stabilni“.  Ocjenjuju da je „sasvim prirodno da unutar koalicija postoje različiti pristupi i gledišta na teme i probleme“.

Iz Bulatovićevog kabineta su za Monitor saopštili i da je ,,koaliciona energija, energija dogovaranja, usaglašavanja, prihvatanja koalicionih argumenata“.

,,Zbog svega toga smo sigurni da ćemo nastaviti stabilno i odgovorno vršenje lokalne vlasti do kraja mandata, čime će se potvrditi naš odgovoran odnos prema građanima Kolašina“, poručuju iz kabineta predsjednika SO.

Tokom minule tri godine,  vladajuća kaolicija ostala je bez tri odbornika. Koaliciju su prošle godine napustili Momčilo Vukčević (DPS), Jelena Bulatović (SD), a njen nekadašnji partijski kolega Slobodan Vlahović tvrdi da je ,,već odavno samostalni odbornik“. Na lokalnim izborima 2018. godine, DPS, GB i SD osvojili su 18, a Demokrate, DF, SDP i SNP 13 mandata.

I na činjenicu da su  potencijalno ostali  i bez sigurne većine u SO, čelnici  vlasti u Kolašinu kažu „da nema razloga za brigu i da su ubijeđeni da će izdržati do kraja mandata“.

Stabilnost koalicione vlasti potvrđuje se prilikom donošenja važnih odluka, ocjenjuju iz Bulatovićevog kabineta. Podsjećaju da se to potvrdilo  prilikom usvajanja budžeta, ali i većine programskih odluka.

I zaista , iako su na sjednicama SO padale teške riječi, odbornici vladajuće koalicije, čak i oni koji su je napustili, lako su dizali ruke za važnije odluke.  Ono što je ličilo na ozbiljne nesuglasice, koje ugrožavaju lokalnu vlast, sve više postaju samo dnevno zanimljive predstave za javnost.  Ozbiljne međusobne optužbe na relaciji Đukić – predstavnici izvršne vlasti, naravno, nijesu procesuirane, iako je bar polovina zahtijevala interesovanje tužilaštva.  Kolašinska vladajuća koalicija je daleko od idile, ali i od razlaza.  Razlog je jednostavan –  mnogi bi mnogo izgubili, ako  ne bi zajedno dočekali kraj mandata.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo