Povežite se sa nama

MONITORING

PROCES PROTIV RANKA RADULOVIĆA: Zaštićeni protiv zaštićenih

Objavljeno prije

na

Mediji su javili: zaštićeni svjedok će u ponedjeljak, 20. avgusta, pod kodnim imenom Jadranko Jonski dati svoj iskaz u istražnom postupku protiv kriminalne grupe Nikšićanina Ranka Radulovića. Svjedočiće s nepoznate lokacije putem video-linka pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici.

Pozivajući se na izvore u tužilaštvu, mediji pišu da su upravo zahvaljujući svjedočenju ovog svjedoka istražni organi razotkrili ubistvo fudbalera Gorana Lenca u jesen prošle godine, ali i spriječili izvršenje još nekoliko likvidacija. Odbrana osumnjičenih do sada nije imala uvid u izjave koje je ovaj svjedok dao pravosuđu.

Tužilaštvo Radulovića i njegove saradnike tereti za izvršenje i pripremanje više ubistava, među kojima su i nerealizovane, odnosno planirane likvidacije, kao u slučaju visokih funkcionera ANB Zorana Lazovića i Duška Golubovića. I to bi između ostalog trebalo da naredne sedmice potvrdi zaštićeni svjedok. Takođe, prema optužnici navodno su na spisku za odstrijel ove grupe bili bivši načelnik CB Nikšić Duško Koprivica i njegov sin.

Zaštićeni svjedok je, navodno, pišu Vijesti, otkrio da je za ubistvo dvojice pripadnika ANB-a bilo plaćeno po 500.000 eura. Ovaj medij tvrdi da postoje potvrde i da je Radulovićeva grupa navodno planirala ubistvo specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Tužilaštvo osim Radulovića tereti i njegovog sina Željka, Luku Radulovića, Darka Vickovića, Nenada Luburu, Radoša Petrušića, Radoja Preradovića, Miladina Dedovića, Stefana Radulovića, Nikolu Mandića, Kotoranina Igora Vukotića i albanskog državljanina Erogena Brajovića. Vukotić i Brajović su u bjekstvu. Na spisku osumnjičenih su i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović.

Prema istrazi, osim policijskih službenika, na spisku planiranih likvidacija ove grupe bili su navodno i pripadnici kavačkog klana. Istraga tvrdi da su osumnjičeni neke od likvidacija planirali i izvršili po nalogu vođa tzv. škaljarskog klana. U ratu između kotorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, koji traje već godinama, stradale su brojne žrtve, a obračuni postali sve češći i otvoreniji , o čemu je Monitor u kontinuitetu pisao.

,,Prema nalazima istrage, kriminalna grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da deluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora”, objavili su mediji.

Vođe škaljarskog klana su braća Vukotić iz Kotora, Jovan i Igor. Prema istrazi škaljarci sarađuju sa nikšićkom grupom, odnosno Radulovićem. Sudeći po policijskim evidencijama, kavački klan vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Klanovi nose imena kotorskih naselja.

Monitorovi izvori tvrde da su škaljarci na meti države. Po njima, upravo je ANB izazvala prije više godina sukob kotorskih klanova, sa ciljem da neutrališe škaljarski klan, jer ga ne kontroliše. Vukotići navodno ne priznaju autoritet Brana Mićunovića, pa tako ni političkog vrha. Druga, verzija koja se nerijetko može pročitati u medijima, je da su se klanovi sukobili nakon nestanka tovara od 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija.

„Ovaj proces, protiv Radulovića je opasna igra sa mafijaškim klanovima i svrstavanje države na stanu grandovaca i kavčana, i može skupo da košta i političare i ANB agente, ali i tužioce i sudije “, kaže za Monitor dobro obaviješteni izvor iz bezbjednosnog sektora.

,,Radulović je u svađi sa grandovcima od ranije . Dolazio je sa heklerom u Grand, javno prijetio Goluboviću i Lazoviću pred 50 ljudi. Iza škaljaraca stoji Luka Bojović, koji optužuje brata visokog crnogorskog funkcionera da je platio vođi kavačkog klana za ubistvo njegovog brata. Zbog toga su škaljarci na meti države”, tvrdi naš izvor. U prilog ovoj tezi je i nevjerovatano napuštane vođe kavačkog klana Igora Božovića Crne Gore u vrijeme kada je protiv njega podignuta optužnica. Božović nije jedini pripadnik kavačkog klana koji je izašao iz zemlje iako je sumnjičen za teška krivična djela.

No, sukobi klanova ne dešavaju se samo u podzemlju. Godinama se govori o sukobima dvije interesne grupacije unutar vladajućih struktura – grandovcima i mojkovčanima. Klan Grand navodno predvodi bivši ministar inostranih poslova Milan Roćen, što je on više puta negirao. Moć ove grupacije dovodi se u vezu sa moćnom građevinskom firmom Bemax. Klan je dobio naziv po nekadašnjem lokalu u centru Podgorice pod nazivom Grand u kom su se okupljala imena koja navodno pripadaju ovoj interesnoj grupaciji. Lokal je zatvoren nakon što je ispred njega postavljena bomba, a dio imovine uništen u ekploziji, u septembru 2015. godine. Otprilike u isto vrijeme bomba je postavljena i ispred porodične kuće visokog funkcionera ANB Duška Golubovića, koji se prema istrazi nalazio na listi za ostrel Radulovića i uhapšene grupe. I Golubović, kao i njegov kolega Lazović dovode se u vezu sa klanom Grand.

Drugi, mojkovački klan navodno predvode premijer Duško Marković i šef policije Veselin Veljović, što su oni više puta demantovali, pa i u procesima koje su pokretali protiv onih koji su svjedočili o tzv. mojkovačkom klanu. Snaga ovog klana se vezuje za šverc cigareta. Prema brojnim izvorima, ova dva klana već godinama se trve oko pozicija u bezbjednosnom sektoru i na čelu važnih institucija.

Golubović i Lazović su krajem aprila 2015. godine napustili Agenciju za nacionalnu bezbjednost uz sporazumni raskid radnog odnosa. Tada je iz Agencije 70 radnika otišlo u penziju. Smatralo se da je odlazak Lazovića i Golubovića bio rezultat dugogodišnjeg pritiska civilnog sektora i opozicije, zbog njihovog kontroverznog angažmana.

Golubović i Lazović pominjali su se u brojnim aferama skupa sa bosovima organizovanog kriminala, od Nasera Keljmendija do Safeta Kalića. Oni su junaci snimka svadbe Safeta Kalića, koji je dospio u javnost, gdje su bili skupa u društvu pripadnika moćnih klanova, Kalića, Šarića. Na snimku se vidi i bivši šef obezbjeđenja Mila Đukanovića – Ljubiša Mijatović.

Golubovićevo ime pominjalo se i u vezi sa listingom telefonskih poziva narkobosa Nasera Keljmendija, kome se sada sudi na Kosovu. Među onima koji su komunicirali sa narkobosom navodno je bio i Golubović.

Listing Golubovića bio je u decembru 2011. predmet rasprave članova Odbora za bezbjednost, kada je Veselin Veljović pokazao taj dokument u Skupštini. On je kazao da je policija sačinila listing Golubovića, tada službenika ANB-a, na zahtjev jedne strane policijske organizacije i da je on toj organizaciji proslijeđen.

Nijedna od tih afera nije rasvijetljena do kraja, kad je u pitanju uloga visokih funkcionera ANB. Istovremeno, i Lazović i Golubović vraćeni su u službu početkom ove godine, a krajem prošlog mjeseca mediji su pisali da je Golubović čak kandidat za diektora ANB. Povratak Lazovića i Golubovića tumači se i u svjetlu igre moći između Đukanovića i Markovića. Tajna služba, u slučaju dolaska Golubovića, navodno ne bi bila u rukama premijera.

Radulovića, koga sada terete da je sa svojima i pripadnicima škaljarskog klana planirao ubistva ne samo kavčana nego i grandovaca, ne hapse prvi put. Pod identičnim optužbama – da je priremao likvidacije po Crnoj Gori, Radulović je uhapšen i u jesen 2015. godine. Baš u vrijeme kada se desio napad na lokal Grand.

No, iako se govorilo o likvidacijama, Radulović je tada optužen samo za zelenašenje, da bi konačno bio oslobođen i tih optužbi pred sudom. Iako se ovaj Nikšićanin godinama povezuje sa različitim kriminalnim aktivnostima, on je ne samo nerijetko bivao oslobođen optužbi, nego je u Crnoj Gori radio unosne poslove.

Radulović je zbog ubistva u vrijeme SFRJ osuđen na 15 godina zatvora, a sumnjičen je i za šverc cigara iz Crne Gore prema BiH. Pripisuju mu se i ratni zločini. Osim ubistva za sada je samo kažnjen 2009. godina sa četiri mjeseca zatvora za nezakonito zauzimanje preko šest hiljada kvadrata priobalnog pojasa i trajnu devastaciju u zoni koja je pod UNESCO-vom zaštitom – Lipcima. Sve to ovaj Nikšićanin nije mogao napraviti bez prećutne saglasnosti vlasti, kao što bez dobrih veza nije mogao dobiti posao sanacije magistralnog puta u istoj zoni. Radulović se kao izaslanik vlasti pojavljivao u nekim delikatnim situacijama, kao što je pobuna radnika Rudnika bokista. U vrijeme kada je policija samo fizičkim blokadama sprečavala rudare da krenu ka Podgorici, Radulović se pojavio sa krstom u ruci i poručio radnicima da on brani selo jer ne može svako da kupi Boksite. Pokušao je da ih nagovori da pošalju delegaciju da pregovora sa resornim ministrom. Više radnika Boksita kazalo je tada Monitoru da je Radulovića na protest doveo Veselin Grbović, gradonačelnik Nikšića iz redova vladajuće DPS.

Jedno je jasno: na djelu je sukob kriminalnih klanova koji imaju svoje zaštitnike u sistemu. Zaštićeni protiv zaštićenih. Institucije su tu tek da se šalju interne poruke.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

BUDVANI TRAŽE OSLOBAĐANJE UZURPIRANIH JAVNIH POVRŠINA: Investitori samovoljno blokirali javne puteve i staze

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, novi vlasnik ograđuje svoje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta koje su mještani koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu

 

Privatizacija hotela na teritoriji opštine Budva donijela je građanima mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju posljednju deceniju. Većina novih vlasnika, Vladinih strateških investitora i zakupaca nije uspostavila korektan odnos sa stanovništvom, nisu se integrisali u društvenu zajednicu gdje su započeli  poslovanje. Nakon ulaska u posjed hotela koji su prodati sa velikim zemljišnim kompleksima i parkovima, prvi  potezi vlasnika najčešće su bili podizanje betonskih ograda i gvozdenih kapija kojima su ograđivali novostečene nekretnine.

Poznati budvanski hoteli postali su mali bunkeri, izolovana ostrva na čijim su prilazima podignute stražarske kućice kako niko, osim gostiju hotela, ne bi mogao prići privatnom posjedu. Građane je najviše pogodila prateća uzurpacija javnih puteva i staza, koje su postojale u okviru hotelskih kompleksa od ranije i koje su oduvijek bile u opštoj upotrebi kao komunikacija između naselja i morske obale. Mnogobrojni protesti građana sa zahtjevima za slobodan prolaz pješačkim stazama i šetalištima, za nesmetan pristup moru, uglavnom su bili bezuspješni. Investitori, koji su po pravilu uživali povlastice kod administracije vlasti na čelu sa DPS-om, ostajali su nijemi za potrebe mještana.

Jedan od najbezobzirnijih uzurpatora javnog prostora u Budvi je kompanija Beppler&Jacobson, ruskog biznismena Igora Lazurenka, koja je 2003. godine kupila Hotel Avala sa vilama i velikom zemljišnom parcelom u centru Budve, pored Starog grada. Dug je spisak negativnih efekata ove privatizacije za mještane Budve, čiju zakonitost, od 2016. godine, ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, vlasnik ograđuje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta kojima su mještani naselja Gospoština, u kome se hotel nalazi, koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu. Lazurenko je naložio presijecanje javnog puta, ulice naselja Gospoština kojoj gravitira ovo veliko naselje. Dio ulice istog naselja na čijem se kraju nalazi jedina okretnica za vozila,   obreo se  u posjedu hotela, metalnom kapijom odvojen od ostatka ulice, čime je nanijeta ogromna šteta mještanima i turistima,  i napravljen  saobraćajni kolaps koji traje punih 17 godina. Hotel Avala postojao je i ranije, ali do dolaska ruskih biznismena, ova  ulica nikada nije bila prekinuta i blokirana.

Sa druge strane hotelskog kompleksa, na granici pored mora, iznad staze koja vodi ka plaži Mogren, nalazi se staro kameno stepenište, put od Starog grada ka Vidikovcu. Postoji stotinama godina, predstavljalo je jedinu vezu naselja iznad Jadranske magistrale, Seoca, Prijevora i Komoševine sa Starim gradom i morskom obalom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASTAVAK SUĐENJA ZA MALE HIDROELEKTRANE: Kad građani plaćaju

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Privrednom sudu počeo je novi proces protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana.  Iz ove, kao i ostalih tužbi, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju, a nakon toga pod pritiskom javnosti izbjegavale rješavanje problema

 

Ove nedjelje počelo je još jedno suđenje protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana (HE).

Kompanija Dekar, koja je gradila malu HE na Ljeviškoj rijeci – Izvor Morače, kod Kolašina, od države traži naknadu štete u visini investicije, koja je procjenjena na 1,7 miliona eura, ali i izgubljenu dobit za koncesioni period od 25 godina.

Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović, bivše pomoćnice ministra zdravlja, članice NKT-a i visoke funkcionerke DPS-a.

Proces se vodi pred Privrednim sudom, sudija Faruk Mušović. Državu zastupa Zaštitnik državnih interesa Milan Krsmanović, a advokatica Ana Đukanović zastupa Dekar kao i većinu drugih investitora malih HE koji su podnijeli tužbu protiv države.

Dekar je probio sve rokove za izgradnju male HE. Posljednji put ih je, krajem oktobra, bivša Vlada upozorila na kršenje ugovornih obaveza i dala im rok od dva mjeseca da ih isprave.

Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države. Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onemogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove vlade. Na osnovu upozorenja prethodne vlade da otkloni nepravilnosti u roku 60 dana, koji je istekao 28. decembra, nova vlada je raskinula ugovor sa ovim koncesionarom.

U tužbi, koju potpisuje Ana Đukanović, Dekar optužuje državu da joj nije omogućila prikljućenje na elektrodistributivnu mrežu. Ilustruju: „Mala HE Ljeviška – Izvor Morače nije projektovana da bude hidroelektrana ostrvskog tipa (da bude bez priključka na nacionalnu elektrodistributivnu mrežu), već je projektovana da proizvedenu električnu energiju uključi u elektroenergetski sitem – što nije moguće bez priključka“. Objašnjavaju da je sve povezano, naime mala HE Raštak nije izgrađena pa samim tim ni dalekovod od ove HE do Manastira Morače. U međuvremenu, nova vlada je, pored pet drugih, u decembru raskinula ugovore za gradnju dvije male HE na vodotoku Raštak.

Iz ovog, ali i procesa, koji je počeo prošle nedjelje, u kome konzorcijum Hydra MNE tuži državu, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju malih hidroelektrana, a nakon toga, pod pritiskom javnosti, izbjegavale rješavanje problema. Tako Dekar u tužbi navodi da im država čak od 2015. nije odgovarala na zahtjeve za mirovanje prava i obaveza iz ugovora.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAJAVLJENO NOVO POVEĆANJE AKCIZA NA DUVAN I DUVANSKE PROIZVODE: Švercovane cigarete čekaju nove namete u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. O ima upozorenja da se akcize  ne smiju  povećavati dok država ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta

 

Kada je Vlada Crne Gore 2018. godine povećala akcize na cigarete i druge duvanske proizvode samo u prva četiri mjeseca došlo je do pada legalne prodaje za 25 odsto, dok je eksplodiralo sivo tržište, odnosno roba iz šverca. Iako je država pojačala kontrole i proširila ovlašćenja određenim institucijama, i dalje svaki pušač ima švercera cigareta u svom kraju grada.

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. Pored toga, dodatno će se, prema nacrtu Budžeta Crne Gore za 2021. godinu, oporezovati gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju. Uvešće  se akcize i na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećaće se akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata.

Ministar Milojko Spajić očekuje da će od povećanja akciza na duvan i duvanske proizvod prihodovati oko 16,8 miliona eura. Međutim, opozicione i dio partija koje čine vlast upozoravaju da država može mnogo više da izgubi novim povećanjem akciza na cigarete.

„Ovakva odluka Vlade samo će povećati prihode švercerima cigareta koji decenijama kontrolišu šverc cigareta na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit“, smatra predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić.

Pošto je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstanta i kreće se između 1.500 i 1.600 tona godišnje, ili oko 2,6 kilograma po stanovniku“,  kaže Stanišić, akcize se ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok država Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta. On je istakao da je 2018. godine tržištu trebalo skoro godinu dana da se oporavi i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza.

Uprava policije i nadležna tužilaštva već su počela sa suzbijanjem cigareta bez akciznih markica na tržištu. Od kada je u medijima, krajem marta, objavljen nacrt Budžeta, istražni organi i organi gonjenja imali su više zapljena nelegalnih cigareta.

Već u prvim danima aprila u Podgorici je pretreseno više lokacija i lišeno slobode  nekoliko osoba u čijim objektima su zaplijenjene cigareta bez akciznih markica. Procjenjuje se da je švercom zaplijenjene količine cigareta pričinjena šteta  po budžet od oko 230 hiljada eura.

Akcija policije i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kodnog imena Krajina usmjerena je ka više osoba i grupacija koji čine krivična djela krijumčarenja. Kako su saopštili iz policije, višemjesečnom kriminalističkom obradom Odsjek za suzbijanje privrednog kriminala je u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom iz Podgorice prikupio dokaze da su osumnjičeni od 2019. do momenta realizacije predmeta obavili nabavku i distribuciju cigareta bez akcizne markice radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu u Crnoj Gori. Ističu da su sprovedenim aktivnostima utvrdili da je na sivo tržište plasirana roba – ,,cigarete u vrijednosti od oko 170.000 eura, dok izvršenim pretresima na više lokacija koje koriste osumnjičeni pronađena i oduzeta roba pripremljena za dalju distribuciju u iznosu od oko 60.000 eura”.

Nekoliko dana kasnije podgorička policija kontrolišući jedan automobil pronašla je 2.000 paklica cigareta bez akciznih markica u vrijednosti od 4.400 eura. Protiv osobe  koja je upravljala vozilom podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Crna Gora zvanično je prepoznata kao ruta za šverc cigareta ka Evropskoj uniji još otkad su današnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji predsjednik Momir Bulatović  1998. godine o švercu cigareta raspravljali u predsjedničkoj debati na državnoj televiziji. I više od dvadeset godina kasnije međunarodna zajednica zamjera Crnoj Gori na švercu cigareta – posljednji put u Izvještaju o napretku Evropske komisije (za 2019).

U tom dokumentu se navodi da u dijelu borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda u 2019. godini nije bilo presuda za organizovani šverc cigareta. Navode, međutim, da su pokrenuti krivični postupci u tri slučaja velikih razmjera, uključujući jedan slučaj sa 22 osumnjičena.

U izvještaju se navodi da zapljene cigareta bez akciznih markica redovno obavljaju carinski službenici, lokalna i državna policija. Tokom 2019. godine zaplijenjeno je ukupno 1,7 miliona pakli cigareta, vrijednosti oko 3,9 miliona eura. „Međutim, i pored povećanih napora bezbjednosnih službi u ovoj oblasti, i poboljšane saradnje crnogorskih carinskih službi sa međunarodnim partnerima, broj pokrenutih postupaka i dalje je nedovoljan, uzevši u obzir procjenu razmjera šverca cigareta od, prema i preko Crne Gore“, navodi se u izvještaju EK.

Tokom posljednje dvije godine uhapšeno je više službenika Uprave za carine, zapošljenih u Luci Bar. U jednoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva prije dvije godine, zbog sumnji u korupciju,  uhapšeno je i procesuirano 17 carinskih službenika u Luci Bar.

Prema izvještaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF) šverc cigareta iz luke Bar za tri godine je Evropskoj uniji nanio štetu od oko 70 miliona eura. Istražni organi iz OLAF-a posebno su u izvještaju tretirali šverc iz Crne Gore, koji decenijama izaziva ozbiljne probleme.

U izvještaju OLAF-a piše da je od početka 2015. godine uhvaćeno osam brodova na koje su cigarete natovarene u luci Bar. Ta plovila zaustavljena su u Grčkoj i Španiji. Od ovih osam brodova šest je putovalo za Libiju, a po jedan za Kipar i Liban. Na tim brodovima zaplijenjeno je oko 350 miliona cigareta vrijednih 70 miliona eura.

Uprkos potencijalnim problemima i prethodnim iskustvom, iz Vlade je saopšteno da se akcizna politika za duvan povećava zbog usklađivanja sa evropskim direktivama. Boban Stanišić, međutim, kaže da određene stavke budžeta imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima – jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija. Dok su se stvarni motivi, tvrdi, krili na drugom mjestu.

 

Savjet će ispitati postoji li državni šverc cigareta

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou tražiće od svih državnih organa i institucija, informacije o svemu što se tiče dviju fabrika cigareta – Tara iz Mojkovca i Novi duvanski kombinat iz Podgorice. Oba preduzeća ranije su optuživana za šverc cigareta, ali ozbiljna istraga nikada nije sprovedena.

To je za medije kazala Vanja Ćalović – Marković, koja rukovodi stručnim tijelom Savjeta. „Tražili smo informacije o poslovanju slobodnih zona Luke Bar i Duvanskog kombinata, prvenstveno imajući u vidu da se sa tih lokacija dešava šverc cigareta. Kad budemo dobili dokumentaciju, analiziraćemo je i na osnovu nje ćemo, gdje bude osnova, podnijeti prijave nadležnim tužilaštvima“, saopštila je Ćalović – Marković.

 

Crna Gora središte šverca cigareta na Balkanu

Međunarodna organizacija ,,Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” – mreža više od 300 nezavisnih svjetskih i regionalnih eksperata koji se bave ljudskim pravima, demokratijom, upravom i temom razvoja tvrde da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, a njegovo središte je Crna Gora. U svom izvještaju su naveli da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke navodno stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz tog lučkog grada.

,,Crnogorske cigarete se švercuju širom regiona. Cigarete se takođe nelegalno proizvode u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu. Zatim se krijumčare u Crnu Goru, odakle nastavljaju, sa crnogorskim cigaretama, ka Evropskoj uniji i dalje. Odnedavno, Kosovo je postalo novi regionalni centar distribucije cigareta. Velike količine se dalje švercuju odatle u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, a zatim transportuju kroz poroznu granicu ka Crnoj Gori”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo