Povežite se sa nama

Izdvojeno

SAOBRAĆAJNE GUŽVE U PODGORICI: Bolna tačka koja ne jenjava

Objavljeno prije

na

Prema analizi rađenoj za potrebe Plana održive urbane mobilnosti Glavnog grada za period od 2020. do 2025, svega jedan odsto stanovnika ocijenili su stanje u saobraćaju kao izuzetno dobro. Ispitanih 86 odsto građana se podijelilo na one koji misle da je nezadovoljavajuće (43 odsto) i izuzetno loše (43 odsto). Razloga što je gradski saobraćaj u haotičnom stanju je mnogo. Manjka rješenja

 

Ogromne gužve, besomučno traženje parkinga, buka sirena i nervoza kod svih učesnika u saobraćaju – svakodnevica su Podgorice. Razloga što je gradski saobraćaj u haotičnom stanju mnogo. Manjka rješenja nadležnih.

Prema analizi koja je rađena za potrebe Plana održive urbane mobilnosti Glavnog grada za period od 2020. do 2025. godine, prvog strateškog dokumenta te vrste za Podgoricu, svega jedan odsto stanovnika ocijenilo je stanje u saobraćaju kao izuzetno dobro. Oko 13 odsto je onih kojima je zadovoljavajuće. Preostalih 86 odsto građana se podijelilo na one koji misle da je nezadovoljavajuće (43 odsto) i izuzetno loše (43 odsto).

Glavni uzroci lošeg saobraćajnog sistema su, prema istoj analizi, nepoštovanje saobraćajnih propisa, neadekvatan gradski prevoz, nedostatak parking prostora, kao i prekomjerna upotreba putničkih automobila.

Podaci Uprave za statistiku MONSTAT pokazuju da se broj registrovanih automobila u Podgorici za svega 5 godina povećao čak za četvrtinu, pa smo tako od oko 67.000 automobila 2014. godine došli do čak 84.000 na kraju 2018, u toku koje je broj povećan za blizu 6300.

„Na osnovu toga možemo pretpostaviti koliki je broj automobila u Podgorici nakon tri i po godine od istraživanja. Saobraćajna infrastruktura koja je postojala u posmatranom periodu nije u mogućnosti da se razvija dinamikom koja bi pratila porast broja registrovanih vozila. Ako na sve to dodamo činjenicu da je vozač u automobilu najčešće i jedini putnik, a da prosječan gradski autobus može da primi 72 ljudi, onda je jasno zašto dolazi do zagušenja. Situacija postaje još složenija ako  pridodamo i nepoštovanje saobraćajnih propisa”, kaže za Monitor Dejan Tofčević iz NVO Biciklo.me.

Prema njegovim riječima, na gužve u saobraćaju utiče i prenatrpanost stambenih objekata bez osnovnih sadržaja važnih za svakodnevno funkcionisanje, poput obrazovnih ustanova, domova zdravlja, supermarketa, parkova i mreže javnog prevoza. Zbog toga su građani prinuđeni da koriste automobile i utiču na povećanje gužvi.

Tipičan primjer naselja koje je izgrađeno bez uzimanja u obzir šireg konteksta je Zagorič. Tu je u prethodnoj deceniji broj stambenih zgrada naglo porastao. Gužve su svakim danom sve veće, jer ulice ne mogu da prime toliki broj automobila, pogotovo u vrijeme špica. Kako je u toku izgradnja novog puta za Danilovgrad, građani do Nikšića putuju starim, pa se na raskrsnici kod Ambasade Palestine gomilaju nepregledne kolone. Na sve to, ponovo je u funkciji semafor na raskrsnici kod Vezirovog mosta, iako je nekoliko godina, na zahtjev saobraćajne policije, bio u režimu žutog trepćućeg svjetla (koje obavezuje na povećanu opreznost) baš da bi se spriječili zastoji.

Iz Glavnog grada za Monitor kažu da se zbog rekonstrukcije Ulice Veliše Mugoše, pristupilo korekciji u regulaciji saobraćaja. „U saradnji sa Upravom policije, Sekretarijat za saobraćaj i Komunalne usluge izvršili su korekcije signalnih planova za dvije raskrsnice u Ulici Nikole Tesle, koje regulišu i utiču na propisanu moć raskrsnice kod Vezirovog mosta. Isključivanje rada semafora izazvalo bi totalni kolaps ne samo na raskrsnici kod Vezirovog mosta već i na dijelu Ulice Serdara Jola Piletića”.

Tofčevića ne čudi što se Ulicom Vaka Đurovića putuje sve duže. Kako kaže, postojeće linije javnog prevoza u tom dijelu grada ne mogu da odgovore na potrebe građana, a biciklistička infrastruktura ne postoji. „Semaforizacija raskrsnice kod Vezirovog mosta nije pomogla – štaviše, čini se da je situacija sada još gora. Ipak, važno je istaći da problem nije semafor, već to što kroz tu raskrsnicu prolazi previše automobila”, objašnjava on.

Ni najave da će „zeleni talas” koji je aktivan na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog rasteretiti saobraćaj nijesu se obistinile. U periodu od 14,30 do 16,00 sati tu su i dalje velike gužve.

„Najproblematičnije je što nema nikakve koordinisanosti. Umjesto da ‘zeleni talas’ funkcioniše naizmjenično sa nekom od ulica u drugom pravcu da se zastoji nekako spriječe, mi ovu prednost ni ne osjećamo”, kaže za Monitor zaposleni u jednom taksi udruženju, koji je želio da ostane anoniman.

Geometrija Bulevara Svetog Petra Cetinjskog – međusobna rastojanja raskrsnica, skupa sa fiksnim signalnim planovima na njima, ne obezbjeđuju preduslove za istovremeno formiranje kvalitetnog „zelenog talasa” u oba smjera poteza, objašnjavaju iz Glavnog grada. ,,Zbog toga je odabran pristup obezbjeđenja različitih programa koordinacije signala koji omogućuju realizaciju teorijski idealnih ‘zelenih talasa’ za po jedan od smjerova saobraćaja duž poteza”.

Ima i onih koji za spor saobraćaj „krive” biciklističke staze, pri čemu zaboravljaju na ranije stanje u pojedinim ulicama gdje su one napravljene – poput Ulice Kralja Nikole ili Ulice Ilije Plamenca. Posljednje tri dvosmjerne biciklističke staze izgrađene su na saobraćajnim trakama koje su konstantno bile zauzete nepropisno parkiranim automobilima, pa nijesu ni služile za saobraćaj. „Malo je poznata činjenica da se izgradnjom novih staza doprinijelo povećanju bezbjednosti saobraćaja na ovim ulicama, jer je zbog potrebe za pažljivijom vožnjom broj saobraćajnih nezgoda sada značajno smanjen. Valja napomenuti i da su postojećih pet biciklističkih koridora uglavnom izgrađeni oduzimanjem prostora od pješaka. To je pogrešan koncept, jer na taj način se ne podstiče promjena putnih navika kod građana”, navodi Tofčević.

Nije Podgorica jedini grad koji se suočava sa haotičnim saobraćajem. Međutim, u drugima, poput Talina, koji je bio u sličnom stanju, nadležni su našli rješenje – uveli su besplatan javni prevoz. U glavnom gradu naše države gledajući redosljed vožnje, na stare gradske autobuse čeka se u prosjeku od pola sata do četrdeset minuta. Uzimajući u obzir često kašenjenje, to zna i da se oduži.

Novi, moderni, njih 16, očekuju se u aprilu, kazali su nam još iz Glavnog grada. Planirano je da polaze na svakih 15 do 20 minuta, a cijene karata ostaće iste. Jednokratna u trajanju od 100 minuta koštaće 90 centi, dnevna karta 3 eura, dok će cijena mjesečne karte varirati – za radnike 30 eura, za đake i studente 25 eura i za penzionere 20 eura. Za djecu predškolskog uzrasta je besplatna.

Da bi došlo do smanjenja intenziteta saobraćaja, potrebno je uvesti nove linije, obuhvatiti novoizgrađena naselja, povećati broj polazaka i izgraditi gustu mrežu stajališta. Treba urediti politike parkiranja i proširiti biciklističku infrastrukturu. I raditi na usporavanju saobraćaja, zbog veće bezbjednosti svih učesnika.

„Od tih mjera ne treba odstupati. Potencijalan izazov mogu biti i lokalni izbori u maju, zbog kojih se sve više podilazi građanima i ne sprovode brojne mjere iz Plana održive urbane mobilnosti Glavnog grada koje suštinski treba da poboljšaju kvalitet života u Podgorici”, napominje Tofčević.

Saobraćaj nas je navikao na čekanje.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo