Povežite se sa nama

Uncategorized

SLUČAJ VESELINA MUJOVIĆA: RAZOTKRIVANJE DPS-A: Novo izdanje prljavog veša

Objavljeno prije

na

Stidim se što sam bio u Demokratskoj partiji socijalista! To su priznali mnogi članovi i danas vladajuće stranke 1997. godine tokom burne sjednice na kojoj se partija Mila Đukanovića raspala na njegovo i krilo koje je otišlo za Momirom Bulatovićem. Bilo je to prvo iznošenje prljavog veša u toj stranci od strane njenih članova.

Ovih dana u toku je nova faza otkrivanja DPS-ovih nepočinstava kroz lik i djelo njegovog višegodišnjeg ideologa Svetozara Marovića od strane podgoričkog biznismena Veselina Mujovića.

Podsjetimo: Marović je uhapšen u decembru prošle godine po nalogu crnogorskog tužilaštva. Osuđen je u septembru na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije. Zbog milionskih prevara on će morati i da plati 1,1 milion eura odštete, a u humanitrne svrhe da uplati 100.000 eura. Kazna je izrečena nakon što je priznao da je koristio politička ovlašćenja za kupovinu terena u Budvi i nagodio se sa Tužilaštvom.

Mujoviću je u podgoričkom Osnovnom sudu u utorak počelo suđenje zbog optužbe da je Marovića prevario tako što mu je uzeo 890.000 eura obećevajući mu povlašćen položaj u istragama koje protiv njega i članova njegove porodice vodi Specijalno tužilaštvo. Mujović je kazao da mu je Marović nudio sat rolex vrijedan 40.000 eura, plac u Budvi i stan.

,,To nisam želio da prihvatim, već sam sve prijavio tužilaštvu”, naveo je Mujović.

Kaže da je nosio Marovićev novac u Švajcarsku i da mu je Marović rekao da neće da se zna za te pare.

Pohvalio se da je Đukanovićev prijatelj 25 godina. Čak ga je obavijestio i da piše ,,knjigu o fukarama”, u kojoj su glavni likovi takođe depeesovci – njegov kum Goran Rakočević, Branimir Gvozdenović i Svetozar Marović.

Tvrdi da je bio prisutan kada je Đukanović rekao Maroviću: ,,Sveto, posljednjih pet godina si me sve lagao. Pitao sam te je li sve u redu, ti mi govoriš da jeste. Bolje da sada sve priznaš i odležiš u zatvoru”.

Mujović je rekao da je jedna osoba u kući zeta Svetozara Marovića i gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića govorila Maroviću da se mane Mujovića, Đukanovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića, jer će im on pomoći da mnogo manje robijaju i plate zbog učinjenih krivičnih djela.

Na Mujovićevu prozivku reagovao je Aleksandar Bogdanović. Kaže da će bez mnogo napora dokazati neosnovanost Mujovićevih tvrdnji: ,,To je notorna neistina i laž koja mi se podmeće bez ikakvog razloga…”

Mujović tvrdi da je tužilaštvu dostavio dokaze o milionskim krađama u Budvi i da zbog toga suđenje doživljava kao hajku i progon od Marovića. Bivšeg visokog funkcionera DPS-a optužio je da je pripremao likvidacije bivših saradnika Rajka Kuljače i Olivere Ilinčić. Sa Marovićem je, kako je kazao, obnovio kontakt prije dvije-tri godine kada je pokušavao da između njega i Ilinčićeve riješi spor ,,težak” 12 miliona eura, u vezi sa zemljišnom parcelom kod hotela Splendid.

,,Tim povodom sam dva puta boravio u Parizu i saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400 miliona eura”, kazao je Mujović na sudu.

Tvrdi da su Marovići htjeli da diskredituju Katnića: ,,Čak sam specijalnom tužiocu saopštio i imena osoba koje su se sastajale sa tim ciljem. Ni pedeset odsto budvanskih afera ne bi bilo rasvijetljeno da nisam aktivno učestvovao”.

Kazao je da je Svetozara Marovića i Oliveru Ilinčić prijavio tužilaštvu kada je shvatio da ga lažu i ,,da oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”.

Olivera Ilinčić je bila Marovićev savjetnik u vrijeme kada je Marović bio na čelu državne zajednice Srbije i Crne Gore i nalazi se na spisku osumnjičenih za budvanske afere.

Mujović je sudiji rekao da je Marović stalno insistirao da njegove poruke prenosi Milu Đukanoviću.

Marović mu je, ispričao je na sudu, ponudio da se sastanu u Milanu

,,da se dogovori jedan posao kako bi se uklonio Rajko Kuljača da više ne bi svjedočio”.

Podsjetimo: Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, dobio je status svjedoka saradnika tužilaštva u predmetima TQ Plaža i izgradnje koncertnog platoa na Jazu, u kojima je Marović vodio glavnu riječ.

Mujović tvrdi da za sve što je izgovorio na suđenju ima dokaze: ,,Imam 700 papira koji potvrđuju sve moje tvrdnje”.

Povodom Mujovićevog svjedočenja o ulozi jednog od dugogodišnjih čelnika DPS-a u budvanskim aferama, Ivo Đurišić, bivši funkcioner DPS-a i prvi zviždač u Crnoj Gori, kaže za Monitor:

,,Deset godina preko medija upozoravam javnost na mafijaško-koruptivnu i kriminalnu organizaciju DPS. Svaki pokušaj nekog pojedinca da ukaže na nezakonite, koruptivne radnje DPS-a čiji je visoki funkcioner Svetozar Marović, vođa kriminalnog klana, završavao je progonom insajdera. Zatvorena u sebe kasta lopova stvorila je neosvojivu tvrđavu DPS-a koja ne birajući način gleda da sačuva vlast i bogatstvo ostavljajući građanima Crne Gore dužničko ropstvo, a oni, zaštićeni kriminalci, uživaju u pokradenom luksuzu”.

Đurišić je, kako kaže, upoznat do tančina u metode vladanja DPS-a, ali još ćuti i čeka hoće li vrhovni državni tužilac ili specijalni tužilac imati snage da raskrinkaju tu ,,lopovsku družinu ili će kao i do sada njihovi prethodnici zatvoriti oči nad propašću države Crne Gore”.

On tvrdi da sve što javnost do sada zna o kriminalu u Crnoj Gori iza kojeg stoji DPS je svega deset odsto onoga što se stvarno događalo.

,,Ipak, ubijeđen sam da će doći vrijeme u kojem će ova kriminalna organizacija biti zabranjena, a do tada trpimo jaram, ganjajmo se tužilaštvom i ćutimo da ne bismo završili na kravom asflatu ili birajmo put Darka Pajovića i poltronski podržimo DPS”, poručuje Đurišić.

Vladan Pavićević, detektiv iz Podgorice, povodom Mujovićevog svjedočenja ovako je opisao DPS u razgovoru za Monitor: ,,Ono što čini DPS jedinstvenim političkim subjektom u Crnoj Gori svakako je to što je uspio da u svom dugogodišnjem egzistiranju, koje je neopravdano dugo, stvori i iznjedri istovremeno istaknute funkcionere, šefove mafije i insajdere, odnosno svjedoke saradnike u najtežim krivičnim djelima organizovanog kriminala”.

Dok smo o tome razgovarali, stigla je vijest da je status svjedoka saradnika dobio i Aleksandar Sinđelić, jedan od osumnjičenih za teroristički napad u Podgorici, iako svjedok saradnik ne može biti osoba za koju postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne grupe. Ali, DPS vlast može sve.

Po mišljenju Pavićevića ,,crnogorsku stručnu javnost treba da zabrine olako dopuštanje pravosudnih organa da se osumnjičenima daje status svjedoka saradnika, koji su po profilu svog karaktera istovremeno vršioci krivičnih djela i osobe koje su spremne na sve samo da postignu odgovarajuću trgovinu zarad nekog interesa”.

,,U većini slučajeva je diskutabilan taj interes. Ako su svjedoci saradnici oni koji su se upustili u trgovinu nekih interesa onda je logično da su spremni i da lažu, konstruišu i slično. U razvijenim pravnim sistemima oprezno se pristupa ovom institutu, jer njihovo svjedočenje ne mora da bude doprinos rasvjetljavanju ovako složenih krivičnih materija”, kaže Pavićević.

Suđenje Mujoviću vjerovatno će pokazati da li on iznosi činjenice ili spasava sopstvenu kožu. Vjerovatno će konačno progovoriti i Marović. U svakom slučaju na Đukanovićevom dvoru započela je drama koja će, bez sumnje, imati više činova.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo