Povežite se sa nama

Izdvojeno

KUDA S AUTO-PUTA: Do Mateševa, i šta ćemo sad?

Objavljeno prije

na

Rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina, koji je jedina  veza auto-puta s postojećom magistralom, tek predstoji. Veza budućeg auto-puta sa kolašinskim skijalištima još nije čak ni planski riješena. Iz kolašinske Opštine tvrde da tom gradu, kad auto-put profukncioniše, predstoje problemi i – saobraćajni kolaps

 

Saglasnost za probni rad dionice Smokovac – Mateševo, auto-puta Bar – Boljare, Vlada je dala sredinom aprila. Sa auto-puta vozila će prema postojećoj magistrali i Kolašinu, ići putem čija rekostrukcija još nije počela. Putni pravac, zvaničnog naziva regionalni put R-13, jedina je veza auto-puta sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom na sjeveru. Iz Ministarstva kapitalnih investicija  (MKI) nedavno su saopštili da su ,,s obzirom na očekivani obim saobraćaja, u kapitalnom budžetu za 2022. godinu predviđena finansijska sredstva za rekonstrukciju” tog puta. Time će se, tvrde, ,,značajno podići nivo usluge puta”.

Planirano je ,,unaprjeđenje određenih tehničkih rješenja, saniranje kosina, zamjena  asfaltnog zastora na cijeloj dužini, zamjena opreme puta i saobraćajne signalizacije…”. Nakon rekonstrukcije put će, navodno, imati dvije vozne trake.  Iz MKI su kazali da će ,,auto-put moći  da se otvori za saobraćaj, iako rekonstrukcija prilaznog puta od Mateševa do Kolašina neće biti završena”. Pošto, pojasnili su, i  ,,postojeći put može da obezbijedi odvijanje saobraćaja, uz određena ograničenja brzine”.

Rekonstrukcija tog puta biće olakšanje za one koji se ne zadržavaju u Kolašinu,  jer će kao vezu sa magistralom koristiti, takozvani, ,,novi plavi most”. One koji su namjerili do skijališta ili do kolašinskih hotela, u gradu će dočekati dotrajale saobraćajnice i nedostatak parking prostora. Zvanično, čak ni na papiru, nema rješenja za povezivanje auto-puta od Mateševa  sa  skijalištima na Bjelasici.

U kolašinskoj opštinu tvrde da je veliki dio odgovornosti za to što grad nespreman dočekuje i auto-put i investicioni bum, na Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Taj resor, tvrde, ,,već dugo nije  imao  aktivnosti o predlogu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašin”. Kako se navodi u informaciji o postupku izrade PUP-a, koja je dostavljena i lokalnom parlamentu, u oktobru prošle godine  je Opštini dostavljen nacrt  Odluke o izradi izmjena i dopuna PUP-a sa programskim zadatkom. Time je, tvrde u lokalnoj upravi, izrada plana vraćena u početnu fazu, nakon skoro tri godine.

U Informaciji, koju je potpisao predsjendik Opštine Milosav Bulatović, podsjećaju da su od 2019. godine incirali izmjene i dopune PUP-a, zbog potrebnog prevazilaženja planskih ograničenja za izgradnju infrastrukturnih objekata.  Otklanjanjem tih barijera, tvrde, riješili bi se višedecenijski  problemi vezani za potrebe građana, ali i turista.

U istom dokumentu navode se najvažniji infrastrukturni problemi Kolašina.  „Infrastrukturni problemi, zbog kojih je pokrenuta izrada PUP-a su vodosnabdijevanje, saobraćajna i komunalna infrastruktura,  nedostatak parking prostora i gradske garaže, nedostatak objekta za opštinsku administraciju, tržnice, te neuklapanje sadašnje Autobuske stanice…“, piše, između ostalog u Informaciji o postupku izrade PUP-a.

Kako su Monitoru rekli u Opštini, veza auto-puta sa skijalištima  može se riještiti tek nakon što Ministarstvo završi posao oko PUP-a. Tek tada će moći da počne izrada  tehničke dokumentacije. To bi bio početak prevazilaženja saobraćajnog kolapsa koji predstoji. No, sada je izvjesno da se  veza auto-puta sa skijalištima ne može riještiti prije početka naredne zimske turističke sezone.  Nema ni saglasnosti oko toga kako bi taj projekta  izgledao. Prvobitno, u nacrtu izmjena i dopuna PUP-a, bilo je odlučeno da to bude zaobilaznica.

Za taj budući projekat postoji samo idejno rješenje, ali i mnoga otvorena pitanja i zamjerke. Obilaznica bi, nadaju se, rasteretila  gradsku saobraćajnu infrastrukturu  od velikog broja automobila sa auto-puta, prema ski-centrima. Takođe i od očekivanog velikog broja vozila, tokom ljeta, koji će, na putu od Berana prema Podgorici i primorju, koristiti tunel ispod Bjelasice.

Prema idejnom rješenju, trasa  zaobilaznice trebalo bi da  počinje u naselju Vladoš i prelazi preko brda na kojem je tvđava Barutana. Zatim, uzvišenjima iznad naselja Gornji Pažanj, sve do Željezničke stanice. Put bi nastavio, uporedo sa prugom, duž naselja Drpe, do željezničkog mosta na rijeci Svinjači, neposredno prije restorana Savardak.

Kolašinski saobraćajni prioriteti su drugačiji, odavno tvrdi predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.  Njegov stav je ,,da je preče unaprijediti postojeću gradsku saobraćajnu infrastrukturu”, odnosno,  ,,ubrzati” pojedine saobraćajnice.

,,Jasno je da će se značajno uvećati turistički i saobraćajni promet u Kolašinu i da će to stvoriti veliki pritisak na postojeće saobraćajnice na prilazu i u samom gradu. Gradske saobraćajnice kroz Kolašin trenutno ne mogu prihvatiti veliki broj automobila i autobusa sa auto-puta prema Bjelasici i ski-centru. Naša infrastruktura nije spremna da prihvati očekivano veliki broj automobila iz pravca Berana kroz novi tunel ispod Bjelasice prema auto-putu i Primorju”, objašnjava Đukić za Monitor.

On misli da je  prioritet unaprjeđenje saobraćajnice od raskrsnice u naselju Polje do ski-centra. Uz kružni tok umjesto raskrsnice u Polju i proširenje saobraćajnice i izgradnja trotoara do Mušovića Rijeke. To bi, ocjenjuje sagovornik Monitora,  transformisalo postojeću u tranzitnu saobraćajnicu i ubrzalo saobraćaj kroz naselje Polje. Treća traka od Mušovića Rijeke do ski-centra, kaže Đukić,  rasteretila bi i grad i planinu.

Jaku rezervu prema novoj zaobilaznici u Kolašinu imaju i zbog sjećanja na sličnu koja je građena 1996. godine.  Taj projekat trebalo je da izmjesti teretni saobraćaj sa gradskih ulica. No, uz manjkavosti izvođenja radova, zaobilaznica nikad nije potpuno poslužila planiranom cilju.

U Kolašinu još stidljivo pominju ideju od prije nekoliko decenija, koja bi rasteretila  saobraćaj ali i riješila nedostatak parking prostora, a uz sve to i bila turistička atrakcija.  Naime, odavno u ambicoznim planovima razvoja Kolašina postoji i gradnja gondola. Ona bi grad povezivala sa skijalištima. Prema tim projekcijama, gradio bi se i veliki parking prostor na Lugu, gdje bi bila i polazna stanica gondola.

No, i bez turista, Kolašinci već sada muku muče sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom. Takvo stanje konstatovano je i u zvaničnim lokalnim dokumentima. U nacrtu Plana održive urbane mobilnosti navodi se kako su na mnogim ulicama pješačke površine dotrajale ili napukle. Takođe, kako piše, zbog manjka trotoara dalje od centra ,,pješaci su često fizički nezaštićeni od kolskog saobraćaja“.

U nacrtu Plana piše i da je ,,dosadašnji način planiranja saobraćaja u Kolašinu bio usmjeren na rješavanje trenutnih potreba i problema“. Konstatovano je i da Opština ,,do sada nije donosila planska dokumenta kojima se pitanje saobraćaja i mobilnosti tretira na strateški i sveobuhvatan način”. S obzirom na to da javni prevoz u tom gradu ne postoji, sve to dovodi do ,,pojačanog pritiska motornog saobraćaja, kao i značajno otežana mobilnost ljudi iz ruralnih područja koji nijesu motorizovani“.

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

NOVINARKA PROTIV MAFIJE: Olja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživačka novinarka Olivera Lakić i njen portal Libertas obavještavaju  javnost o vezama državnih struktura sa organizovanim kriminalom. Ona još nije dočekala optužnicu protiv kriminalaca koji su je prije četiri godine s leđa upucali ispred ulaza zgrade, gdje stanuje. Prije toga je bila meta više fizičkih i verbalnih napada, koji nijesu do kraja rasvijetljeni

 

Da li bi i kada Specijalno državno tužilaštvo (SDT) procesuiralo bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, koja se trenutno nalazi u istražnom zatvoru, ili ponovo otvorilo istražni postupak u slučaju sumnjive saradnje između pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića i Ljuba Milovića, da portal Libertas nije objavio dokumenta Europol-a (evropske policije), koja ih sumnjiče za teška krivična djela? Možda bez tih informacija ne bismo ni znali da je SDT već zatvorilo slučaj policajaca-saradnika kavačkog klana.

Nakon objavljene dokumentacije Europola uslijedilo je hapšenje Vesne Medenice i još najmanje 12 osoba zbog sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe. Miloš Medenica je još nedostupan tužilaštvu, navodno se u Beogradu liječi od bolesti zavisnosti.

Prema istraživanjima Libertasa, Europol je tužilaštvu i policiji u julu prošle godine dostavio dokument sa transkriptima komunikacija policijskih službenika Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa poznatim kriminalcima Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima. Kada je prošlog ljeta objavljeno da su Lazovići omogućili Belivuku i Miljkoviću, beogradskim kriminalcima optuženim za teške zločine, da uđu u Crnu Goru, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ubjeđivao nas je da je Zoran Lazović „najbolji crnogorski policajac“, dok je njegov sin samo izvršavao službene zadatke.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru je, za vrijeme Katnićevog mandata, donio odluku da u radnjama mlađeg Lazovića i Milovića nema krivičnog djela. Novoizabrani glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović naložio je da se predmet ponovo otvori. Milivoje Katnić je saopštio da nije Čađenović odbacio prijavu protiv Lazovića, već Specijalno državno tužilaštvo dok je on njime rukovodio. Ponovo je pojasnio kako je policijski službenik radio svoj posao.

„Čađenović je uzeo komunikaciju, fotografiju, stotine poruka. Petar Lazović je dao izjavu na 40 strana. Nakon toga su pozvane starješine da daju izjavu, izvršena je provjera podataka – da li su pokrenute mjere tajnog nadzora, angažovani svjedoci saradnici… Po onome što ja znam, Europol je izanalizirao našu odluku i prihvatio činjenicu“, kazao je Katnić za Antenu M. On tvrdi da su dokumenta Europol-a objavljena „nelegalno“, i da se time crta meta njemu i njegovoj porodici. Cilj je, kaže, „da se Crna Gora predstavi kao država koja ne može da funkcioniše kao samostalna, suverena, antifašistička država“.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA – VOĐA ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE?: Od Vrhovnog suda do ZIKS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iskustvo  uči da bi do pravosnažnog okončanja postupka protiv Blaža Jovanića i Vesne Medenice mogle proći godine. Crnogorsko pravosuđe još će se duže nositi sa posljedicama njihove vladavine. Ako dobije priliku da se oporavi

 

Nedugo za Vesnom Medenicom, nekadašnjom VDT i višestrukom predsjednicom Vrhovnog suda, u pritvorsku jedinicu spuškog zatvora (ZIKS, ili po novom, UIKS) stigao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Direktno iz kancelarije nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i formirao kriminalnu organizaciju koja je, u makar desetak stečajnih postupaka, stranke oštetila za iznose koji se mjere milionima eura.

I površno upućeni u višedecenijska dešavanja u pravosuđu prepoznali su, u tom spletu okolnosti, još jedno preklapanje u biografijama dvojca koji je, godinama, vedrio i oblačio ovdašnjim sudnicama. I blisko sarađivao – formalno i, sumnja se, neformalno – na predmetima od zajedničkog interesa.

Kada je Blažo Jovanić, sa mjesta parničara i sudije Osnovnog suda u Podgorici, u aprilu 2014, neočekivano izabran za predsjednika Privrednog suda, preskačući uobičajenu dinamiku napredovanja u sudskoj hijerarhiji, analitičari nijesu imali dileme o uzrocima njegovog profesionalnog uzleta. Baš kao ni u ocjeni da je za tu odluku, operativno, najzaslužnija bila Vesna Medenica. Razlike su bile samo u interpretativnim finesama.

Jedni su  imenovanje Jovanića cijenili kao „pokušaj Medenice da zaštiti predmete koji se direktno tiču članova i poslova uže familije Đukanović“, dok su drugi bili direktniji, tvrdeći da je Jovanić „doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu Aca i Mila Đukanovića, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine Kombinata aluminijuma u stečaju“.

Slijed događaja potvrdio je ova predviđanja. Ali i pokazao da se Jovanićeve ambicije nijesu zadržavala samo na zaštiti interesa  prve familije.

Pronevjera novca iz blagajne Vrhovnog suda, 2006. godine, dovela je Jovanića u fokus interesovanja javnosti. On je tada, kao šef  kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Ratka Vukotića osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i učestvovao u pronevjeri skoro 330 hiljada eura iz sudske kase.  Jovanić, tada već sudija Osnovnog suda, oslobođen je sumnji usljed nedostatka dokaza (ceh je platila blagajnica).

O kolopletu veza i uticaja svjedoči i epizoda iz poslovne biografije njegovog brata Bora Jovanića. On je, kao carinik, osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je Blažo već bio sudija Osnovnog suda. Nakon pola izdržane kazne pomilovao ga je tadašnji predsjednik Filip Vujanović. Na prijedlog Duška Markovića, ministra pravde iz tog doba. Javnost je, zahvaljujući NVO MANS, saznala da je Jovanić vraćen na posao u Upravu carina, suprotno svim zakonskim propisima. Podigla se prevelika prašina, Jovanić je napustio Upravu carina i novi posao našao kod Aca Đukanovića.

Kao sudija Osnovnog suda Blažo Jovanić je opravdao očekivanja svojih zaštitnika i promotera. Po tužbi Stanka Subotića osudio je Monitor. Kada je propao pokušaj da nas osudi za nanošenje duševnog bola kontroverznom tužiocu (čije je saslušanje odbio) Jovanić je Monitor proglasio krivim zato što, navodno, Subotićevo reagovanje nije objavljeno na zakonom propisan način.

Vijesti je osudio zbog prenošenja izjave poslanika Nebojše Medojevića koji je kritikovao (tadašnju) privatizaciju Željezare u Nikšiću i doveo u pitanje kredibilitet njenih novih vlasnika. Isti su, da pomenemo, kasnije pobjegli iz Nikšića ostavljajući dugove a odnoseći sa sobom svu vrjedniju pokretnu imovinu kompanije.

Konačno je dara prevršila mjeru, pa je Jovanić, kao sudija u postupku po tužbi kompanija Lutrija i Džek pot (Sava Grbović i Branislav Mićunović) protiv Daily Pressa (izdavač Vijesti) i MANS-a, izuzet zbog pristrasnosti. Tek nakon trećeg zahtjeva tuženih.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: Naši majski porazi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Šta je nama njihova borba dala? Poneki vijenac na memorijalima palim borcima više govori o licemjerju potomaka nego o slavi predaka, a iskazivanje vojne moći tokom invazije na susjeda daleko je od svijetle antifašističke istorije

 

Slavio je opet ovog vikenda Stari kontinent i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Kokteli, vijenci, koncerti, vojna parada na Crvenom trgu, a u srcu Evrope – rat.

Ove godine Danom pobjede se obilježilo 77 godina od kraja Drugog svjetskog rata, a Danom Evrope pet godina manje od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije. U zemljama EU posebna važnost se daje Danu Evrope i deklaraciji Roberta Šumana koja je udarila temelj evropskom pomirenju i otvorila vrata da stari neprijatelji, prije svih Francuska i Njemačka, krenu novim putem.

U Njemačkoj i Francuskoj danas – Emanuel Makron se sreo sa veteranima iz Drugog svjetskog rata na ceremoniji pod Trijumfalnom kapijom, da bi narednog dana govorio na konferenciji Budućnost Evrope u Strazburu. Predložio je i novu evropsku organizaciju koja bi omogućila demokratskim evropskim nacijama da pronađu novi prostor za političku saradnju. Naravno, centralni dio govora bila je aktuelna situacija u Ukrajini.

U  Rusiji tradicionalna vojna parada. I kod njih umjesto sjećanja na desetine miliona onih koji su dali živote za neki bolji svijet, sve puca od političkih poruka koje se vrte oko rata u Ukrajini. Slovo Z je tu da podsjeti, ako je neko imao nedoumica. Vladimir Putin je u govoru ponovio da se ruska vojska u Ukrajini bori za bezbjednost Rusije i da je razlog za invaziju to što NATO prijeti Rusiji na njenim granicama. „Rusija je pozvala Zapad na otvoreni dijalog, potragu za kompromisnim rješenjem uz međusobno uvažavanje interesa. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nisu htjele da nas saslušaju, što znači da su imale potpuno drugačije planove. Bile su u toku pripreme za operaciju u Donbasu, invaziju na zemlju koja je istorijski naša, uključujući i Krim. U Kijevu su objavili potencijalnu nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu na teritorijama sa kojima se graničimo“, govorio je Putin.

Na strazburškoj konferenciji ni Makron, a posebno Ursula van der Lejen nijesu ispustili da kontrastiraju događaje obilježavanja velikog praznika u Rusiji i Strazburu. Osvrćući se na ženu koja se pojavila sa svojom bebom na svečanosti u Strazburu, Lejenova je rekla da želi da 9. maj proslavi „ovu sliku, daleko moćniju od bilo koje vojne parade“.

Mi na Balkanu, Evropa u malom. Samo mnogo gori. Ne odričemo se zlog sjemena.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo