Povežite se sa nama

Izdvojeno

RASPISANA POTJERNICA ZA LJUBOM MILOVIĆEM I RADOJEM ZVICEROM: Prljavi policajci i čist kokain

Objavljeno prije

na

Uprava policije saopštila je ranije da na osnovu podataka iz evidencije o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz zemlje Milovića, a više izvora tvrdi da istražni organi sumnjaju kako je ilegalno napustio zemlju. Potjernica je raspisana i za Radojem Zvicerom, koji važi za jednog od šefova takozvanog „kavačkog klana”, i članovima te kriminalne grupe – Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem, Milanom Vujotićem i Duškom Roganovićem

 

Nakon hapšenja i zatvaranja službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, sina dugogodišnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazaovića, podgorički Viši sud raspisao je potjernicu  za njegovim kolegom Ljubom Milovićem. Prepiska sa SKY aplikacije, koju je crnogorskim organima dostavio Europol, a prije dva i po mjeseca objavio istraživački portal Libertas, pokazuje umiješanost policajaca u krijumčarenje kokaina i cigareta.

Potjernica je raspisana i za Radojem Zvicerom, koji vazi za jednog od šefova takozvanog „kavačkog klana”, i članovima te kriminalne grupe – Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem, Milanom Vujotićem i Duškom Roganovićem. Milović i Lazović su radili za Zvicera i njegova kriminalnu grupu, navodi se u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Vladimir Novović. Sa njim su bili u redovnoj komunikaciji posredstvom SKY aplikacije, koju su zajedničkim snagama krajem prošle godine razbili Europol i Eurojust.

Tužilaštvo Milovića i Lazovića tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Na saslušanju Lazović je negirao krivicu. Sudija Višeg suda Boris Savić odredio pritvor do 30 dana. Tužilaštvo sumnja da je sa službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem bio ključna karika mafijaškog ogranka u službama bezbjednosti.

U komunikaciji, koju je ranije objavio Libertas Press, Lazović se pod imenom Junior i Komandos dopisivao sa Bornom (Zvicerom), ali i Milovićem, koji je koristio nekoliko nikova, među kojima su Zli poručnik i Oficir. On je navodno imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100.000 poruka. Uprava policije saopštila je ranije da na osnovu podataka iz evidencije o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz zemlje Milovića, ali više izvora tvrdi da istražni organi sumnjaju kako je ilegalno napustio zemlju.

Lazović i Milović su između druge polovine novembra 2020. i kraja februara 2021. godine, preko SKY aplikacije, ugovarali krijumčarenje velikih količina cigareta marke mančester (plavi i crni), fm slims, merlin i trokadero. Njih dvojica su, prema istoj dokumentaciji, ugovarali preprodaju cigareta na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Repulike Hrvatske. Dogovarali su način podjele ostvarene zarade.

Osumnjičeni su i da su za potrebe kriminalne grupe nabavljali oružje. Za ove tvrdnje osim komunikacije, kao dokaz su pribavljene fotografije. Na jednoj, koju je Milović navodno poslao Zviceru, članovi kriminalne grupe poziraju sa oružjem.

Milović i Lazović su početkom prošle godine dočekali u Crnoj Gori vođe beogradskog ogranka Zvicerove kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tada je nastala fotografija u jednom restoranu na Grahovu, na kojoj se nalaze Belivuk, Miljković, Zvicer, Lazović, Milović i policijski službenik Nebojša Bugarin, kojeg tužilaštvo i dalje ne potražuje. Prethodno je protivzakonito „skinuta” zabrana ulaska beogradskim kriminalcima, koji u Srbiji čekaju suđenje zbog ubistva više lica i prodaje droge. Specijalno državno tužilaštvo tada je uhapsilo više osoba zbog sumnje da su planirali ubistvo Belivuka i Miljkovića, i njihovih domaćina Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, takođe vođe „kavačkog klana”. Zvicer je nakon toga napustio Crnu Goru i njegova lokacija je nepoznata. Time je izbjegao hapšenje, jer je nedugo nakon toga uhapšen Kašćelan i više osoba povezaih sa „kavačkim“ klanom zbog planiranja i izvršenja više krivičnih djela, koja su otkrivena „razbijanjem“ SKY aplikacije.

On se sumnjiči da je u Beogradu naredio ubistvo Milana Ljepoje, za kog je vjerovao da je učestvovao u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu. Tada je vođa „kavčana“ izbjegao smrt jer je njegova supruga Tamara posegla za pištoljem i pucala na napadače. Kasnije su u glavnom gradu Ukrajine uhapšeni Barani Stefan Đukić i Emil Tuzović, umiješeni u više zločina i na teritoriji Crne Gore.

U tužilačkim spisima navodi se i da je Zvicer naredio da se 21. oktobra 2021. godine ispred zgrade kotorske policije likvidira Jovan Vukotić, koji prema operativnim podacima policije važi za vođu škaljarskog klana. Ubistvo je spriječeno hapšenjem Petra Mujovića. Zvicera tužilaštvo tereti i kao naredbodavca otmice i ubistva pripadnika suprotnog klana Mileta Radulovića, zvanog Kapetan, kao i Damira Hodžića i Adisa Spahića. Zvicer je sumnjao da je Radulović učestvovao u organizaciji njegovog ubistva u Kijevu.

Za otmicu Radulovića optuženi su i Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković. Živković je navodno ranije stupio u kontakt s Radulovićem, potom ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi, jer se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu. Kasnije su Radulovića premjestili u Kotor, a stan je obezbijedio Duško Roganović, inače sin Nika Roganovića koji je ubijen u sačekuši. Roganović je i dalje u bjekstvu. Pored oca, Duško Roganović u kriminalnim obračunima izgubio je brata Šćepana i brata od strica Vladimira. On je preživio pokšaj ubistva, a u podmetnutoj eksploziji 25. aprila 2017. godine u Herceg Novom ostao je bez obje noge.

Zvicer je osumnjičen i da je zajedno sa Darkom Šarićem i Nikolom Spasojevićem, koji je u bjekstvu, naručilac ubistava pripadnika škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Ubistva su, prema saznanjima srbijanskih medija, plaćene dva miliona eura, od kojih je milion platio Zvicer, 750.000 Šarić, i 250.000 Spasojević. Spasojević je dio krimalne grupe koju je formirao Pljevljak Darko Šarić, koji je nedavno ponovo uhapšen u Beogradu.

Bjegunac Radoje Zvicer je u spisima Specijalnog državnog tužilaštva označen kao šef kriminalne grupe zadužena za međunarodni šverc narkotika, oružja i cigareta. Kao pripadnici označeni su Lazović i Milović, ali i Kašćelan i Radovan Mujović, koji se nalaze u istražnom zatvoru. Kao pripadnik klana označen je i nedavno uhapšeni Radovan Pantović za kog se vjeruje da je jedan od ključnih „kavčana“. Za članove grupe označeni su i Živković, Spasojević, Vujotić i Roganović, koji su u bjekstvu.

 

Spasavanje „juniora“

Pojedinci iz bezbjednosnog sektora pokušavaju da spasu Petra Lazovića, objavile su Vijesti, pozivajući se na izvor iz Uprave policije. I dio medija bliskih režimu koji je postavio Lazoviće u bezbjednosni sektor pokušava da brani „juniora“ od „medijskih manipulacija“

Navodi se da postoje informacije da su neki službenici Uprave policije, koji su blisko sarađivali s uhapšenim Lazovićem i njegovim ocem, spremni da pred specijalnim tužiocima svjedoče da se njihov bivši kolega po zadatku dopisivao sa Zvicerom i dogovarao šverc velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju. Takva odbrana Lazovića počela je odmah nakon što je portal Libertas press objavio transkripte razgovora, iz kojih se vidi i da se on, dok sarađuje s kavčanima, pod nikom „Junior” sprda sa svojim kolegama. Nakon što je portal Libertas press početkom maja objavio transkripte, Milivoje Katnić je saopštio da se „nikada ne hapse vlastiti agenti”.

Petar Lazović nije bio u jedinici za prikrivene isljednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama – od 2018. do početka 2022. nije mogla u radu da koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene isljednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova…

On je par mjeseci prije svog hapšenja svim organima nadležnim za bezbjednost poslao pismo u kom optužuje istraživačku novinarku Oliveru Lakić da mu „crta metu” kako bi ga izbacili iz službe ili „obrisali sa lica zemlje”. Mediji, bliski bivšem režimu, ovih dana koriste to pismo kako bi napadali glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i istraživačke novinare.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

NAŠA TOTALNA DEMOKRATIJA: Svi sa svima, svi protiv svih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Teško je predvidjeti ishod kombinatorike ko bi mogao činiti novu vladu, nakon masovne političke neprincipijelnosti, i domaćih igrača i stranih faktora. Sigurno je tek da je šansa iz avgusta 2020. godine, nakon pada DPS-a, da se ovo društvo istinski reformiše, izgubljena. Treba stvoriti novu

 

Nakon 100 dana manjinske Vlade, raspravlja se o njenom – kraju. Sljedeće sedmice, u petak,19. avgusta, održaće se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju su, nakon što je premijer Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, podnijeli – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Socijademokrate. Da bi inicijativa bila prihvaćena, potpisnicima nedostaje još pet glasova u parlamentu. Oči su trenutno uprte u Demokratsku Crnu Goru. Ta partija je prošle sedmice, iako je donedavno tvrdo zastupala stav da sa DPS-om neće donositi krupne odluke, saopštila da će se o tom pitanju izjasniti za „deset dana“, uz komentare koji bi se mogli tumačiti i kao mogućnost da sljedećeg petka podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi.

Šta će se dogoditi 19. avgusta, nije izvjesno. Posebno što se trenutno, za razliku od atmosfere u vrijeme izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u februaru ove godine, gotovo i ne razgovara o rješenjima izlaska iz ko zna koje po redu ovdašnje političke krize. Pitanja se nižu: šta će se dogoditi ako se izglasa nepovjerenje Abazovićevoj vladi? Čekaju li nas izbori ili nova vlada? Ukoliko je rješenje nova vlada, ko će je voditi, a ko činiti? Ko će joj dati podršku? Umjesto dijaloga i razgovora o tim pitanjima, politika se svela na bezbroj političkih izjava i saopštenja koja govore – svi protiv svih. Ali, za razliku od prethodnog perioda, i  – svi bi mogli sa svima zarad  vlasti. Principijelnost je, sve u svemu, postala odloženi teret u borbi za moć.

Jedini koji je za sada predložio model u slučaju pada vlade je Demokratski front. Oni se zalažu za tehničku vladu koju bi činili pobjednici avgustovskih izbora.

„Prvenstveno smo se obratili Abazoviću i potpredsjedniku Vlade Vladimiru Jokoviću da bi dobro bilo resetovati prethodnu većinu, vratiti stvari na narodnu volju naroda od 30. avgusta 2020. godine – saopštio je nedavno lider DF Andrija Mandić. Kazao je da smatra da je dao „poštenu ponudu”.

Ponuda nije naišla na reakciju. „Ako se ne izjasne, prepustićemo ih njihovoj sudbini“, saopštili su iz DF-a. Potom je Joković kazao da će o ponudi DF odlučivti partijski organi Socijalističke narodne partije (SNP), dodajući da su u oni načelno otvoreni za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta. SNP odluku još nije donio, a Abazović se tim povodom nije oglašavao.

Problem DF-a je to što ih Zapad ne vidi kao partnere. Svojevremeno je visoki američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio da „DF nije partner i blokira put u EU”. Slično je ponovio i sada tvrdnjom da će SAD podržati svaku vladu koja podržava EU i NATO. Zbog toga očito opcija koju ovaj politički savez predlaže nije scenario koji će se ozbiljnije razmatrati. Uz to,  u okviru DF postoje krupne programske razlike a koliko se zna i ozbiljne razlike i unutar Pokreta za promjene.

Upravo zbog podrške Zapada, pažnju javnosti skrenuo je sastanak lidera Demokrata Alekse Bečića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi.

„Naš spoljnopolitički kurs je kurs naših evropskih susjeda i evropskih prijatelja“ – kazao je Bečić u razgovoru sa Lajčakom. Lider Demokrata tako je poslao poruku da Zapad treba, za razliku od DF-a, da ih vidi kao „partnere”. Demokrate i DF približili su u oktobru prošle godine interesi SPC, kada je ustoličenje mitropolita Joanikija postalo pitanje važnije od svih drugih. Pošto je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC, Demokrate sada imaju ležerniju poziciju u komplikovanoj političkoj domaćoj kalkulaciji pod nadzorom Zapada.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NAKON POTPSIVANJA TEMELJNOG UGOVORA, NE PRESTAJE ZAPALJIVA RETORIKA: SPC i DPS opet o patriotama i izdajnicima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispada da jedino ljubav prema Putinu i Rusiji ponovo može spojiti dva zavađena bloka u Crnoj Gori. DPS i Đukanović su „novu evropsku Crnu Goru“ gradili po Putinovim standardima i sistemima vrijednosti dok SPC-u nikada nije smetao model takvog surovog društva dok god su crkveni interesi bili zaštićeni i glavni arhijereji finansijski namireni

 

Uzalud se nadao dio javnosti i političke scene da će potpis na Temeljni ugovor (TU) između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore umiriti retoričke strasti, makar kada je crkva u pitanju, koja je dobila skoro sve što je tražila uključujući i priznanje da SPC navodno postoji osam vijekova. DPS i satelitske partije su, kako su ranije najavili, pokrenule proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore i obećale da će kad oni dođu na vlast odmah staviti van snage potpisani dokument. Crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u autorskom tekstu naglasio da oni koji su podržali TU su zapravo za „srednjevjekovnu, teokratsku državu“ koja je dobrim dijelom slična njegovom feudalnom konceptu države, samo bez popova i sa njim kao apsolutnim vladarem.

Na Cetinju su priređeni hepeninzi kačenja crnogorskih zastava na ograde Cetinjskog manastira, Vlaške crkve i Crkve Sv. Jovana u Bajicama uz noćnu digitalnu video projekciju zastave na apsidi manastira. Povod je bio navodno skidanje državne zastave i bacanje na zemlju od strane monahinje S.S. sa ograde manastira, na koji je zastava bila improvizirano zakačena. Na objavljenom video snimku se ne vidi da je monahinja bacila zastavu već je samo skinula i smotala. Policija je, reagujući po prijavi građana o skrnavljenju zastave, podnijela krivičnu prijavu protiv monahinje „za povredu ugleda Crne Gore“ a radnje gonjenja je potom preuzeo osnovni tužilac na Cetinju. Sredinom jula je ministar vanjski Ranko Krivokapić na otvaranju manifestacije 540 godina od osnivanja grada izjavio da će zastava Crnojevića biti vraćena i na manastir na kom se od prvog dana vijorila.

Potpisivanje TU je prokomentarisao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske crkve (CPC) Mihailo nazvavši ga „ciganski posao“. Tim je  izazvavo reagovanja  romskih udruženja koja su ga optužila za diskriminaciju i omalovažavanje romske zajednice.  Izvinjenje episkopa Mihaila nije uslijedilo. Nadležni se nijesu oglašavali.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MARKO BATO CAREVIĆ PODNIO OSTAVKU: Iznuđen odlazak gradonačelnika budve

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević podnio je, 8. avgusta, ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nedostatku sposobnosti da sa koalicionim partnerima, održava partnerski odnos

 

Usred turističke sezone u Budvi se  odvija neuobičajen izborni proces. Smjena na čelnoj gradskoj poziciji, odlazak jednog predsjednika Opštine i imenovanje drugog i to tokom prinudne uprave u lokalnoj samoupravi uvedene prije par mjeseci, zbog blokade rada lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio je 8. avgusta ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Carević je prethodno najavio svoj odlazak iz politike. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nesposobnosti da sa koalicionim partnerima, kako sa partijama sa svoje izborne liste tako i sa onima koje to nisu, održava partnerski odnos u vršenju vlasti u skladu s osvojenim mandatima na posljednjim lokalnim izborima.

Carevića je ponio uspjeh na izborima 30. avgusta 2020. godine kada je izborna lista DF-a koju je predvodio, osvojila 45 odsto glasova birača u Budvi, što mu je obezbijedilo 14 odborničkih mandata. Nedovoljno za apsolutnu vlast koju je on, od konstituisanja parlamenta, ipak sprovodio, ne hajući za stavove i mišljenja drugih, pogotovo građana Budve, koji nisu tako odlučili.

Na čelo Opštine Budva Carević je stupio u januaru 2019. po osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratama o rotirajućem predsjedničkom mandatu na po dvije godine, nakon izborne pobjede ove dvije političke opcije na izborima 2016. godine, kada je DPS poslije  višegodišnje vladavine, poslat u opoziciju.

Ponovo je biran za gradonačelnika nakon avgustovskih izbora 2020., u punom mandatu od 4 godine. Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je tada Demokratama. I to je bio posljednji trenutak postizborne saradnje između ove dvije političke grupacije. Što je na kraju dvogodišnjeg trvenja dovelo Budvu do prinudne uprave a Careviću skratilo sigurni četvorogodišnji mandat na svega 23 mjeseca.

Od 30. avgusta 2020. nije formirana koaliciona vlast koja bi donijela očekivane promjene u načinu vođenja grada. Nisu izabrani potpredsjednici Opštine. Većina funkcionera izvršne vlasti bila je u v.d. stanju, kršile su se procedure i propisi. Carević je vodio grad sam, dodijelio je sebi apsolutnu moć i obilato zloupotrebljavao član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji omogućava da prvi čovjek grada može privremeno donositi odluke koje su u nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Međutim i stanje prinudne uprave pod kojim stenje „kraljica“ turizma u jeku turističke sezone Carević je vješto iskoristio da završi one poslove za koje u redovnoj proceduri, u Skupštini, nije mogao dobiti saglasnost odbornika. Apsurdnu situaciju u koju je zapala Budva, da joj visoko predstavničko tijelo vode nepoznata lica, koja su iz državne administracije upućena na privremeni rad u Budvu, DF koristi da zauzme što povoljnije pozicije u lokalnoj upravi pred nastupajuće izbore.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo