Povežite se sa nama

MONITORING

PROCES PROTIV RANKA RADULOVIĆA: Zaštićeni protiv zaštićenih

Objavljeno prije

na

Mediji su javili: zaštićeni svjedok će u ponedjeljak, 20. avgusta, pod kodnim imenom Jadranko Jonski dati svoj iskaz u istražnom postupku protiv kriminalne grupe Nikšićanina Ranka Radulovića. Svjedočiće s nepoznate lokacije putem video-linka pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici.

Pozivajući se na izvore u tužilaštvu, mediji pišu da su upravo zahvaljujući svjedočenju ovog svjedoka istražni organi razotkrili ubistvo fudbalera Gorana Lenca u jesen prošle godine, ali i spriječili izvršenje još nekoliko likvidacija. Odbrana osumnjičenih do sada nije imala uvid u izjave koje je ovaj svjedok dao pravosuđu.

Tužilaštvo Radulovića i njegove saradnike tereti za izvršenje i pripremanje više ubistava, među kojima su i nerealizovane, odnosno planirane likvidacije, kao u slučaju visokih funkcionera ANB Zorana Lazovića i Duška Golubovića. I to bi između ostalog trebalo da naredne sedmice potvrdi zaštićeni svjedok. Takođe, prema optužnici navodno su na spisku za odstrijel ove grupe bili bivši načelnik CB Nikšić Duško Koprivica i njegov sin.

Zaštićeni svjedok je, navodno, pišu Vijesti, otkrio da je za ubistvo dvojice pripadnika ANB-a bilo plaćeno po 500.000 eura. Ovaj medij tvrdi da postoje potvrde i da je Radulovićeva grupa navodno planirala ubistvo specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Tužilaštvo osim Radulovića tereti i njegovog sina Željka, Luku Radulovića, Darka Vickovića, Nenada Luburu, Radoša Petrušića, Radoja Preradovića, Miladina Dedovića, Stefana Radulovića, Nikolu Mandića, Kotoranina Igora Vukotića i albanskog državljanina Erogena Brajovića. Vukotić i Brajović su u bjekstvu. Na spisku osumnjičenih su i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović.

Prema istrazi, osim policijskih službenika, na spisku planiranih likvidacija ove grupe bili su navodno i pripadnici kavačkog klana. Istraga tvrdi da su osumnjičeni neke od likvidacija planirali i izvršili po nalogu vođa tzv. škaljarskog klana. U ratu između kotorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, koji traje već godinama, stradale su brojne žrtve, a obračuni postali sve češći i otvoreniji , o čemu je Monitor u kontinuitetu pisao.

,,Prema nalazima istrage, kriminalna grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da deluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora”, objavili su mediji.

Vođe škaljarskog klana su braća Vukotić iz Kotora, Jovan i Igor. Prema istrazi škaljarci sarađuju sa nikšićkom grupom, odnosno Radulovićem. Sudeći po policijskim evidencijama, kavački klan vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Klanovi nose imena kotorskih naselja.

Monitorovi izvori tvrde da su škaljarci na meti države. Po njima, upravo je ANB izazvala prije više godina sukob kotorskih klanova, sa ciljem da neutrališe škaljarski klan, jer ga ne kontroliše. Vukotići navodno ne priznaju autoritet Brana Mićunovića, pa tako ni političkog vrha. Druga, verzija koja se nerijetko može pročitati u medijima, je da su se klanovi sukobili nakon nestanka tovara od 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija.

„Ovaj proces, protiv Radulovića je opasna igra sa mafijaškim klanovima i svrstavanje države na stanu grandovaca i kavčana, i može skupo da košta i političare i ANB agente, ali i tužioce i sudije “, kaže za Monitor dobro obaviješteni izvor iz bezbjednosnog sektora.

,,Radulović je u svađi sa grandovcima od ranije . Dolazio je sa heklerom u Grand, javno prijetio Goluboviću i Lazoviću pred 50 ljudi. Iza škaljaraca stoji Luka Bojović, koji optužuje brata visokog crnogorskog funkcionera da je platio vođi kavačkog klana za ubistvo njegovog brata. Zbog toga su škaljarci na meti države”, tvrdi naš izvor. U prilog ovoj tezi je i nevjerovatano napuštane vođe kavačkog klana Igora Božovića Crne Gore u vrijeme kada je protiv njega podignuta optužnica. Božović nije jedini pripadnik kavačkog klana koji je izašao iz zemlje iako je sumnjičen za teška krivična djela.

No, sukobi klanova ne dešavaju se samo u podzemlju. Godinama se govori o sukobima dvije interesne grupacije unutar vladajućih struktura – grandovcima i mojkovčanima. Klan Grand navodno predvodi bivši ministar inostranih poslova Milan Roćen, što je on više puta negirao. Moć ove grupacije dovodi se u vezu sa moćnom građevinskom firmom Bemax. Klan je dobio naziv po nekadašnjem lokalu u centru Podgorice pod nazivom Grand u kom su se okupljala imena koja navodno pripadaju ovoj interesnoj grupaciji. Lokal je zatvoren nakon što je ispred njega postavljena bomba, a dio imovine uništen u ekploziji, u septembru 2015. godine. Otprilike u isto vrijeme bomba je postavljena i ispred porodične kuće visokog funkcionera ANB Duška Golubovića, koji se prema istrazi nalazio na listi za ostrel Radulovića i uhapšene grupe. I Golubović, kao i njegov kolega Lazović dovode se u vezu sa klanom Grand.

Drugi, mojkovački klan navodno predvode premijer Duško Marković i šef policije Veselin Veljović, što su oni više puta demantovali, pa i u procesima koje su pokretali protiv onih koji su svjedočili o tzv. mojkovačkom klanu. Snaga ovog klana se vezuje za šverc cigareta. Prema brojnim izvorima, ova dva klana već godinama se trve oko pozicija u bezbjednosnom sektoru i na čelu važnih institucija.

Golubović i Lazović su krajem aprila 2015. godine napustili Agenciju za nacionalnu bezbjednost uz sporazumni raskid radnog odnosa. Tada je iz Agencije 70 radnika otišlo u penziju. Smatralo se da je odlazak Lazovića i Golubovića bio rezultat dugogodišnjeg pritiska civilnog sektora i opozicije, zbog njihovog kontroverznog angažmana.

Golubović i Lazović pominjali su se u brojnim aferama skupa sa bosovima organizovanog kriminala, od Nasera Keljmendija do Safeta Kalića. Oni su junaci snimka svadbe Safeta Kalića, koji je dospio u javnost, gdje su bili skupa u društvu pripadnika moćnih klanova, Kalića, Šarića. Na snimku se vidi i bivši šef obezbjeđenja Mila Đukanovića – Ljubiša Mijatović.

Golubovićevo ime pominjalo se i u vezi sa listingom telefonskih poziva narkobosa Nasera Keljmendija, kome se sada sudi na Kosovu. Među onima koji su komunicirali sa narkobosom navodno je bio i Golubović.

Listing Golubovića bio je u decembru 2011. predmet rasprave članova Odbora za bezbjednost, kada je Veselin Veljović pokazao taj dokument u Skupštini. On je kazao da je policija sačinila listing Golubovića, tada službenika ANB-a, na zahtjev jedne strane policijske organizacije i da je on toj organizaciji proslijeđen.

Nijedna od tih afera nije rasvijetljena do kraja, kad je u pitanju uloga visokih funkcionera ANB. Istovremeno, i Lazović i Golubović vraćeni su u službu početkom ove godine, a krajem prošlog mjeseca mediji su pisali da je Golubović čak kandidat za diektora ANB. Povratak Lazovića i Golubovića tumači se i u svjetlu igre moći između Đukanovića i Markovića. Tajna služba, u slučaju dolaska Golubovića, navodno ne bi bila u rukama premijera.

Radulovića, koga sada terete da je sa svojima i pripadnicima škaljarskog klana planirao ubistva ne samo kavčana nego i grandovaca, ne hapse prvi put. Pod identičnim optužbama – da je priremao likvidacije po Crnoj Gori, Radulović je uhapšen i u jesen 2015. godine. Baš u vrijeme kada se desio napad na lokal Grand.

No, iako se govorilo o likvidacijama, Radulović je tada optužen samo za zelenašenje, da bi konačno bio oslobođen i tih optužbi pred sudom. Iako se ovaj Nikšićanin godinama povezuje sa različitim kriminalnim aktivnostima, on je ne samo nerijetko bivao oslobođen optužbi, nego je u Crnoj Gori radio unosne poslove.

Radulović je zbog ubistva u vrijeme SFRJ osuđen na 15 godina zatvora, a sumnjičen je i za šverc cigara iz Crne Gore prema BiH. Pripisuju mu se i ratni zločini. Osim ubistva za sada je samo kažnjen 2009. godina sa četiri mjeseca zatvora za nezakonito zauzimanje preko šest hiljada kvadrata priobalnog pojasa i trajnu devastaciju u zoni koja je pod UNESCO-vom zaštitom – Lipcima. Sve to ovaj Nikšićanin nije mogao napraviti bez prećutne saglasnosti vlasti, kao što bez dobrih veza nije mogao dobiti posao sanacije magistralnog puta u istoj zoni. Radulović se kao izaslanik vlasti pojavljivao u nekim delikatnim situacijama, kao što je pobuna radnika Rudnika bokista. U vrijeme kada je policija samo fizičkim blokadama sprečavala rudare da krenu ka Podgorici, Radulović se pojavio sa krstom u ruci i poručio radnicima da on brani selo jer ne može svako da kupi Boksite. Pokušao je da ih nagovori da pošalju delegaciju da pregovora sa resornim ministrom. Više radnika Boksita kazalo je tada Monitoru da je Radulovića na protest doveo Veselin Grbović, gradonačelnik Nikšića iz redova vladajuće DPS.

Jedno je jasno: na djelu je sukob kriminalnih klanova koji imaju svoje zaštitnike u sistemu. Zaštićeni protiv zaštićenih. Institucije su tu tek da se šalju interne poruke.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

USKLAĐIVANJE JAVNIH FINANSIJA: Evropa sad, novo zaduženje do jeseni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Vlade najavljuju redovne plate i penzije i novo zaduženje države. Šta čeka crnogorsku ekonomiju biće mnogo jasnije nakon  turističke sezone

 

Mjesec nakon formiranja Vlade dobili smo naznake zatečenog stanja u državnoj kasi. I, prve procjene o onome šta bi nas moglo očekivati do kraja godine.

Optimisti su čuli da će plate, penzije i socijalna davanja iz budžeta biti uredno servisirana. Pesimisti su registrovali da nadležni ministar pominje realnost novog kreditnog zaduženja. Vladi Dritana Abazovića već su zamjerili  kontinuitet sa prethodnicima, podsjećajući da je njihov prvi potez bila emisija obveznica vrijedna 700 miliona eura. Previđajući kako je aktuelna Vlada, skupa sa novoformiranom većinom u parlamentu, mandat počela usvajanjem (od prethodne Vlade naslijeđenih) predloga propisa koji su omogućili smanjenje akciza na gorivo i dio prehrambenih proizvoda.

Globalisti su registrovali da bi sve izvjesnije zaduženje donijelo i kamate bitno veće od onih po kojima smo se zadužili u decembru 2020. Iz makar dva razloga.

Na međunarodnim tržištima kamate rastu pogurane, negdje i dvocifrenom, inflacijom sa kojom se zapadni svijet suočava prvi put u ovom vijeku. Međunarodni povjerioci, istovremeno, pokazuju ozbiljne znake nepovjerenja u mogućnost da Crne Gora uredno servisira obaveze. Na Frankfurtskoj berzi, sredinom nedjelje, crnogorskim obveznicama trgovalo se po cijeni od 78 do 80 euro centi za euro nominalnog duga. To znači da je on, od početka godine, izgubio približno 15 odsto svoje vrijednosti. Neki bi rekli da je za toliko opalo povjerenje investitora.

U parlamentu je, na prijedlog Vlade, usvojen tehnički rebalans budžeta. Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da je, suštinski, u pitanju samo preraspodjela važećeg budžeta shodno novoj organizaciji Vlade koja, u odnosu na prethodnu, ima tri potpredsjednika i pet ministarstava više.

On je najavio da bi se, početkom ljeta, mogla pojaviti potreba „suštinskog rebalansa“ budžeta za 2022. Kako bi obezbijedili neometano funkcionisanje javnih finansija. To ne bi trebalo da je iznenađenje.

Prethodni ministar, tada finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić prijedlog ovogodišnjeg budžeta u parlament je proslijedio skupa sa zahtijevom da se Vladi, tokom 2022, omogući novo zaduženje „do 900 miliona eura“. Tadašnja većina nije prihvatila prijedlog. Tako je budžet – obogaćen novim troškovima (ministar je prihvatio predložene amandmane po principu „milion po poslaniku vladajuće većine“) – usvojen bez jasnih izvora finansiranja, a uz znatno uvećane izdatke.

To je bio samo jedan od problema evidentiranih još u decembru, kada je prijedlog budžeta stigao u Skupštinu. Ili još ranije, neposredno nakon predstavljanja plana Evropa sad. Tada smo  upozoravali da su autori plana, uz penzionere i nezaposlene, zaboravili i opštinske budžete koji su zbog povećanja iznosa neoporezive zarade ostale bez značajnog dijela prihoda.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štamanom izdanju Monitora od petka 27. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SDT POČETKOM JUNA DOBIJA NOVE TUŽIOCE: Novi kadrovi za stare afere

Objavljeno prije

na

Objavio:

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović se 26. aprila obratio Tužilačkom savjetu sa zahtjevom da mu na period od dvije godine upute višu državnu tužiteljku Tanju Čolan Deretić, tužioca iz ODT-a Podgorica Vukasa Radonjića i kandidata za tužioca Jovana Vukotića

 

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović insistira na promjeni kadrova unutar Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).  Prvo je tražio promjenu Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kako bi doveo ljude od povjerenja. Umjesto Dragana Radonjića na to mjesto doveden je iskusni, ali i kontroverzni, policijski službenik Predrag Šuković. On je zajedno sa Novovićem, gotovo rasformirao cijeli policijski tim koji je  zatekao i iz policijskih redova izabrao 15 novih pripadnika. Ubrzo nakon toga priveden je, a zatim i uhapšen, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Gavni specijalni tužilac je od  vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović više puta tražio nove tužioce koji bi mu pomogli u novim predmetima, ali i „zaostalim predmetima iz proteklog perioda“. Nepovjerenje Novovića u pojedine tužioce koje je zatekao u svojoj instituciji, značajno mu otežavaju posao.

Već ove sedmice Specijalno državno tužilaštvo privremeno će dobiti nove tužioce. Novović se 26. aprila obratio Tužilačkom savjetu sa zahtjevom da mu na period od dvije godine upute višu državnu tužiteljku Tanju Čolan Deretić, tužioca iz ODT-a Podgorica Vukasa Radonjića i kandidata za tužioca Jovana Vukotića.

Tužilac Vukas Radonjić prvi je na spisku Novovića. Karijeru je u decembru 2008. počeo kao sudijski pripravnik u Višem sudu u Podgorici. Godinu kasnije bio je savjetnik u tom sudu, a potom je 2013. godine izabran za zamjenika državnog tužioca u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Tri godine kasnije izabran je za tužioca u istoj instituciji na četiri godine, a u martu 2020. i na stalnu funkciju. Godinu kasnije određen je i za portparola ODT-a Podgorica, ali i za specijalizovanog tužioca za krivična djela protiv intelektualne svojine.

Radonjić je u oktobru prošle godine istraživao ko je u sistemu Uprave policije krajem decembra 2020. godine dao nalog za skidanje zabrane ulaska visokopozicioniranim članovima takozvanog kavačkog klana iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Tokom rada na predmetu, tražio je hapšenje službenika Uprave policije Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je tadašnje Specijalno državno tužilaštvo istog dana preuzelo slučaj i kasnije utvrdilo da u postupcima policajaca nema elemenata krivičnog djela.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić od Radonjića je tražio izjašnjenje povodom toga, gdje je tužilac iz ODT-a detaljno obrazložio razloge zbog čega je imao osnov sumnje za hapšenje Boškovića i Đurovića, ali ne i za bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića, koji je policajcima naredio da ukinu zabranu, ali samo zbog toga što je kao ,,tužilac ODT-a nenadležan za gonjenje javnih funkcionera”…

Radonjić je prilikom hapšenja majke lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića u januaru 2020. godine bio protiv takvog zahtjeva policije, obavještavajući CB Podgorica da će zahtjev sudu za odobrenje pretresa kuće Kneževića i još sedam osoba proslijediti tek ukoliko osnove sumnje da će se pretresom pronaći tragovi krivičnog djela… Prošle godine je zadužio i predmet od MUP-a za pronevjeru sistema kontrole na graničnim prelazima, gdje postoje sumnje da je država zakinuta za milion eura.

Tužiteljka Tanja Čolan Deretić je karijeru počela u Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, gdje je obavljala i poslove tužiteljke i portparolke, a potom je napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici, gdje je dužila brojne predmete mafijaških likvidacija, eksplozija… Prošlog ljeta je bila i kandidat viših tužilaštava da uđe u sastav novog Tužilačkog savjeta. Kandidat za tužioca Jovan Vukotić je još 24. decembra 2019. godine na sjednici Savjeta izabran na spisak od sedam kandidata, a prema rasporedu sa rang-liste, a potom su raspoređeni na inicijalnu obuku u ODT-u Podgorica.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štamanom izdanju Monitora od petka 27. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

„Jedno je kada neko uzme legalne cigarete, koje neko proizvede, i prošvercuje ih klasično bez plaćanja poreza i doprinosa. Recimo, uzmete ‘malboro’ i ne platite poreze i doprinose. Drugo su falsifikovane cigarete. Uzmete i napravite lažni ‘malboro’. Njega ne možete da prodate ni na jednom tržištu. I treća vrsta cigareta, koje su posebno aktivne na tržištu u posljednje vrijeme, su te takozvane ‘nelegalne bijele’. To su cigarete koje fabrike proizvode sa ciljem da budu švercovane – nigdje u drugim zemljama nijesu ni na koji način registrovane i ne mogu se prodati na legalnom tržištu“, kazala je Ćalović Marković.

Ona tvrdi da u Crnoj Gori imamo sva tri oblika šverca cigareta „Ideja gospodina Abazovića da ćemo to da prodamo na stranom tržištu nije realna. Možda možemo da prodamo jedan segment toga, gdje imamo legalne cigarete. Ali to je samo djelić ovog tržišta“, pojašnjava ona.

Iz Uprave prihoda i carina saopštili su da je formirana radna grupa koja će pronaći najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi iz Luke Bar, lageruju u skladu sa zakonom. Firmama kojima su oduzete cigarete predočeno je da imaju 15 dana za eventualnu žalbu. Tvrde da je na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone „Luka Bar„ (1. januara) ukupno 13 privrednih društava na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode. Posljednjem korisniku, ističu, istekao je rok za iznošenje robe iz Slobode zone 5. maja 2022.

Tog dana su, kako navode, zalihe duvanskih proizvoda imala preduzeća Atlant Mont (Sejšelska ostrva), M.P.S. Grupa (Podgorica), Omni Maxtrade LTD (Sejšelska ostrva), Neworld Overseas Limited (Kipar), NRT Partners LTD (Sejšelska ostrva), Lenora International (SAD), Montenegro Duvan Comerc (Mojkovac), West Point (Podgorica), Sace LTD (SAD) i Ripšped (Bar). Službenici Uprave prihoda i carina zaplijenjenili su cigarete brendova trokadero, marble, regina, nero, barbos, couture, ashima, Napoli blu… Njihova vrijednost prelazi više desetina miliona eura.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač i izvršni direktor podgoričke MPS Grupe je Srđan Mitrović, dok je vlasnik West pointa Slavko Janković. Kao osnivač mojkovačkog Montenegro Duvan Commerce upisan je Ivan Begović, a izvršni direktor je Marvin Pešikan. Dragan Radović vlasnik je kompanije Omni Max Trade, takođe osnovane na Sejšelima, dok Goran Milovanović stoji iza sejšelske firme NRT Partners. Advokat Vanja Popović registrovao je na Kipru firmu Neworld Overseas Limited, čiji je vlasnik Srđan Banjević. Bugarin Libenon Georgi vlasnik je firme Sace LTD registrovane u SAD, a Branislav Tomašević kompanije Lenor international, takođe registrovane u SAD.

Barski Ripšped za direktora ima Milovana Perovića, osnivač je Nevenka Popović, a ovlašćeni zastupnik Ana Popović. Perovića, koji je špediter, Specijalno državno tužilaštvo u maju 2018. sumnjičilo je za šverc cigareta. Vlasnik Atlant Monta, registrovanog na Sejšelima, je Dragan Vujačić, kome se 2005. sudilo za šverc cigareta, ali je proces završen 2013. godine oslobađajućom presudom. Vujačiću su prošle godine nestale cigarete iz hangara u Luci Bar, a tada je negirao da stoji iza krađe.

Advokat Nikola Strugar iz Bara, kao punomoćnik Atlant monta tvrdi da su cigarete nezakonito oduzete iz slobodne carinske zone u Luci Bar. On smatra da se takvim postupanjem šalje poruka da će biti sankcionisani oni koji svoju djelatnost obavljaju u skladu sa zakonom. Kaže da se nezakonitim postupanjem Uprave prihoda i carina tom preduzeću čini milionska šteta, koju će jednom država morati nadoknaditi.

„Privredno društvo Atlant mont, čiji je vlasnik Dragan Vujačić, ima svu potrebnu dokumentaciju za skladištenje oduzete robe – cigareta, između ostalog, dokaze o porijeklu robe, koja se nalazila pod carinskim nadzorom, u Slobodnoj carinskoj zoni, za šta je sa Lukom Bar zaključen ugovor o skladištenju cigareta”, rekao je Strugar.

Ovo nije prvi put da Abazović zadaje konačan udarac švercu cigareta. Prvi put to radi sa pozicije premijera. Ranije su ga krijumčari duvana demantovali i pokazali svoju snagu. I ovih dana se na poznatim mjestima oko tržnih centara i na trotoarima mogu naći ulični prodavci cigareta bez akciznih markica. Možda je zato premijer upotrijebio izraz „klinička smrt“. U filmovima, gdje se odigravaju velike akcije zaplijena, hapšenja i obračuna sa kriminalnim strukturama, često se desi da se glavni negativac probudi iz kliničke smrti. Bilo bi dobro da mi počenemo gledati neki drugi film.

 

Zaplijenjene cigarete namijenjene za šverc

Pripadnici Uprave prihoda i carina (UPC) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) spriječili su danas krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar. Cigarete su pronađene u kontejneru u kojem su trebale biti čaše, prema onome što je prijavljeno nadležnim organima. Riječ je o zajedničkoj akciji UPC na čelu sa Radom Miloševićem i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić čestitao je pripadnicima Uprave prihoda i carina i Specijalnog policijskog odjeljenja koji su danas spriječili krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar. Kaže da ohrabruje činjenica da međuresorna saradnja funkcioniše na visokom nivou i da daje značajne rezultate.

„Cigarete su pronađene u kontejneru, u kojem je nadležnim organima prijavljena druga roba. Čestitam svim učesnicima zajedničke akcije Uprave prihoda i carina na čelu sa Radom Miloševićem i Specijalnog državnog tužilaštva po čijem nalogu postupaju inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja”, naveo je Adžić.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo