Povežite se sa nama

Reagovanja

O Janusu, kritici i moralu

Objavljeno prije

na

O Janusu, kritici i moralu
(Festival traži novog direktora, Monitor, br. 1427)

Tekst Branke Plamenac Festival traži novog direktora podsticajan je primjer promišljanja teorijskog pitanja odnosa kritičkog mišljenja i istovremeno iracionalne potrebe za destrukcijom.

Autorica u tekstu pita: Da li će Budvani ići u pozorište u Petrovac, pored onoliko praznih opštinskih prostora u Starom gradu koji vape za bilo kakvim angažmanom.

Ona potom sugeriše hotelske prostore kao poželjan prostor za održavanje pozorišnih predstava, jer veoma brine za pozorišnu kulturu Budvana (za razliku od „Grad teatra u kome ne osjećaju obavezu prema sugrađanima”), jer su ovi prisiljeni da idu čak u Petrovac (sic!). Nije li uvredljivo ovakvo diskvalifikovanje Petrovca, poput periferne, ruralne sredine, bez prava učešća u kulturnom razvoju opštine?

Neko ko je jednom posjetio pozorište mora razlikovati prostore u starogradskim kućama i neophodne dimenzije prostora primjerenog pozorištu. Uz to, prikriva se podatak koji ukazuje na totalni promašaj budvanske kulturne politike prethodnih decenija, u kome su dobrano učestvovali i oni koji su do sada Gradom teatrom rukovodili: da nikome niti u primisli nije bila neophodnost izgradnje jednog, makar minimalnog, teatru primjerenog prostora. A za sve je budvanska privrženica teatarske kulture optužila sadašnje rukovodstvo, koje se sa ovim preuzetim višedecenijskim skandalom bez poređenja, počelo baviti tek prije nepune godine dana!

Istaknuto je i „nazadovoljstvo Slobodana – Boba Mitrovića postignutim rezultatima Grada teatra”, zbog kojih je on podnio ostavku koju je obrazložio: „Smatram da je nemoralno sjedjeti na jednom mjestu godinu dana i ne promijeniti ništa, ni za milimetar”.

Onaj koji izriče iskaz o nemoralnosti, ima dva Janusova lica: jedno koje pred članovima Savjeta iznosi, da se povlači iz „ličnih razloga” , uz sentimentalnu napomenu da je otvoren za pomoć u svemu i drugo, kojim, dan poslije, rezignirano saopštava nezadovoljstvo jer, kako veli, za godinu dana nije učinjeno ništa!

Prof. dr Siniša Jelušić
Predsjednik Savjeta Grada teatra

Komentari

OKO NAS

Dajte nešto veselo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković saopštio je ove sedmice da sa invalidima rada ne želi da razgovara o njihovim zahtjevima da im se poboljšaju uslovi za odlazak u penziju. Bjelopoljski invalidi rada, koji duže od sedmice štrajkuju glađu, najavili su da pored hrane i ljekova neće uzimati ni vodu. Oni traže da sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 za žene steknu pravo na penziju, ili sa 30 godina staža bez obzira na starost. Već godinama traže da im se poboljšaju uslovi penzionisanja. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

50 nijansi sive ekonomije

Objavljeno prije

na

Objavio:

rotnasilje

50 nijansi sive ekonomije

Ivanović je čovjek sa puno afera i sivih poslova, a čist pred crnogorskim pravosuđem. Taman po mjeri predsjednika Đukanovića, koji ga je opet postavio za savjetnika za ekonomska pitanja

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

TRULE DASKE GRADA TEATRA

Objavljeno prije

na

Objavio:

TRULE DASKE GRADA TEATRA
(Neistine i grubo poigravanje sa informacijama; O Janusu, kritici i moralu, Monitor, br. 1428)

Članak o dešavanjima u JU Grad teatar, iniciran ostavkom člana Savjeta, arhitekte Slobodana Boba Mitrovića, nakon godinu dana provedenih na toj funkciji, izazvao je burnu reakciju u upravi ove ustanove, koja se oglasila reagovanjem direktorice Milene Lubarda-Marojević i predsjednika Savjeta, profesora Siniše Jelušića. Navikli na hvalospjeve i nekritičan odnos prema dometima festivalskih programa, u GT teško prihvataju objektivno izvještavanje. Još ako dolazi od dojučerašnjeg člana uprave koji tvrdi kako za godinu dana nije učinjeno ništa kako bi se stanje u toj posrnuloj kulturnoj instituciji popravilo, nije teško izgubiti samokontrolu pod formom demantija.

(više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo