Povežite se sa nama

MONITORING

ŠPIJUNSKA AFERA MORSKO DOBRO: Tarifa političkog pritiska

Objavljeno prije

na

Direktor JP Morsko dobro Rajko Barović, prihvatio je predlog Specijalnog tužilaštva u Podgorici da uplati u humanitarne svrhe iznos od 7.000 eura u zamjenu za odustajanje od krivičnog gonjena zbog nezakonitog izdavanja plaža u zakup.

Krivičnu prijavu protiv Barovića podnijeli su policijski inspektori Centra bezbijednosti iz Podgorice, zbog zloupotrebe funkcije direktora javnog preduzeća, odnosno vršenja uticaja na tendersku komisiju Morskog dobra, koja je odlučivala o zakupu.

,,Specijalno državno tužilaštvo je u sporazumu sa osumnjičenim primijenilo institut odloženog krivičnog gonjenja, tj. donijelo rješenje kojim se nalaže osumnjičenom da u korist humanitarnih organizacija u roku od tri dana uplati novčani iznos i to – Javnoj ustanovi Dječiji dom Mladost Bijela iznos od 3.000, Javnoj ustanovi Resursni centar za djecu i mlade Podgorica Podgorica iznos od 3.000 i Javnoj ustanovi Dom starih Grabovac Risan iznos od 1.000 eura, u roku od tri dana”, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Ova odluka naišla je na burnu reakciju javnosti i pojedinih nevladinih organizacija, zahvaljujući prije svega istaknutoj javnoj funkciji koju Barović pokriva. On je dugogodišnji direktor Vladinog preduzeća koje samostalno upravlja atraktivnim područjem crnogorske obale u dužini od 300 km, koje na moru i kopnu zahvata prostor od 18,50 procenata teritorije Crne Gore, koja predstavlja najatraktivniji i ekonomski najznačajniji resurs u državi.

Iako je glavna djelatnost javnog preduzeća upravljanje morskim dobrom, zaštita i unapređenje korišćenja obalnog pojasa, Morsko dobro se u javnosti prepoznaje kao firma koja gazduje obalom izdajući kilometre pješčanog žala pod zakup. Djelovi plaža sa privremenim objektima na njima, sa izgledima na laku i brzu zaradu tokom turističke sezone, predmet su želja mnogih biznismena, ali i izvor konflikata koji se ponavljaju iz godine u godinu. Česti su bili sukobi zainteresovanih zakupaca oko boljih lokacija, bilo je fizičkih obračuna, pa čak i vatrenih okršaja među rivalima na javnim tenderima, na kojima su cijene zakupa dostizale vrtoglave, nerealne cifre. Kupališta i privremeni objekti duž obale izdaju se uz cjenjkanje kao na pijaci, onome ko da više. Zato vlada uvjerenje da zakup plaža nekima služi za pranje sumnjivo stečenog kapitala. Mnogi povlašćeni crnogorski biznismeni, uticajni političari i njihovi sinovi dobili su svoje parče mora, atraktivne lokacije na obali. Na osvojenim posjedima zakupci uspostavljaju svoja pravila korišćenja i cijenovnike plažnih usluga i mobilijara, razne ograde i zabrane. Zato crnogorske plaže više nisu mjesta odmora i zadovoljstva, već priličnog nezadovoljstva.

Zbog navedenih situacija i sumnji u nezakonito sprovođenje procedure javnih tendera u Morskom dobru, direktor Barović bio je pod mjerama tajnog nadzora tokom 2013. godine. Prisluškivani su njegovi službeni i privatni telefoni po nalogu Specijalnog tužilaštva. Policijski inspektori odnosili su u više navrata poslovnu dokumentaciju iz sjedišta preduzeća u Budvi, u kome navode da im je arhiva ostala gotovo prazna. Na osnovu informacija iz transkripta prisluškivanih razgovora podnijeta je krivična prijava protiv Barovića koji se sumnjiči da je izvršio protivzakonit uticaj na Dragana Markovića, pomoćnika direktora i predsjednika tenderske komisije, oko zakupa dijela plaže sa ugostiteljskim objektom u Čanju. Nakon ovoga je odlukom komisije odabrana ponuda drugorangiranog ponuđača Radoja Šćepanovića , dok ponuda Slavke Lačević iz Bara nije ni razmatrana, jer se protiv nje, navodno, u to vrijeme vodio neki sudski postupak.

Tako je malo parče pješčanog žala u Čanju, pored niza incidenata u zoni morskog dobra, brojnih uzurpacija obale, betoniranja plaža i mora, raspisivanja tendera za povlaštene, planiranja i izgradnje građevinskih kompleksa u zabranjenoj zoni bez adekvatnih reagovanja, direktora Barovića koštalo krivične prijave i troška od par hiljada eura. Aktiviranje ove afere u nedostatku „jačih” dokaza protiv Barovića ukazuje na specifičan vid političkog pritiska od strane DPS-a na kadar SDP-a koji je lojalan Ranku Krivokapiću.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je u izjavi za Dnevne novine „da je bilo negodovanja sa određenih adresa zbog nagodbe sa Barovićem” i pojasnio da se „odloženo krivično gonjenje iz čl. 272 Zakonika o krivičnom postupku može primijeniti za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina i to u slučajevima kada tužilac smatra da ne bi bilo cjelishodno da se vodi krivični postupak, ako osumnjičeni prihvati da ispuni obaveze koje mu tužilac odredi”.

U izjavi za Monitor, direktor Barović navodi da je krivična prijava protiv njega odbačena. „Sadržaj prijave je takav da isključuje cjelishodnost vođenja postupka, pa je samim tim jasno da moja službena odgovornost ne podrazumijeva bilo kakvo krivično procesuiranje… Dao sam pristanak na dogovor o plaćanju da bih izbjegao vođenje dugotrajnog sudskog postupka. Kao građanin i savjestan direktor državnog preduzeća koji nikada nije procesurian i koji se ne može pomiriti sa krivičnim gonjenjem, prihvatio sam, da na svoju štetu prekinemo započeti postupak”. Slučaj ne ulazi u kaznenu evidenciju, odnosno nema otvaranja policijskog dosijea za direktora Morskog dobra.

Početkom avgusta Rajku Baroviću ističe direktorski mandat. Riješio je da nakon dva mandata okonča angažman u ovoj profitablilnoj firmi, koja od rentiranja obale prihoduje milione eura, u kojoj zaposleni, većinom članovi SDP-a, imaju visoke i redovne plate, te da u avgustu pospremi svoj pisaći sto. Nije poznato ko je viđen za nasljednika u fotelji prvog čovjeka Morskog dobra.

Pokušali smo dobiti informaciju da li će novi rukovodilac biti ponovo kadar SDP-a ili će doći do izmjena koalicionog dogovora zbog novih odnosa na relaciji SDP-DPS. Postavili smo pitanje u tom smislu lideru SDP-a, Ranku Krivokapiću, sms porukom, jer se na telefonski poziv nije javljao. Odgovor nije stigao.

Slučaj Barović poprima obrise špijunske afere visokg ranga, čije detalje objavljuje Informer. Plasiraju se djelovi navodnih Barovićevih razgovora sa Krivokapićem u kojima njih dvojica licitiraju koliko novca mogu dobiti za neku lokaciju. Zanimljivo je kako je Informer došao do transkripta prisluškivanih razgovora direktora Morskog dobra dok je ministar policije Raško Konjević, član SDP-a. Podaci su mogli stići iz policijskih službi na koje ministar nema uticaja, ili iz tužilaštva. Procijenjeno je, po svemu sudeći, da je red da se otvori neka korupcionaška afera u Budvi u kojoj su umiješani funkcioneri iz redova SDP-a, kako bi se prekinuo monopol zloupotreba istaknutih članova DPS-a.

Barović tvrdi da su navodi Informera netačni. ,,U pitanju je špijuniranje predsjednika parlamenta i zloupotreba službenih podataka koji nose oznaku tajnosti. Kada sam ja od tužilaštva zatražio transkripte tih razgovora na uvid, nisu mi dali”. On smatra da mu je ovakvim tendencioznim pisanjem lična bezbjednost ozbiljno ugrožena, zbog čega je od Specijalnog tužioca zatražio zaštitu za sebe i porodicu.

Branka PLAMENAC

Komentari

Izdvojeno

SMIJENJEN BORIS MARIĆ, PONOVO OKRNJEN TUŽILAČKI SAVJET: Krivokapić želi odlučujući glas u tužilaštvu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužilački savjet je raspisao konkurs za novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji ujedno predsjedava i tim upravljačkim organom, ali zbog smjene jednog člana možda ne bude potrebne većine za izbor VD-a

 

Članovi Tužilačkog savjeta konačno su održali prvu sjednicu i verifikovali mandat.  Tako je poslije skoro pola godine krize u tužilaštvu zbog političkih prepucavanja oko jednog spornog pravnika, TS profunkcionisao. No, izgleda, u pogrešno vrijeme.

U Skupštini je pokrenuto pitanje (ne)povjerenja Vladi Crne Gore, a prema javnim istupima poslanika vladajućih i opozicionih partija, početkom februara aktuelna garnitura izvršne vlasti neće dobiti povjerenje. Takva situacija odrazila se i na Tužilački savjet.

Premijer Zdravko Krivokapić preuzeo je rukovodstvo nad Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava i smijenio državnog sekretara Borisa Marića. Tim resorom ranije je rukovodio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, nakon što je u Skupštini smijenjen bivši ministar Vladimir Leposavić.

Marića je ranije Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava odredilo za člana Tužilačkog savjeta ispred te organizacije. Monitoru je iz tog resora pojašnjeno da smjenom sa funkcije državnog sekretara, po automatizmu on više nije član Tužilačkog savjeta. Tako je nakon šest mjeseci peripetija i političkih kompromisa ovo upravljačko tijelo ponovo nepotpuno. Pitanje je da li će Krivokapić do 4. februara uspjeti da popuni Tužilački savjet, s obzirom na to da predsjednik Skupštine mora da verifikuje mandat.

Više sagovornika Monitora smatra da bi Krivokapićev kandidat za Savjet mogao biti novoimenovani sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Andrej Milović. Nakon sada već izvjesnog „pada“ Vlade, on bi mogao biti Krivokapićev čovjek u Tužilačkom savjetu do izbora nove Vlade.

Marić je na konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta podržao kolegu – člana iz reda uglednih pravnika Sinišu Gazivodu, da se objavi poziv za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca. On je bio jedan od šestorice koji su podržali taj predlog, dok je pet tužilaca bilo protiv. Bez Marića, odnosno predstavnika resornog ministarstva u Tužilačkom savjetu, neće se moći nadglasati tužioci.

Konstitutivna sjednica počela je zahtjevom Gazivode da se u što kraćem roku raspiše poziv kako bi se kandidati „ohrabrili da se prijave za krovno mjesto u tužilačkoj organizaciji”. Tužilački savjet ima zakonsku obavezu da na prvoj sjednici odredi VD VDT-a, ali Zakonom o državnom tužilaštvu nije precizirano na koji način bi to mogli učiniti. Gazivoda je naglasio da se to ne smije raditi kao do sada jer bi se u javnosti stvorila percepcija o netransparentnosti.

„Zbog toga smatram da je neophodno da proceduru učinimo transparentnom. Da je sprovedemo u skladu sa principom integriteta, omogućimo neku vrstu kompetitivnosti i pravnu prazninu popunimo tako što ćemo raspisati poziv koji bi bio konsultativnog karaktera, i iz kojeg bi vidjeli koja su lica zainteresovana za privremeno vršenje ove dužnosti”, predložio je Gazivoda.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 28. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTARKA ZDRAVLJA KRŠI MJERE PROTIV KORONE: Politika joj preča od zdravlja građana

Objavljeno prije

na

Objavio:

Posljednji postupak ministarke zdravlja Jelene Borovinić – Bojović pokazuje da se nova vlast vratila na DPS postavke u kome je politika važnija od zdravlja

 

Partijski ciljevi i sumanuta poslijeizborna kombinatorika bili su važniji od zdravlja građana, pisao je Monitor nakon protestnog skupa u septembru 2020. na kome su se okupili tada nezadovoljni čelnici DPS-a i više hiljada ljudi u navodnoj odbrani države. Tadašnji predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) Milutin Simović nije prisustvovao skupu ali ga je podržavao svim srcem.  

Sličan scenario, pravdan većim političkim interesima, ponovio nam se ove sedmice. ,,Sa mojim dragim kolegama ministrima idem i ja”, najavila je svoje prisustvo protestu ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović potrešena najavom mogućeg formiranja manjinske vlade.

Političke igre, opet su se pokazale kao sprešnije od zdravlja. Mjerama koje su na snazi do 2. februara zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, organizovanje javnih priredbi, političkih i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima, osim uz prisustvo ne više od 50 lica, uz poštovanje propisanih mjera.

Ministarka se ipak nije skroz zaboravila, pa je apelovala: ,,Molim i građane koji iz različitih razloga protestuju da se okupljaju u grupama do 50 ljudi uz nošenje maske i držanje odstojanja. Zdravlje nema alternativu”.

Iz udruženja Ugostitelji Crne Gore poručili su da su ,,zgroženi najavom Borovinić – Bojović da će prisustvovati protestu sa kolegama ministrima”, koji su ih zatvorili pred Novu godinu zbog epidemiološke situacije. ,,Nemamo riječi za takvo ponašanje ministarke i ostalih članova Vlade, koji na ovaj način pokazuju gdje su im građani i privreda, kao i da, kada su u pitanju njihovi inreresi, ne poštuju mjere koje donose”, saopštili su iz Udruženja ugostitelja.

Zbog oštrih reakcija javnosti ministarka se nije pojavila na protest.

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv ministara Milojka Spajića, Jakova Milatovića, Ratka Mitrovića i ministarke Vesne Bratić, zbog kršenja zdravstvenih propisa o suzbijanju širenja korona virusa prilikom učešća na protestu protiv manjinske vlade.

U Krivičnom zakoniku propisano je – ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanju opasne zarazne bolesti kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Za ministre i ostale političare te mjere odavno ne važe.

Iz GI 21. maj poručili su da ,,ministri na taj način narušavaju povjerenje u institucije i rizikuju da je ostatak građana ne poštuje mjere”. Na pitanje zašto u krivičnoj prijavi nije ministarka zdravlja  koja je najavila da će biti na protestu tako motivisala građane da oni dođu, koordinator građanske inicijative Ljubomir Filipović, je kazao da ipak nije bila na licu mjesta pa je zbog toga i izostavljena iz krivične prijave.

Ministarka zdravlja je pokušala da objasni svoj postupak tvrdnjom da nije rođena u fotelji, da ne brani svoju poziciju već da izražava protest protiv namjere da se glasovima ljudi koji su protivnici nekadašnjeg režima sada upravo oni pokušavaju ,,nasilno vratiti na vlast”. Kazala je i da ,,vjeruje da to građani neće dozvoliti”, a da će ona sama, shodno svojim mogućnostima, biti brana za povratak DPS-a na vlast.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 28. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAMENOLOM VELJA GORANA U BARSKOM SELU MRKOJEVIĆI: Nova vlast, stari scenario

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani Velje Gorane muku muče da zaustave preduzeće Trojan d.o.o da u njihovom selu izgradi kamenolom i naruši njihovu životnu sredinu, Vlada tvrdi da je projekat dobrobit cijele zajednice

 

Protest očajnih mještana protiv moćnog investitora koji pokušava da naruši životnu sredinu njihovog kraja. Vlada nas ubjeđuje da je riječ o projektu od velike važnosti za Crnu Goru, dobrobiti za građane koji protestuju i da je sve po zakonu. Investitor mještanima obećava brda i planine samo da ga puste da radi. Organi bezbjednosti privode građane kako bi investitor mirno mogao da gradi. Poznat scenario. Navikli smo na slične priče tokom vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih partnera.

Međutim, ovdje nije riječ o prethodnoj vlasti, niti o nekom od ranijih slučajeva. Jedina veza između tih scenarija je što je ovdje investitoru odobrila koncesiju upravo Vlada Duška Markovića, sadašnjeg poslanika opozicionog DPS-a u Skupštini. Štaviše, koncesija je dodijeljena u tranzicionom periodu između parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade. Kasnije smo od aktuelnih ministara slušali da su mnoge sporne odluke donijete upravo u tom periodu.

Riječ o barskom selu Mrkojevići, odnosno zaseoku Velja Gorana gdje barsko preduzeće Trojan d.o.o  želi da eksploatiše kamen. Koncesiju je 8. oktobra 2020. godine potpisao tada odlazeći premijer Duško Marković, dok mu je urbanističko-tehničke uslove par mjeseci kasnije izdala Opština Bar, gdje vlast i dalje vrši Demokratska partija socijalista. Trojan d.o.o dobio je koncesiju na tenderu gdje je bio jedini prijavljeni. Zakonska procedura je ispoštovana, kao i ranije za male hidroelektrane.

Jedino što koči ostvarenje ove investicije trenutno su mještani Velje Gorane koji ne žele kamenolom blizu svojih domova. Dio mještana je privela policija jer su nedavno pokušali da blokiraju mašine investitora.

,,Tužno je da smo ponovo ostavljeni da se sami borimo protiv kamenoloma i da nam je ugrožena cijela lokalna zajednica, a da niko od nadležnih ne reaguje, već nam privode mještane koji su civilizovano i mirno izašli da čekaju komunalnu policiju i da brane prag svoje kuće od razaranja. Sramotno je da svi zatvaraju oči i gledaju političku ili neku drugu korist pred koncesijom koja je štetna po lokalnu zajednicu”, tako je to opisala stanovnica sela Edina Osmanović.

Priču je otvorio Građanski pokret URA, odakle je traženo da ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učini sve što je u njegovoj nadležnosti da stopira projekat kamenoloma. U kritiku kamenoloma su se potom uključile opozicione partije koje trenutno vrše vlast u Baru. I predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević obišao je Velju Goranu da podrži mještane ističući da nije znao da je tamo planiran kamenolom. Međutim, upravo je njegova uprava preduzeću Trajan d.o.o izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije 2. decembra 2020. godine.

Iako su partije nove vlasti u početku tražile da se projekat zaustavi, iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), čiji su kadrovi bliski upravo GP URA, sada tvrde da je projekat na mjestu. To su na posljednjem sastanku prije nekoliko dana saopštili mještanima, ali i u zvaničnom odgovoru novinaru Monitora.

„MKI je analiziralo kompletnu dokumentaciju vezanu za projekat kamenoloma Velja gorana i nije našao ništa što se kosi za zakonskim procedurama. Naprotiv, benefiti za lokalnu zajednicu i državni budžet su jako značajni i smatramo da je u pitanju investicija sa velikom perspektivom. MKI smatra da ovu koncesiju ne treba raskidati prije svega zato što ne postoji zakonski osnov, a i stoga što smatramo da nije na štetu niti države niti lokalne zajednice“, navodi u odgovoru MKI.

Iz tog ministarstva su istakli da bi raskid ugovora podrazumijevao plaćanje velikih penala na račun neostvarene dobiti koncesionara. Tvrde da ne postoji potreba da se u ovom trenutku razgovara sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Odnosno da ne postoje razlozi za dodatnim analizama i navode da im je koncesionar obećao da će projekat izvesti pa najvećim ekološkim standardima. Iz MKI navode i da je koncesionar „jasno potvrdio“ da je „spreman da značajno više uradi za dobrobit“ zajednice u odnosu na ono što je predviđeno ugovorom. Iz Ministartsva ekologije i preduzeća Trojan d.o.o nijesu odgovarali na pitanja novinara.

„Studija uticaja na životnu sredinu je urađena od strane Agencije za zaštitu životne sredine, i ona je dobila pozitivnu ocjenu. Traženo je i dodatno mišljenje po ovom pitanju na koje je drugi put pozitivno odgovoreno od strane iste agencije“, saopšteno je iz MKI.

Portparol Ministarstva kapitalnih investicija Draško Lončar pritom je „sugerisao“ novinaru da se fokusira „na nelegalnu proizvodnju kamena na lokaciji koja se nalazi jako blizu lokacije Velja Gorana“.

„Što je jako interesantno, prema njoj ne postoji otpor lokalne zajednice“, dodao je Lončar uz odgovore.

Mještani tvrde da je samo u Mrkojevićima, mjestu pogodnom za ruralni turizam, predviđeno četiri kamenoloma. U blizini Velje Gorane kamenolom ima i preduzeće Euromix, čije mašine odavno grade. Mještani pretpostavljaju da Lončar misli na njega. Međutim, tvrde da su tek nakon razgovora sa MKI saznali da iko nelegalno iskopava kamen u njihovom mjestu. Takođe će da se pokrenu i protiv drugih kamenoloma koji su najavljeni u njihovom kraju. Nije, ipak, jasno zašto se institucije ne fokusiraju da spriječe nešto što je nelegalno, jer je na kraju nadležnost njihova, a ne novinareva.

Prema saznanjima Monitora, djelovi barskog ogranka GP URA reagovali su, povodom napada na Trojan d.o.o, garantujući za njega kao „poštenog“ investitora. Zbog toga su navodno funkcioneri te partije prekinuli da napadaju ovaj projekat, dok MKI garantuje za projekat i investitora, a mještane optužuju za selektivnost.

Isti scenario, samo drugi akteri.

 

Osmanović: Svi ostali na sitim pozicijama

Edina Osmanović za Monitor kaže da su na posljednjem sastanku sa Ministarstvom kapitalnih investicija svi ostali na istim pozicijama. Investitor i Vlada ne odustaju od kamenoloma, mještani ne odustaju od svog sela.

,,Da se raselimo, da ostavimo sve što su nam djedovi i babe stekli i sve za šta smo se mučili godinama, zato jer ni ovu vlast izgleda ne zanima da zaustavi trulu politiku prethodnog režima, već nastavljaju sa istom. Sa svih strana obmanjuju narod, manipulišu njim i tjeraju ga u ćošak. Lako je, gospo,do da gurate kompromise pod nos ljudima koji nemaju alternativu i koji su prepušteni sami sebi“, kaže ona.

Tvrdi da su bili samo na jednoj javnoj raspravi, i to oko elaborata o uticaju na životnu sredinu, dok su im u Ministarstvu rekli da ih je bilo sedam. Osmanović kaže da nisu znali ni za jednu raspravu i da smatraju da je projekat „izguran“ iza njihovih leđa. Tvrdi da neće odustati od borbe.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo