Povežite se sa nama

Izdvojeno

PREDIZBORNA TUMBANJA: Na sitno

Objavljeno prije

na

Nije neizvjesno samo kada će se održati izbori. Nego i kako će se na rezultate tih izbora odraziti tumbanja, podjele i mimoilaženja ne samo unutar Evrope sad nego i među avgustovskim pobjednicima, pa i dogovorenim koalicijama. Svima su usta puna velikih riječi ali se, sve su prilike, igra na sitno. Svako za sebe

 

U iščekivanju vanrednih parlamentarnih izbora, te neizvjesnosti hoće li oni biti održati 11. juna ili odgođeni, desili su se još neki noviteti.  O kojima se, doduše, već neko vrijeme, šaputalo. Nesuglasice između Jakova Milatovića i Milojka Spajića, liderskog tandema Evrope sad, partije u usponu, postale su jasnije nakon što je Spajić donio odluku o modelu izlaska te partije na izbore, faktički mimo Milatovića.

Spajić je zakazao sjednicu Glavnog odbora partije ove sedmice, na kojoj je odlučeno o samostalnom izlasku Evrope sad na izbore, uprkos Milatovićevom zahtjevu da se ona, zbog njegovih obaveza, odgodi. Prema pisanju medija, Milatović je, zbog planiranog odsustva, tražio da sjednica GO bude održana u četvrtak, petak ili nekog drugog dana. Iako su, navodno, članovi GO u početku bili saglasni s tim, sjednica je ipak zakazana u ponedjeljak za srijedu. I održana. Događaj čini još intrigantnijim to što je poznato da Milatović preferira predizborne koalicije sa srodnim partijama (URA i Demokrate).

Osim što je na sjednici prevagu odnio Spajićev stav da partija treba da izađe samostalno, odlučeno je i da Spajić bude nosilac izborne liste.  Odluka je donijeta jednoglasno.

Spajić je, upitan nakon sjednice, šta znači to što su odlučivali bez Milatovića, odgovorio da je – Crna Gora najbitnija. Kao u onoj priči – najpreče je zdravlje.

„Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i prije, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gdje svi želimo da budemo. Ubijeđeni smo da ćemo doći do istog cilja – bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore“, kazao je on.

Sudeći po Milatovićevom stavu nakon sjednice, neće biti da „nema nekih mimoilaženja“. Ovako, po njegvom mišljenju, stvari stoje:

„Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sjednice Glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu”, kazao je novinarima. Takođe je poručio: „Pobjeda na predsjedničkim izborima 2. aprila prebrzo je ispuštena”.

Različit stav o modelima izlaska na vanredne izbore Spajića i Milatovića, koji je kulminirao na ovonedeljnoj sjednici, nije jedino „mimoilaženje” dva lidera Evrope sad. Tokom prethodnih sedmica oni su javno iznosili više oprečnih sudova.

Milatović je izjavljivao da podržava učlanjenje Crne Gore u regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, dok je Spajić objašnjavao da zemlja nije spremna za ulazak u nju. Po Milatoviću su javne finansije stabilne, po Spajiću je država pred bankrotom. Milatović se kao ministar zalagao za ukidanje neradne nedjelje, Spajić je sada protiv toga.

Priča o odnosima Spajića i Milatovića, počinje malo ranije. Nakon što je Spajić diskvalifikovan kao kandidat Evrope sad u trci za predsjednika države, i pošto je utvrđeno da je obmanjivao javnost da nema prebivalište u Srbiji i pasoš te države, Milatović je istupio rekavši da ni Spajić ni partija nisu pokazali potrebnu odgovornost, i da je izvinjenje građanima jedino ispravno. Potom je on postao predsjednički kandidat Evrope sad.

Iako su obojica nakon toga tvrdili da to nije poremetilo njihove odnose, javna mimoilaženja su intenzivirana. Posebno nakon što je Milatović pobijedio na predsjedničkim izborima. Ove nedjelje sve je samo  kulminiralo.

Evropa sad neće ući u tzv „antimafija koaliciju“, kako su svoj predizbornu savez nazvali Demokrate i Ura,  kojoj je Milatović, po svemu sudeći, bio sklon. Da li bi ta koalicija možda koštala Spajića željenog premijerskog mjesta, i da li je to mogući razlog borbe koja se nazire, uz nesuglasice koje su krenule od predsjedničkih izbora, teško je reći.

Još je teže odgovoriti kada će izbori biti održani. Iako su zakazani za 11. jun, kako je to definisao odlazeći predsjednik države Milo Đukanović,  takođe odlazeći premijer Dritan Abazović, čija je vlada oborena u parlamentu prije više mjeseci, insistira da se ukaz Đukanovića o raspuštanju parlamenta, a nakon što je Ustavni sud odbio da odlučuje o ustavnosti tog akta, poništi u parlamentu, te da izbore potom raspiše Milatović. To bi izbore odgodilo za još neko vrijeme.

„Skupština treba da donese odluku o skraćenju mandata, a onda da novi predsjednik otvori konsultacije sa svima, i sa opozicijom takođe i da, kad čuje sve subjekte donese odluku o izborima. To je jednostavan put i primjenjiv, sve van toga je nasilje, ali nije nepoznato u Crnoj Gori“, saopštio je Abazović.

Razlog za to on vidi u tome što je način na koji su izbori raspisani, po njemu, neustavan. „I tačka“.

Mediji su objavili da Abazović ima podršku dijela partija iz tzv. tridesetoavgustovske većine za taj scenario u parlamentu. No ona, prema nekim procjenama, nije dovoljna, pošto tu inicijativu nije spreman da podrži, kako pišu mediji, Demokratski front. U DF-u smatraju da izbori treba da budu održani 11. juna, kada ih je zakazao Đukanović.

Nedavno je objavljeno je da će Kolegijum predsjednice Skupštine razmatrati naredne sedmice opciju dijela parlamentarne većine o donošenju akta kojim bi se poništio ukaz Đukanovića o raspuštanju parlamenta. Ako bude postignut dogovor na Kolegijumu, akt će biti upućen u plenum, na glasanje. Nakon što bi ga Skupština eventualno usvojila, ne bi važila odluka o raspisivanju izbora za 11. jun, pa bi izbore raspisao novi predsjednik Jakov Milatović koji na dužnost stupa 21. maja.

Iako je Milatović ranije izjavio da ne postoji pravni osnov da on poništi ukaz Đukanovića, on je ove sedmice kazao da su otvorene nove mogućnosti.

„Čini mi se da neodlučivanje Ustavnog suda u odnosu na Ukaz otvara mogućnost različitih stvari. Koliko ja razumijem, bilo bi logično da se Ustavni sud prvo izjasni o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku, ograđujem se, ali koliko razumijem, pravna javnost je taj akt već percipirala kao neustavan, tako da ja pretpostavljam da će odluka Ustavnog suda biti takva”, kazao je Milatović.

Poručio je i da se neće ponašati na način kako se ponašao Đukanović, te da će uvažavati sve institucije, prije svega Skupštinu. „Ako Skupština odluči da skrati sebi mandat, ja ću se u odnosu na to blagovremeno odrediti”, ocijenio je.

Iako je do izbora zakazanih za 11. jun ostalo još samo 40 dana, predizborne liste nijesu predate. Uz to, sem pokreta Evropa sad, i najave koalicije URE i Demokrata, ostale partije još nijesu donijele odluke o nastupu na izborima.

Ne žuri se ni opozciiji. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da još nisu donijeli odluku o nastupu, ali da razgovaraju sa „svim potencijalnim partnerima” i da čekaju rezultate istraživanja javnog mnjenja. Socijaldemokrate (SD) su saopštile da su „uveliko sakupili potpise podrške potrebne za samostalni nastup”, ali da jedino njihovi stranački organi mogu reći šta će biti konačna odluka.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) otvorio je i sumnju da nadležni nijesu još ni pozvali OSCE da posmatra izbore.

Ta organizacija pozvala je Skupštinu i Ministarstvo vanjskih poslova da saopšte da li su i kada uputile poziv OSCE da posmatra parlamentarne izbore. Oni su naveli da su sve države članice OSCE-a, prema Kopenhaškom dokumentu OSCE-a iz 1990. godine, obavezne da pozovu posmatrače iz drugih zemalja članica da posmatraju izbore. Pojasnili su da se to u praksi radi kroz upućivanje formalnog poziva.

“Izostanak poziva ili zakašnjenje dovode do toga da nema ODIHR posmatračke misije, što se može izrazito negativno odraziti na predstojeći izborni proces”, kazali su iz CDT-a

Bez obzira što se ne žuri sa listama, kampanja ide.

Demokratski front i DPS  u susret izborima  pojačavaju poznatu retoriku. DF priča o Kosovu, a DPS nastavlja o ugroženosti Crne Gore i fašizaciji.

Odluku Abazovićeve Vlade da podrži prijem Kosova u Savjet Evrope, iz DF su ocijenili „terorističkim aktom države“. Lider DF-a Milan Knežević je razradio temu. „Sad je prava prilika, kad više nema Mila Đukanovića, da u našim crkvama i manastirama otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo. Ako ovi koji su na izborima pobijedili Đukanovića misle isto što i mi, onda će odluka biti povučena. Ali se plašim da misle isto kao Đukanović, samo što to niko ne smije javno da kaže.“

Priči o Kosovu pridružili su se i koalicioni partneri URE – Demokrate. Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da podržavaju kontrolno saslušanje premijera povodom odluke da se podrži zahtjev Kosova.

„Mislim da ćemo doprinijeti ostvarenju principa transparentnosti i odgovornosti kada dođu na dnevni red ova pitanja u direktnom televizijskom prenosu“, naveo je Koprivica.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike tako je  jednoglasno usvojio incijativu za održavanje kontrolnog saslušanja  Abazovića, povodom odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savjetu Evrope (SE). Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je da bi saslušanje bilo 3. maja, odnosno prvog slobodnog termina nakon praznika.

Dakle, nije neizvjesno samo kada će se održati izbori. Neizvjesno je i kako će se na rezultate tih izbora odraziti tumbanja, podjele i mimoilaženja ne samo unutar Evrope sad nego i avgustovskih pobjednika, pa i dogovorenih koalicija. Svima usta puna velikih riječi, ali se, sve su prilike, igra na sitno. Svako za sebe.

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

PREDIZBORNI SAMODOPRINOS HAOTIZACIJI TRIDESETO AVGUSTOVSKIH POBJEDNIKA: Do Kvon u našem sokaku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nezvanično Monitor saznaje da je Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović odbio formirati predmet po prijemu Kvonovog pisma, u kojem pominje Milenka Spajića  što je izazvalo nezadovoljstvo čelnih ljudi Vlade

 

Hapšenje dva državljanina Južne Koreje 23. marta na podgoričkom aerodromu u pokušaju ukrcaja na privatni avion za Dubai je vratilo, poslije dužeg vremena, Crnu Goru na naslovne stupce svih globalnih medija. Privedeni su Kvon Do-Hjung (poznatiji kao Do Kvon) i Hon Čang Jon za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog masovnih manipulacija sa kriptovalutama zbog kojih su investitori i ulagači širom planete oštećeni za 42 milijarde dolara. Kvon je nekadašnji kralj kriptovaluta je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a sa sjedištem u Singapuru čiji su kriptovalutni sistemi terraUSD i Luna  doživjeli krah u maju prošle godine nakon što im je cijena pala sa rekordnih 116 dolara na pedeseti dio jednog centa. Vlasti u Seulu se nakon toga pokrenule nekoliko krivičnih istraga zbog varanja i kršenja zakona o tržištu kapitala, a u septembru prošle godine izdat je nalog za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika. U tom trenutku za Kvona se vjerovalo da je u Singapuru sa kojim Seul nema ugovor o ekstradiciji. Kasnije su korejski mediji javili da je Kvon preko Dubaija odletio za Srbiju citirajući neimenovanog seulskog sigurnosnog zvaničnika a u februaru je javljeno su napravljeni kontakti sa srpskom vladom oko lociranja i ekstradicije Kvona.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je po hapšenju izjavio da je Do Kvon jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca čiji ulazak u zemlju nije evidentiran i da je sa svojim kolegom probao napustiti Crnu Goru sa krivotvorenim pasošem Kostarike, a pronađena su im i južnokorejska i lažna belgijska dokumenta. Ministar Adžić je saopštio da Kvona potražuju Južna Koreja, Singapur i Sjedinjene Američke Države. Pride toga, objavljeno je i da su policija i osnovni tužilac oduzeli tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Dva i po mjeseca nakon hapšenja, u zadnjoj sedmici predizborne kampanje, Kvon i njegovi zaplijenjeni elektronski uređaji će opet postati fokus naših medija i borbe političkih partija u sve prljavijoj utakmici. Meta je opet lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić čija skoro osnovana partija je doživjela astronomski rast. Spajić je prvo u martu uspješno izbačen iz predsjedničke trke, nakon asistencije Vučićeve vlasti koja je prvi put o komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom podijelila informacije da neko lice (u ovom slučaju Spajić) ima prebivalište i državljanstvo Srbije. Nevješto Spajićevo pravdanje i hvatanje samog sebe u neistinama mu izgleda nisu nanijeli dovoljnu političku štetu, kojoj su se nadali njegovi oponenti. Nakon izbora je išla i prijava Vlade i njenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog Spajićeve uloge u zaduživanju Crne Gore za 750 miliona eura kroz emisiju obveznica na berzi u Londonu. Optužbe o tom poslu su već neko vrijeme pripremane baražnom vatrom Nebojše Medojevića i Raška Konjevića (koji se kasnije ogradio od ranijih izjava) Prijava je bila zasnovana na manipulacijama i iskrivljivanju činjenica o čemu je Monitor već pisao i najavio da se priprema novi napad u susret glasanju 11. juna.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo