Povežite se sa nama

Izdvojeno

PLATFORMA PREDSJEDNIKA JAKOVA MILATOVIĆA: Priprema li se teren za koncentracionu vladu

Objavljeno prije

na

Iako Milatović svoj dokument pravda dolazećim negativnim izvještajem Evropske komisije, koji će gotovo izvjesno konstatovati ono staro – da smo izgubili fokus na evropskom putu, neki analitičari smatraju da je Milatovićeva platforma  priprema terena za koncentracionu vladu. No, istovremeno se obavjaju ubrzani  pregovori kako bi mandatar Milojko Spajić došao do  nužne, minimalne većine za formiranje Vlade. Sve je još neizvjesno

 

Dok se pregovori o formiranju vlade s neizvjesnim ishodom odvijaju iza scene, predsjednik države Jakov Milatović i partijski potpredsjednik  mandatara Milojka Spajića izašao je sa Platformom za Crnu Goru u EU. To je  dokument koji ne sadrži ništa krucijalno novo, koji bi gotovo svaka politička strukutra u zemlji potpisala, i koji na koncu ni za koga nije obavezujući.  Upravo zato, iako Milatović taj dokument pravda dolazećim negativnim izvještajem Evropske komisije, koji će gotovo izvjesno konstatovati ono staro – da smo izgubili fokus na evropskom putu, neki analitičari smatraju da je Milatovićeva platforma u stvari nešto drugo –  priprema terena za koncentracionu vladu.

“Inicijativa Milatovića može se posmatrati kao pokušaj nuđenja alternative Pokretu Evropa sad (PES) za izlaz iz izazovne pregovaračke situacije, preuzimanja pregovaračkog procesa i liderstva u partiji ili, u krajnjem, kao predlog za formiranje koncentracione vlade”, smatra analitičarka Ana Nenezić.

Milatovićeva platforma sastoji se od  13 tačaka koje sadrže opšta mjesta  onoga što se mora uraditi na putu ka EU: izbor nedostajućih pozicija u pravosuđu, dalja borba protiv organizovanog kriminala, politički dijalog, reforma javne uprave, ekonomske reforme, osnaživanje koncepta ekološke države… Predsjednikova platforma se  gotovo ne razlikuje od Spajićevih Deset principa, dokumenta koji je  mandatar pred početak pregovora o formiranju vlade uputio političkim partijama sa kojima je tada ušao u pregovore. I koji su svi odmah potpisali.

Podsjećajući da dokument nije pravno obavezujući i da  ne postoji nijedna prepreka za bilo koju partiju da na njega stavi potpis, Ana Nenezić ukazuje da se nameće zaključak da “predsjednik zagovara formiranje koncentracione vlade, sinergiju svih političkih subjekata, kako bi se izbjegli novi izbori i rizik od bugarskog scenarija u Crnoj Gori”.

Za sada je sigurno da Spajićev scenario ne funkcioniše kako je  zamislio. Pregovori su se vrtjeli u krug, nakon što je saopštio da obustavlja pregovore sa Koalicijom Zajedno za budućnost Crne Gore (ZBCG). Svaki njegov pokušaj da ipak realizuje svoj naum –  vladu bez ZBCG, URE i DPS-a, koju bi podržala 44 poslanika, partija koje  su ga podržala za mandatara, završavao je  novim problemom.

Podsjetimo: nakon gubitka dijela podrške u svojoj partiji i kod koalicionih partnera koji su sa PES-om izašli na junske vanredne parlamentarne izbore, potencijalna Spajićeva vlada svela se na prostu većinu – 41 poslanik. Spajić je izgubio podršku dvije poslanice PES-a, te Ujedinjene Crne Gore, koji su  insistirali na stavu da ZBCG treba da bude dio buduće vlade. Isti stav zagovara i predsjednik Milatović.   Dodatni problem nastao je kada su Demokrate Alekse Bečića saopštile da ne žele da presudni glas nove parlamentarne većine bude glas bivših partnera DPS-a, aludirajući na Mehmeda Zenku, lidera DUA, koji je podržao Spajićevu vladu i bez kog Spajić nema ni prostu većinu.

Prošle sedmice, nakon sastanka sa Milatovićem,  Spajić je izašao  „optimističan“  najavljujući da će ubrzo formirati proevropsku vladu. Napomenuo je da je možda potreban „široki razgovor“. No, u međuvremenu nije pokazao da odustaje od svog predloga – vlade bez ZBCG, UR-e i DPS-a.

Nastavio je po istom, u dva pravca. Pokušavao je da nadomjestiti dva mandata koje je izgubio u svom PES-u , glasove  Jevrosime Pejović i   Radinke Ćinćur – koje ne podržavaju vladu bez ZBCG.  Istovremeno nastojao je  da ubijedi  Demokrate da prihvate  glas lidera DUA, Mehmeda Zenke.

Jedna od dvije poslanice, Jevrosima Pejović, isključena je iz partije ove sedmice.  Iako se u saopštenju PES-a navodi da je „ona odlučila da više ne bude dio Pokreta Evropa sad“, jasno je iz ostatka saopštenja da je to bila odluka organa partije, ili kako se kaže „iznuđeni potez zbog kog žale“.

“Izuzetno cijenimo odnos ostalih kolega koji, iako su imali drugačiji stav na organima partije, ostaju dosljedni demokratskom načelu da se poštuje volja većine, što je praksa u svim demokratskim političkim organizacijama. Žalimo zbog iznuđenog poteza, ali ćemo kao organizacija ostati istrajni u poštovanju demokratskih pravila, kako bi se stekli uslovi za deblokadu parlamenta i formiranje nove Vlade, sprovođenje reformi i realizaciju programa Evropa sad 2”, navodi se u  saopštenju.

Zaključuje se da će “PES će istrajati na odluci Glavnog odbora da formira 44. Vladu sa onima koji su podržali lidera PES-a za mandatara na konsultacijama kod predsjednika države”.

Protiv isključenja Pejović na elektronskoj sjednici preko aplikacije WhatsApp, pišu mediji, bio je Aleksandar Grgurović,  član Predsjedništva PES-a.  Olivera Injac i Tihomir Dragaš nisu glasali, dok zamjenik predsjednika stranke Milatović nije učestvovao.

PES je od poslanice Pejović tražio da vrati mandat partiji, iako, kako su i sami naveli, Ustav kaže da je poslanik vlasnik mandata a ne partija. Malo  je vjerovatno da će poslanica to i učiniti. Ona se u međuvremenu nije oglašavala u medijima.

Njena koleginica  Jadranka Ćinćur saopštila je da nije promijenila stav i da je isključenje poslanice Pejović „atak na slobodan stav“. Iz PES-a su poručili da Ćinčur ima „nalogodavce“.

Spajić paralelno pokušava da ubijedi Bečića i Demokrate da  prihvate glas Mehmeda Zenke, koji je u parlament ušao na listi koju predvodi Dps, a u međuvremenu, napustio taj klub. Demokrate su  više puta iznijele stav da ruka koja dolazi sa liste DPS- a ne može biti odlučujuća.

No, pregovori  između Spajića i  Bečića se iza scene, dok ovaj broj Monitora ide u štampu , nastavljaju.  Ima i najava mogućeg dogovora. “Izlazak Mehmeda Zenke iz poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), a time i iz politčkog kursa te strukture, kao i izjava generalnog sekretara Demokrata i poslanika Borisa Bogdanovića, da su dobro došli svi koji se odreknu te politke, su garnat da mandatar Milojko Spajić već ima podršku 41 poslanika” izjavio je  Nikola Camaj, poslanik Albanskog foruma i počasni predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA).

Sve  je neizvjesno. Ukoliko Demokrate ostanu pri svom stavu, podrška vladi  bi se mogla  dodatno istopiti.  Albanski forum (AF) najavio je  da  isključivanje DUA iz političke saradnje  znači i isključenje saradnje sa AF. To se navodi u saopštenju političkog direktora Albanske alternative Maraša Dukaja, ministra javne uprave u tehničkoj vladi Dritana Abazovića. Albanska alternativa, čiji je lider Nik Đeljošaj, je dio AF.

AF i DUA su saopštili juče da su formirali zajednički klub poslanika u Skupštini, te da  je predsjednik kluba Đeljošaj.

“Od sada i formalno smo svi mi iz kluba jedno, i tako ćemo nastaviti, tako da ko god misli da politički isključuje DUA iz političke saradnje isključio je i AF. Politika je živi proces, saradnje se šire ali i smanjuju, bitno je ostati dostojan“, naveo je Dukaj u saopštenju.

On je, osvrćući se na stav Demokrata, podsjetio i da su „sa Demokratama od 2019. godine u Tuzima u koaliciji, gdje smo zajedno sa ostalim albanskim partijama – AA, DUA, DSA poslali 2019. godine DPS u opoziciju”.

“Mi nemamo problem ni sa kim, a ako neko ima problem sa nama, shodno tome ćemo se odnijeti u formiranju vlade i svim procesima koji predstoje”, poručio je Dukaj.

Da li je Milatovićeva Platforma izlaz za Spajića, ili tek opcija koju predsjednik preferira, a na koju mandatar neće pristati ostaje da se vidi.

Nakon predstavljanja Platforme, Milatović je saopštio da “smatra da nova vlada treba da bude inkluzivna”. On je, međutim, kazao da je ključ u rukama mandatara i da on ima “paletu” mogućih rješenja.   Svom partijskom šefu zamjerio je “nesnalaženje”.

“Nikad nijesam govorio ko treba, a ko ne treba da bude u Vladi.  Nijesam učestvovao u predizbornoj kampanji, da sam učestvovao ,Pokret Evropa sad bi možda imao 40 odsto”, kazao je.   Milatović je odgovarajući na pitanja novinara da li se miješa u sastavljanje vlade uticajem na određene poslanike PES-a rekao da su njegovi stavovi jasni. “Pričam principijelno sve što sam do sada uradio kada je u pitanju formiranje vlade, uradio sam najbolje moguće“,  poručio je.

Ukoliko Platforma ne bude podsticaj za  formiranje  koncentracione Vlade, usmjerene ka  unutrašnjoj integraciji Crne Gore,  ostaće još jedno mrtvo slovo na papiru. Kao prilog deklarativnom evropejstvu, dok se urušavaju institucije, politički zapošljava, revidira istorija i brišu praznici antifašizma, poput odluke odbornika u Pljevljima da se crkveni praznik proglasi za dan opštine. Tu su odluku podržale i Demokrate, deklarativno građanska partija, uzdanica nove vlade.

Milena PEROVIĆ 

Komentari

FOKUS

MIĆUNOVIĆ I DAVIDOVIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Šta Vašington vidi a Podgorica ne vidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Navodi iz saopštenju Stejt departmenta o Branislavu Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću,  nisu nikakva novost za crnogorsku i jugoslovensku javnost.  Monitor se nebrojeno puta bavio poslovima ove dvojice “kontroverznih biznismena”  koji su  bogatstvo stekli u vrijeme trodecenijske vladavine Mila Đukanovića

 

Prošlog četvrtka, 16. novembra, osvanula je vijest da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije dvojici crnogorskih “kontroverznih biznismena”, kako ih najčešće opisuju kod kuće, – Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću. Američki Stejt department je u saopštenju pored imena ove dvojice Nikšićana, naveo imena još osam osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije koje je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC ), kao dio Ministarstva Finansija, stavila na crnu listu.

Od crnogorskih državljana na listi sankcionisanih osoba se od aprila prošle godine nalazi i Svetozar Marović, nekadašnji potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i drugi čovjek režima u Crnoj Gori kome je srodna vlast u Srbiji pružila utočište od izdržavanja pravosnažnih zatvorskih kazni zbog organizovanog kriminala i korupcije.

Sankcije američkih finansijskih vlasti osim zabrane putovanja i zamrzavanja imovine koja se eventualno nalazi u SAD-u ili na teritorijama pod njenom jurisdikcijom povlači i zabranu poslovanja američkih kompanija sa kompanijama proskribovanih osoba. Ne postoji nalog za hapšenje, osim eventualno za pojedince i pravna lica iz Amerike ako se utvrdi da su svjesno kršili sankcije OFAC-a i drugih državnih institucija, ili ako je učinjeno krivično djelo u američkoj jurisdikciji. Sa te tačke gledišta  Mićunović i Davidović  mogu biti mirni jer im ne prijeti direktna opasnost zbog crne liste. No, propagandni i psihološki efekat se ne može zanemariti jer im negativna dezignacija američke vlade smanjuje manevarski prostor i stvara nelagodnosti.

Davidović je pomenut prvi u saopštenju Stejt departmenta kao osoba koja “decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće” uz optužbe za “šverc cigareta, nafte i oružja”. Takođe se ističe da je korupcija koju širi pomogla “Rusiji da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje”, uz napore da “utiču na rezultate izbora”. Osim Crne Gore, Amerikanci ukazuju i na Dakine aktivnosti u Makedoniji i “skandala koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara Vlade, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva”. Raškovski je navodno uzeo mito od Davidovića “u cilju promoviranja poslovnih interesa Davidovića” – što se na Balkanu, i šire percipira kao standardna praksa u poslovanju ili dobijanju poslova.

Za Mićunovića se kaže da je”decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije” što se inače moglo puno puta pročitati u regionalnoj štampi.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BIVŠI DIREKTOR UP U PRITVORU, KORUPCIJA U JAVNOJ UPRAVI, SUMNJE U TRGOVINU PRESUDAMA: Šinjel DPS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz ormara ponovo ispadaju  kosturi kriminala i korupcije bivših DPS vlasti.. Javnost, istovremeno, dobija dodatne razloge za sumnju da su nove vlasti zadržale obrasce ponašanja  prethodnika

Ponovo ispadaju orasi iz šinjela  bivših vlasti.

Bivšem direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću određen je pritvor od 30 dana, nakon što su ga u subotu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapsili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Stojanović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa švercom cigareta u proljeće 2018. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi, sa slobode, mogao uticati na svjedoke.

Stojanović bi se u Spužu mogao sresti sa još jednim bivšim direktorom UP, Veselinom Veljovićem. I on je u pritvoru zbog sumnji da je pomagao švercerima cigareta. Kao da im je to bilo u opisu posla. Čudni su duvanski putevi.

Prema dostupnim informacijama, SDT Stojanovića sumnjiči da je, u poslednjim danima svog mandata na mjestu direktora UP, podređenima naredio da puste zaustavljeni kamion natovaren švercovanim cigaretama. Javnosti nije predočeno kako je sve to i preko koga išlo.  Monitor saznaje od ljudi koji su u ovu priču uključeni praktično od prvog trenutka (otkrivanje neprijavljenog tovara u kamionu Company Baćović) da je sa njima komunicirao jedan od tadašnjih pomoćnika direktora UP, koji im je kazao   da su otkrićem nelegalnog tereta upropastili veliku međunarodnu akciju na sazbijanju šverca. I naredio da se povuku.

Navodno su neki od prisutnih policajaca o svemu tome ostavili i pisane službene zabilješke pa se, možda, može postaviti pitanje zašto se na procesuiranje tog slučaja čekalo pet godina. Odnosno, da li su dosadašnjom istragom obuhvaćeni svi akteri ove zanimljive priče.

Uglavnom, slučaj propušteni šleper je, tih dana, ostao ispod radara šire javnosti koja je bila zaokupljena krvavim ratom kotorskih narkoklanova, u kome su stradale i osobe koje su, prethodno, policiju obavijestile da im je ugrožen život.  (Muša Osmanagić, Goran Đuričković, Dalibor Đurić).

Serija obračuna u Podgorici gdje su, za samo desetak dana, ubijene četiri osobe, među kojima makar jedna od žrtava nije imala dodira sa kriminalnim poslovima bila je, uostalom, i razlog da Slavko Stojanović podnese ostavku na mjesto direktora UP. I ako je do tada  na rat kotorskih klanova gledao kao na tuđu brigu.

„Cijenim da bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje, te da su građani i njihova imovina bezbjedni“, tvrdio je Stojanović. U pomoć mu je, kada zatreba, priskakao i tadašnji potpredsjednik, odnosno, predsjednik Vlade Duško Marković. „Policija ne može da bude štit između kriminalnih grupa i pojedinaca. Da ih štiti jedne od drugih. Policija mora da razotrkiva njihovu kriminalnu djelatnost zato obezbjeđuje dokaze i privodi ih pravdi”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DRŽAVA I FALSIFIKOVANE DIPLOME: U redu je to

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić ponovo nas je upozorila na činjenicu da ,,stručnjaka” u javnoj upravi, policiji, obrazovanju, zdravstvu i ostalim oblastima u kojima bilježimo nenapredak ima na hiljade. I nikom ništa

 

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić razobličila je svu nemoć države i institucija da se uhvate u koštac sa armijom zaposlenih u državnim institucijama kojima na osnovu kupljenih  ili falsifikovanih uvjerenja dobijaju posao i napreduju u službi.

O kakvom se haosu i nekoordinaciji između državnih službi radi govori podatak da je Pavličić za 12 godina koliko radi u IJZ konstantno napredovala u službi i radila na poslovima koji zahtijevaju stručnost. Pored falsifikovane diplome, niko u njenoj ustanovi ali ni u nadležnim ministarstvima kao da nije znao da je ona početkom 2014. proglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave.

Prema presudi iz 2014, Pavličić je na sudu priznala krivično djelo lažiranja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu. Sud je tada ocijenio da je ona ,,bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela, postupajući sa direktnim umišljajem”.  I pored toga sud je cijeneći olakšavajuće okolonosti ,,izrekao uslovnu osudu kojom je utvrdio kaznu zatvora od četiri mjeseca i istovremeno je odredio rok provjeravanja od dvije godine, odnosno da se utvrđena kazna neće izvršiti ako okrivljena za vrijeme od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini krivično djelo”. Kako su sud i ostali provjeravali, dovoljno govori podatak da je Pavličić napredovala u službi i došla do mjesta pomoćnice direktora. Možda bi bila izabrana i za direktoricu da nije bilo višemjesečnog istraživanja novinarki Vijesti koje su razobličile ovaj slučaj.

Da sve nije prošlo bez odjeka, potvrđuje ostavka dosadašnjeg direktora  Instituta za javno zdravlje Igora Galića. ,,Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je Galić.

I kako to obično biva nakon skandala ovakvih razmjera, iz Ministarstva prosvjete i ostalih su najavili da će sada podrobnije ispitivati diplome a iz tužilaštva da će prilježnije ispitati ovaj i ostale slučajeve lažnih diploma.

Za sada se tužilaštvu ne žuri u ispitivanju i kažnjavanju ovakve prakse. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nakon izbijanja afere upozorili da su posljednjih godina podnijeli desetine krivičnih prijava protiv lica za koje je dobijena potvrda da su njihove diplome nevalidne, ali da nijedan slučaj nije procesuiran.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo