Povežite se sa nama

OKO NAS

ULCINJ ČEKA SAOBRAĆAJNU INFRASTRUKTURU: Izlazak na more  

Objavljeno prije

na

Iako je Ulcinj prvi grad u Crnoj Gori nakon što se prođu Otrantska vrata, svi koji žele da svojim plovilom ovdje dođu, moraju najprije da obave prijavu boravka u Baru. Inicijativa o otvaranju graničnog prijelaza na moru u Ulcinju čeka na usvajanje u Vladi i na realizaciju na terenu već punih sedam godina

 

Ono što su obećali albanski zvaničnici prije dvije godine, na pragu je ostvarenja. Put koji vodi od Lješa preko luke Šinđon i Velipoje pa do granice sa Crnom Gorom je u finalnoj fazi realizacije.

„To će, uz izgradnju mosta na Bojani čiju smo izgradnju sredinom jula prošle godine dogovorili sa albanskom stranom, omogućiti još bolju turističku valorizaciju delte ove rijeke. Od Velipoje do Ulcinja biće potrebno desetak minuta ugodne vožnje: bez kontrola, bez zadržavanja. Značajno će se skratiti putovanje do aerodroma u Tirani, do kojeg će se ubuduće iz Ulcinja stizati za oko 75 minuta”, kaže mandatar Dritan Abazović.

On navodi da je u državnom budžetu za 2022. godinu za ovu investiciju planirano tri miliona eura, a dva puta više u budžetu Republike Albanije.

Most na Bojani, nedaleko od ostrva Ade, trebao bi da bude dug 190 metara. Imaće pokretni mehanizam na sredini, kako bi ispod njega mogli prolaziti i veći brodovi. Bojana bi ponovo trebalo da postane plovna rijeka. Tako je bilo sve do 60-ih godina 20. stoljeća kada su tom rijekom plovili brodovi, ulazeći u Skadarsko jezero, sve do Virpazara i Rijeke Crnojevića.

Ovih dana u toku su i radovi na izgradnji graničnog prijelaza Ckla-Zogaj, na obali Skadarskog jezera, čime će se povezati Krajina sa Skadrom.

Budući ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka uvjeren je da će otvaranje tog graničnog prijelaza biti blagotvorno po cijelu Krajinu, područja u barskoj opštini na obalama Skadarskog jezera, iz kojeg se stanovništvo konstantno raseljava. On očekuje da će zajednički prijelaz biti u funkciji ove godine, jer se, kako navodi, radovi odvijaju dobrim tempom.

A usvajanjem Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj i Nacrtom Strateškog plana opštine do 2028. godine, predviđena je mogućnost izgradnje još jednog važnog infrastrukturnog objekta – aerodroma, i to u neposrednom zaleđu Velike plaže.

Tako nešto decenijama priželjkuju turistički radnici, ali i građani Ulcinja, koji su, ipak, sumnjičavi da će se ta ideja ostvariti. „Isuviše je ovdje u protekle tri decenije bilo obećanja, planova i raznih maketa, da bi Ulcinjani, dok ne uvide da se stvarno nešto radi, povjerovali u riječi naših zvaničnika”, kaže novinarka Arjona Resulani.

Prema riječima sekretara za privredu i ekonomski razvoj u Opštini Ulcinj dr Agrona Ibrahimija, u Štoju se planira izgradnja aerodroma za male avione u turističke svrhe i pratećih turističkih sadržaja. On navodi da je taj koncept veoma popularan u SAD-u i zapadnoj Evropi. „Mi, kao lokalna uprava, nemamo sredstava da sami realizujemo jednu takvu investiciju, pa tražimo investitore. Uz novu Vladu Crne Gore, smatramo da je tako nešto sada znatno izvjesnije”, dodaje Ibrahimi.

Konstatujući da je Ulcinj jedna od najznačajnijih tačaka za razvoj turizma Crne Gore, Abazović kaže da će to opredjeljivati korake i poteze njegove Vlade u tom smjeru. Kako ističe, to podrazumijeva i drugačiji odnos građana Ulcinja prema realizaciji novih projekata.

Tu se svakako misli na odlaganje projekta rekonstrukcije Velike skele u Ulcinju, ispod Starog grada, u sklopu čega je trebalo da se do početka glavne sezone napravi prostor i za granični prijelaz na moru. Jer, iako je Ulcinj prvi grad u Crnoj Gori nakon što se prođu Otrantska vrata, svi koji žele da svojim plovilom ovdje dođu, moraju najprije da obave prijavu boravka u Baru. Inicijativa o otvaranju graničnog prijelaza na moru u Ulcinju čeka na usvajanje u Vladi Crne Gore i na njegovu realizaciju na terenu već punih sedam godina.

Mnogo duže se čeka marina, gdje bi Ulcinjani i njihovi gosti i posjetioci mogli vezati svoje barke. Prosto je nevjerovatno da grad tako bogate pomorske (i gusarske) tradicije ni na početku trećeg milenijuma nema sigurno privezište za barke u slučaju nevremena, odnosno da se one trebaju sklanjati u Port Mileni, Bojani ili se jednostavno izvlače na kopno.

Ovih dana je ponovo aktuelizovana priča o izgradnji marine u Limanu, neposredno iza Starog grada, ali je, sudeći po planovima Vlade, mnogo izvjesnije da će se ona nalaziti u Port Mileni, na početku Velike plaže. Upravo na tom potezu će se nalaziti ribarska luka sa oko 60-ak vezova.

„Dnevno se potvrđuje da je bolja saobraćajna povezanost neophodan uslov za povećanje turističkog prometa u Ulcinju, dolazak većih investitora i poboljšanje ukupne ponude”, kaže direktor lokalne Turističke organizacije Gzim Hajdinaga. On navodi da je to preduslov da Ulcinj ostane značajna destinacija uzimajući u obzir da je Albanija, sa odličnom saobraćajnom infrastrukturom i sve boljom povezanošću sa svijetom, u turističkom smislu postala svima konkurentna u regionu.

„Vjerujem da smo konačno to svi razumjeli i da smo spremni, uz pomoć nove Vlade, pa i evropskih fondova, da u svom najdubljem interesu, odradimo ‘domaći zadatak’ i budemo značajna tačka na turističkoj karti regiona i Evrope”, napominje Hajdinaga. Naš sagovrnik podsjeća da je najveći svjetski turoperator TUI prije četiri godine od Vlade Crne Gore tražio da razmotri mogućnost gradnje aerodroma u Ulcinju, odnosno da saopšti da li ima planova za gradnju vazdušne luke.

Tada je iz Aerodroma Crne Gore podržana ova inicijativa, iako se u Strategiji razvoja saobraćaja veoma stidljivo pominje razvoj ulcinjskog aerodroma.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo