Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Pad vlade ili nove ucjene

Objavljeno prije

na

Jednog sunčanog ljetnjeg dana Skupština će razmotriti izmjene ovogodišnjeg budžeta koje je predložila vlada. Još se tačno ne zna kog tačno dana. Kako su se dosad izjasnili javni djelatnici, taj predlog neće imati većinu. U ostatku svijeta to bi značilo da vlada pada, kod nas uglavnom služi kao povod za nagađanje – na koji način će ovoga puta vlada opstati.

Vlada je predložila da se državna kasa rebalansira tako što će građani za struju koju je potrošio KAP platiti 61 milion eura. Zamišljeno je da dug KAP-a za struju vlada ,,prebije”, tako što Elektroprivreda ne bi platila porez koji državi duguje. I svi srećni.

Opozicija, Socijalde-mokratska partija i zamrznuti koalicioni partner Liberalna partija kazali su da neće podržati takav predlog. Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna imaju 36 poslanika, SDP – osam i LP – jednoga. Ukupno – 45, što znači da DPS, svojih i poslanika iz manjinskih partija, ima – 36. Nedovoljno.

Kao i obično, pojavilo se pitanje hoće li SDP ostaviti DPS na cjedilu ili će opet naći neku rupu, da sve prođe. ,,Ne treba poreski obveznici da ispaštaju zbog toga što su se nesavjesni pojedinci u Elektroprivredi hazarderski ponašali i što su sebi dozvolili luksuz da isporučuju struju potrošaču kojeg su čak i u Ministarstvu ekonomije nazvali delinkventnim”, bio je izričit poslanik SDP-a Damir Šehović.

Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder kazao je da je rebalans budžeta suviše važno pitanje da bi se igralo kako ko hoće. To bi trebalo da isključi mogućnost da, recimo, malo više od pola poslaničkog kluba SDP-a podrži vladin predlog.

U sličnim situacijama do sada najčešće su se pojavljivale razne šminke u obliku amandmana, procedura ili redosljeda poteza koje su omogućavale da vladini predlozi prođu, a da se zabilježi da se SDP ili kogod drugi tu nešto bunio.

Ni u šta se čovjek ovdje ne može zakleti, ali reklo bi se da je ovoga puta takav scenario proglasio nemogućim predsjednik Vlade Milo Đukanović: ,,Ono što je zadatak Vlade je da predloži najbolje rješenje, a obaveza Skupštine je da o tome sudi u dijelu svojih nadležnosti i da kada je nazadovoljna Vladom izglasa joj nepovjerenje. Što se mene tiče, tu su pozicije vrlo čiste i dok ja vodim Vladu ona će voditi takvu politiku”.

Onda je stigla vijest da su mađarska OTP i ruska VTB banka aktivirale vladine garancije za KAP-ove kredite odobrene u iznosu od 102 miliona eura. Iz ministarstva finansija javljeno je kako ,,u cilju ispunjenja tih obaveza, nastalih momentom izdavanja garancija, Vlada vodi pregovore o sklapanju kreditnih aranžmana, čija je realizacija planirana rebalansom budžeta, koji čeka odobrenje Skupštine”. Precizirali su kako bi, uz rebalans, tekli med i mlijeko: obaveze po sklopljenim kreditnim aranžmanima bile bi izmirene na srednji rok, uz određeni grejs period, pa bi se, na taj način, sačuvala budžetska stabilnost i tako dalje. Javnost je upozorena da će, ako tako ne bude, posljedice biti nesagledive. Banalna ucjena konkretizovana je najavama kako će kasniti plate u državnoj upravi.

Ta je loptica malo previše odjeknula pa je ministar finansija Radoje Žugić hitro utješio gledaoce TVCG da penzije, socijala i činovničke plate ove godine neće biti ugrožene.

Dodatna zanimljivost u vrtlogu koalicionih odnosa i državnih garancija je što je SDP počeo da priča o odgovornosti. ,,Politička odgovornost svake partije se snosi na izborima, ali političke personalne odgovornosti onih čiji je resor zagovarao pogrešan koncept zbog kojeg je država i dovedena u ovako tešku situaciju se mogu podnijeti i bez izbora”, kazao je Šehović. U SDP-u računaju da jednom mora doći do izražaja fakat da su ponekad, dok je vlada donosila pogubne odluke, njihovi ministri bili protiv. Ili su jedan drugome namigivali.

Vrhovno državno tužilaštvo formiralo je predmet o eventualnom nelegalnom snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom. Prikupljaju dokaze pa ne mogu govoriti o eventualnoj konkretnoj krivičnoj odgovornosti. Jednog lijepog dana u ovoj zemlji će izistine postojati državni tužilac. Valjda.

Tog eventualnog dana neko će razmotriti i krivičnu prijavu MANS-a protiv više Vladinih funkcionera, uključujući i Mila Đukanovića i Igora Lukšića zbog teške zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, odnosno niza štetnih odluka koje su rezultirale izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-a u ukupnom iznosu od 131,6 miliona eura.

,,Ni do danas nije poznato za šta su korišćene pozajmice i gdje je završio novac koji je ruski vlasnik pozajmljivao od majki kompanija, dok je i izvještaj Državne revizorske institucije pokazao da izdate državne garancije nijesu bile pokrivene kontragarancijama”, podsjetio je Ranko Krivokapić. MANS je ocijenio da ,,stotine miliona eura državne pomoći jednom ruskom tajkunu, predstavlja ogoljenu izdaju državnih interesa”.

Redovi se zbijaju. Krenule se analize na temu: šta ako se stvarno rasturi vladajuća koalicija. Potop, normalno. Opozicija bi mogla podržati tehničku vladu koju bi vodio SDP, a moglo bi se ići i na izbore nakon kojih bi opet iskrslo pitanje ko će s kim. Ranku Krivokapiću smiješi se optužnica o zločinačkom udruživanju sa četničkim vojvodom u cilju uništavanja Crne Gore. Za razliku od početka ovoga vijeka kad je takva priča upalilia sa Liberalnim savezom, ne bi se reklo da 2013. može da prođe.

Da li će vlada pasti ako ne bude imala većinu za uređivanje državne kase, da li je onaj ko krade lopov, da li je onaj ko vodi ljude u rat mirotvorac, da li porez baš mora da se plaća – demokratija vlada, o svemu se ovdje može raspravljati. Malo koga bi iznenadila, na primjer, rasprava na temu: da li ljudi, u vrijeme svjetske ekonomske krize, treba da se odreknu predrasuda i okrenu kanibalizmu. Pa se pozovu analitičari, poglavito Srđan Vukadinović, političari, poglavito Miško Vuković, doktori, nutricionisti. Pa – ko koga pojede.

Miloš BAKIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo