Povežite se sa nama

Izdvojeno

PREDMET ABU DABI FOND KOD NOVOG TUŽIOCA: Petar Ivanović i dalje čeka

Objavljeno prije

na

Istražni postupak o zloupotrebama kredita Abu Dabi fonda za razvoj prešao je u ruke specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, što će dodatno odložiti eventualno podizanje (ili odbacivanje) optužnice

 

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović najavio je za kraj decembra okončanje istrage u predmetu moguće zloupotrebe kredita Abu Dabi fonda za razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore. Iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uzeto je 50 miliona američkih dolara, a istraga je pokrenuta zbog spornih 23 miliona, koliko je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015. i 2016. godine usmjerilo u  devet crnogorskih kompanija.

U tužilaštvu su već dali izjave osumnjičeni za nesavjestan rad u službi – bivši ministar poljoprivrede i poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović, kojem je Skupština, u međuvremenu, skinula imunitet, njegov nasljednik na ministarskoj funkciji Budmir Mugoša i nekadašnji direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

Tužilaštvo sumnjiči i procjenitelja Milana Adžića, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta. U SDT-u su saslušani i biznismeni  Dragan Brković, Ljubo Perišić, Krsto Knežević, Džemal Škrijelj i Vladimir Kujundžić.

Međutim, završio se i mart, a još nijesmo dobili konačnu odluku postupajuće tužiteljke Marije Raspopović o (ne)podizanju optužnice. Umjesto njene odluke, prije nekoliko dana stiglo je saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva da su Raspopovićevoj oduzeti svi predmeti, a da je postupak oko Abu Dabi fonda dodijeljen specijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću.

„Glavni specijalni tužilac je, rješenjem od 22. marta, specijalnoj tužiteljki Mariji Raspopović, u skladu sa zakonom, oduzeo sve krivične predmete, pa i krivični predmet istrage formiran protiv okrivljenih Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, bivših ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja, bivšeg direktora Investiciono-razvojnog fonda, Zorana Vukčevića i još šest pojedinaca i pet preduzeća, za krivična djela zloupotreba službenog položaja, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti i zloupotreba procjene, a u vezi korišćenja sredstava kredita Abu Dabi fonda”, navodi se u saopštenju.

Kasnije su iz SDT-a pojasnili da tužiteljki nijesu oduzeti predmeti zbog lošeg rada ili neefikasnosti, već zbog „ozbiljno narušenog zdravlja“. Sva je prilika da ćemo još čekati na odluku tužilaštva u ovom predmetu.

Prema nezvaničnim podacima Monitora, Radonjić se tek upoznao sa predmetima tužiteljke Raspopović i trebaće vremena da se izvedu preostale istražne radnje. Navodno se još čekaju određena vještačenja i pojašnjenja.

Radonjić je iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva pozajmljen Novoviću na ispomoć. U Specijalnom državnom tužilaštvu stekao je veće iskustvo u ekonomsko-finansijskim predmetima. Nedavno je u podigao optužnicu u predmetu protiv bivših direktora državne kompanije Plantaže, za koje se sumnja da su oštetili državni budžet za skoro pet miliona eura. Ta optužnica još nije pravosnažna pošto  čeka potvrdu Višeg suda. Pored toga, vodi istragu zloupotrebe službenog položaja u aferi oko dodjele stanova državnim funkcionerima u vrijeme vlade Duška Markovića.

Specijalno tužilaštvo četiri godine ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije kredita u iznosu od 50 miliona američkih dolara, koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uzelo iz Abu Dabi fonda kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na sjeveru zemlje.

Izviđaj u predmetu formiranom zbog raspodjele i trošenja 23 miliona dolara pokrenut je 2019. godine. U to vrijeme glavni specijalni tužilac još je bio Milivoje Katnić. Tada su službenici Specijalnog policijskog tima uzeli kompletnu dokumentaciju o tom poslu, a navodno zbog nenamjenskog trošenja novca i neurednog vraćanja rata odobrenog kredita. Nakon pokrenute istrage, ali i promjene vlasti na državnom novou – Skupština Crne Gore u novembru 2021. godine, skinula je imunitet poslaniku Petru Ivanoviću. To je učinjeno na zahtjev SDT-a.

Tužilaštvo sumnjiči Ivanovića da je kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, od 2015. do aprila 2016. godine, nezakonito stekao imovinsku korist tokom podjele sredstava iz Abu Dabi fonda. Njegovog nasljednika Budimira Mugošu tužilaštvo tereti zbog kredita za firmu IM Gradina iz Rožaja, jer je on u vrijeme tzv. prelazne vlade stavio zaključni potpis na taj ugovor.

Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede u ekspertskoj vladi Zdravka Krivokapića, po dolasku u taj resor dokumentovao je da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora. Tada je saopšteno da nema državne garancije za kredit koji je država dala u okviru Zakona o budžetu za 2015. godinu.

Javnost je obaviještena da je novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan „specijalnim” i koji je u Prvoj banci otvorio Ivanović. Originalni ugovor o kreditu i Ugovor o zajmu, koji je na engleskom jeziku, u ime države Crne Gore potpisao je bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Svi osumnjičeni su negirali krivična djela koja im se stavljaju na teret.

U optužnici SDT-a bi se mogle naći odgovorne osobe u firmama Milekraft, Gradina, Vektra Jakić… za koje se sumnja da su više nego povoljne kredite potrošili mimo prijavljenih biznis projekata, da nijesu vraćali dospjele rate, te da nijesu dostavili ni adekvatne mjenice i kolaterale, zbog čega su aktivirane garancije koje je dala država. U tužilaštvu sumnjaju da su ove firme, suprotno ugovoru, veliki dio novca iskoristile za neke druge namjene, a ne za podsticaj poljoprivrede i stočarstva na sjeveru. Vjeruje se da nijesu dostavili ni adekvatne zaloge da bi dobili milionske kredite, zbog čega je teret vraćanja sada na državi, koja je garantovala posao.

O zloupotrebama Abu Dabi fonda mediji i nevladine organizacije pisale su mnogo prije nego je tužilaštvo odlučilo da reaguje. Jedna od njih je i Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu. Ona se nada da će tužilaštvo konačno donijeti odluku u predmetu u kom su, smatra, stvari prilično jasne.

Podsjetila je za Monitor da je pljevaljska firma Vektra Jakić (u stečaju) za kredit od tri miliona dolara garantovala knjigovodstvenom vrijednošću opreme peletare u Pljevljima, a ne njenom tržišnom vrijednošću. Dok hipoteka nad samom fabrikom kojoj je odobren kredit nije upisana.

„To otvara pitanje zašto se država, odnosno tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, kojim je rukovodio Ivanović, nije obezbijedila kvalitetnim kolateralom da se država ima iz čega naplatiti u slučaju kašnjenja otplate kredita ili njegovog nevraćanja. Uobičajeno je da se za veće kredite traže upisi hipoteka na nekretninama. Ta firma jedna je od šest koje ne vraćaju uzeti kredit iz Abu Dabi Fonda za razvoj, nego je njegova otplata sada pala na teret poreskih obveznika“, kazala je ona.

Skoro dvije godine Petar Ivanović šeta slobodan, sjedi u Skupštini i učestvuje u raspravama, dijeli moralne pridike vladajućim partijama putem društvenih mreža i savjetuje odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, dok mu optužnica za finansijske zloupotrebe visi nad glavom. Davno je prošao decembar. A mi još ne znamo da li smo odgovorne državne funkcije povjerili kriminalcu ili, pak, odgovornom političaru koji je ovoj državi za obezbijedio 50 miliona dolara prijeko potrebnih za razvoj poljoprivrede.

 

Od dvije do 12 godina zatvora

Od dvije do 12 godina zatvora prijeti Ivanoviću i ostalim osumnjičenim u tom predmetu, ukoliko se dokaže njihova krivica. On je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Krivični zakonik propisuje da će se zatvorom do pet godina kazniti službeno lice koje „protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog“. Ako je pričinio štetu preko 3.000 eura kazniće se zatvorom od jedne do 8 godina, a ako vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od 30.000 eura, počinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBOR DIREKTORA UPRAVE PRIHODA I CARINA NA UPRAVNOM SUDU: Sporan „namješteni“ konkurs

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je Siniša Raičević bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave prihoda i carina, Vlada je za tu funkciju imenovala Vladimira Bulajića. Raičević je podnio tužbu Upravnom sudu u kojoj navodi da procedura nije ispoštovana

 

Siniša Raičević je ove nedjelje podnio tužbu Upravnom sudu kojim pobija rješenje o imenovanju direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića.

Dugogodišnji carinik, zviždač, sada upravnik Carinarnice Podgorica, Raičević je bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave koji je objavljen 20. januara 2023.

Početkom marta Uprava za ljudske resurse utvrdila je Listu za izbor kandidata po javnom konkursu za direktora Uprave prihoda i carina. Raičević je na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti ostvario 37 bodova, Bulajić 35,67 i Milena Petričević 28,67 bodova.

Vlada na sjednici 20. aprila 2023. donosi rješenje o imenovanju Bulajića za direktora Uprave carina i prihoda na period od pet godina. Predlog za njegovo imenovanje dao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je obrazložio da je nakon konkursa, 8. marta obavio razgovor sa kandidatima: „Kandidat Vladimir Bulajić je tokom intervjua pokazao znanje i stručnost, koje se bazira na dugogodišnjem radu u Upravi prihoda i carina, kao i odlično poznavanje nadležnosti Uprave u kojoj se imenuje za direktora. Takođe, imenovani je kao vršilac dužnosti obavljao poslove direktora Uprave i pokazao odlučne vještine i sposobnosti za tu poziciju“, navodi se u obrazloženju koje je Damjanović predložio na sjednici Vlade.

„Koja je svrha javnih konkursa i ocjenjivanja kandidata ako se unaprijed zna ko će biti imenovan“, kaže za Monitor Raičević.

On je 12. marta pisao premijeru Dritanu Abazoviću obrazlažući da je prilikom prijavljivanja na javni konkurs naišao na opstrukcije i pokušaj diskreditacije od predstavnika Ministarstva finansija. I pored toga bio je prvorangirani na konkursu.

„Slobodan sam da postavim jedno logično pitanje, čemu javni konkursi, ukoliko se favorizuju pojedini kandidati, unaprijed im se obeća mjesto za koje se raspiše javni konkurs, a ako se ipak desi da prvorangirani ne bude favorizovani kandidat, komplet postupak imenovanja pokuša da se ospori i obesmisli“, navodi Raičević u pismu premijeru.

On ističe da nije ispoštovan rok za predlog kandidata. Navodi da je ministar finansija bio u zakonskoj obavezi da od utvrđivanja rang liste 3. marta, u roku od 10 dana predloži Vladi kandidata za imenovanje direktora Uprave prihoda i carina.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo