Povežite se sa nama

MONITORING

PROCES PROTIV RANKA RADULOVIĆA: Zaštićeni protiv zaštićenih

Objavljeno prije

na

Mediji su javili: zaštićeni svjedok će u ponedjeljak, 20. avgusta, pod kodnim imenom Jadranko Jonski dati svoj iskaz u istražnom postupku protiv kriminalne grupe Nikšićanina Ranka Radulovića. Svjedočiće s nepoznate lokacije putem video-linka pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici.

Pozivajući se na izvore u tužilaštvu, mediji pišu da su upravo zahvaljujući svjedočenju ovog svjedoka istražni organi razotkrili ubistvo fudbalera Gorana Lenca u jesen prošle godine, ali i spriječili izvršenje još nekoliko likvidacija. Odbrana osumnjičenih do sada nije imala uvid u izjave koje je ovaj svjedok dao pravosuđu.

Tužilaštvo Radulovića i njegove saradnike tereti za izvršenje i pripremanje više ubistava, među kojima su i nerealizovane, odnosno planirane likvidacije, kao u slučaju visokih funkcionera ANB Zorana Lazovića i Duška Golubovića. I to bi između ostalog trebalo da naredne sedmice potvrdi zaštićeni svjedok. Takođe, prema optužnici navodno su na spisku za odstrijel ove grupe bili bivši načelnik CB Nikšić Duško Koprivica i njegov sin.

Zaštićeni svjedok je, navodno, pišu Vijesti, otkrio da je za ubistvo dvojice pripadnika ANB-a bilo plaćeno po 500.000 eura. Ovaj medij tvrdi da postoje potvrde i da je Radulovićeva grupa navodno planirala ubistvo specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Tužilaštvo osim Radulovića tereti i njegovog sina Željka, Luku Radulovića, Darka Vickovića, Nenada Luburu, Radoša Petrušića, Radoja Preradovića, Miladina Dedovića, Stefana Radulovića, Nikolu Mandića, Kotoranina Igora Vukotića i albanskog državljanina Erogena Brajovića. Vukotić i Brajović su u bjekstvu. Na spisku osumnjičenih su i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović.

Prema istrazi, osim policijskih službenika, na spisku planiranih likvidacija ove grupe bili su navodno i pripadnici kavačkog klana. Istraga tvrdi da su osumnjičeni neke od likvidacija planirali i izvršili po nalogu vođa tzv. škaljarskog klana. U ratu između kotorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, koji traje već godinama, stradale su brojne žrtve, a obračuni postali sve češći i otvoreniji , o čemu je Monitor u kontinuitetu pisao.

,,Prema nalazima istrage, kriminalna grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da deluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora”, objavili su mediji.

Vođe škaljarskog klana su braća Vukotić iz Kotora, Jovan i Igor. Prema istrazi škaljarci sarađuju sa nikšićkom grupom, odnosno Radulovićem. Sudeći po policijskim evidencijama, kavački klan vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Klanovi nose imena kotorskih naselja.

Monitorovi izvori tvrde da su škaljarci na meti države. Po njima, upravo je ANB izazvala prije više godina sukob kotorskih klanova, sa ciljem da neutrališe škaljarski klan, jer ga ne kontroliše. Vukotići navodno ne priznaju autoritet Brana Mićunovića, pa tako ni političkog vrha. Druga, verzija koja se nerijetko može pročitati u medijima, je da su se klanovi sukobili nakon nestanka tovara od 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija.

„Ovaj proces, protiv Radulovića je opasna igra sa mafijaškim klanovima i svrstavanje države na stanu grandovaca i kavčana, i može skupo da košta i političare i ANB agente, ali i tužioce i sudije “, kaže za Monitor dobro obaviješteni izvor iz bezbjednosnog sektora.

,,Radulović je u svađi sa grandovcima od ranije . Dolazio je sa heklerom u Grand, javno prijetio Goluboviću i Lazoviću pred 50 ljudi. Iza škaljaraca stoji Luka Bojović, koji optužuje brata visokog crnogorskog funkcionera da je platio vođi kavačkog klana za ubistvo njegovog brata. Zbog toga su škaljarci na meti države”, tvrdi naš izvor. U prilog ovoj tezi je i nevjerovatano napuštane vođe kavačkog klana Igora Božovića Crne Gore u vrijeme kada je protiv njega podignuta optužnica. Božović nije jedini pripadnik kavačkog klana koji je izašao iz zemlje iako je sumnjičen za teška krivična djela.

No, sukobi klanova ne dešavaju se samo u podzemlju. Godinama se govori o sukobima dvije interesne grupacije unutar vladajućih struktura – grandovcima i mojkovčanima. Klan Grand navodno predvodi bivši ministar inostranih poslova Milan Roćen, što je on više puta negirao. Moć ove grupacije dovodi se u vezu sa moćnom građevinskom firmom Bemax. Klan je dobio naziv po nekadašnjem lokalu u centru Podgorice pod nazivom Grand u kom su se okupljala imena koja navodno pripadaju ovoj interesnoj grupaciji. Lokal je zatvoren nakon što je ispred njega postavljena bomba, a dio imovine uništen u ekploziji, u septembru 2015. godine. Otprilike u isto vrijeme bomba je postavljena i ispred porodične kuće visokog funkcionera ANB Duška Golubovića, koji se prema istrazi nalazio na listi za ostrel Radulovića i uhapšene grupe. I Golubović, kao i njegov kolega Lazović dovode se u vezu sa klanom Grand.

Drugi, mojkovački klan navodno predvode premijer Duško Marković i šef policije Veselin Veljović, što su oni više puta demantovali, pa i u procesima koje su pokretali protiv onih koji su svjedočili o tzv. mojkovačkom klanu. Snaga ovog klana se vezuje za šverc cigareta. Prema brojnim izvorima, ova dva klana već godinama se trve oko pozicija u bezbjednosnom sektoru i na čelu važnih institucija.

Golubović i Lazović su krajem aprila 2015. godine napustili Agenciju za nacionalnu bezbjednost uz sporazumni raskid radnog odnosa. Tada je iz Agencije 70 radnika otišlo u penziju. Smatralo se da je odlazak Lazovića i Golubovića bio rezultat dugogodišnjeg pritiska civilnog sektora i opozicije, zbog njihovog kontroverznog angažmana.

Golubović i Lazović pominjali su se u brojnim aferama skupa sa bosovima organizovanog kriminala, od Nasera Keljmendija do Safeta Kalića. Oni su junaci snimka svadbe Safeta Kalića, koji je dospio u javnost, gdje su bili skupa u društvu pripadnika moćnih klanova, Kalića, Šarića. Na snimku se vidi i bivši šef obezbjeđenja Mila Đukanovića – Ljubiša Mijatović.

Golubovićevo ime pominjalo se i u vezi sa listingom telefonskih poziva narkobosa Nasera Keljmendija, kome se sada sudi na Kosovu. Među onima koji su komunicirali sa narkobosom navodno je bio i Golubović.

Listing Golubovića bio je u decembru 2011. predmet rasprave članova Odbora za bezbjednost, kada je Veselin Veljović pokazao taj dokument u Skupštini. On je kazao da je policija sačinila listing Golubovića, tada službenika ANB-a, na zahtjev jedne strane policijske organizacije i da je on toj organizaciji proslijeđen.

Nijedna od tih afera nije rasvijetljena do kraja, kad je u pitanju uloga visokih funkcionera ANB. Istovremeno, i Lazović i Golubović vraćeni su u službu početkom ove godine, a krajem prošlog mjeseca mediji su pisali da je Golubović čak kandidat za diektora ANB. Povratak Lazovića i Golubovića tumači se i u svjetlu igre moći između Đukanovića i Markovića. Tajna služba, u slučaju dolaska Golubovića, navodno ne bi bila u rukama premijera.

Radulovića, koga sada terete da je sa svojima i pripadnicima škaljarskog klana planirao ubistva ne samo kavčana nego i grandovaca, ne hapse prvi put. Pod identičnim optužbama – da je priremao likvidacije po Crnoj Gori, Radulović je uhapšen i u jesen 2015. godine. Baš u vrijeme kada se desio napad na lokal Grand.

No, iako se govorilo o likvidacijama, Radulović je tada optužen samo za zelenašenje, da bi konačno bio oslobođen i tih optužbi pred sudom. Iako se ovaj Nikšićanin godinama povezuje sa različitim kriminalnim aktivnostima, on je ne samo nerijetko bivao oslobođen optužbi, nego je u Crnoj Gori radio unosne poslove.

Radulović je zbog ubistva u vrijeme SFRJ osuđen na 15 godina zatvora, a sumnjičen je i za šverc cigara iz Crne Gore prema BiH. Pripisuju mu se i ratni zločini. Osim ubistva za sada je samo kažnjen 2009. godina sa četiri mjeseca zatvora za nezakonito zauzimanje preko šest hiljada kvadrata priobalnog pojasa i trajnu devastaciju u zoni koja je pod UNESCO-vom zaštitom – Lipcima. Sve to ovaj Nikšićanin nije mogao napraviti bez prećutne saglasnosti vlasti, kao što bez dobrih veza nije mogao dobiti posao sanacije magistralnog puta u istoj zoni. Radulović se kao izaslanik vlasti pojavljivao u nekim delikatnim situacijama, kao što je pobuna radnika Rudnika bokista. U vrijeme kada je policija samo fizičkim blokadama sprečavala rudare da krenu ka Podgorici, Radulović se pojavio sa krstom u ruci i poručio radnicima da on brani selo jer ne može svako da kupi Boksite. Pokušao je da ih nagovori da pošalju delegaciju da pregovora sa resornim ministrom. Više radnika Boksita kazalo je tada Monitoru da je Radulovića na protest doveo Veselin Grbović, gradonačelnik Nikšića iz redova vladajuće DPS.

Jedno je jasno: na djelu je sukob kriminalnih klanova koji imaju svoje zaštitnike u sistemu. Zaštićeni protiv zaštićenih. Institucije su tu tek da se šalju interne poruke.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo