Povežite se sa nama

Uncategorized

SLUČAJ VESELINA MUJOVIĆA: RAZOTKRIVANJE DPS-A: Novo izdanje prljavog veša

Objavljeno prije

na

Stidim se što sam bio u Demokratskoj partiji socijalista! To su priznali mnogi članovi i danas vladajuće stranke 1997. godine tokom burne sjednice na kojoj se partija Mila Đukanovića raspala na njegovo i krilo koje je otišlo za Momirom Bulatovićem. Bilo je to prvo iznošenje prljavog veša u toj stranci od strane njenih članova.

Ovih dana u toku je nova faza otkrivanja DPS-ovih nepočinstava kroz lik i djelo njegovog višegodišnjeg ideologa Svetozara Marovića od strane podgoričkog biznismena Veselina Mujovića.

Podsjetimo: Marović je uhapšen u decembru prošle godine po nalogu crnogorskog tužilaštva. Osuđen je u septembru na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije. Zbog milionskih prevara on će morati i da plati 1,1 milion eura odštete, a u humanitrne svrhe da uplati 100.000 eura. Kazna je izrečena nakon što je priznao da je koristio politička ovlašćenja za kupovinu terena u Budvi i nagodio se sa Tužilaštvom.

Mujoviću je u podgoričkom Osnovnom sudu u utorak počelo suđenje zbog optužbe da je Marovića prevario tako što mu je uzeo 890.000 eura obećevajući mu povlašćen položaj u istragama koje protiv njega i članova njegove porodice vodi Specijalno tužilaštvo. Mujović je kazao da mu je Marović nudio sat rolex vrijedan 40.000 eura, plac u Budvi i stan.

,,To nisam želio da prihvatim, već sam sve prijavio tužilaštvu”, naveo je Mujović.

Kaže da je nosio Marovićev novac u Švajcarsku i da mu je Marović rekao da neće da se zna za te pare.

Pohvalio se da je Đukanovićev prijatelj 25 godina. Čak ga je obavijestio i da piše ,,knjigu o fukarama”, u kojoj su glavni likovi takođe depeesovci – njegov kum Goran Rakočević, Branimir Gvozdenović i Svetozar Marović.

Tvrdi da je bio prisutan kada je Đukanović rekao Maroviću: ,,Sveto, posljednjih pet godina si me sve lagao. Pitao sam te je li sve u redu, ti mi govoriš da jeste. Bolje da sada sve priznaš i odležiš u zatvoru”.

Mujović je rekao da je jedna osoba u kući zeta Svetozara Marovića i gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića govorila Maroviću da se mane Mujovića, Đukanovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića, jer će im on pomoći da mnogo manje robijaju i plate zbog učinjenih krivičnih djela.

Na Mujovićevu prozivku reagovao je Aleksandar Bogdanović. Kaže da će bez mnogo napora dokazati neosnovanost Mujovićevih tvrdnji: ,,To je notorna neistina i laž koja mi se podmeće bez ikakvog razloga…”

Mujović tvrdi da je tužilaštvu dostavio dokaze o milionskim krađama u Budvi i da zbog toga suđenje doživljava kao hajku i progon od Marovića. Bivšeg visokog funkcionera DPS-a optužio je da je pripremao likvidacije bivših saradnika Rajka Kuljače i Olivere Ilinčić. Sa Marovićem je, kako je kazao, obnovio kontakt prije dvije-tri godine kada je pokušavao da između njega i Ilinčićeve riješi spor ,,težak” 12 miliona eura, u vezi sa zemljišnom parcelom kod hotela Splendid.

,,Tim povodom sam dva puta boravio u Parizu i saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400 miliona eura”, kazao je Mujović na sudu.

Tvrdi da su Marovići htjeli da diskredituju Katnića: ,,Čak sam specijalnom tužiocu saopštio i imena osoba koje su se sastajale sa tim ciljem. Ni pedeset odsto budvanskih afera ne bi bilo rasvijetljeno da nisam aktivno učestvovao”.

Kazao je da je Svetozara Marovića i Oliveru Ilinčić prijavio tužilaštvu kada je shvatio da ga lažu i ,,da oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”.

Olivera Ilinčić je bila Marovićev savjetnik u vrijeme kada je Marović bio na čelu državne zajednice Srbije i Crne Gore i nalazi se na spisku osumnjičenih za budvanske afere.

Mujović je sudiji rekao da je Marović stalno insistirao da njegove poruke prenosi Milu Đukanoviću.

Marović mu je, ispričao je na sudu, ponudio da se sastanu u Milanu

,,da se dogovori jedan posao kako bi se uklonio Rajko Kuljača da više ne bi svjedočio”.

Podsjetimo: Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, dobio je status svjedoka saradnika tužilaštva u predmetima TQ Plaža i izgradnje koncertnog platoa na Jazu, u kojima je Marović vodio glavnu riječ.

Mujović tvrdi da za sve što je izgovorio na suđenju ima dokaze: ,,Imam 700 papira koji potvrđuju sve moje tvrdnje”.

Povodom Mujovićevog svjedočenja o ulozi jednog od dugogodišnjih čelnika DPS-a u budvanskim aferama, Ivo Đurišić, bivši funkcioner DPS-a i prvi zviždač u Crnoj Gori, kaže za Monitor:

,,Deset godina preko medija upozoravam javnost na mafijaško-koruptivnu i kriminalnu organizaciju DPS. Svaki pokušaj nekog pojedinca da ukaže na nezakonite, koruptivne radnje DPS-a čiji je visoki funkcioner Svetozar Marović, vođa kriminalnog klana, završavao je progonom insajdera. Zatvorena u sebe kasta lopova stvorila je neosvojivu tvrđavu DPS-a koja ne birajući način gleda da sačuva vlast i bogatstvo ostavljajući građanima Crne Gore dužničko ropstvo, a oni, zaštićeni kriminalci, uživaju u pokradenom luksuzu”.

Đurišić je, kako kaže, upoznat do tančina u metode vladanja DPS-a, ali još ćuti i čeka hoće li vrhovni državni tužilac ili specijalni tužilac imati snage da raskrinkaju tu ,,lopovsku družinu ili će kao i do sada njihovi prethodnici zatvoriti oči nad propašću države Crne Gore”.

On tvrdi da sve što javnost do sada zna o kriminalu u Crnoj Gori iza kojeg stoji DPS je svega deset odsto onoga što se stvarno događalo.

,,Ipak, ubijeđen sam da će doći vrijeme u kojem će ova kriminalna organizacija biti zabranjena, a do tada trpimo jaram, ganjajmo se tužilaštvom i ćutimo da ne bismo završili na kravom asflatu ili birajmo put Darka Pajovića i poltronski podržimo DPS”, poručuje Đurišić.

Vladan Pavićević, detektiv iz Podgorice, povodom Mujovićevog svjedočenja ovako je opisao DPS u razgovoru za Monitor: ,,Ono što čini DPS jedinstvenim političkim subjektom u Crnoj Gori svakako je to što je uspio da u svom dugogodišnjem egzistiranju, koje je neopravdano dugo, stvori i iznjedri istovremeno istaknute funkcionere, šefove mafije i insajdere, odnosno svjedoke saradnike u najtežim krivičnim djelima organizovanog kriminala”.

Dok smo o tome razgovarali, stigla je vijest da je status svjedoka saradnika dobio i Aleksandar Sinđelić, jedan od osumnjičenih za teroristički napad u Podgorici, iako svjedok saradnik ne može biti osoba za koju postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne grupe. Ali, DPS vlast može sve.

Po mišljenju Pavićevića ,,crnogorsku stručnu javnost treba da zabrine olako dopuštanje pravosudnih organa da se osumnjičenima daje status svjedoka saradnika, koji su po profilu svog karaktera istovremeno vršioci krivičnih djela i osobe koje su spremne na sve samo da postignu odgovarajuću trgovinu zarad nekog interesa”.

,,U većini slučajeva je diskutabilan taj interes. Ako su svjedoci saradnici oni koji su se upustili u trgovinu nekih interesa onda je logično da su spremni i da lažu, konstruišu i slično. U razvijenim pravnim sistemima oprezno se pristupa ovom institutu, jer njihovo svjedočenje ne mora da bude doprinos rasvjetljavanju ovako složenih krivičnih materija”, kaže Pavićević.

Suđenje Mujoviću vjerovatno će pokazati da li on iznosi činjenice ili spasava sopstvenu kožu. Vjerovatno će konačno progovoriti i Marović. U svakom slučaju na Đukanovićevom dvoru započela je drama koja će, bez sumnje, imati više činova.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo