Povežite se sa nama

Izdvojeno

RASPISANA POTJERNICA ZA LJUBOM MILOVIĆEM I RADOJEM ZVICEROM: Prljavi policajci i čist kokain

Objavljeno prije

na

Uprava policije saopštila je ranije da na osnovu podataka iz evidencije o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz zemlje Milovića, a više izvora tvrdi da istražni organi sumnjaju kako je ilegalno napustio zemlju. Potjernica je raspisana i za Radojem Zvicerom, koji važi za jednog od šefova takozvanog „kavačkog klana”, i članovima te kriminalne grupe – Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem, Milanom Vujotićem i Duškom Roganovićem

 

Nakon hapšenja i zatvaranja službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, sina dugogodišnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazaovića, podgorički Viši sud raspisao je potjernicu  za njegovim kolegom Ljubom Milovićem. Prepiska sa SKY aplikacije, koju je crnogorskim organima dostavio Europol, a prije dva i po mjeseca objavio istraživački portal Libertas, pokazuje umiješanost policajaca u krijumčarenje kokaina i cigareta.

Potjernica je raspisana i za Radojem Zvicerom, koji vazi za jednog od šefova takozvanog „kavačkog klana”, i članovima te kriminalne grupe – Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem, Milanom Vujotićem i Duškom Roganovićem. Milović i Lazović su radili za Zvicera i njegova kriminalnu grupu, navodi se u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Vladimir Novović. Sa njim su bili u redovnoj komunikaciji posredstvom SKY aplikacije, koju su zajedničkim snagama krajem prošle godine razbili Europol i Eurojust.

Tužilaštvo Milovića i Lazovića tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Na saslušanju Lazović je negirao krivicu. Sudija Višeg suda Boris Savić odredio pritvor do 30 dana. Tužilaštvo sumnja da je sa službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem bio ključna karika mafijaškog ogranka u službama bezbjednosti.

U komunikaciji, koju je ranije objavio Libertas Press, Lazović se pod imenom Junior i Komandos dopisivao sa Bornom (Zvicerom), ali i Milovićem, koji je koristio nekoliko nikova, među kojima su Zli poručnik i Oficir. On je navodno imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100.000 poruka. Uprava policije saopštila je ranije da na osnovu podataka iz evidencije o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz zemlje Milovića, ali više izvora tvrdi da istražni organi sumnjaju kako je ilegalno napustio zemlju.

Lazović i Milović su između druge polovine novembra 2020. i kraja februara 2021. godine, preko SKY aplikacije, ugovarali krijumčarenje velikih količina cigareta marke mančester (plavi i crni), fm slims, merlin i trokadero. Njih dvojica su, prema istoj dokumentaciji, ugovarali preprodaju cigareta na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Repulike Hrvatske. Dogovarali su način podjele ostvarene zarade.

Osumnjičeni su i da su za potrebe kriminalne grupe nabavljali oružje. Za ove tvrdnje osim komunikacije, kao dokaz su pribavljene fotografije. Na jednoj, koju je Milović navodno poslao Zviceru, članovi kriminalne grupe poziraju sa oružjem.

Milović i Lazović su početkom prošle godine dočekali u Crnoj Gori vođe beogradskog ogranka Zvicerove kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tada je nastala fotografija u jednom restoranu na Grahovu, na kojoj se nalaze Belivuk, Miljković, Zvicer, Lazović, Milović i policijski službenik Nebojša Bugarin, kojeg tužilaštvo i dalje ne potražuje. Prethodno je protivzakonito „skinuta” zabrana ulaska beogradskim kriminalcima, koji u Srbiji čekaju suđenje zbog ubistva više lica i prodaje droge. Specijalno državno tužilaštvo tada je uhapsilo više osoba zbog sumnje da su planirali ubistvo Belivuka i Miljkovića, i njihovih domaćina Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, takođe vođe „kavačkog klana”. Zvicer je nakon toga napustio Crnu Goru i njegova lokacija je nepoznata. Time je izbjegao hapšenje, jer je nedugo nakon toga uhapšen Kašćelan i više osoba povezaih sa „kavačkim“ klanom zbog planiranja i izvršenja više krivičnih djela, koja su otkrivena „razbijanjem“ SKY aplikacije.

On se sumnjiči da je u Beogradu naredio ubistvo Milana Ljepoje, za kog je vjerovao da je učestvovao u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu. Tada je vođa „kavčana“ izbjegao smrt jer je njegova supruga Tamara posegla za pištoljem i pucala na napadače. Kasnije su u glavnom gradu Ukrajine uhapšeni Barani Stefan Đukić i Emil Tuzović, umiješeni u više zločina i na teritoriji Crne Gore.

U tužilačkim spisima navodi se i da je Zvicer naredio da se 21. oktobra 2021. godine ispred zgrade kotorske policije likvidira Jovan Vukotić, koji prema operativnim podacima policije važi za vođu škaljarskog klana. Ubistvo je spriječeno hapšenjem Petra Mujovića. Zvicera tužilaštvo tereti i kao naredbodavca otmice i ubistva pripadnika suprotnog klana Mileta Radulovića, zvanog Kapetan, kao i Damira Hodžića i Adisa Spahića. Zvicer je sumnjao da je Radulović učestvovao u organizaciji njegovog ubistva u Kijevu.

Za otmicu Radulovića optuženi su i Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković. Živković je navodno ranije stupio u kontakt s Radulovićem, potom ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi, jer se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu. Kasnije su Radulovića premjestili u Kotor, a stan je obezbijedio Duško Roganović, inače sin Nika Roganovića koji je ubijen u sačekuši. Roganović je i dalje u bjekstvu. Pored oca, Duško Roganović u kriminalnim obračunima izgubio je brata Šćepana i brata od strica Vladimira. On je preživio pokšaj ubistva, a u podmetnutoj eksploziji 25. aprila 2017. godine u Herceg Novom ostao je bez obje noge.

Zvicer je osumnjičen i da je zajedno sa Darkom Šarićem i Nikolom Spasojevićem, koji je u bjekstvu, naručilac ubistava pripadnika škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Ubistva su, prema saznanjima srbijanskih medija, plaćene dva miliona eura, od kojih je milion platio Zvicer, 750.000 Šarić, i 250.000 Spasojević. Spasojević je dio krimalne grupe koju je formirao Pljevljak Darko Šarić, koji je nedavno ponovo uhapšen u Beogradu.

Bjegunac Radoje Zvicer je u spisima Specijalnog državnog tužilaštva označen kao šef kriminalne grupe zadužena za međunarodni šverc narkotika, oružja i cigareta. Kao pripadnici označeni su Lazović i Milović, ali i Kašćelan i Radovan Mujović, koji se nalaze u istražnom zatvoru. Kao pripadnik klana označen je i nedavno uhapšeni Radovan Pantović za kog se vjeruje da je jedan od ključnih „kavčana“. Za članove grupe označeni su i Živković, Spasojević, Vujotić i Roganović, koji su u bjekstvu.

 

Spasavanje „juniora“

Pojedinci iz bezbjednosnog sektora pokušavaju da spasu Petra Lazovića, objavile su Vijesti, pozivajući se na izvor iz Uprave policije. I dio medija bliskih režimu koji je postavio Lazoviće u bezbjednosni sektor pokušava da brani „juniora“ od „medijskih manipulacija“

Navodi se da postoje informacije da su neki službenici Uprave policije, koji su blisko sarađivali s uhapšenim Lazovićem i njegovim ocem, spremni da pred specijalnim tužiocima svjedoče da se njihov bivši kolega po zadatku dopisivao sa Zvicerom i dogovarao šverc velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju. Takva odbrana Lazovića počela je odmah nakon što je portal Libertas press objavio transkripte razgovora, iz kojih se vidi i da se on, dok sarađuje s kavčanima, pod nikom „Junior” sprda sa svojim kolegama. Nakon što je portal Libertas press početkom maja objavio transkripte, Milivoje Katnić je saopštio da se „nikada ne hapse vlastiti agenti”.

Petar Lazović nije bio u jedinici za prikrivene isljednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama – od 2018. do početka 2022. nije mogla u radu da koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene isljednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova…

On je par mjeseci prije svog hapšenja svim organima nadležnim za bezbjednost poslao pismo u kom optužuje istraživačku novinarku Oliveru Lakić da mu „crta metu” kako bi ga izbacili iz službe ili „obrisali sa lica zemlje”. Mediji, bliski bivšem režimu, ovih dana koriste to pismo kako bi napadali glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i istraživačke novinare.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo