Povežite se sa nama

OKO NAS

ČEKANJE NOVE VLASTI: Pričaju dolje, gledaju gore

Objavljeno prije

na

Formiranje vlasti u ovoj opštini je u direktnoj vezi sa završetkom pregovora o formiranju manjinske vlade na državnom nivou

 

Ulcinj je u krajnje nezavidnoj situaciji kao najnerazvijenija opština na Primorju, sa najmanjom prosječnom zaradom. Zato ćemo učiniti sve ono što je u našoj moći da budemo dio lokalne vlasti. Ne zato što nam je do nje stalo, nego što smo sigurni da je uz naš program i energiju koju je podstakla naša koalicija, to želja građana Ulcinja“, kaže za Monitor Fatmir Đeka, jedan od lidera koalicije Za novi početak.

Taj savez pet stranaka, koji je predvodio Građanski pokret URA, a koji su činili još SDP, SD i Albanska alternativa, osvojio je na nedavnim lokalnim izborima 43 odsto glasova. To znači 14 od ukupno 33 mandata u Skupštini opštine Ulcinj. Nedovoljno da samostalno formiraju vlast, pa su i prinuđeni da krenu u nalaženje potencijalnih koalicionih partnera. U konkretnom slučaju, to je bila samo Nova demokratska snaga – Forca, koja je, iako je ostvarila znatno lošiji rezultat nego na izborima 2018. godine, osvojila pet mandata i u poziciji je tasa na vagi.

S druge strane su, sa po šest osvojenih mandata, koalicije Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokratskog saveza u Crnoj Gori, te savez Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Iz tih stranaka pozivaju Forcu da im se „kao stari koalicioni partner“ pridruži i da zajedno oforme vlast u Ulcinju, te ističu da je takav dogovor neformalno postignut još prije održavanja izbora.

Predsjednik DUA Mehmed Zenka kaže da nema vremena za čekanje i da bi što  brže trebalo doći do dogovora. Pri tom napominje da je turistička sezona na pragu.

Zenka navodi da su poslali ponude DPS-u i Forci, iz koje je tek saopšteno da će „u narednim danima pripremiti platformu sa jasnim programskim ciljevima koji treba da se realizuju u četiri godine mandata, na koju će se osloniti i politička saradnja buduće postizborne koalicije”.

Ipak, ključno pitanje u pregovorima je kome će pripasti mjesto predsjednika Opštine Ulcinj. Čini se da DUA nije spremna da tu funkciju prepusti Forci, dok te spremnosti ima u koaliciji Za novi početak.

Forca Genci Nimanbegua je „na slatkim mukama“, jer može da bira i zamjenu za tu funkciju, u vidu jednog ministarstva u Vladi Crne Gore i drugih namještenja „po dubini“. Takva ponuda je još nekoliko dana na stolu, dok naredne sedmice konačan sastav Vlade ne saopšti mandatar i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Abazović svakako želi da njegova stranka i koalicija budu i dio buduće lokalne vlasti. U Forci su svjesni da bez snažne podrške centralnih vlasti teško se može nešto više učiniti u Ulcinju i da im „vlast radi vlasti“ njihovi birači neće oprostiti. Iz tih pragmatičnih razloga i činjenice da će buduća Vlada Crne Gore biti „najulcinjskija“ u istoriji (u njoj će uz premijera, biti bar još dva Ulcinjanina), u toj albanskoj nacionalnoj stranci izgleda da su većinski bliži koaliranju sa savezom Za novi početak.

„Tokom čitave kampanje iz te stranke su govorili da su otvoreni za saradnju sa svima koji žele da rade za dobrobit Ulcinja i za jasan otklon od dosadašnjeg načina upravljanja opštinom. Uostalom, prije godinu dana nezadovoljni saradnjom sa DPS-om, napustili su tadašnju lokalnu vlast“, podsjeća čelnik URA-e u Ulcinju Omer Barjaktari.

Uglavnom, pregovori se vode u Ulcinju, ali se istovremeno gleda gore, prema Podgorici, odnosno u okončanje procesa sastavljanja nove Vlade. Do naredne srijede znaće se i koje će političke grupacije činiti buduću ulcinjsku vlast.

                                                                                                                                                                     Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo