Povežite se sa nama

Izdvojeno

NOVA VLADA NOVA NAFAKA: Seobe

Objavljeno prije

na

Nakon što je 46 poslanika nove većine ,,odlučilo da sazove sjednicu” parlamenta na kojoj bi se birali predsjednik Skupštine i nova vlada, čeka se odgovor opozicije (Demokrate, DF +/- SD). Tranzicija izvršne vlasti ulazi u završnu fazu. Problemi su  ostali isti

 

Mandatar Dritan Abazović spreman je da u Skupštini predstavi sastav i program buduće, 43. Vlade Crna Gore. Od projektovanih 49, Abazović je obezbijedio podršku 46 poslanika. Dovoljno za izbor nove vlade (neophodan 41 glas), a premalo za najavljenu i priželjkivanu deblokadu institucija (potrebno je 49 glasova za tropetinsku većinu kojom se, na primjer, bira vrhovni državni tužilac). Samo da novoformirana većina pronađe model za otključavanje parlamenta koji je u blokadi od februarske smjene predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Vlada je, između dva petka, dobila na gabaritima. Sada aktuelni plan predviđa 20 ministarskih i četiri potpredsjednička mjesta , umjesto prošlonedjeljnih 18 + 3. Ako se neko sjeća, u formiranje manjinske vlade pošlo se od pretpostavke da će ona imati 16 ministarstava.

U novoj vladi biće Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokratska partija (SDP), Albanska alternativa (AA),  Demokratska partija Albanaca (DPA), CIVIS, i vanparlamentarna Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Prema najavama, jedno ministarsko mjesto pokrivaće vanstranačka ličnost. Niko iz odlazeće Vlade Zdravka Krivokapića neće nastaviti ministarski angažman, mada je na njen koncept i sastav, u značajnoj mjeri uticao aktuelni mandatar.

Neophodnu podršku za izglasavanje nove vlade daće poslanici Demokratske partije socijalista (DPS). Socijaldemokrate (SD) neće glasati za. Jedni i drugi svoju odluku pravdaju brigom za državne i nacionalne interese.

,,Formiranje manjinske Vlade znači i povratak DPS-a na državno-politički relevantnu poziciju, kao prelazno rješenje do narednih parlamentarnih izbora koji će značiti i definitivan povratak naše partije u poziciju stožera proevropske politike u Crnoj Gori”, optimista je Milo Đukanović.

Damir Šehović je pesimista: „Umjesto da dokazane evropske i građanske partije budu stub nove vlade, a SNP njen neuticajni pridruženi član koji treba da je zahvalan što smo ga uopšte prihvatili da nakon naopake retrogradne politike koju je vodio prethodnih decenija bude dio društva okupljenog oko građanskih i evropskih vrijednosti, desilo se suprotno. SNP je stub Vlade i parlamenta, a ostali dekor“. U razgovoru za CDM, Šehović insistira i na principijelnosti SD-a: „Mi zbog podjele plijena po dubini ne želimo da prodajemo dostojanstvo države niti da se igramo sa njenim temeljnim vrijednostima“.

Ima nešto i u raspodjeli fotelja.

,,Ne vidim problem u tome da DPS po dubini dobije neka mjesta”, izjasnio se budući premijer. Pa je pokušao da objasni: ,,Nijesam za to da se šikaniraju ljudi i da se javna administracija zatvori za bilo koga ko može dati doprinos”.

Abazović zna, makar koliko i većina građana Crne Gore, da nam je aktuelna podjela funkcija po dubini, na osnovu unaprijed dogovorene šeme raspodjele rukovodećih mjesta između članica vladajuće većine, donijela upravo ono za šta on, navodno, nije – zatvorena vrata za mnoge koji su mogli doprinijeti boljitku Crne Gore. Samo što nijesu dobili priliku, pošto nijesu imali odgovarajuću partijsku knjižicu. Ili makar preporuku nekog od lidera vladajuće koalicije, odnosno, uticajnog svještenika SPC-a.

Izgovor je bio – tako je radio i DPS. Sad, prema najavljenom, sve kreće iz početka. Pošto mandatar ne kaže da bi neko, stručan i iskusan, mogao dobiti mjesto u državnoj upravi ili na rukovodećem mjestu nekog od državnih preduzeća, čak i ako je prepoznat kao aktivista ili funkcioner DPS-a. Naprotiv, on nam je u svom obraćanju najavio da će DPS dobiti neke funkcije po dubini koje će onda, unutar partije Mila Đukanovića, biti raspoređene među onima koji zadovoljavaju minimum propisanih uslova. A možda ni toliko, kao što smo imali priliku da vidimo puno puta.

Resori su podijeljeni među partijama a, prema zvanično nepotvrđenim informacijama, znaju se i skoro sva personalna rješenja na ministarskim mjestima. Četiri partije koje u vladi daju dva ili više ministara dobiće i potpredsjednička mjesta. Ona su rezervisana za predsjednike partija – Vladimira Jokovića, Raška Konjevića, Ervina Ibrahimovića – i jednog od potpredsjednika/ca URA, Jovanu Marović ili Gorana Đurovića. Svi potpredsjednici biće i ministri.

Program i način rada buduće vlade djelovali su kao nešto komplikovanija priča. Mandatar Abazović najavio je da će njegova vlada „počivati na dva stuba – vladavina prava i ekonomski razvoj”. Pa  je pobrojao prioritete među kojima su se našli: dogovor oko izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija, usklađivanje pravne regulative sa EU, izborna reforma, revizija u oblasti prosvjete i kulture i preispitivanje kadrovskih rješenja (valja počistiti za Vesnom Bratić) Zakon o porijeklu imovine i preispitivanje svih ugovora prethodnih vlada (to je, svojevremeno, obećavao i Milo Đukanović), nastavak reformi službi bezbjednosti, novi zakon o popisu stanovništva u skladu sa evropskim standardima… Ima još. „Nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora, regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom, nastavak reforme javne uprave, ravnomjerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska”, nabrajao je Abazović.

Malo li je za godinu dana. Prema do sada saopštenom, rok trajanje buduće vlade ograničen je, približno, na taj period.  Međutim, Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima koji su skupa sa DPS-om potpisale partije članice buduće vlade, predviđa i mogućnost produženja saradnje novoformirane parlamentarne većine. To znači da buduća vlada može trajati do roka za održavanje redovnih parlamentarnih izbora, u drugoj polovini 2024.

Od svih mogućih prioriteta kojih bi se mogli dosjetiti, u dokumentima buduće vlade nijesu pomenuta samo dva – zakon o vladi i zakon o Skupštini. Oni su bili na listi prioriteta odlazeće Vlade i parlamentarne većine.To što ih  Crna Gora nema stvorilo je preduslove za aktuelnu pravno-političku zbrku u vladi i parlamentu. Slučajno ih nema?

U Sporazumu koji je do novinara došao nezvaničnim kanalima, piše da su potpisnici Sporazuma  „saglasni da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalifikovanom većinom svih članova Vlade“. Da li je baš tako i, ako jeste, šta to tačno znači nije precizirano. A imamo u opticaju makar dvije interpretacije. Iz SDP-a, kao nezvanični autori inicijalnog teksta  Sporazuma tvrde da je riječ o dvotrećinskoj većini. Prema potpredsjedniku SNP-a Draganu Ivanoviću odluke donosi prosta većina članova vlade (11 članova) kada su u pitanju i moguće problematične odluke, poput potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, a možda i još nekim vjerskim zajednicama pošto se u Sporazumu one pominju u množini. ,,Mi smo uspjeli da izdejstvujemo da se to (kvalifikovana većina) skine iz Sporazuma. Odlučivaće se prostom većinom na vladi, pa i o tom pitanju (Temeljni ugovor)”.

Od mandatara smo prvo čuli da će vlada ,,tu kvalifikovanu većinu tek utvrditi poslovnikom”. A onda i nešto drugačije formulisanu izjavu: ,,Što se tiče izjave Dragana Ivanovića pročitao sam je. Gospodin Ivanović je poslanik i zna da kvalifikovana većina nije prosta većina”.

Koga sve to, makar malo, podsjeća na Krivokapićevu Vladu i način njenog funkcionisanja, taj sluti – i dalje imamo problem. Vidjećemo može li ga ublažiti preraspodjela funkcija po dubini. I kako će na sve to reagovati ,,oštećena strana” iz redova DF-a i Demokrata.

Poslanik DF-a Strahinja Bulajić je, u srijedu, podnio ostavku na mjesto v.d. predsjedavajućeg Skupštinom i poslaničku funkciju. To nije riješilo problem ko, prema Poslovniku o radu Skupštine, može zakazati sjednicu ako predsjednika nema, a njegov zamjenik to neće da uradi. Dan kasnije, poslanik URA-e Miloš Konatar  pred novinarima u parlamentu objavljuje da je ,,46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu za četvrtak 28. april sa početkom u 12 sati na Cetinju. Odredili smo da sjednicom predsjedava potpredsjednik Ibrahimović. Očekujem od generalnog sekretara i službe Skupštine da sarađuju sa Ibrahimovićem”.  Ostaci doskorašnje većine još nijesu odgovorili na izazov.

Tranzicija izvršne vlasti ulazi u završnu fazu. Slijede seobe na nove položaje. Neki su tu igru već igrali.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

DAN NEZAVISNOSTI – 16 GODINA POTOM: Orao potkresanih nada

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Od suštinske važnosti će biti da Crna Gora sagradi državu u kojoj će bolje živjeti svi”, upozoravali su dobronamjerni nakon majskog referenduma 2006. Uzalud

 

Crna Gora između dva Dana nezavisnosti. Traje priča o neostvarenim željama: sloboda, demokratija, pravda, pristojne plate i penzije. I neodagnanim strahovima: kriminal, korupcija, vjerske i nacionalne podjele, siromaštvo, nepravda. Tu su, neko vrijeme, i obnovljene globalne prijetnje: pandemija, rat, glad.

Ponegdje, ipak, napredujemo.

Prošle godine u ovo doba odmjeravali smo – zastave. Jedna, crvena, površine 50X100 metara (5.000 kvadrata ili jedno poveće fudbalsko igralište) viorila se na Cetinju, svjedočeći patriotizam pod njom okupljenih. Druga, ,,najduža trobojka na ovim prostorima”, u Beranama je predstavljena kao iskaz nenatrunjenog rodoljublja dugačak svih 350 metara. S kraja na kraj.

Sada, umjesto zastava, naslovne stranice zauzimaju doskorašnji čelnici pravosuđa, danas pritvorenici Vesna Medenica i Blažo Jovanić. Mediji otkrivaju njihove saradnike, način djelovanja, privilegovane i oštećenje. Rano je za ozbiljnije računice o nezakonito stečenoj koristi i šteti pričinjenoj žrtvama uzurpiranog pravosudnog sistema. Posljedice slutimo, dok čekamo sljedeće privođenje. Biće ih, nepodijeljeno je mišljenje.

Ni zastave nijesu izašle iz mode. Samo su crnogorskim pridodate ukrajinske. Srpskima – ruske. Mašemo Evropi.

Između dva praznika dobili smo novu Vladu. Dritan Abazović zamijenio je Zdravka Krivokapića. Vesnu Bratić mijenja četvoro. S malo nade da će popraviti posljedice njenog rada. URA i SNP zadržali su mjesta u skupštinskim klupama namijenjena parlamentarnoj većini, a SD ona što pripadaju opoziciji. Ostali su zamijenili mjesta. I priču, prebacujući se sa jednog na drugo podešavanje.

Abazović je, neki dan, pod Ostrogom razgovarao sa patrijarhom SPC-a. Sličan razgovor Krivokapić je, prije nepunu godinu, vodio u beogradskoj Patrijaršiji. Tema – Temeljni ugovor, odnosno, mjesto SPC-a u Crnoj Gori i mjesto Crne Gore i njenih vlasti u sistemu pod ingerencijom srpskog patrijarha i Patrijaršije. A on je  sveobuhvatniji od liturgije i molitve.

Samo da ne umislimo kako su te konsultacije nešto što nam je donijela promjena vlasti nakon izbornog poraza DPS-a. Uoči prve proslave Dana nezavisnosti, 2007. godine, tadašnji ministar inostarnih poslova Milan Roćen razgovarao je sa ruskim patrijarhom o pozicijama koje će crkva imati u budućem Ustavu Crne Gore.

U  međuvremenu, u Moskvi smo stavljeni na listu ,,neprijateljskih zemalja”. A u Briselu, Berlinu, Parizu… nijesmo dokazali da smo partner od povjerenja. U bilo kom poslu. Evropska radiodifuzna unija (EBU) eliminisala je, onomad, glasove žirija iz Podgorice na izboru za pjesmu Evrovizije. EBU, saopšteno je, ,,krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulisanja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove”. Saopštenje je pratila informacija da su glasovi iz Crne Gore, skupa sa onima iz Azerbejdžana, Gruzije, San Marina, Poljske i Rumunije – poništeni i izbrisani iz tabele.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo