Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLICIJA BEZ RUKOVODIOCA: VD stanje VD ministra

Objavljeno prije

na

Gotovo cijeli sektor policije, čiji je posao bio da suzbija organizovani kriminal, uhapšen je pod sumnjom da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je ubijala ljude, švercovala i prodavala drogu, prala novac i gomilala moć. U istražni zatvor završio je i rukovodilac tog sektora Dejan Knežević, kojeg su na to mjesto postavile aktuelne vlasti

 

Izmiče gotovo treća godina otkad se na posljednjim parlamentarnim izborima promijenila vlast, a problemi u unutrašnjim bezbjednosnim strukturama nastavljaju da se gomilaju.

Od avgusta 2020. godine slušamo o ozbiljnoj reformi policije – institucionalnoj i kadrovskoj. Određene kadrovske promjene nijesu dale rezultate. Došle su neke  nove osobe, ali ponovo nijesmo izbjegli kriminalce u uniformama i na visokim pozicijama u Upravi policije. U policiji i dalje rade i ljudi kojima su tortura i mučenje glavni alati u ostvarivanju cilja. Policija se i dalje kadrira na osnovu ličnih i partijskih relacija, dok su profesionalnost i stručnost posljednji na listi kriterijuma.

Lavina je krenula hapšenjem službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića i raspisivanjem potjernice za odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem. Nakon toga je gotovo cijeli sektor policije, čiji je posao bio da suzbija organizovani kriminal, uhapšen je pod sumnjom da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je ubijala ljude, švercovala i prodavala drogu, prala novac i gomilala moć. U istražni zatvor završio je i rukovodilac tog sektora Dejan Knežević, kojeg su na to mjesto postavile aktuelne vlasti.

Zbog akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SPO), Europola i Specijalnog policijskog odjeljenja, na sjednici Vlade smijenjen je direktor Uprave policije Zoran Brđanin, za čijeg se mandata sve dogodilo. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kao vršioca dužnosti direktora Uprave polcije postavio načelnika budvanskog Odjeljenja bezbjednosti i svog prijatelja Nikolu Terzića. Rasformiran je nekadašnji Odsjek za teška krivična djela, a za koordinatora policijskih službi za borbu protiv kriminala postavljen je Predrag Šuković, šef Specijalnog policjskog odjeljenja.

Upućeni izvori Monitora iz policije govore da je Adžić prvi ministar koji je uspostavio kontrolu nad službenicima u plavom otkad je Uprava policije izmještena kao nezavisan organ iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Tvrde, takođe,  da se dugo tražio razlog za smjenu Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije jer nije bio na istom fonu sa ministrom i premijerom u tehničkom madatu. Brđanin je ranije kazao da su Adžić i Dritan Abazović na njega vršili pritisak da podnese ostavku. Rekao je da nije bio miljenik vlade Zdravka Krivokapića, a ni vlade Dritana Abazovića.

„Nije postrojao nijedan razlog zakonski da budem smijenjen“, tvrdi Brđanin. Odluka Adžića i Abazovića od ove semdice se nalazi pred Upravnim sudom, nakon što je Brđanin tužio Vladu. Ukoliko sud poništi rješenje Vlade o smjeni,  bivši direktor policije može tražiti novčanu odštetu, kao mnogi funkcioneri prije njega. A gotovo nijedan takav slučaj nije se završio u korist države. Brđanin je na funkciju direktora UP-a izabran na javnom konkursu uz podršku parlamentarnog Odbora na petogodišnji mandat u avgustu 2021. dok mu je VD mandat počeo 22. februara te godine.

 

Ministar Adžić teško podnosi kritiku od strane nevladinog sektora. Akcija za ljudska (HRA) prava je devet mjeseci  upozoravala da inspektori optuženi za torturu i dalje obavljaju svoje policijske dužnosti, umjesto da budu smijenjeni do okončanja postupka. Adžić je HRA i njihovu direktoricu Teu Gorjanc Prelević optužio da za potrebe određenih grantova urušavaju institucije. Pravdao se da te službenike ne može smijeniti jer nema dovoljno inspektora za koje vjeruje „da su apsolutno čisti“.  Primijetio je da su „manje opasni oni koji prekoračuju ovlašćenja od onih koji su involvirani od kriminalnih struktura“.

Tea Gorjanc Prelević je takav ministrov pristup ovako prokomentarisala: „Crna Gora ima 1.138 policijskih inspektora (podatak iz jula 2021). Ako među njima nema ni četvorice u koje ministar ne sumnja, da zamijene optužene, onda ili nešto nije u redu sa ministrom ili u državi treba proglasiti vanredno stanje“.

Nakon devet mjeseci Adžić je konačno smijenio četiri inspektora, osumnjičena za torturu građana. „Do ove suspenzije nažalost ni sada ne bi došlo bez napora Akcije za ljudska prava da istraje u opominjanju ministra Adžića da je dužan da primijeni zakon, umjesto da otvoreno sumnja u ispravnost i tog zakona i međunarodnog standarda zabrane torture koji sadrži isto pravilo. Ministar je naše opomene zvao ’pritiskom’, ’hajkom’, ’pokušajem urušavanja institucija zarad dobijanja grantova’, ’uticajem koji ima za cilj da zaustavi borbu protiv organizovanog kriminala’ i sl. svrstavajući nas tako u isti rang sa kriminalcima“, kazala je Gorjanc Prelević za Monitor.

Adžić se javno pohvalio da su smijenjeni inspektori riješili ubistvo Vidaka Vujovića, ubijenog u Štekama, nadomak Podgorice, nakon čega je njegovo tijelo zapaljeno. Ubistvo je rasvijetljeno 11. aprila, a inspektori su, prema obavještenju Adžića, smijenjeni šest dana ranije – 5. aprila.

„Sada se postavlja ozbiljno pitanje zakonitosti dokaza koje su pribavljali dok su bili suspendovani. Drugim riječima, postavlja se pitanje razmjere štete koju je nanijelo višemjesečno odbijanje ministra da optužene inspektore blagovremeno udalji iz službe“, kaže Gorjanc Prelević.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije od ponedeljka ne odgovaraju da li su inspektori pod suspenzijom istraživali ubistvo Vujovića i da li će to uticati na legalnost dokaza pribavljenih u tom slučaju.

 

Potvrđena optužnica protiv Petra Lazovića

Viši sud u Podgorici potvrdio je prije nekoliko dana optužnice protiv kriminalne grupe Radoja Zvicera, među čijim članovima su i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović. Na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta.

Odluka je donesena dan nakon što je Lazovićeva advokatica Maja Zeković objavila saopštenje u kojem navodi da je njen branjenik žrtva političkog progona. Sudu je ranije ponuđeno jemstvo od skoro sedam miliona da se Lazović brani sa slobode, ali je odbijeno. Petar Lazović je sin dugogodšnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

Prema navodima tužilačkog akta koji potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine. Osim u Crnoj Gori djelovala je u našem regionu, Evropi, Južnoj Americi i Australiji.

 Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBOR DIREKTORA UPRAVE PRIHODA I CARINA NA UPRAVNOM SUDU: Sporan „namješteni“ konkurs

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je Siniša Raičević bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave prihoda i carina, Vlada je za tu funkciju imenovala Vladimira Bulajića. Raičević je podnio tužbu Upravnom sudu u kojoj navodi da procedura nije ispoštovana

 

Siniša Raičević je ove nedjelje podnio tužbu Upravnom sudu kojim pobija rješenje o imenovanju direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića.

Dugogodišnji carinik, zviždač, sada upravnik Carinarnice Podgorica, Raičević je bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave koji je objavljen 20. januara 2023.

Početkom marta Uprava za ljudske resurse utvrdila je Listu za izbor kandidata po javnom konkursu za direktora Uprave prihoda i carina. Raičević je na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti ostvario 37 bodova, Bulajić 35,67 i Milena Petričević 28,67 bodova.

Vlada na sjednici 20. aprila 2023. donosi rješenje o imenovanju Bulajića za direktora Uprave carina i prihoda na period od pet godina. Predlog za njegovo imenovanje dao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je obrazložio da je nakon konkursa, 8. marta obavio razgovor sa kandidatima: „Kandidat Vladimir Bulajić je tokom intervjua pokazao znanje i stručnost, koje se bazira na dugogodišnjem radu u Upravi prihoda i carina, kao i odlično poznavanje nadležnosti Uprave u kojoj se imenuje za direktora. Takođe, imenovani je kao vršilac dužnosti obavljao poslove direktora Uprave i pokazao odlučne vještine i sposobnosti za tu poziciju“, navodi se u obrazloženju koje je Damjanović predložio na sjednici Vlade.

„Koja je svrha javnih konkursa i ocjenjivanja kandidata ako se unaprijed zna ko će biti imenovan“, kaže za Monitor Raičević.

On je 12. marta pisao premijeru Dritanu Abazoviću obrazlažući da je prilikom prijavljivanja na javni konkurs naišao na opstrukcije i pokušaj diskreditacije od predstavnika Ministarstva finansija. I pored toga bio je prvorangirani na konkursu.

„Slobodan sam da postavim jedno logično pitanje, čemu javni konkursi, ukoliko se favorizuju pojedini kandidati, unaprijed im se obeća mjesto za koje se raspiše javni konkurs, a ako se ipak desi da prvorangirani ne bude favorizovani kandidat, komplet postupak imenovanja pokuša da se ospori i obesmisli“, navodi Raičević u pismu premijeru.

On ističe da nije ispoštovan rok za predlog kandidata. Navodi da je ministar finansija bio u zakonskoj obavezi da od utvrđivanja rang liste 3. marta, u roku od 10 dana predloži Vladi kandidata za imenovanje direktora Uprave prihoda i carina.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo