Povežite se sa nama

INTERVJU

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR: Potrebno je samo malo političke volje

Objavljeno prije

na

Sve opcije koje su pred Spajićem ,a koje podrazumijevaju vladu, sa sobom nose određeni problem kod zapadnih partnera (ZBCG), kod  partijskih kolega (URA) ili kod sopstvenih birača (DPS). Međutim, čini se da je svaka opcija za PES bolja od poraza u ovom procesu jer bi to na sljedećim izborima koštalo partiju velikog dijela podrške

 

MONITOR: Prošlo je više od polovine zakonskog roka u kom mandatar Milojko Spajić mora formirati vladu, ali ona još nije predložena.  Kako vidite Spajićevu trenutnu poziciju?

ZENOVIĆ: Pozicija mandatara je protokom vremena sve lošija, a pobjednički optimizam posustaje. Složenost faktora i različtih uslovljenosti u formiranju nove vlade ne ide na ruku Spajiću. Makijaveli je rekao da su u politici ključni harizma i sreća. Jasno je da na ovo drugo mandatar ne bi trebalo više da računa.

MONITOR: Koje su mogućnosti sada  pred mandatarom?

ZENOVIĆ: Postavgustovska konfiguracija partijskog sistema je značajno drugačija od onog u kojem je postojala dominantna partija i u kojoj se problemi konsocijacijske, koalicione i višepartijske demokratije nisu vidjeli. Najsigurnija opcija za Spajića je nov dijalog, ujedno i jedina koja može omogućiti Spajiću da sastavi Vladu. U javnosti je stvoren utisak da je pregovarački proces o formiranju Vlade zastao i sada bi mandatar trebalo da novim programskim i konceptualim okvirima otvori novi prostor za dijalog. Nažalost, sve opcije koje su pred Spajićem a koje podrazumijevaju vladu sa sobom nose određeni problem kod zapadnih partnera (ZBCG), kod  partijskih kolega (URA) ili kod sopstvenih birača (DPS). Međutim, čini se da je svaka opcija za PES bolja od poraza u ovom procesu jer bi to na sljedećim izborima koštalo partiju velikog dijela podrške.

MONITOR: Koja ga odluka može najviše koštati i u kom smjeru vi vidite mogući rasplet?

ZENOVIĆ: Matematički gledano, najsigurnija bi svakako bio onaj scenario koji uključuje DPS, uslovno govoreći to u trenutku kad je DPS stranka sa najmanjim koalicionim kapacitetom znači da bi PES u toj varijanti prošao sa najmanje ustupaka. Ujedno to bi bila i najpogubnija varijanta za PES politički, nesumnjivo bi vodio njegovom bržem rascjepu. Vlada koja bi uključivala URU bila bi izazovna u pogledu liderskog i harizmatskog rivalstva, ali bi programski najbolje odgovorila zadacima nove vlade. Konačno, opcija koja bi uključivala sve osim DPS-a, bila bi dobra polazna osnova za odblokiranje institucionalnih procesa, ali bi organizaciono i politički bila složena u kontekstu novih političkih rivaliteta unutar PES-a ali i šire unutar postavgustovske većine.

MONITOR: Slažete li se sa ocjenama da je ključ razrešenja  za formiranje vlade u odnosu Spajića i njegovog partijskog kolege Jakova Milatovića, predsjednika države?

ZENOVIĆ: Nesumnjivo je da Milatović ima demokratski legitimitet da se uključi u proces onoliko koliko mu Ustav to ne zabranjuje, posrednička, medijatorska uloga kojom može da okupi aktere i legitimiše proces pregovora. Međutim, da bi ta uloga bila stvaralačka, to bi podrazumijevalo harmoničan odnos unutar liderstva PES-a. Platforma za CG u EU u tom smislu je vrjednosno opravdan korak predsjednika, ali može biti kontraproduktivan za proces formiranja vlade jer je dio aktera shvatio da iza platforme stoji neka politička ambicija predsjednika. S druge strane, u momentu institucionalnog vakuma u kojem je Crna Gora, predsjednik jedini ima puni mandat da djeluje, otud je opravdana njegova potreba da uprkos ceremonijalnoj ustavnoj nadležnosti da neku svrsishodniju.

MONITOR: Kako vidite taj odnos i procese u toj stranci?

ZENOVIĆ: Kao rezultat stihijskog i nepromišljenog političkog djelovanja u kojem je prerano došlo do liderske i organizacione krize. Propuštena je šansa da građanski pokreti pokažu u čemu je njihova komparativna prednost u odnosu na začaurene političke partije, u čemu je njihova fleksibilnost i kako se autoritet gradi na viziji, a ne na formalnoj moći. Ne mislim da postoje suštinske vrjednosne i ideološke razlike između dva lidera, zato sam kao većina građana začuđen unutarstranačkom dinamikom u PES-u. Napominjem, PES svoje ideološko-programsko utemeljenje ne može naći samo na programu Evropa sad, potrebno je da se ideološki i vrjednosno profiliše u sveukupnosti političkih pitanja, a vjerujem i da ima ljude koji taj zadatak mogu da izvedu.

MONITOR: Šta je sa različitim uticajima na formiranje ove vlade, posebno spolja?

ZENOVIĆ: Istakao sam da su ti procesi često kontraproduktivni, te da uplitanje stranih ambasada nekad šteti evroatlanstkom raspoloženju u Crnoj Gori, a uplitanje Beograda umanjuje šanse srpskih stranaka za djelotvorno učešće u vlasti. Jednako kako bi to bilo slučaj sa Zagrebom ili Tiranom. Crna Gora je složena politička zajednica, partneri su potrebni od Beograda do Brisela, ali sve nacionalne grupe imaju svoje političke predstavnike, tu su i građanske, partije ljevice i desnice i ovi akteri su ovlašćeni da se dogovore o vlasti. Stabilokratiju u Crnoj Gori je zamijenila fragilokratija, toj vulnerabilnoj ustavnoj demokratiji treba dati priliku da se zadjene u tkivo naše političke kulture. Svijest o suverenitetu građana, ustavnom određenju Crne Gore kao građanske i republikanske države – to je vrjednosni imperativ kojem svi treba da težimo i jedini koji omogućava da politika bude alat za bolji i srećniji život, a ne topuz za politički slabije.

MONITOR: Šta je sa unutrašnjim  interesima i koliko oni utiču na formiranje vlade, odnosno zastoj u pregovorima?

ZENOVIĆ: Na vrjednosnoj ravni u unutrašnjoj politici postoji najširi konsenzus oko vladavine prava, evropskih integracija, borbe protiv kriminala i korupcije. Vrijeme je da to politički akteri istinski pokažu da su ti aksiomi ispred partijskog i ličnog bilansa. Postoji jedan segment društvenih i političkih procesa koji ne zavise od promjenjljive političke volje, koji su dio nacionalnog interesa. Za Crnu Goru, to su evropske integracije.

MONITOR: Ukoliko se vlada ne formira, koje su mogućnosti pred Crnom Gorom i šta bi to značilo za prilično dugu institucionalnu i političku krizu?

ZENOVIĆ: Novi izbori, nova kriza i novi zastoj. Politička rekonfiguracija koja suštinski ne bi donijela rješenje Gordijevog čvora. Dakle, bilo bi to još jedno razočarenje u političku elitu i njenu sposobnost da se suoči sa društveno-političkim problemima Crne Gore. Problem sa Crnom Gorom prije 2020. bio je nedostatak demokratičnosti, korupcija i druge deformacije institucija, ali to je period stabilokratije, političke izvjesnosti. Nova era treba da iznjedri političke elite koje mogu da uvjere građane ne samo u novi diskurs demokratije i vladavine prava, nego i političku izvjesnost na kojoj počiva svaki politički poredak.

MONITOR: Uskoro očekujemo izvještaj Evropske komisije. Može li platforma predsjednika Milatovića pomjeriti  stvari kada je u pitanju odblokiranje evropskog puta Crne Gore?

ZENOVIĆ: Nažalost, proces evropskih integracija je u posljednje dvije decenije postao jedna birokratska i tehnokratska procedura, a kao društvo koje u tome nije vično, uz stalnu promjenu pregovaračke strukture, gubljenjem institucionalne memorije mi smo danas u ćorsokaku pregovaračkog procesa. Platforma je vrjednosno u redu, kao podjsetnik, upozorenje ali puno je manjih tehničkih koraka koje treba odvojiti od dnevne politike a od kojih zavisi naš evropski put. Uloga političkih partija je da pokažu volju i dosljednost da ničim taj proces ne ometaju i  daju podršku svim institucijama u ostvarvanju mjerila iz poglavlja 23 i 24.

MONITOR:Gdje vi vidite rješenje za izlazak iz krize i normalizaciju i demokratizaciju društva?

ZENOVIĆ:Dijalog i institucije, riječi i pravila – to je ono na čemu počiva naša cijela civilizacija, pa tako i svaki put normalizacije i demokratizacije društva. I za jedno i drugo potrebno je samo malo političke volje i uvjerenja da možemo i treba da budemo pristojna država i društvo.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Teret nasljeđa i nasljednika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pravosuđe je još  prilično zarobljeno nasljeđem Đukanovića i Medenice. Na žalost, oni koji su umjesto Đukanovića došli na vlast nijesu pokazali želju da to promijene. Većina od njih želi da pravosuđem upravlja neko ko će za njih biti ono što je Medenica bila za prethodnu vlast

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene transkripte, odnosno prepiske između Petra Lazovića i Ljuba Milovića vezano za crnogorsko pravosuđe i slučaj državni udar?

RADULOVIĆ: Objavljeni transkripti sa sky aplikacije između Petra Lazovića i Ljuba Milovića potvrđuju višegodišnje sumnje da je crnogorsko pravosuđe u značajnom dijelu bilo pod nedozvoljenim uticajem kriminalnih grupa. Na žalost, pravosuđe još uvijek nije oslobođeno od uticaja kriminala, ali ni od uticaja politike koju je često veoma teško razlikovati od kriminala. Sky prepiska je dodatno pokazala kakvi su ti uticaji i bilo bi veoma korisno ako tužilaštvo adekvatno iskoristi materijal dobijen od strane Europola. Simptomatična je bila i reakcija g-dina Mandića i g-dina Kneževića sa populističkim izjavama o „pravosudnom zemljotresu“ koji je izazvala sky prepiska u ovom slučaju. Međutim, ne tako davno nijesu imali takav stav o sky prepisci u predmetu koji se vodi protiv Mila Božovića. Zato je veoma važno da tužilaštvo profesionalno radi svoj posao u svakom predmetu i da pokaže da među kriminalcima nije bilo, niti ih sada ima, ideoloških, političkih, religijskih ili bilo kojih drugih razlika na kojima i političari i kriminalci godinama profitiraju.

MONITOR: Kako vidite ocjenu sutkinje Mugoše da je drugostepena presuda u slučaju “državni udar” kupljena i  šta su institucionalni koraci nakon takve ocjene?

RADULOVIĆ: Veoma je važno što je Specijalno tužilaštvo saopštilo da je ovim povodom ranije pokrenulo postupak. Od izuzetnog je značaja da se sve činjenice potpuno i nesporno utvrde i da, u slučaju da je bilo koja presuda “kupljena”, sva odgovorna lica budu krivično procesuirana i kažnjena. U tom kontekstu moram reći da je, najblaže rečeno, neprimjerena izjava g-dina Mandića da je uvjeren da je kupljena presuda u prvostepenom postupku iako dodaje da nema dokaze za to, isto kao što je neprimjerena i reakcija sutkinje Suzane Mugoše da je kupljena drugostepena presuda. Očekujem da Specijalno tužilaštvo utvrdi da li je neko, i ako jeste ko i na koji način, kupio bilo koju presudu. Presude se ne smiju kupovati, ali se ni sudije ne smiju javno optuživati bez dokaza na osnovu ličnog uvjerenja.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVAN MARINOVIĆ, REDITELJ: Pet dobrih filmova može da promijeni život 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Moj prvi film Igla ispod praga je imao skroman, ali sasvim lijep uspjeh za jedan debitantski crnogorski film. Živi i zdravi imaju veću snagu, veće znanje i veću dramsku napetost u sebi. Mislim da je intenzivniji i  zabavniji film i da će biti mnogo popularniji od prvog

 

Film Živi i zdravi crnogorskog sineaste Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa prestižnog 27. međunarodnog Filmskog festivala Black Nights u Talinu.

Većinski crnogorski film, Živi i zdravi je kopodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjevrne Makedonije i Spok Film iz Slovenije, kao i Radio Televizija Crne Gore. Film su podržali Filmski centar Crne Gore, RTCG, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Već u toku faze razvoja projekta, film Živi i zdravi osvojio je dvije nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Domaća premijera filma se očekuje početkom 2024. godine.

MONITOR: Selektor festivala u Talinu Edvinas Pukšta opisao je film „Živi i zdravi“ kao dirljivu i eksplozivnu komediju. Mediji su izvještavali da su karte za projekcije bile rasprodate. Za početak razgovora, volio bih da nam prenesete utiske, kako je publika reagovala, stručna javnost, filmska ekipa?

MARINOVIĆ: Selektor Edvinas Pukšta se izborio za to da jedna punokrvna komedija sa ovih prostora uđe u zvanični takmičarski program, što zaista nije tipično. Naš film je samom selekcijom dobio i priznanje da u njemu ima i dubljih slojeva i kvaliteta, iako cilja na najširu moguću publiku. Sale su bile rasprodate, što ni u Talinu, ni na većim festivalima često i nije slučaj, pa smo mogli da imamo pravi test kako jedna publika koja je mnogo hladnija i zatvorenija od balkanske, reaguje na naš humor i na film koji je utemeljen u vrlo specifičnom mentalitetu. Komedije inače teško putuju upravo jer zavise od elastičnosti jezika i humora prostora gdje se priča dešava. Po svim reakcijama mi se čini da smo uspjeli u namjeri da sve te prepreke prevaziđemo i da istopimo inače veoma hladna i suzdržana baltička srca.

MONITOR: Već tokom razvoja projekat je osvojio značajna priznanja, ali snimanje je bilo otežano – pandemija, globalna finansijska kriza. Kako danas gledate na taj proces stvaranja filma?

MARINOVIĆ: Gledam unatrag sa velikim osjećajem zahvalnosti prema svima koji su gradili ovaj film. Iznad svega prema producentkinji Mariji Stojanović, jer smo nas dvoje mnogo i lično rizikovali radeći Žive i zdrave u svim turbulencijama koje su se tokom godina dešavale. Potom prema pomoćniku režije Bojanu Pivašu – pomoćnici su inače tihi i skriveni heroji svakog filma, a mene je Bojan sve vrijeme održavao na površini i spašavao od brojnih grešaka. A dabome i čitavom ansamblu koji je spektakularan.

I to nije samo moja procjena – komentar montažera iz Češke – Mihala Reicha je da se ovako dobar ansambl kod njih ne bi mogao sklopiti. Montažerima treba vjerovati, jer dok prostudiraju materijal i sve snimljene tejkove, jasno vide i kvalitet procesa i rediteljskog i glumačkog. A od čitavog ansambla teško je ne uvidjeti kakvi su glumci Tihana Lazović i Goran Slavić. Njihova igra, odnos, instinkt, posvećenost i disciplina su dar za svakog reditelja. Zaista je bila privilegija raditi ovaj film, i tu mislim na svakog glumca ponaosob.

Od predivnih naturščika poput Sejda Alijaja i Zora Martinetija, preko efektnih malih epizoda Miloša Pejovića, Tamare Dragičević, Lare Dragović, Stefana Vukovića i Omara Bajramspahića, pa do uzbudljivih, atipičnih uloga Nikole Ristanovskog, Dejana Đonovića, Dragane Dabović, Gorana Bogdana, Snježane Sinovčić i šampiona crnogorskog filma Moma Pićurića koji je zablistao kao nikad do sad. Radili su svi uz zaista mnogo iskrene ljubavi i prema projektu i prema saradnicima i veoma sam ponosan na to šta smo skupa postigli.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ZLATKO DIZDAREVIĆ, NOVINAR I DIPLOMATA: Da bi Palestinci dobili državu – unutar  Izraela  mora sazrijeti  odluka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ekstremni cionisti nikada nisu krili da im je glavni i bezmalo jedini cilj protjerati i posljednjeg Palestinca iz Palestine, a ne od njih praviti služinčad. I to se prepoznaje evo decenijama. Diskriminacija je najmanje zlo u lepezi legalizovanog obespravljivanja sa ciljem zatiranja i same uspomene na Palestinu i Palestince

 

MONITOR: Uz zagovaranje prava Izraela na odbranu, SAD i EU sada više insistiraju na „humanitarnim pauzama“ da bi se olakšao položaj palestinskih civila u Gazi. Da li je situacija sa IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) izmakla kontroli Zapada?

DIZDAREVIĆ: Ne mislim da je išta u vezi sa IDF-om “izmaklo kontroli Zapada“. To “izmicanje kontroli” traje decenijama. Neupitno je da su, za početak, neophodni urgentni potezi da bi se “olakšao položaj palestinskih civila” ali, suština cijelog problema nije u aktuelnom položaju civila. Taj je položaj samo nastavak, de facto, suštinskog problema kojeg svijet evo sedam i po decenija naziva “palestinskim problemom”. A riječ je, za svo to vrijeme, o “izraelskom problemu”, a čak i prije toga o “problemu” kompletne međunarodne zajednice, svjetske organizacuije i politike, sprdnje sa proklamovanim vrijednostima, institucijama, odlukama, rezolucijama itd.

Igubljen je elementarni digniteta UN, EU, o činjenici, recimo, da je Izrael do sada prekršio blizu šezdeset rezolucija formalnio najrelevantnije svjetske organizacije…a odgovor na sve to je – So What?  Irak je, recimo, prekršio dvije pa su mu namjestili lažnu optužbu za hemijsko oružje a rezultat je milion mrtvih! Danas se u ovakvom svijetu ne može evo postići ni minimum sa prekidom vatre, a kamo li početi od onoga što je zapravo suština storije: Svijet se raspada na razne načine, a nema snage za otvaranje tog problema. To ne dozvoljavaju interesi u proizvodnji smrti ,jer je ta proizvodnja –monstruozni biznis sa oružjem, pa ratovi sa tim ciljem, pa proizvodnja neprijatelja da bi se ratovalo, pa ulaganje u mržnju. Eto zašto. Propaganda, mitovi – sve je postalo ciljano važno i uspješno.

MONITOR: Ovih dana je Jozep Borelj bio u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku. Izgleda, međutim, da EU nije bila uključena u dogovore o primirju. EU se i nije zalagala za to već za „humanitarne pauze“ – kako je i Olaf Šolc ponovio Redžepu Erdoganu u Berlinu. Da li bi za oklijevanje razlog trebalo tražiti u „kompleksu Holokausta“ ili u nečem drugom?

DIZDAREVIĆ: Kompleks Holokausta u određenoj mjeri postoji, ali ne mislim da je on dominantan. Na čelu Njemačke bio je i Vili Brant koji je vremenski bio “bliži” tome, ali je uradio što veliki, hrabri i moralni lider može da uradi –kleknuo je i stekao pravo da nastavi sa politikom na neupitnim principima uz znanje, dignitet i karakter. Naravno, i rezultate. Njemačka je i sa Merkelovom bila mnogo jača i principijelnija na svjetskoj sceni nego što su to Šolc i društvo oko njega danas. Problem je što ni EU pa ni Njemačka, nisu ni sjena onoga što su bili nekad. U EU je puno pa i temeljno različitih linija. Glasa se različito, ujedinjuje se različito, navija se različito…Pa eno imamo i zemlju sa naših prostora, Hrvatsku, koja je glasala u UN-u protiv “humanitarnog prekida vatre”, BiH i Hrvatska svojevremeno nisu htjele da daju glas ni traženju Palestine da pređe u status “države posmatrača”, Mađarska se svrstava među rijetke koji prije neki dan nisu htjeli da glasaju u UN-u, za ukidanje okupiranih teritorija na Zapadnoj obali, itd.

MONITOR: Po ko zna koji put kao rješenje sukoba pominju se „dvije države“. Taj prijedlog je ponovila Usrula fon der Lajen u Kairu, a Džozef Bajden u autorskom tekstu u Vašington postu. Oni se slažu da bi i Gazom trebalo da upravlja Palestinska uprava. Netanjahu to ne prihvata. Da li bi on bio ne samo politički već i „istorijski“ poražen ako bi odmah prihvatio staro-novo rješenje?

DIZDAREVIĆ: Prvo, prijedlozi Ursule fon der Lajen u Kairu (lijepo mjesto za podizanje popularnosti ovakvim izjavama – zašto prijedlog nije dat  u ovakvoj Evropi, kod kuće), stižu sada kada su rezultati katastrofe strašni. A sve je što se politike tiče bilo isto kao kroz minulih 75 godina. Osim novog upaljača i do sada neviđenog stepena genocidnog odgovora protiv “životinja” u Gazi, kako reče ministar vojske u Tel Avivu.

Drugo, opet isti redoslijed stvari: prijedloge dijele, bezmalo kao nešto novo spram one ‘47-e i Nakbe ‘48-e, moćnici u svijetu čije su “kuće” – SAD i EU – o tome šutile  decenijama. Sluti, dakle, da motiv nije rješenje za Palestinu, već uspjeh dvoje pomenutih na njihovom, domaćem terenu. Kako to da se Bajden prosvijetlio nakon prvih nekoliko sedmica katastrofe ? I naivac vidi da su izbori u SAD ključ te priče, i procjena da dizanje svijeta na noge nije baš naivna storija nebitna u tim izborima.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo