Povežite se sa nama

OKO NAS

PROPALA ZIMSKA SEZONA NA SJEVERU: Gubici ogromni, pomoć neizvjesna  

Objavljeno prije

na

Izdavaoci privatnog smještaja,  suočeni sa katastrofalnim bilansom zimske turističke sezone očekuju pomoć države, ali nijesu sigurni kojim modelom bi im se, bar djelimično, mogli nadoknaditi  gubici. Apleuju da se ubrzano radi na projektima vještačkog osnježavanja, koji su, za sada, neizvjesni  i na Bjelasici i na Durmitoru.

 

 

Izdavaoci privatnog smještaja na Žabljaku i Kolašinu tvrde da se gubici tekuće turističke sezone mjere milionima eura.  Nedostatak snijega i nepostojanje  vještačkog osnježavanja ski staza na Bjelasici i Durmotoru učinili su da posjeta u privatnom smještaju,  tokom januara i februara, bude tek 10, odnosno, 25 odsto,  u odnosu na prošlu zimsku sezonu.  Ovogodišnja sezona je najlošija u poslednjih 10 godina, tvrde iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).  Oni su se nedavno obratili ministru turizma Vladimiru Martinoviću inicijativom da se započne dijalog sa Vladom „oko iznalaženja adekvatnog rješenja za izrazito lošu situaciju“. Objašnjavaju da se turistička  privreda, usljed nezapamćeno loše zimske turističke sezone, našla u brojnim teškoćama.  Iz tog udruženja za  Monitor kažu da je potrebno da se Vlada  što prije uključi i pomogne privredi.

“Zimska turistička sezona bilježi neočekivano loše rezultate,  najlošije u posljednjih desetak godina. Posjeta sjevernim turističkim centrima, posebno Kolašinu i Žabljaku, je na izrazito lošem nivou. Očekivanje je turističkih poslenika i privrednika na sjeveru da država pokrene dijalog i iznađe modele koji bi, barem u jednoj mjeri, nadomjestili negativne rezultate”, tvrde u CUP-u.

Od Vlade očekuju adekvatan model pomoći  ili obeštećenja,  kako bi privrednici bili u mogućnosti da prevaziđu problem i krenu u pripremu ljetnje turističke sezone. Sličan zahtjev poslali su i iz  kolašinskog Udruženja  vlasnika privatnog smještaja i ocijenili da je nedostatak snijega u zimskim turističkim centrima ravan elementarnoj nepogodi.   Kako za Monitor kaže predstavnik tog udruženja Duško Raketić, tokom janura i februara, to jest, od kraja božićnih praznika do  dosada, smještajni kapaciteti u Kolašinu bili su gotovo prazni, a otkazivanje rezervacija masovno. Pri tom, objašnjava on, troškovi za pripremu sezone bili su značajni.

„Još sabiramo gubitke, pa ne možemo da kažemo precizan iznos. Međutim, sigurno je da se oni u Kolašinu mjere milionima. Gotovo sve rezervacije tokom januara i februara su otkazane, a i rijetki gosti koji su došli značajno su skraćivali boravak na nekoliko dana. Ne znamo na koji način i hoće li se uopšte, sa nivoa države, iznaći model za podršku, ali sada mogu da kažem da smo zaista u nezavidnoj situaciji, jer predstoji i priprema ljetnje sezone i nova ulaganja“, kaže sagovornik Monitora.

Pojedini vlasnici manjih hotela objašnjavaju da su  zažalili  što su uopšte ove zime otvarali objekte. U hotelu Čile u kojem je 15 soba,  tokom dva minula mjeseca, boravila je samo jedna grupa gostiju, ukupno dvije sedmice. Iz lokalne Turističe organizacije (TO)  kažu da je turista  u Kolašinu bilo samo vikendom.  Izuzetak je hotel Bjanka, koji tradicionalno ima dobru posjetu gostiju iz Albanije.

Izdavaoci privatnog smještaja, za sada, nemaju konkretan predlog kako država da im pomogne. Međutim, poručuju  da nadležni što hitnije počnu aktivnosti na izgradnji sistema za vještačko osnježavanje. Taj projekat za područje Bjelasice je  već nekoliko godina je na čekanju, a kako su nedavno saopštili iz Uprave za kapitalne projekte, prošle godine potpisani ugovor sa izvođačem radova je pred raskidom. Do toga je, navodno došlo zbog toga što je Opština Kolašin  revidovala  projekat, pa su sada smanjene predviđene količine vode sa potrebe osnježavanja i vodosnabdijevanja planinskih centara.

U Udruženju izdavalaca privatnog smještaja objašnjavaju da je „ neophodno što hitnije osmišljavanje koncepta koji bi sadržao mehanizme da se ubuduće preduprijedi sitauacija slična ovogodišnjoj“. Tvrde da je bez razumijevanja i podrške sa državnog nivoa, turistička privreda Kolašina u ozbiljnim teškoćama.  Na stazama državnog Ski centra Kolašin 1600 ove godine nije bilo ni jednog skijaškog dana. To će, saopštili su iz preduzeća Skijališta Crne Gore, u okviru kojeg poslije to skijalište, značiti finansijsku neizvjesnost, pa i oni  očekuje pomoć države.

„Ukupni promet za decembar, januar i februar iznosi svega 150.000 evra, dok je prošle godine do 31. marta promet iznosio 1,25 miliona, kada je završena zimska sezona. Ove godine ne očekujemo više   od 250.000 za cijelu sezonu“, saopštili su nedavno iz Skijališta.

I zimska sezona na Žabljaku je ispod svih očekivanja, jer na Durmitoru , takođe, nije bilo ni jednog skijaškog dana.  Nade tamošnjih vlasnika smještaja usmjerene su na predsezonu  i ljeto, kada se nadaju da će  djelimično sanirati gubitke. I iz tog grada apeluju na državu da mora završiti započetu investiciju na skijalištu Savin kuk, odnosno,  sistem za vještačko osnježavanje staza.

„Rezervacije su masovno otkazivane, pokušavali smo da mijenjamo datume boravka i na kraju i vraćali novac avansno uplaćen.  Prihodi dosadašnjeg toka sezone razlog su za veliku zabrinutost i osjećaj neizvjesnosti. U najboljem slučaju posjeta privtanom smještaju bila je tek četvrtinu prošlogodišnje, a i lani je snijeg pao oko 19. januara“, kažu izdavaoci privatnog smještaja na Žabljaku.

Iako se u toj opštini godinama planira vještačko osnježavanje, nakon pravljenja vještačke akumulacije nadomak Savinog kuka, projekat je stopiran. Iz Opštine su procijenili da bi investicija od tri miliona eura mogla da omogući osnježavanje jednog dijela staza i poručili da „država mora da stane uz žabljačko skijalište“.

Prema podacima Uprave za kapitalne projekte do sada je u projekte na Bjelasici uloženo  66 miliona eura. Pored kolašinskog, riječ je i o bjelopoljskom i mojkovačkom skijalištu.  To nije kraj, pa se kroz kapitalnu budžet planira nastavak radova i nastavak ulaganja.  Za razliku od Ski centra Kolašin 1600, u Savin kuk je malo toga ulagano posljednjih decenija. Na tom  skijalištu imaju dovoljno vode za vještački snijeg , ali nemaju topove.  Diskutabilno je, prema ocjeni struke, i da li su sistemi za vještačko osnježavanje održivi, to jest, da li će će se višemilionska ulaganja u njih isplatiti, s obzirom na rast temperatura, tokom zimskih mjeseci.

Sa istim i sličnim problemima kada je u pitanju izostanak snijega i visoke temperature za ovo  doba godine suočavaju se i zemlje u regionu i šire. Iskustva drugih zemalja, Italije, Slovenije, Francuske,  ukazuju da ni sistem vještačkog osnježavanja ne može da funkcioniše na temperaturama, kakve su uglavnom bile tokom minula dva  mjeseca.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE: SUDBINA ROŽAJSKE OBILAZNICE: Puta nema a troškovi rastu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Šesnaest godina od početka prvih radova, Rožaje još uvijek nema završenu zaobilaznicu oko grada. Budući da je za ostatak radova planirano nešto više od osam miliona eura, državu će na kraju ovaj projekat koštati makar 25 miliona

 

Izgradnja zaobilaznice oko Rožaja započela je još 2008. godine, kada je krenulo izvođenje radova u okviru prve faze izmještanja magistralnog puta iz pravca Srbije koji vodi kroz grad, do ukrštanja sa putem Rožaje – Kula – Peć. Ugovorena cijena radova prve faze iznosila je 3,8 miliona eura, a posao je dobila firma Konstruktor inženjering. Planirani rok završetka radova bio je kraj 2009. Ipak, radovi nisu završeni ni do 2012. godine, kada je komisija za tehnički prijem zahtijevala ispravke radova.

Do početka izgradnje druge faze, poslije osam godina, ili do danas – poslije 16 godina, prva faza je znatno propala i djelimično ostala nezavršena. Tadašnji ministar saobraćaja, Ivan Brajović, je, odgovarajući na poslačnička pitanja 2012. godine, pojasnio  da nisu obavljeni dodatni radovi koje je tražila Komisija za tehnički prijem, u vrijednosti od 50 hiljada eura. Razlog – izvođač Konstruktor inženjering je otišao u stečaj.

Iako je Brajović tada najavio novu tendersku proceduru i završetak radova u 2014. godini, aktivnosti u vezi sa projektom nastavljene su tek 2017. godine.

 Za izradu druge dionice zaobilaznice oko Rožaja, za koju su sredstva obezbijeđena iz kredita Evropske-investicione banke,  izabrana je ponuda bosanskog ponuđača Euro-asfalt i partneri. Bosanska firma Euro-asfalt godinu prije toga dobila je i posao izgradnje novog regionalnog puta Berane – Kolašin, odnosno drugu dionicu od sela Lubnice u beranskoj opštini, preko planine Jelovice, sa tunelom Klisura kroz Bjelasicu. U tom trenutku se nije moglo znati da će oni u tom poslu kasniti četiri godine, kao i da će cijena sa ugovorenih 37 miliona eura da poraste na skoro 60 miliona. Tunel je tek nedavno otvoren i put Berane – Kolašin stavljen u probni rad.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

NACIONALNI PARK BIOGRADSKA GORA: Sve glasniji zahtjevi za gradnjom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlasnici parcela u NP Biogradska gora posljednjih nekoliko sedmica  intenzivirali su zahtjeve da nadležni dozvole gradnju u toj zaštićenoj zoni. Tvrde da ih od toga dijeli samo odbijanje Agencije za zaštitu životne sredine

 

 

Iako već decenijama važe ista pravila zaštite u tri zone zaštite Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora, vlasnici parcela na bjelasičkim katunima, od nedavno “glasnije” traže ustupke kada je riječ o korišćenju tog prostora. To što ne smiju graditi bungalove, vikendice, kolibe, pomoćne objekte, toalete… na katunima, tvrde, ugrožava im “Ustavom zagarantovano pravo na svojinu”.  U NP je oko 21 odsto  teritorije privatno vlasništvo, a vlasnici sada imaju ambicije da grade na katunima, kako bi se, objašnjavaju, intenzivnije bavili turizmom i stočarstvom. Zbog toga su tražili seriju sastanaka sa nadležnima, kako bi to i izdejstvovali.

Iz nekoliko resora i preduzeća Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) mještanima su, navodno,  na nedavnom sastanku u Mojkovcu kazali da je “ključ kod Agencije za zaštitu životnu sredine”. Na pitanje Monitora zbog čega su baš sada krenuli organizovani apeli mještana koji zahtijevaju da nadležni malo popuste i da se zabiđe zakon i  planska dokumenta, vlasnici imanja kažu da su se oduvijek bunili, ali, objašnjavaju, razlog je i što se “sada malo dosljednije primjenjuju pravila”.  “U problemu” su, tvrde, prije svih vlasnici zemljišta na katunima  Dolovi Lalevića, Šiška, Katun Raičevića…, to jest, Beranci i Mojkovčani. Oni će tražiti podršku i lokalnih vlasti, kako bi zajednički pokušali da utiču  na Agenciju.

“Prostornim planom posebne  namjene (PPPN)  za  Bjelasicu  i  Komovi  predivđena je revitalizacija naših  katuna u turističke svrhe.Za zabranu raspolaganja svojim imanjima smatramo odgovornom Agenciju za zaštitu životne sredine, koja ne popušta.  Osim potpune zabrane gradnje, nemoguća je bilo  kakva   eksploatacija  šume , pa  čak  ni  za   ogrijev  onih  koji  imaju  objekte na tom prostoru.  Loša   putna infrastruktura, nemogućnost probijanja novih i proširenja postojećih  puteva, proširenje   granica  NP Biogradska gora,  bez  obavještenja  javnosti  i  vlasnika  privatne  imovine, samo su neki od problema koje smo na  sastanku apostrofirali”, kazali su  Monitoru predstavnici Beranaca i Mojkovčani, koji su vlasnici parcela na katunima.

Tvde da im je jedino dozvoljeno da kose svoje livade, te da su vlasnici “samo na papiru”. Koristi od svoje đedovine u zaštićenom prostoru, kako kažu, nemaju odavno.

Sa dozvolama imaju problema i u beranskoj lokalnoj upravi, ali kada je riječ o unaprjeđenju putne infrastrukture. Već deset godina Opština, navodno, pokušava da dobije urbanističko-tehničke uslove za probijanje jednog i proširenje drugog puta. No, Berancima saglasnost za radove na dionicama koje su na teritoriji i mojkovačke i kolašinske opštine ne daju ni iz tamošnjih lokalnih uprava.

“Riječ je o radovima na  ukupnoj dužini od jednog kilometra. Jedna dionica je od Svatovskog groblja prema Tutića katunu. Tamo sada ne postoji put i to činjeničo stanje stvara više štete u prostoru,  nego probijanje puta.  Naime, tim prostorom terenska vozila prolaze kuda vozačima padne na pamet, pa je biodiverzitet itekako ugrožen. Na žalost, iako već deceniju nastojimo da dobijemo potrebne dozvole, kako bi unaprijedili život stočara i valorizovali taj dio planine, i dalje nema rezultata”, kažu   u beranskoj Opštini.

Namjeravali su i da prošire put prema Pešića katunu i Omerskoj. No, saglasnosti od nadležnih nije bilo ni za to. Tvrde da su time na više načina oštećeni stočari na katunima i da se unazađuje poljoprivredna djelatnost.  U beranskoj lokalnoj vlasti, nezvanično kažu, da ponekad imaju utisak da su katunjani na prostoru kolašinske opštine u značajno povoljnijem položaju, jer im se “dozvoljava gradnja na katunima kao što su Ravanjske rupe ili Vranjak”.

Zahtjevi za gradnju dolaze od Beranaca i Mojkovčana, koji su vlasnici parcela, uglavnom,i odnose se na drugu zonu zaštite NP. Ambicija beranske Opštine da unapređuje putnu infrastrukturu   takođe je usmjerena na taj dio NP. Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, relaizacija svih tih aktivnosti nije dozvoljena. Takođe, ni prema Planu upravljanja NP, a nije predviđena ni nacrtom Studije  revizije statusa, kategorije i režima zaštite tog prostora.

NP je podijeljen na tri zone zaštite, a druga obuhvata četiri područja, koja čine poljoprivredna zemljišta, pašnjaci, livade, katuni, jezera (Šiško, Pešića, Ursulovačko…). Dozvoljene su aktivnosti kada je riječ o sprovođenju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprjeđenja zaštićenog područja. Toj zoni pripadaju svi predjeli Parka van prašumskog rezervata, a prema zvaničnim dokumentima, prostor karakteriše veliki broj rijetkih i endemičnih biljnih vrsta.

“U drugoj zoni dozvoljene su naučno-istraživačke i edukativne aktivnosti; sportsko-rekreativne i turističke aktivnosti u slobodnom prostoru koji sa stanovišta fizičkih i klimatskih odlika posebno pogoduje aktivnostima sportsko-rekreativnog skijanja, uz strogo kontrolisano korišćenje prirode; u ograničenoj mjeri aktivnosti stočarstva. Turistička izgradnja predviđa se na Kraljevom kolu, gdje će se uz smještajne kapacitete formirati i glavni prijemni, informativni centar nacionalnog parka. Takođe, predviđa se revitalizacija katuna Dolovi, Rupe Ravanjske, Šiška i Pešića Rupe i njihova ponuda u turističke svrhe”, piše u Planu upravljanja NP do 2025. Godine.

Za sada to malo znači vlasnicima parcela u toj zoni, pa su tražili i drugi sastanak sa predstavnicima više ministarstva i Agencije. Od NPCG očekuju da budu posrednici između mještana i državnih adresa. Brojne primjedbe poslali su tokom javne rasprave o nacrtu Studije revizije statusa, kategorije i režima zaštite tog prostora.    Studijom je,međutim,  previđena samo adaptacija i rekonstrukcija katuna u drugoj zoni, ali “u skladu sa mjerama i uslovima zaštite prirode”. Vlasnicima imanja, pak.  nije dovoljno da obnavljaju postojeće, već i da grade nove objekte. Nijesu im dovoljne  pješačke i biciklističke staze, već bi, tvrde, samo novi putevi na tom prostoru značili i bolje uslove života na katunima.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POVEĆAVA SE BROJ NERIJEŠENIH SLUČAJEVA U SUDOVIMA: Spora pravda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj neriješenih predmeta tokom 2023. godine povećan je za oko 16 hiljada ili za više od 30 odsto

 

Više od 67,5 hiljada neriješenih predmeta u crnogorskim sudovima bilo je na kraju prošle godine, pokazuje Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu, koji je upućen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Broj neriješenih predmeta tokom 2023. godine povećan je za oko 16 hiljada ili za više od 30 odsto, s tim što su sudovi tokom prošle godine primili čak blizu 100 hiljada novih predmeta, a u međuvremenu završili skoro 80 hiljada.

Najažurniji sud, po izvještaju, je Privredni, a najneažurniji Upravni, dok na nivou cijelog sudstva stopa ažurnosti iznosi 82,5 odsto. Tokom prošle godine ukinuto je blizu 20 odsto svih presuda.

Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za prošlu godinu jasan je indikator da su reforme u toj grani vlasti neophodne, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA). Kako su naveli, na neophodnost reformi ukazuje i izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji jasno ističe nedostatak napretka u sektoru pravosuđa kao glavnog izazova u vladavini prava.

Iz Akcije za ljudska prava u  kontinuitetu upozoravaju na nedovoljne rezultate u reformi pravosuđa koja se sprovodi već dvije decenije, a već deceniju nam se iz Evropske komisije ponavljaju iste kritike.

,,Odlučnija i efikasnija politika sankcionisanja i odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju, posebno na visokom nivou, mora da bude povećana, uključujući i izbjegavanje percepcije nekažnjivosti. Broj neriješenih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou pred sudovima je nastavio da raste u 2022, što se odražava na veći broj istraga od 2020. Međutim, presuđivanje u ovim predmetima u nekim slučajevima traje i do 7 godina, zbog mnogih organizacionih problema i ograničenja u Višem sudu u Podgorici (uključujući nedovoljan prostor za sudske rasprave), čime se ometa blagovremeno sprovođenje pravde”, navodi EK.

Da nema napretka, pokazala je i prošlogodišnja analiza Akcije za ljudska prava (HRA), u kojoj se navodi da je došlo do naglog pogoršanja ažurnosti sudova u posljednjih šest godina, pogotovo tokom 2022. godine. U izvještaju se ističe i da je povećanje broja starih predmeta (starijih od tri godine) najizrazitije u 2022. godini u odnosu na prosjek iz 2017. do 2022. i iznosi čak 40 odsto.

Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za prošlu godinu jasan je indikator da su reforme u toj grani vlasti neophodne, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA).

„Analiza opšteg stanja sudstva u zemlji pokazuje da je povećanje za oko 31 odsto broja neriješenih predmeta samo u odnosu na prošlu godinu, što je indikator ozbiljnih problema u našem sudskom sistemu“, rekli su iz GA. Prema njihovim riječima, posebno je alarmantno što je porast neriješenih predmeta najizraženiji u višim sudovima, gotovo 33 odsto, dok je najkritičnije stanje zabilježeno kod Apelacionog suda s porastom od čak 64 odsto.

„Takav trend mora biti alarm za naše sudstvo, jer direktno negativno utiče na pristup pravdi za građane i duboko podriva njihovo povjerenje u pravosudne institucije“, smatraju u GA.

Iz te NVO su podsjetili da je istraživanje koje su sproveli prošle godine pokazalo da skoro 80 odsto ispitanih građana nije upoznato s vlastitim pravima u vezi sa pravom na suđenje u razumnom roku, dok 68 odsto njih nije svjesno značaja posredovanja ili medijacije.

„Zato ukazujemo na hitnost potrebe za sveobuhvatnom reformom pravosuđa, kako bi se zaustavili takvi negativni trendovi u povećanju broja neriješenih predmeta, koji je i sada na nezamislivom nivou“, kažu iz GA.

Advokat i član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda izjavio je da ,,sudije rade i preko norme, ali je broj predmeta toliki da se vidi da je taj sud recimo riješio oko 7.000 predmeta tokom prošle godine da je primio 17.000, odnosno da je primio 10.000 više predmeta nego što uspijeva da riješi za godinu dana”. On je istakao da ,,vjerovatno će ako se nešto hitno ne bude rješavalo izvještaj za ovu godinu kad ga budemo analizirali sljedeće godine biti po brojnim aspektima još i gori”.

Iz GA su rekli da su posljedice tih zanemarenih reformi sada evidentne i da odgovornost za trenutno stanje leži na predsjednicima sudova, predsjedniku Vrhovnog suda, Sudskom savjetu, ali i Ministarstvu pravde.

„Očekujemo da će navedeni podaci i kontinuirano isticani problemi u sudstvu konačno dovesti do neophodnih promjena u sudstvu i vratiti već duže vrijeme poljuljano povjerenje građana u tu granu vlasti“, kaže se u saopštenju.

Monitor je već pisao o tome da ni nakon šest godina nema sudskog epiloga za navodnu zloupotrebu službenog položaja u slučaju koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Ni slučajevi napada na Tufika Softića i Oliveru Lakić, kao i drugi brojni slučajevi napada na novinare sudski još uvijek nijesu privedeni kraju, a nekima prijeti i zastara. Neki od važnih slučajeva, poput ubistva visokog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, broje i decenije. Tako ni nakon blizu 19 godina nema konačne presude u tom sudskom postupku koji je crna mrlja crnogorskog pravosuđa.

 

Manjak sudija

Na oglas za 41 poziciju pripravnika u crnogorskim sudovima prijavilo se samo devet kandidata, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i upozorili da je to alarmantno nizak odziv.

Iz tog razloga, kako su naveli, brojni sudovi, uključujući Privredni i Upravni sud Crne Gore, osnovne sudove u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom, Beranama i Plavu, kao i Viši sud za prekršaje i Sud za prekršaje u Bijelom Polju, ostali su bez pripravnika.

Taj problem, smatraju u HRA, dodatno doprinosi problemu nedostatka kadra u sudstvu.

Nedavno je predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać izjavio da sudskom sistemu nedostaje čak 58 sudija ili oko 17 odsto.

Da je to ogroman nedostatak, upozorio je i predsjednik Udruženja sudija Crne Gore Miodrag Pešić koji je istakao da je ukupan broj sudija u Crnoj Gori oko 200.

„Niska zainteresovanost za ovaj poziv ukazuje na potrebu da se sudijski posao učini atraktivnijim I da se uslovi rada moraju poboljšati“, naglasili su iz HRA.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo